Rat u Ukrajini-2022. godina, (Vesti, video, mape, fotografije)

117

Rat u Ukrajini-2022. godina, (Vesti, video, mape, fotografije)

offline
 • Cufo  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 882
 • Gde živiš: Whitecity

Ne grešite dušu. Bila je Poljska moćna država jako dugo, tek poslednjih par vekova nisu imali sreće pa su je delili k'o karte za pokeraškim stolom. Baš nisu imali sreće: sa jedne strane nikad jača Austrija, sa druge Švedska na svom vrhuncu, treće Rusija koja se u svem svom kapacitetu pomalja na evropskoj sceni, četvrte unikatna "spartanska" Prusija... a oni na zalasku svoje dugotrajne Imperije!

Nije ni moglo biti drugačije.

Pade mi na pamet: Ukri ne smeju da napadnu onaj Kontingent u Pridnjestrovlju. To bi bilo smatrano napadom na suverenu zemlju Moldaviju, instant loš imidž i frka sa Rumunima. Čak i ako zaluta koja granata otamo pitanje je smeju li oni da napadnu... a mali je taj Kontingent...

Ima li ko tamo iole opasan u Opoziciji? Koliko čvrsto stoji Zelenski? Nije valjda Ljaško sledeći na tronu?

"Ljaško je bio snažan i jak,
drugim političarima služio k'o džak..." LaughingRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Cigi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2833
 • Gde živiš: Novo mesto

Arrow https://sputniknews.com/20220206/lukashenko-belaru.....01168.html
Citat:"We will cut off all fuel and lubricant supplies to Ukraine...as well as electricity. We will not supply it if they start a war against us or Russia", he explained."
Prvo ide isključenje struje. I to od strane Belorusije i Rusije.offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25775
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Cufo,

Да прецизирамо: Пољска је први пут постала држава (самостална, са свим атрибутима) 11. новембра 1918. године. 2018. године су прославили сто година државности. То кажу они, па ми не морамо око тога да лупамо главу. Јасно је, наравно, да су свакако били незаобилазни ту где су били и где се налазе. А черупао их је како је ко стигао, што опет говори за себе.
ПС
Први облик пољског државног ентитета настао је потписивањем Лублинске уније 1569. године када је Пољска била део савеза (Речь Посполи́тая) са великим књажеством Литванским. Он (савез) је нестао 1795. после рата и подељен је између Русије, Пруске и Аустрије.
Крај ОТ.
Надам се да не замераш на овој допуни.

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 2401

Sirius ::
Први облик пољског државног ентитета настао је потписивањем Лублинске уније 1569. године


Ово просто није тачно. Не видим зашто је потребно негирати више стотина година пољске државности пре потписивања поменуте уније?

offline
 • yrraf  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 2511
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Da se malo dotaknemo "vađenja rejtinga" koje je po nekima svojstveno "samo autokratskim vladarima". Ne znam za vas, ali ja se još uvek dobro sećam kako je nas zabolela jedna "nezgodna afera seksualne prirode" koja je k'o za vraga isplivala u javnost tamo preko bare baš negde pred kraj prošlog milenijuma kad smo mi bili globalno prepoznati kao "lice interesantno organima gonjenja". Nas je ta "nezgoda" u Beloj kući koštala debelo a košta i danas. A ako smo pošteni nije da i sadašnji "lider slobodnog sveta" nema šta da "pokrije" nekim novim ratom Bogu iza kosmodiska (iz US perspektive) koji bi ih pritom koštao nula kapi američke krvi. Uncle Joe je ušao u Belu kuću posle najsumnjivijih izbora u novijoj američkoj istoriji. Isplivale su odjednom sve slabosti arhaičnog izbornog sistema koji nije ni za 20. a kamo li za 21. vek. Brojali su glasove tri nedelje k'o na pijaci a sve se završilo scenama tipičnim za istočnoevropske nazovi-demokratije sa zapaljenom skupštinom i mrtvim glavama. Daleko od čiste političke pobede i dobrog starta mandata. Uz sve to čiču ne mogu da sastave da ne provali nešto ni mesec dana, a i ona gigantska blamaža u Avganistanu svakako nije pomogla. Uz sve to je izborna godina za midterm elections. Sa druge strane je Putin kome je osiguran mandat do 2024.
Kome li to više treba eskalacija u ovom trenutku?
Ajmo malo manje teorija sa "nezavisnih medija" i neVladinih organizacija sa platnog spiska USAID i Vlade Norveške a malo više argumenata i političkih analiza obe strane. Ko kako politički stoji na domaćem i globalnom terenu i ko šta dobija ili gubi ovim ratom. Gluposti o "hirovitom autokrati" mogu da prođu na "Webinaru o jačanju položaja političkih činilaca koji doprinose razvoju demokratske izuzetnosti", kod ljudi sa prosečnim IQ, teško.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25775
 • Gde živiš: I ja se pitam...

awathorn ::Sirius ::
Први облик пољског државног ентитета настао је потписивањем Лублинске уније 1569. године


Ово просто није тачно. Не видим зашто је потребно негирати више стотина година пољске државности пре потписивања поменуте уније?


Можда си нешто превидео у мојој поруци. Пољска из 1918. свакако није била лењинистичка која би негирала своју историју, напротив. Прочитај пажљиво. Она је имала ентитет државности, али није била државотворна све до споменутог датума. Ни по бабу, ни по стричевима. Црно на бело.
Крај ОТ

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 32866

Pitam se da li će Šolc imati kohones da kaže ovo isto kad ode kod cara u Moskvu i budu u četiri oka.


Rusija će se suočiti sa ozbiljnim posledicama u slučaju zaoštravanja krize oko Ukrajine, upozorio je nemački kancelar Olaf Šolc pre odlaska u posetu SAD.
"Odradili smo konkretne pripreme sa našim saveznicima u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama, razgovaramo o mogućim sankcijama – to su veoma velike, veoma oštre sankcije, ako bude bilo potrebno, iako su sada svi naši napori usmereni na to da one ne budu neophodne", rekao je Šolc za televiziju "ARD".
Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uključivanja projekta "Severni tok 2" na listu ograničenja, kacelar je odgovorio da "ništa nije isključeno".
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022.....id=2101110

Nego gledam i onu kartu PL gde su raspoređeni omerikens svi su na zapadu i skoro se naslanjaju na Dojčland valjda zbog lakšeg povlačenja.

offline
 • Pridružio: 21 Okt 2020
 • Poruke: 902

Mislim da bi za Ruse bilo veoma loše da sada napadnu (čak i ukoliko se dogodi neka Ukr provokacija) / i mislim da neće napasti :

- Rusija ima veoma razgranate privredne odnose sa nizom evropskih zemalja (Nemačka, Francuska, Italija, Mađarska, Slovenija, Austrija .....)
45 % Ruskog izvoza ide u zemlje EU i 38 % uvoza dolazi iz EU.
U slučaju "sveopšte ruske invazije" kako govore zapadni propagandisti zadnjih mesec dana bile bi od strane EU ali i SAD, Kanade, Britanije, Australije, a vrlo verovatno i saveznika poput Japana uvedene veoma ozbiljne sankcije koje bi mogle žestoko da naštete ruskoj ekonomiji.
- Ruski prijatelji / saveznici u Evropi (poput Orbana, Salvinija, Le Penove...) bi ostali bez argumenata u odbrani Rusije. Slično kao što su socijalisti i socijaldemokrati na Zapadu koji su branili SSSR, 1968 nakon Sovjetskog ulaska u Prag izgubili sve argumente.
- Nakon takvog poteza, ne samo "neprijatelji" ili rivali Rusije već i neutralne zemlje bi osudile takav potez Rusije. Čak ni Kinezi nisu spremni za takvo i toliko zatezanje sa Zapadom, jer su rekli da će tek 2035 imati paritet i da će nakon toga moći da diktiraju neke tokove međunarodne politike, a do tada strpljivo ćute i ne idu u frontalni sukob, A ruska invazija na Ukrajinu bi ozbiljno oštetila ruskoj ekonomiji i primorala je da se okrene ka Kini, a Kina ne bi bila sposobna da u potpunosti apsorbuje tu vrstu udarca koji je nanesen ruskoj ekonomiji niti bi u ovoj fazi zarad Rusije bila spremna za ozbiljno konfrontiranje sa Zapadom.
- ruski imidž bi bio potpuno uništen, jer smo u poslednja dva meseca imali na desetine i desetine izjava od predsednika, ministra, članova Dume...da nikakve invazije neće biti. A nakon takvih reči pokrenuti invaziju, čak i uz neku manju Ukrajinsku provokaciju bi bilo pogubno za ruski ugled i imidž.
- implikacije po susedstvo bi se odmah osetile, jer bi nakon toga NATO gotovo sigurno rasporedio bar 40-50 hiljada vojnika u Rumuniji, Baltiku i Poljskoj i to na permanentnoj bazi. A vrlo verovatno da bi nakon toga Švedska i / ili Finska aplicirale za članstvo u NATO-u

A to sve da ne načinjem temu kako bi Rusi kontrolisali ogromno prostranstvo Ukrajinske teritorije i šta bi uradili, da li bi federalizovali Ukrajinu, ili postavili marionetski režim, ili samo uzeli Jugoistok ili.... I to sve znajući da niko u svetu neće priznati to novonastalo stanje na terenuA ukoliko ne izvrše invaziju na Ukrajinu :

- Nastaviće se i pojačati Ukrajinizacija tj. Banderizacija Ukrajinskog društva.
- nastaviće se naoružavanje Ukraijine, i to i kvantitetski i kvalitetski i bilo kakav budući rat će postati za Ruse izuzetno skup i krvav.
- nastaviće se ekonomsko, vojno i političko zbližavanje Ukrajine sa Zapadom i udaljavanje od Rusije

U prevodu Rusija će na svojim granicama dobiti jednu tvrdo anti rusku državnu tvorevinu koja će kako vreme odmiče postajati izazov i ozbiljna smetnja (a već sad je to) za ruske interese i za rusku nacionalnu bezbednost.
Što više budu čekali, to će njihova pozicija u i oko Ukrajine biti teže i lošija.


Zato će Rusi morati da izaberu jednu od dve loše opcije. Ili da uđu u Ukrajinu pa da se suoče sa posledicama koje sam gore pobrojao, ili da ne uđu pa da dobiju još radikalniji i gori duplikat Poljske na svojim jugozapadnim granicama.

Izbor je veoma težak, ali Rusi će morati u što skorije vreme, narednih godinu, dve da odluče šta će da rade.

Idealno bi za njih bilo da Ukri krenu u jednu masovnu ofanzivu na Donbas, što se verovatno neće dogoditi, jer nisu ni oni toliko ludi i glupi i znaju da vreme radi za njih.


Ostaje da se vidi šta budućnost donosi.
A bilo kako bilo, bojim se da ne donosi ništa dobro.
Nadam se da grešim

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 2401

Sirius ::
Можда си нешто превидео у мојој поруци. Пољска из 1918. свакако није била лењинистичка која би негирала своју историју, напротив. Прочитај пажљиво. Она је имала ентитет државности, али није била државотворна све до споменутог датума. Ни по бабу, ни по стричевима. Црно на бело.
Крај ОТ


Праштај, ништа нисам превидео. Само је све што си навео нетачно.

Sirius ::Пољска се никада неће ослободити ''ментора''. Таква им историја, таква им је и нарав...

Увредљиво и нетачно, историјски.

Ако говоримо о данашњем времену, државе без "ментора" су екстремно ретке и Пољска сигурно има ментора.

Sirius ::
Да прецизирамо: Пољска је први пут постала држава (самостална, са свим атрибутима) 11. новембра 1918. године. 2018. године су прославили сто година државности. То кажу они, па ми не морамо око тога да лупамо главу. Јасно је, наравно, да су свакако били незаобилазни ту где су били и где се налазе. А черупао их је како је ко стигао, што опет говори за себе.


Нетачно, па увредљиво. Very Happy

По овој логици Србија је први пут постала држава 1878. или што би екстремисти рекли 2006.

Пољска је 1966. држала веома интересантну параду поводом хиљадугодишњице. А чак и на нашим факултетима се у оквиру историје словенских земаља у средњем веку, пољска историја учи од Мјешка I, покрштавања Пољске и краља Болеслава Храброг. Што је прелаз из 10. у 11. век.

О черупању је бесмислено причати, посебно када погледамо нашу историју. Разумем да наступаш са руског становишта и под утицајем руског погледа на историју и суседство, али просто се не може прећи преко основних историјских чињеница. Па се ја ту "тригерујем" што би омладина рекла. Very Happy

Sirius ::
Први облик пољског државног ентитета настао је потписивањем Лублинске уније 1569. године када је Пољска била део савеза (Речь Посполи́тая) са великим књажеством Литванским. Он (савез) је нестао 1795. после рата и подељен је између Русије, Пруске и Аустрије.
Крај ОТ.


Тотално чудна реченица. Ко је потписао Лублинску унију ако је то први облик пољског државног ентитета?

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25775
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Не вреди, одустајем. Одговори се налазе у претходним постовима. Не одустајем зато што је ОТ (сам сам га започео) већ зато што нема шта да се дода што већ нисам написао. Само бих се беспотребно понављао. Чињенице су чињенице, а њихово тумачење и поређење с туђим ситуацијама је десета ствар.
ПС
Мене не тангирају чињенице нити полазим с било чијег становишта.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 473 korisnika na forumu :: 22 registrovanih, 1 sakriven i 450 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Alexandar-1973, Bane san, Denaya, doloress, Dorcolac, ikan, JimmyNapoli, kolle.the.kid, ladro, ljuba, maCvele, marko65, MikeHammer, Mixelotti, RecA, Srky Boy, Trpe Grozni, VJ, VP6919, W123, Žoržo