Rat u Ukrajini - 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. godina

265

Rat u Ukrajini - 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. godina

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 32556Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 3507

Проруски кандидати (Бојко и Вилкул) укупно 16%. И да су избори потпуно слободни тешко да ће проруски кандидат без Донбаса и Крима икада више да победи. Зеленски је одвукао доста рускојезичних гласова, али се тако и Порошенко 2014. представљао као умерен па је испао још гори. Све у свему ово напола решење украјинске кризе сигурно није победа Русије. Требало је или да иду до краја и створе неку верзију Републике Српске на југоистоку и тако обезбеде свој утицај и права за тамошње Русе или да се не мешају као 2005. па чекају да опет њихов савезник победи. Овако јесу добили Крим и део Донбаса али су остатак изгубили за дуже време.

offline
 • ds69  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 29 Dec 2012
 • Poruke: 718

dragoljub11987 ::Проруски кандидати (Бојко и Вилкул) укупно 16%. И да су избори потпуно слободни тешко да ће проруски кандидат без Донбаса и Крима икада више да победи. Зеленски је одвукао доста рускојезичних гласова, али се тако и Порошенко 2014. представљао као умерен па је испао још гори. Све у свему ово напола решење украјинске кризе сигурно није победа Русије. Требало је или да иду до краја и створе неку верзију Републике Српске на југоистоку и тако обезбеде свој утицај и права за тамошње Русе или да се не мешају као 2005. па чекају да опет њихов савезник победи. Овако јесу добили Крим и део Донбаса али су остатак изгубили за дуже време.

Уваженом колеги Драгољубу, са чијим мишљењем се углавном слажем, само желим да напишем како разлога за оптимизам има. Нису то само моје речи.
Да Ахметов није поделио Опозициони блок и погурао у кампању Вилкула против Бојка, имали би у другом кругу два кандидата који јавно говоре на руском. Отпали би из другог круга и Јуљка и будала Порошенко. Ахметов је цементирао себе уз мало пре поменутог и поред великих губитака које је претрпео када су му национализовали фирме у ДЛНР, сада као и Порошенко ризикује да изгуби све. Време ће да покаже само моменат када ће се тако нешто десити.

На програму 60 минута на Россия 1, од 1. априла 2019. године, Ољга Скабејева каже да је ово потпуни пораз Мајданске власти и анти-руске политике. Ољги Скабејевој, а вероватно и њеном мужу, такође водитељу 60 минута, Жењи Попову, је је одавно забрањен улаз у Украјину.

https://www.youtube.com/watch?v=d7vWv7kmXfU

У истој емисији, Генадиј Зјуганов, дугогодишњи лидер КПРФ, каже да је Украјина почела да се отрежњава и опамећује. Зјуганов тражи д се цео народ у РФ укључи у неки вид народне дипломатије и да поново почне сближавање пре свега младих људи у обе земље. Зјуганов каже и да следећих три недеље треба очекивати неке провокације на линији фронта како би Порошенко "доказао" свој "патриотизам" пред оних 84 % који нису гласали за њега. У првом кругу је изгубио и у Виници где су две велике фабрике "Roshen" тј. његови радници.

offline
 • Pridružio: 11 Dec 2016
 • Poruke: 2619
 • Gde živiš: Beograd

Ево једне мале анализе после коначних резултата. Пре свега, мапе:

Гласови:

Излазност:
Сада и званично можемо да видимо да је Зеленски, у основи, кандидат оне средње Украјине. Да је највећи проценат гласова управо имао у оном ''умереном југо-истоку'' (Запорожје, Дњепорпетровск, Николаевск) који је чврсто русофон али увек био благ у дипломатском смислу (гласали су увек за Јануковича и комунисте, али су после њиховог пада били изузетно тихи) као и у Одеској области, која је додуше много јаче про-руска и увек била гласна, али се очигледно такође приклонила Зеленском.

Харков, као веома урбанизована област, отишла је Зеленском али верујем ''за мало''. Бојко је ту такође освојио велики проценат што се не види по боји.

Видимо да је остатак Донбаса и даље чврсто про-руски што само чини већом трагедију заустављања офанзиве '14 и '15 и остављање готово 3 милиона веома про-руског становништва са оне стране ровова.

Са друге стране, видимо да је Галичина '' све по старом'', њима нема лека.

Што се тиче излазности - по мени највеће изненађење. За разлику од ''ратних избора'', запад је изгубио ону сулудо високу излазност од по 80%, а исток се масовно пробудио. Па имамо ситуацију да је излазност у Лвову била 68% а у Дњепорпетровску 66%! Осим Закарпатја са 46%, ниједна друга област није пала испод 56%, тако да је излазост мање-више уједначена и више није тако битан фактор као 2014 када је југо-усток фактички бојкотовао изборе.

Није лош резултат Бојка и Вилкула. Ако ништа, про-русима се вратила храброст, 16% у присуству другог примамљивог и јачег кандидата је одличан резултат! Да Зеленски није био кандидат, ја мислим да је апсолутно вероватно да би про-руски кандидати имали добрих 25% гласова и да би Бојко био тај који би ушао у други круг против Пороша. Ипак, уколико Зеленски не буде разочарење и склопи 2 мандата, то на дуге стазе не би било превише добро за про-русе.

Тако да, не знам како бих оценио Зеленског. Осим што мислим да има огромну шансу у другом кругу, да ће бити типа 60-40 за њега.

1. Са једне стране је дефинитивно добар за опстанак руског језика у Украјини. Не знам да ли ће он донети крај дипломатског непријатељства са Русијом али ће дефинитивно представљати крај унутрашњег, енто-лингвистичко-културалног непријатељства према свему руском. Русофонија је била и биће уз Зеленског (иначе човек једва и зна украјински, и веома мало га прича, чисто симболички).
2. Са друге стране, Зеленски је велика блокада тврдокорним про-руским кандидатима, и реално лошија опција за њих него што би био неки други екстремни про-украјинац. Односи много гласова и генерално одузима разлог многим русофонима да уопште гласају за Бојка, осим ако баш нису присталице сједињења са Русијом. Мислим да чак и противљење НАТО-ЕУ чланству не би био довољно добар мотиватор да се гласа за Бојка против Зеленског. Јер...

Реално, тренутно је чланство у ЕУ и НАТО (и читава подела РУС вс Запад) потпуно терцијарно питање у Украјини, које не занима ни ове на истоку ни ове на западу баш јер је тако далеко. Примарно питање је корупција и општи распад система. Секундарно питање је питање језика и културе и апартхејта против руског, и то је оно због чега Зеленски побеђује, јер доноси крај тог питања, тог сукоба, доноси помирење које реално неће прихватити само екстремне присталице украјинског језика на далеком западу земље. Помирење које ће на дуге стазе значајно угрозити украјински језик у земљи (он може да се шири а у неким деловима опстане само уз готово апартхејтске мере власти...кад опадне ентузијазам за тим, опашће и употреба украјинског).

online
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 3507

Изгледа да су ово избори између тајкуна: Ахметов, Порошенко, Коломојски итд. Ја се само надам да Зеленски није тројански коњ пошто су његове везе са Коломојским познате. И Порошенко је 2014. представљан као умерено решење, није активно учествовао у Мајдану, био министар и под Јушченком (тј. Тимошенковом) и под Јануковичем итд. Па је испао исти ако не и гори од Јацењука и екипе. Такође много тога ће зависити и од парламентарних избора у октобру и колико ће партија Зеленског да освоји (ако уопште он победи за две недеље). Све у свему нисам оптимиста јер се зна ко стварно повлачи конце у Кијеву, а то се неће променити без још једног (анти)Мајдана.

offline
 • Pridružio: 27 Nov 2013
 • Poruke: 2990

Дакле, какве су конкретне прогнозе за Порошенка и Зеленског?

offline
 • liman 
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 27 Okt 2018
 • Poruke: 963

Po meni Zelenski pobeđuje. Neće on ništa bitno menjati jer iza sebe nema stranke u parlamentu ali ako izađe i na parlamentarne izbore i dođe u situaciju da pravi vladu sa nekim onda možemo očekivati neke promene u Ukrajini. Do parlamentarnih izbora Ukrajina će biti dosta destabilizovana jer Zelenski može da vraća zakone i na taj način da ih zeza, što s obzirom na njegovu biografiju mislim da će sigurno raditi.

offline
 • Pridružio: 11 Dec 2016
 • Poruke: 2619
 • Gde živiš: Beograd

Зеленски дефинитивно. Пре ових мапи бих рекао пола-пола, али пошто видим колику подршку ужива међу русофонима...
Верујем да ће већина Бојко-Вилкул гласача гласати за Зеленског. То би га већ догурало до 40-ак процената а ко зна, можда и више.

Порош и Тимош немају укупно ни 30% у првом кругу. Тимош готово сигурно неће подржати Пороша у другом кругу, барем тако закључујем након ове пљувачине после пораза. Због тога сумњам да ће баш скоро сви гласови њени отићи Порошу, пре бих рекао пола.

А ови жохари - Хриценко, Смешко и Љашко (укупно имају 13% гласова) , волео бих да неко пружи додатне инфо о њима, њиховој политици, везом са Порошем итд.
Љашко, колико се сећам, је тешки ултранационалист, тако да чак и да не подржи Пороша званично, капирам да би његови гласачи сви до једног гласали против русофоног кандидата јер, Мова је Мова...

Искрено, личне процене за други круг су - 55-60% за Зеленског, 40-45% за Пороша. Зеленски је освојио већину и у неким најдубљим најтамнијим срединама Галичине, иако је такође освојио већину у скоро нај про-рускијим градовима, а то много говори.

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35616
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Malo veća mapa

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2011
 • Poruke: 2682

Šta je ova crvena fleka na istoku?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 862 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 4 sakrivenih i 805 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, aleksmajstor, Andrija357, Atomski čoban, Battlehammer, Ben Roj, Bobrock1, Bojan85, Dannyboy, darkangel, dehhhhi, Denaya, Dimitrije Paunovic, djboj, dragoljub11987, DragoslavS, FOX, Frunze, hooraay, ivan1973, Karla, kikisp, Koridor, krkalon, laurusri, Luka1998, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, Mi lao shu, mrav pesadinac, Neutral-M, Oscar, procesor, raptorsi, rodoljub, Romibrat, Shinobi, Sirius, solic, Srle993, theNedjeljko, VJ, Vlad000, vrag81, wizzardone, yrraf, YU-UKI, Zimbabwe, Zoca, zziko, |_MeD_|, 125