"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2021

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32527

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem ocenio je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.

"Drago mi je što mogu da kažem da je nakon samita u Parizu i današnjeg sastanka dijalog o normlizaciji odnosa Beograda i Prištine kome posreduje EU vraćen na pravi put nakon 20 meseci", kaže Miroslav Lajčak.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politik.....ograd.html



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32527

Kosovski predsednik Hašim Tači stigao je u Hag kao gost Specijalnog tužilaštva gde će sutra biti saslušan, javlja prištinska televizija Klan Kosova.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020.....id=1706163



offline
  • su27 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2492

"gost tužilaštva"

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

СРБИ с КиМ: Руски шамар глуперди из Чипуљића, Москва ЗВАНИЧНО усвојила – само 1244

Народни покрет Срба са Косова и Метохије "Отаџбина", издао је на Петровдан саопштење за јавност у којем је открио да је Савет Безбедности Русије званично усвојио одлуку по којој се статус Космета може решавати само у оквиру Резолуције 1244.

Arrow https://srbin.info/politika/srbi-s-kim-ruski-samar.....samo-1244/



Citat:„Јучерашња одлука Савета безбедности Руске Федерације да се статус Косова и Метохије може решавати само у оквиру Резолуције 1244 може да охрабри све Србе јер Русија неће дозволити разбијање територијалног интегритета и суверeнитета Републике Србије.

Парадокс је да данас највећу опасност за судбину јужне српске покрајине представља њен председник који се спрема да попут Бриселског потпише и свеобухватни споразум за нормализацију односа са Приштином. У преводу то значи да је председник Србије спреман да се одрекне 16% своје територије.

Овај став Руске Федерације само је наставак онога што је Сергеј Лавров министар спољих послова Русије изајвио у Београду да Русија неће дозволити прекајање историје на Балкану у задњих 25 година и да ће ставити вето на признање независног „Косова“ од стране Србије.

Из тог разлога смо и сведоци бесомучне кампање коју припадници Српске напрадне странке врше против Руске Федерације. Читав низ политичара, аналитичара, лобиста СНС-а оптужују Руску Федерацију за организовање демонстрација у Београду. Њихова имена су Драган Шормаз, Зоран Драгишић, Дејан Вук Станковић, Небојша Крстић и др.

Став Руске Федерације сужава маневарски простор Александру Вучићу који је намислио да може да убеди руску империју да призна независно Косово а да им он заузврат гарантује да Србија неће уводити санкције Русији и да неће ући у НАТО пакт. Какав политички дилетант и која политичка глуперда!

Русија је просто створила Резулоцију 1244, убедила велик број земаља да повуку
признање самопроглашене рпублике Косово и као озбиљној држави не пада јој на памет да због ћефа овог политичког смутљивца из Чипулића код Бугојна мења своју националну стратегију.

И врапцима је јасно да Руси немају никакв везе са овим протестима већ су они производ Вучићеве антисрпске и антидржавне владавине са диктатуром која у историји Србије до сада није виђена. Да се ради о превејаном лицемеру и смутљивцу говори и чињеница да током протеста у Београду он поједине припаднике Жандармерије облачи у цивилна одела, ставља им маске на лице који онда нападају своје колеге пред Скупштином не би ли тако компромитовао оправдани гнев и бес грађана. Јер све паљевине возила и нападе на припаднике Жандармерије вршили су његови људи било да су навијачке групе, припадници Жандармерије или његови криминалци задужени за одбрану диктаторског режима.

Добар део тих припадника Жандармерије у цивилу Срби са Косова и Метохије су препознали јер су из ових крајева и сигурно је да једног дана када Вучић буде сишао са власти мораће да пред законом сносе санкције. Нажалост, тај део припадника Жандармерије су и лично обезбеђење Вучићевих контраверзних бизнисмена специјализованих за обављање најпрљавијих задаката који се косе са Уставом и законима Републике Србије.

Уосталом, они су и 3. новембра 2013. године, обучени у цивилна одела и са капуљачама на глави, разбијали бирачке кутије после успешно спореведног бојкота локалних избора који су били у режији самопроглшене републике Косово а које је Александар Вучић подржавао.

Оно што Александар Вучић не види је то да је његовој владавини дошао крај и да је само питање дана његовог силаска са политичке сцене. А што се Запада тиче они само чекају да потпише свеобухватни мировни споразум са „Косовом“ па да онда дигну руке од њега и да заврши на политичком и историјском сметлишту где му је и место“.

Информативна служба Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“

Косовска Митровица, 12. јул 2020. године

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32527

Vučić je istakao da evropski put Srbije i investicije zavise od razgovora sa Albancima, i da zato mora da se razgovara, jer ne možemo biti izolovani, ali da je veoma teška pozicija Srbije i srpskog naroda na KiM, a naše da nađemo najbolje rešenje, a da sačuvamo nacionalne interese.

"Mnogo je teško. Nikada neću da lažem narod kako je dovoljno samo da kažem - ne. Moj posao je da na odgovoran način vodim zemlju, da pokušamo da nađemo rešenje, da se mirimo sa Albancima, a da time ne ugrozimo naše interese", rekao je predsednik Srbije na TV Pink.
https://www.rtv.rs/sr_lat/politika/vucic-o-pregovo.....43985.html

offline
  • Pridružio: 13 Jun 2007
  • Poruke: 2285
  • Gde živiš: South of Heaven

^
Da, veoma je teško reći "Ne, tražimo rešenje u okviru rezolucije 1244 i tačka...naša zemlja je u pitanju,ne vaša..." Ucena ekonomijom:"Izvolite gospodo Kinezi..."

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

Napisano: 14 Jul 2020 5:55

^
Ако неће то да им каже Блеров кер, има ко хоће:

Састанак представника Русије и Лајчака: Основа за решавање косовског питања – Резолуција СБ УН 1244

Стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов разговарао је са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком. До њиховог састанка долази непосредно после видео-конференције о Косову а уочи нове рунде дијалога у четвртак, прве после 20 месеци.

„Саговорници су размотрили ситуацију на Западном Балкану са акцентом на стање ствари и перспективу дијалога Београда и Приштине уз посредовање Европске уније. На састанку је истакнуто да је правна основа за решавање питања Косова Резолуција Савета безбедности УН 1244, која је у потпуности актуелна“, наводи се у саопштењу Чижова.

Arrow https://rs.sputniknews.com/evropa/2020071311229986.....b-un-1244/

Dopuna: 14 Jul 2020 21:13

Ни Брисел више не игнорише реалност: Нема решења за Косово без Русије

Чињеница да је стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов изнео у јавност да се срео са Мирославом Лајчаком, европским посредником у дијалогу Београда и Приштине, и да су теме разговора биле Балкан и Косово, показује да Брисел не може даље да игнорише Москву кад је у питању косовски процес.

Arrow https://rs.sputniknews.com/analize/202007141123006.....ez-rusije/

Citat:То је за Спутњик изјавио каријерни дипломата Владислав Јовановић поводом сусрета Чижова и Лајчака после ког је Русија саопштила да је правни основ за решавање косовског питања Резолуција 1244 Савета безбедности УН.

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Нешто што је индиректно везано за КиМ.
Срђан Ного је у интервјуу за један Јутуб канал између осталог изјавио да су припадници БиА постављали питање ухапшенима "да ли су чули око себе руски језик?". Што ме је навело на закључак да је диктатор престрављен "балканским пролећем", заправо летом.😁
РФ у више наврата јавно истиче 1244. Прво на руском савету безбедности где се сагледала ситуација у Украјини, Сирији, Либији и Балкану. А потом на састанку са Лајчаком тјст. ЕУ.
Изгледа да Руси притискају тиранина и да не попуштају.
А тек када га притисне Гренел... Неће они лако прећи преко подвале за Видовдан.

offline
  • Pridružio: 26 Jun 2019
  • Poruke: 3154

^ Ne pritiskaju GA, vec pritiskaju NAS.

Treba mirno da odigramo do narednih predsednickih izbora u Americi (3.11.2020.) i sacekamo prolece 2021.
Smireno, lopta na sredini terena. Prosinecki-Jugovic...pa malo do Belodedica.

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

^
Ипак, притискају ГА, а не НАС. ОН је тај који тражи решење за КиМ мимо Р1244, а не МИ (читај: тражи начин како да изда). Не ни да га подели, већ да трампи наше за наше.

Једино ако руско инсистирање на решењу за КиМ унутар Р1244 сматраш притиском на нас? (У ком случају, хвала им што нас тако "притискају.") Бог им дао здравља због тога, дај Боже да нас цео свет на тај начин "притиска".

Ово за смирену игру се слажем.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1068 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 9 sakrivenih i 1017 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, babaroga, BlekMen, Bobrock1, BraneS, cavatina, Denaya, Dimitrise93, Dorcolac, dragoljub11987, FOX, Gargantua, goxin, Grah0, kunktator, Leonov, MaksicZoran, MiG-29M2, milenko crazy north, naki011, Nemanja.M, nuke92, operniki, ozzy, pacika, panzerwaffe, procesor, raptorsi, RJ, Sančo, sasa76, slonic_tonic, Smiljke, solic, stegonosa, Sumadija34, torivoje, Tvrtko I, vobo, YugoSlav, zodiac94, 125