"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1711

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

Inace je u RPC 06.12 crveno slovo i datum kada se praznuje Svetitelj tako da treba voditi racuna i slojevito se obuci da neko ne nazebe na dan Svetog Aleksandra Vucica Nevskog. Od 2010 godine kada je ponovo zvanicno uveden pa do danas je prosek da 3 coveka nedeljno dobijaju taj orden.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32525

Ministarstvo pravde Srbije upravo je prosledilo Prištini opsežan izveštaj i odgovarajuće zapisnike sa saslušanja lica u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019.....id=1490795



offline
  • Pridružio: 11 Okt 2016
  • Poruke: 178

Fabrici: Mešanje SAD pozitivna poruka

Sem Fabrici je, u intervjuu za "Blic", rekao i da transformacija Kosovskih snaga bezbednosti treba da se odvija "u skladu sa Ustavom Kosova i uzimajući u obzir interese i zabrinutost svih zajednica na Kosovu, relevantnih partnera, entiteta i organizacija”. b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019.....id=1490854

Дакле, 1. ЕУ признаје ,,устав Косова", а самим тим и ,,Р. Косово" и 2. Албанци могу да имају војску ако је она у складу са тим илегалним ,,уставом", нема везе што није у складу са резолуцијом 1244, ако је у складу са тим непризнатим документом, онда је све океј.

Београд наравно...ћути.

offline
  • j22  Male
  • Građanin
  • Pridružio: 17 Apr 2017
  • Poruke: 293
  • Gde živiš: Beograd

evo ga opet oksimoronista, ako ne priznamo Kosovo, izgubićemo

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktu.....ade-za-nas

offline
  • Pridružio: 28 Jul 2018
  • Poruke: 50

Krusarac ::Mnogo je zanimljivo ono sto se non stop cuje kako ovo nije 1999ta i kako nato vise ne moze tek tako da nas bombarduje.Kako se stiglo do tog zakljucka meni stvarno nije jasno?
Да покушам ја. Западу је циљ цела Србија у НАТО-у, све српске земље. Ако бомбардују и тиме отму још један део, то је необављен посао. Морају још 30 година да чекају и плаћају којекакве по Србији да испирају мозак народу. Друга опција је окупација Србија. Трећа је њихови вазали на власти у Србији што је тренутно стање. Е сад, ако бомбардују своје вазале остају им само прве две опције које су за њих лошије.
Закључак. Вазали треба да воде локални рат против локалних непријатеља и да га изгубе. Вазалима се то не свиђа па би да изгубе дипломатијом и то назову победом.

offline
  • su27 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2492

dragoljub11987 ::Што се ордена тиче ево шта каже човек познат са једне друге теме на овом форуму, Дејан Берић:

"Чисто за оне који не знају, орден Александра Невског је један од нижих ордена Руске Федерације. У СССР-у су га давали официрима за заслуге на бојном пољу. Како год, то је ипак орден, нема неку посебну тежину. Али га је Вучко добио. Веће је вредности орден дружбе, који је Путин предао градоначелнику Загреба. Бог га свети зна како је искукао тај орден? То је орден нижега ранга, три или четири степена нижи од ордена који се дају државницима од срца. Да би било јасније, то је орден за личну употребу. А сада долазимо до најважнијег. Орден нема неку тежину, али зато обавезује! Путин долази са гомилом предлога економске сарадње, то је она права награда за Србију. Е, ту нашем напредном Вучку почињу проблеми… Наш Вучић има образ ко опанак од слонове коже и велику гузицу којом се труди да седи на две, може се слободно рећи и три столице. Руси су променили своју спољну политику од оне из деведесетих година. Држаће му столицу до тог тренутка, до када буду веровали да ће се понашати као председник братске државе. Када му Руси измакну столицу, сешће са својим дебелим дупетом тако жестоко да ће му сви дупеувлакачи пинк боје излетети засрани из задњице. Тако да тај орден није награда, него обавеза, озбиљна обавеза. Колико реално Вучка цени Путин показује то што му је, како сам већ рекао, дао орден веома ниског ранга."
https://srbin.info/2019/01/08/dejan-beric-objasnio.....xu1VcjMe4w


komentari su cirkus, ima i sendvičara koji optužuju Dekija da radi za žute Laughing

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32525

Politički savetnik predsednika Kosova Bljerim Šalja izjavio da Srbija uslovljava priznanje Kosova dobijanjem jednog dela teritorije Kosova. Šalja je za televiziju T7 izjavio kako srpska strana to nije direktno tražila, ali da se iz izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića to jasno vidi. "Aluzije su jasne", kazao je Šalja.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019.....id=1491169

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32525

Potpredsednik Skupštine Kosova Džavit Haljiti izjavio da se o sporazumu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije ni Priština ni Beograd neće mnogo pitati.
On je za KTV izjavio da će se pravno obavezujući sporazum postići tokom ove godine i to samo zahvaljujući velikom pritisku zapadne diplomatije.

"Imamo zvaničnu politiku SAD koja se izjasnila da bi želela i da će prihvatiti istorijski sporazum između Kosova i Srbije, ali da ne prihvataju bilo kakav sporazum. Balans znači da Srbija ima neke određene interese na Kosovu. Govorim na osnovu onoga što slušam po medijima Srbije, da bude postignut poseban status za crkve SPC na Kosovu", kazao je Haljiti.

On kaže da se u medijima govori o prisajedinjenju četiri opštine sa severa Kosova Srbiji, onako kako se na Kosovu govori o ujedinjenju Preševske doline Kosovu.

"Verujem da će biti izuzetno veliki pritisak da se postigne sporazum i o tome će se malo pitati Kosovo i Srbija", kazao je Haljiti koji je i visoki zvaničnik DPK.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019.....id=1491222

offline
  • Pridružio: 03 Jun 2016
  • Poruke: 1492

https://informer.rs/vesti/politika/415607/video-vu.....e-albanije

"Ukidanje granice između Srbije i Albanije je pokušaj aneksije, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin"

Naravno, da je to pokušaj aneksije. Veštom politikom, recimo kao neko več napomenuo, da treba iči odma na izbore, da se ustvari vakum na strani pregovaračkog tima Srbije, treba pregurat do izbora u Evropskoj uniji. Da se sprovocira šiptare do kraja, da naprave grešku i naprave veliku Albaniju. Onda šta se očekuje od ministra odbrane, koji u medijima viče, da se sprema rat. Da adekvatno nauruža državo, bar po mom mišljenju. Dobro da je to izjavijo, da se neče posle pravdati, kad zagusti, ; da nije znao i slične da ne pravim gluposti.

Rješenje u tom smislu, potrebno da se odlaže, dok Srbija ne bude spremna na rat, koji dolazi. A kompromis...šta je to kompromis u kosovskom pitanju? Po mom mišljenju kompromis prestao onog trena, kad je Srbija pustila, da se u pregovarački paket pusti Preševo i Bujanovac. I tako dozvolila da se komadanje njenog teritirija podigne još za jedan stupanj. Pitanje je i, kako če srbi u Bosni sve to posmatrati, kako če šipci uraditi ono, šta je njima zabranjeno.

offline
  • Bili smo vojnici
  • Pridružio: 19 Maj 2009
  • Poruke: 4983
  • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Da se prestanje više oko ORDENA ALEKSANDRA NEVSKOG




Орден Светог Александра Невског (рус. Орден Святого Александра Невского) је био орден Руске Империје којег је прва доделила Катарина I Алексејевна. Орден се додељивао у периоду између 1725. и 1917. године. У хијерархији ордења у Руској Империји, овај орден је био трећи по реду, иза Ордена Светог Андреја Првозваног и Ордена Свете Екатарине. Додељиван је у част Александара Невског, који је био руски кнез и светац Руске православне цркве.

Овај орден је прво био додељен Петру Великом и то посмртно, за војне заслуге. До владавине Катарине Велике додељено је око 300 ордења, док је она сама доделила око 250 комада ордена. Гледајући списак носилаца овог ордена, он се на почетку углавном додељивао вишим официрима, чина гинерал поручника или генерал мајора. Након преншења мошти Александра Невског, у септембру 1725. овај орден се додељивао официрима са најнижим чином генерал поручник. Као празник ордена се узимао 30. август, датум премештања мошти Александра Невског.

Током Наполеонове инвазије на Русију, додељено је 48 ордења, од који 14 са брилијантинима. Највише комада ордена је додељено 1916. године и то 105. Орден је укинут 1917. године.

У част владичeњa у Петрограду, 6. августа 1833.године pуски император Николај I Павлович доделиo je Петру II Петровићу Његошу, духовнoм и световнoм владару Црне Горе oрден Светог Александра Невског.

Знак ордена је био представљен у облику четворокраког крста, чији су се краци ширили на крајевима. Између свака два крака крста се налазио двоглави орао. У средини крста се налазио медаљон са насликаним Александром Невским. Уз сам знак ордена се додељивала и звезда ордена, која је била сребрна и на којој је писло „За рад и отаџбину“. Носила се на левој страни груди. Лента ордена је била црвене боје.

Од 1860. године, орден се у одређеном броју случајева правио у црној боји.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1033 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 6 sakrivenih i 977 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, bestguarder, bigfoot, Bojadin Strumski, bojank, Centauro, dane007, Dannyboy, darkangel, Dimitrise93, djolew, FOX, Georgius, Goran 0000, goxin, ILGromovnik, janbo, Karla, Kibice, Krvava Devetka, Lošmi, Marko Marković, mercedesamg, milenko crazy north, mnn2, mrav pesadinac, Neutral-M, nuke92, ozzy, Panter, Parker, procesor, randja26, repac, Rogan33, royst33, shone34, slonic_tonic, sombrero, stegonosa, styg, Trpe Grozni, uruk, vathra, wizzardone, wulfy, 1107