Rat u Siriji, 2018. godina

1009

Rat u Siriji, 2018. godina

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 4873
  • Gde živiš: Novi Sad

Da li je raketa s-200 u fazi leta kada se nalazila u fazi aktivmog samonvodjenja jednostavno skrenula prema cilju veceg radarskog odraza ? Nesto slicno kao sa onim putnickim avionom iznad crnog mora sto su ukrajinci oborili



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 20 Feb 2017
  • Poruke: 785
  • Gde živiš: Beograd

@kubovac
Pa dobro, jel' impliciraš da su ga namerno srušili? Meni je to van svake pameti.



offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5054

Napisano: 18 Sep 2018 11:35

@NenadG

Ako je meni ovo upućeno ja ništa ne impliciram, ali znam da ne verujem ni u šta tek tako.
Ovde ima toliko nelogičnosti da mi Rusija ispada smešna ovde, a ne Sirija......Sirija brani svoje nebo kako zna i ume, a što se Rusi "trte" ovde sa kojekakvim "izviđačima" (ko je rekao Liman?) to je njihov problem, neka štite svoje avione imaju lovce u Siriji....

Znači mislim da Rusija uopšte nije obavestila Siriju o ovom letu, Sirijske posade nisu smatrale da je čuno što imaju tako veliki odraz na ekranu (a i zašto bi?) i čiča-miča i gotova priča.
A naravno postoji i verzija da je ipak oboren od strane Izraela, pa je to prebačeno na S-200V, a ovi će da peglaju situaciju iza zatvorenih vrata...

Mislim, videćemo u narednom periodu....bliskom... Smile

Dopuna: 18 Sep 2018 11:37

Georgius ::Da li je raketa s-200 u fazi leta kada se nalazila u fazi aktivmog samonvodjenja jednostavno skrenula prema cilju veceg radarskog odraza ? Nesto slicno kao sa onim putnickim avionom iznad crnog mora sto su ukrajinci oborili

I to je moguće, ali to se vidi na pokazivačima po uglovima i mogli su Sirijci (da su imali razloga) obustaviti praćenje i samolikvidirati raketu ako su bili informisani o mogućem prolasku Il-20, ali siguran sam da nisu....

Ispravka samo: raketa je poluaktivno radarski samonavođena, ne aktivno. RGS rakete radi na prijemu reflektovanih signala od cilja, a ne na predaji.....
Znači prezahvat može ostvariti samo nišanski radar sa zemlje ako počne osvetljavati i pratiti prijateljski cilj, a da pre toga ispadne iz zahvata prethodnog cilja.
Sa druge strane, ukoliko prijateljski cilj samo na kratko "proleti" kroz snop osvetljavanja i predajnik osvetljenja osvetli i taj cilj i tu refleksiju (faktički smetnju) pošalje na čeonu antenu RGS rakete, korekcije impulsnog predajnika za praćenje "pravog" cilja bi trebale raketu odmah vratiti na ispravnu putanju.

Pamtimo 1999-tu i dolaske Černomirdina i družine na pregovore i nama su stizala naređenja o zabrani dejstava.....

offline
  • Pridružio: 20 Feb 2017
  • Poruke: 785
  • Gde živiš: Beograd

Naravno, sve i svašta je moglo da se desi. Ja samo isključujem mogućnost da su ih iz nekog razloga Sirijci namerno oduvali sa neba.
Ti si stručan u tome, ja znam onako, akademski. Koliko je meni poznato, i Kub može da obori maltene sve što leti od aviona. Poenta modernizacije PVO sistema je da se neki cilj uoči koji stariji sistem nije mogao, da ga gađa na većoj razdaljini, da bude otporniji na ometanja, da bolje razlikuje ciljeve... Svašta nešto. Tako da je svakako mnogo toga moglo da pođe naopako sa S-200. Ko zna šta.

offline
  • Pridružio: 02 Jan 2012
  • Poruke: 291

powSrb ::NenadG ::Ma nisu ga Sirijci oborili namerno, nema šanse.
Verovatno i jeste ovako kako su napisali u saopštenju, da su Izraelci namerno navlačili sirijsku pvo
BREAKING: “Russia considers Israeli actions as hostile, making Israel responsible for the death of 15 Russian militarymen.” Says it reserves the right to respond accordingly- Russian MoD
Respond accordingly треба одмах као и Израел када им неко испали метак у правцу голана. Јутрос смо требали да устанемо и прочитамо како су неки Израелски авиони пали усред техничког квара...
Шта више Руси су синоћ требали одмах да звекну сва 4 та Ф16 и кажу неко је оборио наш авион морали смо да дејствујемо по свим непријатељским летелицама са С400. Ту би се и завршило.

Благо...
Citat:Russian MOD: “As a result of the irresponsible actions of the Israeli military, 15 Russian service personnel perished. This absolutely does not correspond to the spirit of Russian-Israeli partnership....We reserve the right to take commensurate measures in response.”


Ishitrene reakcije nisu nikad dobre za diplomatiju.
Podsetio bih vas na odnose Turske i Rusije posle obaranja Su-24 i na iste sada.
Izraelu je itekako bitno da ako baš nema Rusiju na svojoj strani bar nije protiv njega.

U ovom konkretnom slučaju nismo sigurni šta je posredi. U slučaju obaranja Su-24 od strane truskih aviona ispostavilo se da su ti piloti bili na strani pučista a verovatno i onaj ko je izdavao naredbe a njemu su konce vukli... mislim da pretpostavljate ko.

Do sada odnosi Rusije i Izraela su bili prilično dobri. Izrael nije podlegao anti-ruskoj histeriji i npr. nije proterao diplomate u slučaju trovanja Sergeja Skripalja. Treba imati u vidu da je ruska emigracija u Izraelu dosta jaka pa i sa te strane postoji uticaj.
Pitanje je ko vuče konce u Izraelskoj armiji tj. vazduhoplovstvu. Agresivan odgovor bi takvim antiruskim oponentima dao vetar u ledja. Odmerenost sa druge strane daje prostora drugoj struji u Izraelu i to može dovesti do promene karata. Rusima u Siriji nije cilj da naprave WWIII nego da dodju do mirnog rešenja. Sledeći korak bi bila diplomatska akcija kojom bi se spustile tenzije izmedju Izraela i Irana što bi na kraju Rusima donelo mnogo poena.
Treba imati u vidu i da ostatak sveta posmatra to pozorište i vidi ko je agresivan, ko krši a ko poštuje obećanja i šta od koga mogu da očekuju.

Sa druge strane sredstava za pritisak ima poprilično jer ako nema koristi od partnerskih odnosa sa Izraelom može se zaraditi na isporukama oružija Iranu a Izraelu stvoriti ogromna glavobolja u vidu IRIAF sa Su-35/S-400 Nebo M radarima a možda i Su-57.

Da sam na mestu Izraelaca bio bih vrlo pažljiv (a mislim i da oni ovo imaju u vidu). Danas je SAD tata u svetu ali sutra možda baš i neće biti a cilj Izraelaca takodje nije da naprave WWIII nego upravo da sačuvaju Izrael.
https://www.weforum.org/agenda/2016/06/8-facts-about-chinas-economy/

U tom smislu treba biti dobar sa ostalim igračima.

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Русија приводи крају рат у Сирији. Било каква даља ескалација им не иде у корист јер побеђују.
Наравно остаје питање до које границе ће ићи провокације. Ако се овако настави ускоро ће гађати руске базе. И онда се мора одговорити.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7855
  • Gde živiš: Zagreb

^^
bilo da Rusija zaista uvede nekakvu "zonu zabrane leta" ili ne, mislim da će ovaj incident označiti kraj izraelskih izleta u Siriju.

offline
  • Pridružio: 20 Feb 2017
  • Poruke: 785
  • Gde živiš: Beograd

Sa tvitera:

#BREAKING: #Russia|n Air Force is going to deploy huge number of fighter jets to #Hmeimim AB, #Syria today in response to #Israel Air Force & Navy airstrike against #Syria's Industrial Infrastructures in #Latakia & #Tartus last night. Source: #Russia|n Ministry of Defense.

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1955
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

slonic_tonic ::^^
bilo da Rusija zaista uvede nekakvu "zonu zabrane leta" ili ne, mislim da će ovaj incident označiti kraj izraelskih izleta u Siriju.

Godinama ovo svi čekamo, instaliranje zaštitnog pojasa do Eufrata za sada, javna objava da su u toj zoni svi neprijatelji i da će isti biti skidani sa neba.

offline
  • vlad4 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 23 Maj 2015
  • Poruke: 429

нажалост већ смо виђали овакве катастрофе у сирији. у русији се политичари свађају, позивају на рат. бусају се у груди. оптужују израел (називају га США). са друге стране државни врх је миран. управо је завршена инаугурација градоначелника москве , тамо су и путин и опозиција.

русија учествује у рату. мора имати жртава. ово је један од најскупљих удараца и тешко пада јер је опет нанесен без борбе. и овај догађај најбоље показује колико је чудан овај рат - русија наивно верује да њени "партнери" могу да гађају циљеве руских савезника недалеко од руске базе а да не дође до "грешке". руси овај догађај називају "грешком". и дошло је до грешке.
русија је овај рат добила пре свега добром дипломатијом , увек је знала да управо те грешке своји ривала материјализује на диполматском плану и да све ривале раздвоји једне од других.
права снага русије ће доћи до изражаја уколико русија дипоматски победи израел.

и да не буде забуне , на ово рушење највише ликују сирија и иран. израел је ликовао до јутрос. а за амере је свака погибија руса традиционално весеље али ни они нису одушевљени јер сад потез повлаче руси, а кад то раде хладне главе - они их увек надмудре.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1070 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 9 sakrivenih i 1020 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., antonije64, Areal84, Asparagus, Brana01, Cassius Clay, Chainsaw, darkangel, dijica, Dimitrise93, draganca, FileFinder, FOX, hologram, hyla, ikan, ILGromovnik, jackreacher011011, Karla, laurusri, Leonov, Lieutenant, ljuba, Luka Blažević, madza, milutin134, Outis, pein, radoznao, RJ, S2M, saputnik plavetnila, Singidunumac, Toper, tubular, VJ, vladulns, yufighter, Yugol33, zillbg