Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2006

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2622
  • Gde živiš: Beograd

Скорсезеа као омиљеног америчког режисера, а Јастреба као омиљене америчке акције где су некритички приказани као хероји. А ако ћемо о ратним генерално, вијетнамска трилогија Оливера Стоуна (Вод, Рођен 4. јула и Небо и Земља) ми је омиљена. Смањи мало са заменама теза Ziveli

Што се осталог тиче, апсолутно се слажемо, гле чуда. Америку сматрам посрнулом силом, за сада у културном и моралном смислу, али мислим да ће кроз пар деценија доћи и геополитичко посрнуће. Америка је на заласку своје моћи, мада ће бити у топ 3 силе света барем до краја овог века. Моја жеља додуше је да после њиховог света не наступи ничији свет (а поготово не кинески, не дај Боже) већ једна мултиполарна геополитичка атмосфера налик оној у 18.-19. веку.

Али исто тако се плашим да ће, паралелно са свим тим, блеђење Русије бити неизбежно, и почело је још 2014. Русија је већ, у односу на друге земље света, економски, технолошки и културно гледано, слабија него што је икад била изузев 90-их. Њена најбоља шанса у остатку 21. века биће да заузме улогу јуниор партнера Кине, слично као улога УК поред САД након што се између њих променио баланс моћи у првој половини 20. века.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 08 Mar 2022
  • Poruke: 725
  • Gde živiš: na dnu kace

Операция Z: Военкоры Русской Весны
‼️💥Позиционные бои на линии Херсон - Николаев, со стороны подконтрольного России Херсона идут залпы РСЗО, в Николаеве гремят взрывы
@RVvoenkor
13.4Kviews
00:20
Peglanje Herson - Nikolajev. Dosta medijski nepropracen svakodnevni sukob.

https://t.me/RVvoenkor/11703
Cene gasa i dalje skacu, nisam nacisto kome to odgovara.

Edit: Flash

I ja sam za multipolarnost, nisam za kinesku dominaciju, amerika moze da se uzdigne ako izbegne bankrot i okrene se pravoj demokratiji (u Rusiji i Kini toga nece biti jos dugo, ni ne treba im, takav im je sklop).
Jedino sto me raduje jeste kraj Engleza i njihovog spletkarenja, Sin Fein je preuzeo S.Irsku, Skoti kad ih otkace od energenata im ostaju dva rudnika u Sefildu i pogon biogoriva u Jorksiru. Zasluzen sunovrat, eventualnu perspektivu vidim ako kod Babaroge budu marljivo drzali liniju u sadjenju (trazice da izvuku po Grinvichu) i odrzavanju, mozda uposli jos ljudi.

I Srdja Trifkovic je sinoc izjavio da ocekuje od Rusa taj junior partner status, ja sumnjam. Odoh.

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1514

dekifcrs ::Kao totalni amater, ali veliki zaljubljenik u vojnu taktiku i vojsku,uopste nemogu da ne primetim da se jedna bitna stvar,bar iz ugla ljudi kao sto sam ja, ne spominje. A to je da Rusi nece da rasturaju ono sto planiraju da prisvoje, to je kao kad bi mi sutra rasturali BanjaLuku ako je napadnu poturice, ili Prizren kad budemo terali siptare.Znaci ubijali svoje.
Jednostavno stitis makslimalno ono sto ti treba, i naravno ljude, obican narod,zene,decu.
To je i najvece fora ovog rata,jer je ustvari uloga zamenjena.Onaj koji je kao fora agresor Rus, stiti taj narod, a ukre naciste boli uvo za taj isti narod, infrastrukturu i ostalo.Tako ukri koriste gradove maksimalno, zavlace se u skole,bolnice,stambene zgrade, maltretiraju narod, jer ih bas briga,a rus dozira i stiti neki buduci interes.
Teoretski ukri se brane na tudjoj teritoriji, a to je bar meni laiku veeeeelika prednost jer te bas briga za skolu,bolnicu, narod...
Naravno da ce neki grad ili gradic stradati, da ce i neki civili izginuti, ali ukri imaju internet,struju,vodu, pa i hranu.Znaci da Rusi vode racuna o stanovnistvu i infrastrukturi.
Da je umesto ukra neka druga zemlja, neki drugi narod,e onda bi braco bilo mlevenja na sitno od strane Rusa, i verujte da bi ih iskomadali brzo.
Ja verujem da bi i Ameri ratovali ovako da je u pitanju Kanada.
Britanci da je u pitanju Australija itd...
Sta je tesko uletis u Irak, Srbiju,Libiju zaspes elektrane, ukines vodu, bacis kasetne u naseljeno mesto, poplasis i pobijes narod,ubijes moral vosjci. Pa malo i posvadjas ljude izmedju sebe upalis neke stare razmirice i onda uletis trijufalno.Al to sve nemoze ako ti je stalo do naroda,ako je narod tvoj,ovde to i ne pali jer ukri taj rejon i ne smatraju svojim.
Takodje mislim da se iz tog razloga i ne pustaju dobrovoljci, jer tu dodju svakave budale i onda ima i zlocina, silovanja,a Rusi to nece jer ponavljam stite taj narod.
Mozda off,mozda nije....ali ipak misl da je to presudna stvar i da tako misli vecina obicnog sveta koji normalno razmislja i ne podleze propagandi.
Voleo bi i vase misljenje, hvala

Svaka čast na komentaru...rekao si suštinu na terenu.
"Ukri se brane na tuđoj teritoriji" je ključna rečenica...
Vojska oko donbasa je sa Zapada Ukrajine i Kijeva,nemaju milosti prema narodu na istoku koje i ne smatraju Ukrima,lepo si to zaključijo.

Tako da im je lako da se brane,koristeći taj narod kao "živi štit"u nadi da će ih satreti pozicija između "dve vatre"...

Tako da je ovoj ukrajinskoj vojsci oko Donbasa lakše nego da se brane negde u Kijevu i Galiciji gde gine njihov narod.
Tu sigurno ne bi gurali svoj narod ispred kao "živi štit".

Pa videli smo da su uvek gađali one civile koji pokušaju da pobegnu sa linije vatre,to sve govori.

offline
  • Pridružio: 15 Apr 2013
  • Poruke: 96

Brada i Gibanica ::

I Skorseze je vrh, ali ratne su pravili Cimino i Stone bolje.


Ловац на јелене
Апокалипса данас
Full metal jacket (не знам како да преведем)
Писма са Иво Џиме
Танка црвена црта
1917
Данкерк
Пад црног јастреба

Мало лошији:
Хексо Риџ
Мидвеј (лепо урађене сцене)

На пример, али то је и ствар укуса.

Од руских писаца... Хармс, Булгаков, Мајаковски и авангардисти у првом реду
Онда као обавезни класици Чехов, Гогољ, Пушкин, Тургењев, Достојевски
Од песника Блок и Јесењин, Ахматова
Не треба заборавити Замјатина

Толстој је досадан до зла бога, Шолоховљев "Тихи Дон" сам прочитао два пута, а није лоше прочитати ни Островског и муке Павла Корчагина... оба корисна у смислу руског размишљања о рату, животу, смислу свега.

Углавном прешироке теме да би се мерило ко је већи шта, и потпуно непотребне на овом месту. Она друга тема, на којој су само информације је постала некако успорена, а овде је од 10 постова 9 неко препуцавање. Али ако наставите са овим, ето мене да правим још већи шум него што јесте Mr. Green

Едит: још нешто, ко није гледао "Иди и смотри", нека погледа. Мени руски ратни који је оставио некако најдубљи утисак.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2341
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

SVEVID. ::
Vojska oko donbasa je sa Zapada Ukrajine i Kijeva,nemaju milosti prema narodu na istoku koje i ne smatraju Ukrima,lepo si to zaključijo.

Tako da im je lako da se brane,koristeći taj narod kao "živi štit"u nadi da će ih satreti pozicija između "dve vatre"...

Tako da je ovoj ukrajinskoj vojsci oko Donbasa lakše nego da se brane negde u Kijevu i Galiciji gde gine njihov narod.
Tu sigurno ne bi gurali svoj narod ispred kao "živi štit".

Pa videli smo da su uvek gađali one civile koji pokušaju da pobegnu sa linije vatre,to sve govori.


Ne bih se kladio oko ovog podebljanog. U Harkovu su bogami postavljali vojnu tehniku u stambene blokove, a koliko se sećam u februaru je PVO u Kijevu pogodio neku stambenu zgradu jer je ispaljen iz neposredne blizine (naravno, odmah su optužili Ruse za napad na civile). Mislim da smo i na ovoj temi analizirali. Siguran sam da bih još primera našao kada bih sad imao volje da kopam po starim vestima.

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2014
  • Poruke: 1157
  • Gde živiš: u međuvremenu

Да уместо одјаве, а на трагу дигресије, изразим сагласност са Гибаницом да од 2000-е америчку филмску, музичку и сваку другу стваралачку сцену карактерише криза пуних размера. Недостатак идеја, надахнућа; празнина и ништавило.

Уз напомену да лично целу ствар око америчког стваралаштва доживљавам као пуку индустрију забаве са изузетно ретким излетима у свет културе.

Мислим да три совјетска филма ("Цигани лете у небо", "Сталкер" и "Рубљов") имају пред Богом већу тежину од целокупне америчке продукције, коју доживљавам као антикултурни треш прве категорије,

са ретким изузецима.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1477

+ Novator

Svako ima svoje misljenje i pogled na svet. Ti imas svoje, ja imam svoje. Tvoj vidjenje ovog sukoba je drugacije od moga.

Ja ovaj sukob gledam vise sa vojnicke strane od tebe.Tako da drugacije i razmisljamo. Ne vodim se zeljama, vec situacijom na terenu.
Pojedini su pisali kad je pocela SO da je Rusija angazovala malo snaga. Nikad nisam rekao da su pogresli u toj konstataciji. Ali sta je tu je. Neko je odlucio da se krene sa tim snagama. Dogadjaji su se poceli odvijati onako kako se odvijaju. Medju prvima sam ukazivao na problem nedovoljno brzo popunjavanje praznog prostora koji ostaje iza BTG. I da ce to kostati Ruse velikih gubitaka.

Takodje sam uvideo pasivnost pojedinih pravac i suludi klin od Konotopa do Kijeva koji je bio busan ko svajcarski sir. Kad je Rus izgubio inicijativu na svim tim severnim pravcima i kod Harkova jos 23.03. sam napisao da me ne bi zacudilo da Rusi napuste pojedine oblasti pa tako i Harkov. Iskreno nisam ocekivao potpuno povlacenje sa severa.

Povlacenje sa severa je krenulo istovremeno sa svih pravaca, sa tim da su se pojedini napustali duze od drugih. Tako da ti nije tacna konstatacija da smo prvo opravdavali Kijev, pa Cernigov, pa Sumi. Oni su se desili istovremeno.

Ono sto se desava sad kod Harkova, bi se isto desavalo i da su ostali na severu. Pasivni ili pokusaji nekih prodora koje bi Ukrainci zaustavljali. Gubila bi se efektiva, trosili uzalud resursi a dobiti nikakve. Sta je po tebi trebalo uraditi. Ostati i trpeti gubitke bez pomaka i dobiti. Pa tek bi onda ovde pricali i rapravljali o Ruskim gubitcima ko sto sad raspravljamo o Ukrainskim.

Na severu su mogli ostati samo ali samo da su ubacili u vatru bar jos 100k vojnika. I to sa skracivanjem i ispravljanjem linija. Posto nisu to je zavrsena prica. Sad mozemo samo komentarisati ono sto se dogadja ovog trenutka na terenu. Sta je bilo bilo je, proslo vreme, nema ga vise.

Ima nas par koji to radimo, i mislim dosta kvalitetno sa obzirom na dostuponost informacija. Kome se svidja ok, kome ne nek argumentovano kaze zasto misli drugacije.

Ja sam ti napisao logicno objasnjenje napustanja Harkova sad, na tebi je da li ces to prihvatiti ili ne. Da si pazljivije citao uocio bi da sam napisao.
Denaya :: Takodje je tad pisao da bi linija kod Harkova isla rekom Severski Donec sve do Ruske granice. Ono sto ce biti na Ruskoj teritioriji relativno sigurno, sa ponekim granatiranje a rade skoro isti posao kao i da su u Ukraini. .
Znaci ovde sam napisao da ce se deo snaga povuci u Rusiju, a deo ce biti istocno od reke. A ne kao sto si ti napisao da sam provukao tezu kojom bi se Rus povukao u Rusiju i odatle efektivno vodio rat.
Ako mislis da treba ostati onda napisi razloge zasto tako mislis. Ali i mogucnosti da se ti razlozi ispune ili odrze. Djabe ti razlozi ako ne mozes ispuniti ocekivanja.

Kad smo se vec dotakli teze vodjenja rata sa Ruske teritorije. Nigde nisam nasao kolike su Ruske rezeve oko Belgoroda. Cisto sumnjam da Rus nema tu neku rezervu.

offline
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2526
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

Мали оф

novator ::Probam zamisliti kafanu u kojoj bi se ovakva ekipa skupila.....



offline
  • Pridružio: 08 Mar 2022
  • Poruke: 725
  • Gde živiš: na dnu kace

upitnik ::Да уместо одјаве, а на трагу дигресије, изразим сагласност са Гибаницом да од 2000-е америчку филмску, музичку и сваку другу стваралачку сцену карактерише криза пуних размера. Недостатак идеја, надахнућа; празнина и ништавило.

Уз напомену да лично целу ствар око америчког стваралаштва доживљавам као пуку индустрију забаве са изузетно ретким излетима у свет културе.

Мислим да три совјетска филма ("Цигани лете у небо", "Сталкер" и "Рубљов") имају пред Богом већу тежину од целокупне америчке продукције, коју доживљавам као антикултурни треш прве категорије,

са ретким изузецима.


Tarkovski je imao valjda onog svedjanina koji mu je pola posla obavljao sa kamerom/fotografijom. Ne zaboravi Nikitu Mihalkova od novijih.
Trenutno u Holivudu imas dve struje: superheroji u 80 nastavaka, a ostalo su import stvaraoci Vilnev, Cuaron i Del Toro.
LN

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32579

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 984 korisnika na forumu :: 22 registrovanih, 1 sakriven i 961 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Dimitrise93, galerija, Gargantua, indja, kolle.the.kid, ladro, laurusri, Lazarus, loon123, maCvele, marsovac 2, Milos82, Mixelotti, nedeljkovici, nuke92, pavlo, Smiljke, stagezin, VP6919, W123