Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2046

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7985
  • Gde živiš: Zagreb

ma OK ako je druga strana uništena nakon reakcije, ali ovdje se čini da nije.
Jer nema mosta.
Valjda je logično ako su Rusi prešli u ozbiljnom broju, da im most treba ako ništa za logistiku.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

slonic_tonic

Сви би требало да схвате да ми видимо само делић онога што се дешава. Немамо јасну слику. Видимо неку фотографију и неки снимак и извлачимо закључке о целом рату. А онај који нам прослеђује слику или снимак утиче на наше размишљање и закључке који из тога произилазе.

Шта би требало да буде квалитет овог форума. Па када би све информације које добијемо сагледали и о њима дискутовали ми би могли да имамо јаснију слику. Били би ближе истини. Али ми смо у сталном сукобу. Због различитих ставова, емоција, сујете ми не постижемо много.
А могли би...

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3112

https://mobile.twitter.com/AZmilitary1/status/1524731134688391168

S. Donjeck če izgleda brzo pasti.

offline
  • RJ 
  • SuperModerator
  • Gavrilo Milentijević
  • Komandir stanice milicije Gornje Polje
  • Pridružio: 12 Feb 2005
  • Poruke: 35628
  • Gde živiš: ovalni kabinet

Opet neke teorije zavere - sad su na Zmijskom otoku roknuli američkog potpukovnika i engleskog majora...tačnije, isparili u vidu magle Wink

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2277

Srle993 ::Finska ce zvanicno zatraziti clanstvo u NATO i sta ce sada obzirom da je jos jerna 99% nato drzava na granici?
Ovaj rat i jeste zbog ukrajinskog clanstva u nato, a usput se cisti nacizam itd. Ovo je jako ozbiljan momenat, Rusija mora ozbiljan potez da napravi, a to bi bio priblizavanje Rusije ka SAD, sirenje ODKB ka drzavama juzne amerike. I da odkb preraste u mnogo ozbiljniju pricu nalik Varsavskom paktu, gde bi uclanili Iran, Siriju, Venecuelu, Kubu, Kinu itd.


kina?

kina bi u neki savez usla jedino da je ona na celu tog saveza i da se ona pita sta i kako.

offline
  • Pridružio: 15 Jun 2013
  • Poruke: 57

@Slonic Tonic

Čini mi se da gotovo klizimo ka tome. Vidi se da u Skandinavskim zemljama vlada veliko raspoloženje da se udje u NATO (medju elitom) i već je ruski ministarstvo spoljnih poslova reklo da je vojno-tehnicki odgovor opcija. Ako su napali bližu u svakom pogledu Ukrajinu što ne bi i ove. Ostalo je na istoku da se vidi koliko su Kinezi raspoloženi za rat.

offline
  • Pridružio: 14 Feb 2022
  • Poruke: 339

Neutral-M ::Da li Tacke U koje posjeduju ukri i rusi imaju slicne bg kao nas VBR Orkan, tkzv. zvoncice?

Ni približno.

Točka-U je kalibar 650mm, nije MLRS nego je taktički projektil. Bojeva glava nosi 480kg eksploziva u HE varijanti, mada može da bude i fragmentaciona kao i kasetna.

Orkan nosi manje od 100kg eksploziva.

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7985
  • Gde živiš: Zagreb

@Markoni29
pa i diskutiramo. diskusija znači iznijeti obje mogućnosti da se o njima raspravlja.

ja ne mislim da je ovo neka katastrofa.
sjetim se samo da je kod Kijeva u ratu zarobljeno (a kasnije većina i ubijena) preko pola milijuna Rusa pa su svejedno uspjeli amortizirati taj gubitak.

samo nije ugodno nakon što te mjesec dana uvjeravaju da se ukrajinska vojska svela na nepovezane bande.

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8473
  • Gde živiš: pecina stroga

slonic_tonic ::
dakle, kao što sam napisao jučer, Rusi su trebali imati spremnu artiljeriju na položaju i opremu za kontrabatiranje i trebali su imati avione u zraku.
ovako ispada da je u sukobu ruske i ukrajinske artiljerije pobijedila ukrajinska.
Inače bi tu stajao funkcionalan most.

OK, nije ni to nemoguće, ali se ne slaže s onim što slušam od Rittera i sličnih već mjesec dana kako ukrajinska vojska više ne postoji kao organizirana sila.

nadalje, ako je ovaj njihov hvalisavi influenser u pravu, ukrajinci su koristili i avijaciju.
ne znam šta da kažem na sve to.
Ili je u pitanju avanturizam i krajnje neozbiljno planiranje, ili je odnos snaga bitno drugačiji nego što mi ovdje mislimo.


Zaboravio si kljucnu stvar, a to je PVO. NIsam siguran da je ovaj prelaz bio branjen od strane PVO kako treba. Najvise mislim na bespilotne. Cim se bespilotna muva nad zonom, sve sto protivnik ima od artiljerije i sto moze da dovuce u radijusu od 10 - 15km ce da sasredi vatru na prelaz.

Nikakvo kontrabatiranje to ne moze sprijeciti. Kljuc je izvidjanje mjesta prelaza. Ako imaju besplotnu u vazduhu, mogu tacno da otvaraju vatru kada naidje jedinica koja prokusava prelaz.

I avijaciju bi ozbiljniji PVO trebalo da moze da rijesi. Buk gornju i srednju zonu, nize pancir ili tor i igle, za jurisne avione koji lete nisko.

Nemoj zaboraviti da su Slavjansk i Kramatorsk uporista odbrane sjevernog Donbaskog fronta. Ako negdje ukri imaju spremnu artiljeriju, tu je. Tako da je artiljerijski odgovor bilo logicno ocekivati cim protivnik ukapira gdje si pokusao prelaz.

Mene u svemu ovome i dalje shokira drskost ruske komande. Prelaziti rijeku na sedam kilometara od glavne neprijateljske komunikacije koja ide paralelno sa rijekom i koja omogucava protivniku da brzo dovuce pojacanja i artiljeriju i zatvori taj pravac, to je suludo, osim ako nema neki drugi jak razlog zasto su se odlucili za ovo.

Naravno, ako uspije prelaz, i ako se ta komunikacija moze presjeci, onda ovo vojnicki svakako ima smisla. Sudeci po vijestima da se i dalje vode borbe oko Belogorovke, moguce da je prodor uspio, i da je takticki cilj ostvaren.

A sto se tice toga da su sad sve ukrajinske efektive unistene, nisu. Pogotovu na mjestima koncentracije, kao sto su Kramatorsk i Slavjansk.

Svaka vojska moze da se ukopa i da se odsudno brani. I to ce da traje dok ima dzebane i dovoljno ludaka koji su u stanju da izdrze udare i da nastave da pucaju kad se razidje dim.

Ono na sta je Ritter ukazivao kad je rekao da je ukro voska prestala da postoji kao organizirana sila, a i ja sam to tvrdio davno prije Rittera, jeste da ta vojska nema vise ni efektiva niti ima operativnu situaciju, niti ima vise sposobnost (zbog pretrpljenih gubitaka, zbog goriva i municije, a i zbog operativne situacije u kojoj je zavrsila), da izvede bilo kakvu akciju koja bi mogla da znacajno promjeni ishod rata.

Nema manevra kod Ukrajinaca. Nema od prvog dana. Kad kazem manevar ne mislim da potrpas jedinicu u voz i posaljes je iz Lavova u Harkov, to su jos u stanju. MIsli na manevar u borbi , kada operativno znacajnija jedinica (brigada, ili grupa brigada) odradi manevar u kontaktu sa neprijateljem, i na kraju manevra zavrsi posao vatrenim udarom po opkoljenom protivniku ili protivniku kojem se doslo sa nepovoljne strane. Toga jednostavno nema, i ne vjerujem da ce ga biti, jer su im sad najbolje jedinice fiksirane na Donbaskom frontu i odatle ne vidim kud bi mogle.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19188

upitnik ::...
То није банална, непроверена вест, то је категоричка тврдња начелника Оружаних снага РФ за радијациону, хемијску и биолошку заштиту, Игора Кирилова...


U ratu, svaka vest koja nije potkrepljena ozbiljnim dokazima, ma ko da je izrekne se vodi kao neproverena.
Sada kada si to naucio... sta bi sa laboratorijom ispod Azovstalja?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1381 korisnika na forumu :: 60 registrovanih, 7 sakrivenih i 1314 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Aleksandar Tomić, amstel, babaroga, bladesu, Boris Bosiljčić, Boris90, botta, brundo65, ccoogg123, Denaya, Dorcolac, draganca, dragoljub11987, dule10savic, Faki-Valjevo, GandorCC, goxin, hologram, ikan, ivicasimo, JimmyNapoli, Joco Skljoco, JOntra, jukeboxer, kalens021, kokodakalo, Kubovac, kunktator, kybonacci, Luka Blažević, mercedesamg, Mercury, mile23, MiroslavD, mrvica78, nikoladim, oganj123, opt1, Panter, Parker, Romibrat, rovac, ruma, ruso, Shinobi, Sirius, Sićko, slonic_tonic, solic, SR-3m, Srle993, t84dar, vathra, VJ, Vladko, vukovi, wizzardone, Wrangler, Zimbabwe