Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1347

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 4724

@Koridor
Potpuno si u pravu, no rat ide na svim poljima pa i na informacionom. A da ova cura nije blebetala u telefon i onda to lepo okačila na mrežu, članka verovatno ne bi ni bilo.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 10 Maj 2024
 • Poruke: 60

Rusija je ogromna zemlja. Uvek morate imati to na umu kada razmišljate o korupciji u Rusiji.
Morate razumeti kako funkcioniše sistem i kako funkcioniše korupcija. Morate razviti izuzetno moćne i efikasne sisteme za borbu protiv korupcije za tako veliku zemlju. A to je veliki izazov.
Po mom mišljenju ovo što se trenutno dešava je ili ozbiljna borba protiv korupcije u sistemu bezbednosti Rusije a samim tim i cele države ili čistka ekipe koja je pokušala puč prošle godine.
Ako su zaista krenuli protiv korupcije i ako izguraju započeto Evropa će drhtati pred Rusijom.online
 • Pridružio: 02 Feb 2015
 • Poruke: 2451

Nije (po meni) problem da se kraducka, na svim nivoima nebitno ali mnogo se bre krade to je problem.

Nije problem jedna Rusijana problem je 12 komada (upuceni nek mi pomognu, jel to eskadrila Rusijana ili divizion). Kao da su svi u MO Ron Dzeremiji. A o vilama i autima da ne pricam...kad je dosta? Sta ce onoj budaletini Janukovicu zlatne wc solje? Nisam siguran da bi mi bilo zao da su ga okacili na kuku. Mozda za nauk drugima pa i Bajatovicu Smile

offline
 • ds69  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 29 Dec 2012
 • Poruke: 740

Јуче, 22. маја 2024. године је на youtube каналу Александр Шелест, био интервју Руслана Бортника, познатог украјинског политиколога.

https://www.youtube.com/watch?v=e6QZMMGbQdA&ab.....0%A1%D0%A2

Ретко отворен разговор у самој Украјини. 200.000 прегледа. На руском.
Оставка једног од водећих људи у Офису Зеленског, Смирнова, због оптужби за корупцију, говори да нема више имунитета као раније за високе чиновнике. Руслан мисли да је то сигнал западних земаља да нема више поштеде за корупцију и крађе.
Стратешка неодређеност је разлог зашто је Зеленски изгледао нервозно у последњем интервју. Исцрпљивање унутрашњих ресурса, инфраструктуних, економских, психолошких, политичких (потрага за новим савезницима и партнерима) и формат односа УА и запада је тешко прогнозирати чак и у следећих пола године. Постоји велики ризик за Зеленског.
Говори се о поразима. Русија има иницијативу, али је то офанзива "корњаче (черепашки)". Бортник мисли да чак и пад Славјанска и Краматорска неће имати пресудан утицај на капитулацију Украјине, као што ни руски одлазак из Херсона није имао.
Оно најинтересантније су прогнозе Бортника у првих 20-так минута, када је анализиран положај украјинских војски на фронту.
Очекује вероватна "скраћења" фронта, до тога да се оде иза реке Оскол или напусти Северска избочина. Напуштање Кринки или већ на овим страницама најављено (уважени Срле) повлачење украјинаца до донбаског канала.
Бортник мисли да ће Зеленски сигурно путовати на обележавање десанта у Нормандији, јер су тамо позвани и руси (ако дођу). Да се не би нешто почело неформално да се разговара иза леђа Украјине.
Закашњење америчке помоћи од 3-4 месеца је, по Бортнику, значајно утицало на губитке мотивисаних јединица украјинске армије.
Бортник верује да "северо-западни свет" (отан и ко) исцрпео своје ресурсе за развој. Глобални југо-источни свет ни близу није исцрпео своје ресурсе.
По Бортнику, ако Кина преживи следећих 5 година све покушаје да их санкцијама (кинеске инвестиције у Европи, забрана тик-тока, као тренутни примери) зауставе у развоју, онда ће суштински постојати права алтернатива досадашњим хегемонима.
На тему неког шизофреника у Дњепру, који је насумично ударао жене, док им пролазећи мушкарци нису помагали. Бортник каже да ће Украјина поново остати без мушкараца и следећу револуцију ће тамо извести жене. Жене на улицама ослобађају мушкарце од ТЦК (војних одсека) и он очекује да украјинске жене у свом огромном незадовољству буду покретачи. Мушкарци са троје деце су ослобођени војне обавезе, јер се тако подстиче наталитет.
Бортник мисли да је мобилизациони потенцијал у УА исцрпљен. Те које сада са улица купе ТЦК, су лоши војници, који неће да служе или нису са здрављем способни да буду војници.
Ово је можда последњи или у најбољем случају претпоследњи талас мобилизације.
Ако мобилизација не да неке велике резултате и не оправдају себе до јесени, вероватно че и техничка помоћ са запада бити знатно мања. Имаће избор да иду на преговоре са лоше позиције или ће наставити рат са очекивањем још горег.
Бортник мисли да медицинска реформа, коју је извела украјинка из Америке, Супрун, којом је знатно скраћен здравствени систем, заслужује суд и кажњавање.
Зато се и у случају шизофреника, нападача, из Дњепра није нашло системско решење у виду хоспитализације на дуг рок.
Бортник мисли да људи из ТЦК, од којих су многи инвалиди са фронта (неки од њих бију са штакама), попут жртава који праве друге људе жртвама (попут логораша са "мермера", прим. преводиоца).
Од 7.000 људи који су гласали на тему ко су људи који указују на нелегитимност Зеленског после 21. маја, 81 % каже да су то најбољи људи, 4 % уклонисти, 7 % непријатељи Украјине и 8 % политичке "гњиде".
Бортник мисли да је таква структура типична за потписнике на канал Шелеста.
Бортник мисли да ће французи (уз британце или још неке земље) пробати да уђу Одесу само ако се руси нађу са десне стране Дњепра.
Одеса је по Бортнику, моментално, главна артерија Украјине.
Бортник мисли да постоје, али са малим шансама, да режим Бајдена крене до самих избора на неке мировне иницијативе, али је вероватније да ће војно-индустријски комплекс бити против свега јер тек очекује профит.
Превише су велики улози у борби за нови консензус глобализације, вашингтонски или кинески.
Народ, земља, држава и власт су различите вредности по Бортнику, и он себе види као део народа и земље, а о власти, у којој се налазе такви какви се налазе, мисли оно што мисли...
Борнтик мисли да се украјинско друштво стално мења јер рат "жваће" све. Људи се мењају и ко им је рекао да се мењају на боље или у бољу страну.
Све мало пре наведено је одговор на питање једног од гледалаца да ли Руслан ради за Офис председника. Руслан каже да ко седи на тзв. "телемаратону" ради за власт. Он тамо није виђен.
На питање да ли Зеленски разуме да ће после рата од нове власти и народа бити много питања у односу на његову владавину и има ли он будућност у Украјини, Руслан одговара: биће маса питања. Руслан помиње да се првих неколико година после II Светског рата у време Стаљина није баш нешто славила победа. То је још један разлог зашто се не одржавају избори (за председника и В. Раду).
На питање гледалаца о подели људи у УА на војнике и уклонисте, Руслан мисли да је та подела штетна и да у рату на исцрпљивање таква подела врло опасна за украјинско друштво. Руслан мисли да треба увести алтернативну војну службу и рок демобилизације.
Војна књижица је данас далеко најважнији документ у Украјини. Далеко важнији од пасоша (мисли се на унутрашњи, тј. личну карту). Са адекватном војном књижицом се може и изаћи из земље.
На крају Руслан мисли да је украјински народ већ који пут налетео на једне и исте грабље.
Руслан мисли да је рат моментално тек негде око пола свог трајања. Ситуацију може изменити само лудачка политичка воља, са којом се улази у историју.
Да је он био на власти, потписао би Истанбулски мир.

online
 • Pridružio: 27 Mar 2022
 • Poruke: 86
 • Gde živiš: Banatska kineska četvrt

Brana01 ::Velika je svinjarija hapšenje generala Popova za korupciju.. Baš velika svinjarija je uhapsiti čoveka koji vodio odbranu na Zaporoskom pravcu samo zato što je izneo istinu o stanju trupa.. Čovek je heroj, oni ga proglašavaju za korumpiranog špijuna i hapse ga. Navodno se Gerasimov uvredio zbog njegovog izveštaja.

Naravno da neke šire akcije protiv korupcije nema i ne može je biti sve dok Putin ne uhapsi sam sebe i sve svoje bliže i šire saradnike..

Dokaz je to što je Sojgu dobio neko pocasno mesto opet u ministarstvu odbrane.. Čovek koji je uništio vojsku za svojih 12 godina na čelu MO. Putinu je trebalo 12 godina da shvati da je ovaj nesposoban, da vojska ne jača svoje odbrambene sposobnosti, da nema modernizacije... Na kraju ga nije ni smenio nego je čekao da vladi istekne mandat i nije ga imenovao za novi.

Prigozinu se srušio avion a Popov fasovao robiju dok Sojgu mirno krcka svoje teško stečene milijarde. Jebem te državo.

Ne znam šta kažu Sojguovi svedoci na sve ovo?


Ovim upisom samo pokazuješ da se ne razumeš u menadžment. Navedenim principom bi se sve organizacije na svetu rasformirale u sekundi. Korupcija nije nešto što se može iskoreniti (jer je u ljudskoj prirodi), već se samo može konstantno težiti njenoj konvergenciji ka što nižoj vrenodsti.
Ispod neke vrednosti je to neisplativo - za dalje smanjenje, veći su uloženi resursu, nego dobit
Ako je neko generalni direktor / zapovednik (samim tim odrešene ruke) ne znači da je nabolje za organizaciju da u trenutku smeni potčinjenog koji je korumpiran. Najbitnije kretati se ka cilju.
U ovom momentu se otvorila mogućnost da se brže čisti neadekvatan kadar i glavni menadžer je to iskoristio.
Predrasude (verovatno većine nas) o pijanim, razuzdanim i korumpiranim Rusim (za razliku od uređenog i organizovanog Zapada, iako je jedino tna vrlom Zapadu koupcija legalizovana kroz tzv. lobiranje) navode na to da su svi ruski funkcioneri loši i da treba da se (samo) smene. Vrlo površan rezon.
Sličan se koristi kada vlast u Srbiji (sadašnju, prethodnu i savku pre njih) treba medijski pritisnuti (najčešće zbog određeneog interesa neke strane zemlje) - iako o svim tim vlastima lično ne mislim ništa dobro, ne smatram da je pametno smenjivati i hapsiti masu ljudi na najbitnijim funkcijama u državi.

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 3613

Koridor ::Nije (po meni) problem da se kraducka, na svim nivoima nebitno ali mnogo se bre krade to je problem.

Nije problem jedna Rusijana problem je 12 komada (upuceni nek mi pomognu, jel to eskadrila Rusijana ili divizion). Kao da su svi u MO Ron Dzeremiji. A o vilama i autima da ne pricam...kad je dosta? Sta ce onoj budaletini Janukovicu zlatne wc solje? Nisam siguran da bi mi bilo zao da su ga okacili na kuku. Mozda za nauk drugima pa i Bajatovicu Smile

У Русији краду а на западу сви поштени. Само повремено иду на приватна острва на дружење са потпуно пунолетним госпођицама.

Не знам шта се овде очекује? Апсолутно сви краду, једино што је на западу систем толико разрађен да се то више и не зове крађа.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 19579

Insan ::....
Koji bi bio domet tih od po 3 tone?

Verovatno +/- isti kao 250/500/1500, 60ak km maks.

Citat:Jeli ova brzina optimalna ili mogu letejti brze i vislje da bi dobili na dometu?
To nemamo pojma, ali sigurno postoji razlog zasto se bombe izbacuju na brzini i visini sa koje se izbacuju. Da li bi konstukcija UMPK modula podnela odbacivanje pri vecoj brzini/opterecenju itd.

Inace FB smatra da 3000ka nije ni potrebna ni preterano upotrebljiva, ali neko juru "moramo imati vecu cunu".

offline
 • Pridružio: 14 Maj 2024
 • Poruke: 35
 • Gde živiš: Imperija Lazi

Krvava Devetka ::Serdyukov, ministar odbrane pre Sojgua je bio ok i hteo je da se razracuna sa korupcijom i na keaju je smenjen jer je previse zatalasao, Sojgu je doveden kao prirodan diplomata da smiri stvari, i u Rusiji su “akcionarska drustva” mocna.
Gerasimov je davnih dana trebao da bude smenjen, trenutna situacija na frontu je doprinos nekolicine generala i rezultat problema u VSU, da su imali dovoljno granata i druge opreme, bilo bi drugacija prica. Rusi mogu da zahvale republikancima u SAD-u., i korumpiranim rukovodiocima u Ukrajini.
A i glupost je sto Ukrajinci ne smeju koristiti neke od sredstava da gadjaju vojne ciljeve u Rusiji.


Ja ipak mislim da je situaciju na frontu malo manje doprinosna Generalima, a malo vise "prasinarima" sto prze jedni druge nemilosrdno, uprkos tonama gvozdza sto im pada po glavi. A sada mozemo raspravljati o motivaciji obadvije vojske i ko ima moralne nadvisine, ali to nije tema. Ne slazem se sa vama u vezi koristenja NATO "iznamljenog" potencijala da se prangija po eto UN priznatim teritorijama RF. Vi se cinite kao inteligentna osoba, onda treba da znate da Ukrajinska vojska nece napadati neke vojne grupacije Ruske Vojske kod Tule, nego odmah po Nuklearnom Potencijalu, jel to im je "best bang for buck". Znaci uzmi Skalp i Storm Shadow i gadzaj stratesku nuklearnu avijaciju i ako mogu taj takticki potencijal u mobilnim lanserima. Ja mislim da je to razlog zasto se vjezba i valjda stacionira takticki nuklarni arsenal RF trenutno u blizini Ukrajine, Pojske i Baltika. Jebiga, koliko vidim vi zivite u toj legendarnoj "Demokratsko / Monarhijskoj" stvorevini na otoku preko puta Francuske. A ja u ovoj "imperiji" blizu Meksika. Nemam atomsko skloniste, i nesto mi je istekao rok trajanja lijekova za radijaciju, pa se nebi radovao ako Ukrajina isprovocira RF da se ubaci nuklearni potencijal u igru.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 19579

Napisano: 23 Maj 2024 21:59

Brana01 ::...Čovek koji je uništio vojsku za svojih 12 godina na čelu MO...
Nije je unistio. Najveci problem Sojgua je "niti smrdi niti mirise" kurs u vreme kada je trebalo raditi ozbiljne zahvate i reforme.

Citat:Prigozinu se srušio avion a Popov fasovao robiju dok Sojgu mirno krcka svoje teško stečene milijarde.
Sojgu je bio bitan faktor jos pre Putina.

Dopuna: 23 Maj 2024 22:01

cer ::@Brana01
Jesi li ozbiljan? Ruska vojska sa pocetka 2000-ih je bila u katastrofalnom stanju.

Odatle ju je izvukao Serdjukov, koji je iako neomiljen uradio par stvari koje su recimo dovele do uspeha 8.8.08 i uspeha na Krimu.

Citat:
Da dodam jos jedno generalno zapazanje. Dokle ce ljudi na ovom forumu, koji bi trebalo da se bavi analizom, da zauzimaju maksimalisticke stavove. Sve je crno ili belo. U realnom zivotu to nikad nije slucaj.

Zato sto je to klasicno ljudsko ponasanje pred svime sto se ne razume. A pogotovo je cesto u nasim krajevima.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 19579

ElJugoLoco ::...p.s. prema Forbsu i cenjenom gdinu Dejvidu Sekiri...

Cemu uopste pominjanje tog idiota?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 566 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 5 sakrivenih i 523 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, Apok, arsa, comi_pfc, Dannyboy, darionis, Dimitrije Paunovic, DPera, Excalibur13, hatman, Koridor, kybonacci, mile33, mocnijogurt, Ne doznajem se u oružje, nemkea71, nenad81, nick79, nikoladim, ostoja, Parker, Pikac-47, powSrb, Prašinar, raptorsi, rodoljub, shlauf, Sićko, Stanoje-glavas, stegonosa, Trpe Grozni, Vatreni Zmaj, VJ, vladulns, voja64, Zoca, šumar bk2