"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1618

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Ja mislim da se više protive neki u Prištini ulasku u Interpol, nego u Beogradu.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32328

A za to vreme dragi nam vođa.
Predsednik Aleksandar Vučić je, na sastanku sa šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem, rekao da će Srbija nastaviti da intenzivno radi na ispunjavanju evropske agende, sa ciljem otvaranja novih poglavlja i bržeg napretka na putu ka članstvu ka EU.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika.....gende.html

Iako prolazi maltene ispod žita, novi pokušaj ulaska takozvanog Kosova u najvažnije međunarodno policijsko telo sa sobom nosi posledice - i bezbednosne i političke - koje bi po Srbiju mogle biti naročito teške.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da se UNMIK neće povući sa Kosova i Metohije, kao i da smatra da Kosovo neće postati članica Interpola. Govoreći o temama vezanim za Kosovo, ministar je dodao da Srbiju čeka teška borba protiv američke podrške Prištini za prijem u Interpol. Prema Dačićevim rečima, laž je da Kosovo sada ne sarađuje sa Interpolom jer nije njegova članica, naglasivši da se na Kosovu nalazi mirovna misija UN koja ima sporazum sa tom organizacijom.
https://www.blic.rs/vesti/politika/kosovo-ima-pakl.....to/ff68mqt



offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32328

Vrlo kratka i jasna poruka vladajućim od strane švaba.
Poslanik nemačkog Bundestaga Peter Bajer smatra da je Kosovo faktički nezavisno i da Srbija treba da prizna "de jure" "suverenu državu Republiku Kosovo".
U suprotnom, kako je rekao, Srbija neće ući u Evropsku uniju i to je, između ostalog poruka s kojom je došao u Beograd.

"Važno je da svako razume da je od samog početka procesa dijaloga bilo jasno da neće doći do normalizaciju odnosa, ili dijaloga uopšte, bez de fakto priznanja teritorijalnog integritetu Republike Kosova. To treba da bude jasno", izričit je Bajer u tumačenju nemačkog stava o konačnom rešenju za kosovski problem.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018.....id=1460240

A dotični izjavljuje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da će očuvanje mira, stabilnosti i očuvanje bezbednosti za naše građane na Kosovu i Metohiji biti sve teže, jer je sve očiglednije da kompromisnog rešenja neće biti, kako zbog atmosfere u centralnoj Srbiji, na Kosovu i Metohiji, ali i stranog faktora koji ne želi dogovor.

""Vučić je ukazao da ako Kosovo ne uđe u Interpol onda će postati još nervozniji, a ako uđu - slaviće i neće biti spremni na kompromis.""

Ja sam želeo nešto da uradim, da Srbi imaju više, a ne manje. Nisam u tome uspeo. I zato će očuvanje mira i stabilnosti biti sve teže", uveren je on.

Vučić je ukazao da će situacija i u BiH biti sve teža, podsetivši da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH, ali i RS.
http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/kosovo-jeste-naj.....60973.html

offline
  • Pridružio: 14 Jan 2012
  • Poruke: 2

Meni sve ovo mirise na polako povlacenje naseg vodje, jer to ubacivanje prevremenih parlamentarnih izbora ukazuje na to.Jednostavno, po mojem zapazanju vide da resenja za Kosovo nema, bar za sad, zele da odu 'CISTI' a krivica da se prebaci na druge.Zivi bili pa videli.

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

@....

Da. I moje misljenje je slicno, al' bez obzira kad, kako i kakvi odu, morace poloziti racune srpskom narodu za ono sto su uradili do odlaska!

online
  • Pridružio: 05 Jan 2012
  • Poruke: 994

Ti veciti gubitnici i ponavljaci koji se zovu nemci trebali bi svoja posla da gledaju i da pogledaju malo koliko im se muhameda rodi godisnje u drzavi.Ali dzaba kad ovaj nas saran pati sto i mi nismo protestanti.Dodje neki usrani poslanik iz Bona ovaj nas deset puta ponovi u razgovoru kako smo mi mali narod i kako mnogo imamo da ucimo od nemacke.
jaoooo jaooo dvesta mi pritisak.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32328

Srbija neće pogaziti svoj Ustav i obraz priznajući lažnu državu Kosovo zarad nekakve evropske šargarepe, izjavio je ministar Ivica Dačić za "Večernje novosti".
Povodom izjave poslanika Bundestaga Petera Bajera iz CDU, stranke Angele Merkel, koji je rekao da je u Beograd došao s porukom da "Srbija ne može biti deo EU dok de jure ne prizna nezavisnost Kosova", Dačić je kazao da to što je rekao svakako treba shvatiti ozbiljno, jer je zvaničnik partije kancelarke Angele Merkel.

"Ali, ako bi to zaista bilo tako, čemu onda dijalog u Briselu, čemu taj iscrpljujući i za nas veoma frustrirajući proces, ako se unapred zna ishod", upitao je Dačić. On je dodao da diplomatska bitka za Kosovo i Metohiju tek predstoji.

"Signali iz pojedinih ključnih zapadnih država, a pre svega iz SAD, koje su dosad čvrsto stajale na pozicijama da je za njih nezavisnost Kosova završena stvar, daju nam za pravo da se borimo, uvažavajući realnost na terenu, ali i temelje međunarodnog prava koji su brutalno narušeni 2008. jedonstranom akcijom vlasti u Prištini", kazao je Dačić.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018.....id=1461092

Poslednjih dana opština Gračanica dospela je u žižu javnosti zbog teritorije na kojoj se prostire. Ustupa deo teritorije opštini Kosovo Polje, a vratila je deo društvenog zemljišta u svoj posed. Najnoviji slučaj iz ove opštine je peticija albanskih žitelja sela Ugljare, koje većinom pripada Gračanici, da se pripoje opštini Kosovo Polje.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika.....polju.html

offline
  • Zidam zgrade i fasade ......... I armiram, betoniram. Utovaram, istovaram i nikad se ne odmaram.
  • Pridružio: 14 Dec 2005
  • Poruke: 25084
  • Gde živiš: Na istoj adresi ali promenih četiri države



Abstract
Uz temeljno uverenje da je teorija duboko politična i da učestvuje u načinu na koji promišljamo i gradimo svet, naš je cilj bio da javnosti predstavimo knjigu koja promoviše kritičku politiku prijateljstva. Takođe, cilj nam je bio da u dijalog, neprestano sputavan i otežavan, uključimo teoretičare i teoretičarke sa Kosova i iz Srbije, ali i iz Albanije, proširujući tako domen pitanja koja nas međusobno povezuju. Verujemo stoga da Figura neprijatelja predstavlja napredak u međusobnoj saradnji i proučavanju srpsko-albanskih tema. Takođe, ova knjiga nudi i presek stanja naučne i teorijske misli u ovoj oblasti, ali i trenutnog kritičkog potencijala i njegovih ograničenja u srpskoj, kosovskoj i albanskoj sredini.

(PDF) FIGURA neprijatelja: preosmišljavanje srpsko-albanskih odnosa. Available from: https://www.researchgate.net/publication/284727596.....kih_odnosa [accessed Oct 26 2018].

offline
  • 13892 
  • Super građanin
  • Pridružio: 15 Jun 2009
  • Poruke: 1416

offline
  • 13892 
  • Super građanin
  • Pridružio: 15 Jun 2009
  • Poruke: 1416

Poznato mi da je kasnije ustavni sud na predlog ministra pravde ocenio da je Briselski sporazum politicko a ne pravno pitanje ali ipak sumnja u zakonitost te i jos nekih drugih uredbi iz sporazuma ostaju.

Citat:Уставни суд је, претходно у јуну 2013. године, донео одлуку да застане са поступком о оцени уставности ове уредбе. Том одлуком суд је дао могућност влади да усагласи ову уредбу са Уставом. Влада је, наиме, имала могућност да уклони уредбу из правног поретка или да је промени тако да она буде у сагласности са Уставом, законима и међународним конвенцијама.

Будући да Влада Србије ништа од тога није учинила, Уставни суд је наставио поступак оцене уставности и донео коначну одлуку на седници од 26. фебруара. На овакву одлуку Уставног суда реаговао је министар правде Никола Селаковић, износећи став Владе да Бриселски споразум није правни већ политички акт, те да се Уставни суд треба огласити као ненадлежан за ово питање.

У складу са препоруком министра Селаковића, Уставни суд је 10.12.2014. одбацио предлог за оцену уставности и законитости парафираног „Првог споразума о принципима који регулишу нормализацију односа“ између Владе Републике Србије и Привремених институција самоуправе у Приштини, од 19. априла 2013. године. (предмет IУо–247/2013).[18] Будући да је Уставни суд на овај начин прогласио Бриселски споразум политичким а не правним актом, из тога произилази да ни један грађанин Републике Србије нема правну обавезу да поштује и спроводи одредбе Бриселског споразума.

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%91%D1%80%D0%B8%.....%83%D0%BC_(2013)

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1303 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 9 sakrivenih i 1251 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Botovac, Brana01, ccoogg123, CikaKURE, DeerHunter, Dimitrije Paunovic, dragoljub11987, dragon986, Georgius, herrDule, hyla, ILGromovnik, ivan1973, Krusarac, Kubovac, Lošmi, Lukaaa, Mcdado, milenko crazy north, milutin134, mrvica78, nebkv, oldtimer, panonski mornar, Panter, Parker, Pikac-47, raptorsi, royst33, S2M, slonic_tonic, Srle993, ss10, Stoilkovic, suton, taz1cl, tmanda323, vasa.93, vladulns, Volkhov-M, VP6919, Zandar