Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1689

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8444
  • Gde živiš: pecina stroga

kunktator ::@Rocker @babaroga
Da se nadovežem...

Zapadni "analitičari" dosta su trubili o navodnoj nesposobnosti Rusa da organizuju sadejstvo avijacije i kopnenih snaga tj blisku vazdušnu podršku. Na stranu njihova pristrasnost ali ima tu nečega ipak.

Ne samo radi proboja jako utvrđenih linija. Pitam se da li bismo gledali one razlupane kolone da su komandiri grupa imali na raspolaganju po par Grača ili Aligatora kad naiđu na problem? I koji bi se stvorili nad pretnjom u roku od 90 sekundi po pozivu?

To naravno nije uvek moguće, naročito ne protiv snaga koje imaju pristojan PVO. Lako je Amerikancima da traže podršku za svaku sitnicu kad su uglavnom ratovali protiv bedno opremljenih protivnika. Čak su se možda i previše razmazili i navikli na tu udobnost.

No, poenta je na sadejstvu, na koordinaciji. Da li je potrebno da svaka prethodnica sa sobom vodi i ataširanog čoveka specijalizovanog za navođenje ili je moguće da komandujući oficir preuzme i taj posao?

Kako to Rusi rešavaju?


Da ti pravo kazem niko nema pojma kako to Rusi rjesavaju. Jednostavno nema informacija na dostupnim izvorima.

Ako te zanima dalje citanje, evo relativno "najsvjezije" od amera o ruskom nacinu ratovanja, predlazem studiju RAND korporacije uradjenu po nalogu Pentagona 2017. pod naslovom "The Russian Way of Warfare - A Primer"

https://www.rand.org/pubs/perspectives/PE231.html

Ima i drugih radova, pogotovu iz americkih izvora, izguglaj 2017-07-the-russian-way-of-war-grau-bartles , proizvod studije iz Fort Lavenworth Office for Foreign Military Studies, 2018.

Rusi su potpuna misterija svima kad se radi o ratovanju. Recimo, u Siriji je avijacija bila glavni nosilac posla, pogotovu bombarderska, a i jurisna. Zbog prirode intervencije, vrlo malo sadejstva avijacije i kopnenih snaga, jer ruskih kopnenih snaga nije ni bilo, ili ih je bilo vrlo malo na terenu, mozda do jacine voda ili cete.

U Ukrajini vidimo da avijacija nesto radi, bar po video klipovima koji izlecu, a i po saopstenjima MO. Ali, sve je to nejasno, pogotovu je nejasno sta su ciljevi, kako ih nalaze, i kako navode avijaciju.

Ja licno mislim da direktna avio podrska (izuzimam helikoptersku podrsku) kopnenoj jedinici u realnom vremenu (znaci ne planirana vazdusna priprema prije napada recimo, nego podrska na zahtjev) jednostavno ne postoji u ruskoj doktrini. Pogotovu ne u smislu da vadi kopnenu jedinicu iz problema udarima jurisne avijacije po prednjoj liniji protivnika.

Rusi za to koriste helikoptere. Bar su ih sovjeti koristili u Avganistanu, a Rusi masovno u Checheniji, bas u toj ulozi.

Jurisnu i bombardersku frontovsku avijaciju Rusi koriste za udare po koncentracijama, komandnim mjestima, centrima veze, skladistima municije i goriva, itd. Ciljevi u zahvatu fronta, ali ne u direktnom kontaktu i na liniji. Bar po onome sta ja mogu da vidim iz dostupnih informacija.

Doduse, jos i nema nekih velikih frontalnih okrsaja, osim na Izjumskom pravcu, i vec pomalio legendarnoj Popasnoj, i naravno Mariupolju. U Mariupolju smo gledali povremene nalete jurisnika, sto znaci da Rusi mogu sa vremena na vreme da ukljuce avijaciju, ali im to nije prioritetni oblik angazovanja. I to dalje implicira da jeste, avijacija mora da se zove, da se trazi od vise komande, i da se onda koordinira dejstvo sa kopnenom jedinicom.

Kako ide proces jednostavno nema informacija. Ako se planira avijacija, siguran sam da ce vazdusni kontroler koji je obicno i sam letac, obavezno vazduhoplovac, biti dodjeljen jedinici na pravcu gdje se planira podrska iz vazduha. On ce naravno samo da koordinira nalete, sa tehnicke strane, ali ce odluku o upotrebi i dalje donositi komandant jedinice kojoj je avio podrska dodijeljena.

Kod novih ciljeva, neplaniranih potreba, kada se ciljevi javljaju u toku operacije, kako ide proces nemam pojma. Ali vjerovatno se zahtjev salje visoj komandi koja onda donosi odluku i salje graceve. Problem ostaje dodjela ciljeva, ali to je danas dosta lako rjesivo upotrebom satelitske navigacije i digitalnog osmatranja ciljeva bilo iz bespilotnih, bilo sa zemlje necim sto je uvezano sa Glonass sistemom. Nisam strucan ali vjerujem da su ruski jurisnici opremljeni nisanskim sistemima koji mogu da gadjaju cilj na zemlji na osnovu dostavljenih koordinata cilja.

Ostaje i drugi problem a to je sigurnosna razdaljina dejstva od svojih jedinica. I obiljezavanje svojih jedinica kako bi pilot vizuelno znao koju zonu ne smije da gadja. Kako su to Rusi rijesili opet ne znam. Ali sam vidio i Z i O i V na gornjim povrsinama i vozila i oklopa. Znaci i dalje se oslanjaju na proste oci pilota model 1.0 mada to ne znaci da nema i drugih metoda.

Kod prethodnica, kao uostalom i kod BTG koje su otisle u dubinu, ako ima PVO ne vjerujem da ce se slati helikopterska podrska. Jednostavno nema smisla.

BTG bi (u teoriji) trebalo da su jako dobro podrzane sopstvenom artiljerijom i artiljerijom brigade ili cak i armije, sto na zalost u Ukrajini nije bio slucaj. Zasto je to tako nemam pojma. Kao sto rekoh, glavna odlika ruskog nacina ratovanja jeste da nema sistema. Nema pravila. Iako ce mnoge kolege ovdje zakljucti da su Rusi budale, i da su oficiri neskolovani i da nemaju pojma i da su proizvod negativne selekcije i da ih nije briga za ljude, ja ne dijelim to misljenje, i siguran sam da je odluka da BTG idu u dubinu sa malo ili uopste bez artiljerije bila svjesno donesena odluka na osnovu ko zna kakvih operativnih zahtjeva ili ko zna kakvih operativnih pretpostavki.
Itd, itd.

Ono sto se mora dodati, i posebno naglasiti, je da je ruska vojska nova vojska, proizvod ogromnih strukturnih reformi koje su pocele prije 12 godina, i koje su reformisale i strukturu, i formaciju, i komandovanje, i doktrinu, i sastav. I da je ovo prvi rat u kome je ta vojska ozbiljno testirana. I da ce ruska vojska nakon ovoga rata biti mnogo drukcija od one koja je pocela ovaj rat.

Otvoriti novu temu sa naslovom "Kako Rus ratuje".

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Profesionalna
  • Pridružio: 27 Feb 2022
  • Poruke: 353
  • Gde živiš: U stanu

danijell ::Šon Pen će napokon dobiti šansu da puca na Ruse. Na zelenom platnu. Možda čak i koju nuklearku prebaci. Ne da će se snimati, nego će da padne i koji Oskar za film vezano za Ukrajinu.
Bolje i to nego da mali sajentološki štakor glumi Duha koji je oborio više aviona u Ukrajini nego Stalone helikoptera u Avganistanu.
Ovaj je barem namlatio Madonu (nisam pobornik nasilja nad ženama, ali svako pravilo ima opravdane izuzetke).

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Колико је на почетку рата Украјина имала дивизиона с-300? Колико букова, оса, стингера, игли? Хоће неко да ми каже да би то Американци лако скршили и имали ефикасно садејство авијације и копнених трупа?

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2014
  • Poruke: 1379

ZoranB. ::Malo orlančića na brzaka.
Koga zanima neka upiše serijske brojeve,oće Ukri da uvale,
Duplo.


Evo ga ,dnevna doza oborenog Orlana, ima li geolokacija? Po betonu reklo bi se da je blizu Moskve .😂😂😂

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1077

Apropo ruske doktrine i avio podrske, pade mi na pamet kako amerikanci imaju avion sa 105mm haubicom, jos uvijek u operativnoj upotrebi Smile

https://youtu.be/OSvSQdfyFAg

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2018
  • Poruke: 395

Paverica ::Zabrinut sam šta će biti sa tvojim duševnim zdravljem kada se i Srbija zazeleni. Very Happy

Sa mojim ama bas ništa. I kad (ako) se Srbija zazeleni, svet će i dalje da bude svet, a ono sto ti nazivaš “ostatkom sveta” ce i dalje biti NATO pakt, samo ovog puta pojačan sa jednom banana državom.

Evo jedna slika usput



Naravno, da bi čovek razumeo šta se nalazi na slici ne bi trebalo da bude Woke progresivan rasistički dupeglavac sa metastaziranim egom i izraženom nesposobnošću za kritičko razmišljanje. Svet je malo veći od onoga što može da se vidi u američkim (film-za-odrasle)-ićima.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8444
  • Gde živiš: pecina stroga

Rocker ::Apropo ruske doktrine i avio podrske, pade mi na pamet kako amerikanci imaju avion sa 105mm haubicom, jos uvijek u operativnoj upotrebi Smile

https://youtu.be/OSvSQdfyFAg


E taj je vidis pravljen da leti iznad Mogadisha i da vadi iz go**na one ramboe sto su ih poslali da traze Black Hawk Down

Taj da leti iznad istocnog fronta jednostavno nece da moze

offline
  • Pridružio: 27 Nov 2013
  • Poruke: 2990

Mitraljeta ::
Evo jedna slika usput


Ово је тачније - без Јапана...

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 467

Rocker ::Apropo ruske doktrine i avio podrske, pade mi na pamet kako amerikanci imaju avion sa 105mm haubicom, jos uvijek u operativnoj upotrebi Smile

https://youtu.be/OSvSQdfyFAg


Dejstvuje sa 2 kilometra visine, što znači da bi iznad Ukrajinskog VAP potrajao celih 30 sekundi, a bio bi oboren jedno 200 kilometara pred ulazak u Ruski...

To što Ameri i dalje imaju AC-130 upravo i ide u prilog tezi da se oni obračunavaju isključivo sa apsolutno nemoćnim protivnicima.

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Чини ми се да сам данас прочитао вест да се Немачка слаже са идејом увођења санкција на увоз уранијума из Русије. То је добар показатељ тихог рата унутар ЕУ. Државе које мање зависе од руског гаса врше притисак на увођења ембарга на руски гас. Док државе које зависе од тог гаса то енергично одбијају. Немачка више нема нуклеарне електране. Није им потребан уранијум. Али другима јесте.
Шпанија је зависна од Алжирског гаса. А тај гас је потребан и Француској. Алжир има добре односе са Русијом. Наоружање купује од Русије. Север Африке а пре свега Египат зависи од руског жита. Дакле Русија има пуно полуга преко којих може да делује на Европу. Они то раде вешто.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 826 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 5 sakrivenih i 786 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, bladesu, BlekMen, Boris Bosiljčić, BRATORIII, cavatina, Centauro, Denaya, goxin, hyla, Karla, kihot, Krusarac, Kubovac, Leonov, Levi, MB120mm, mercedesamg, milenko crazy north, MilosKop, milutin134, moldway, novator, nuke92, opt1, Oscar, panzerwaffe, Rogan33, S2M, styg, Vatreni Zmaj, VJ, voja64, VP6919, wizzardone