Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2072

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 24 Mar 2022
  • Poruke: 276

Steeeefan ::Наводно опет довукли и ПВО на Змијско острво.

▪ У последња два дана, беспилотне летелице Баирактар са аеродрома Школни врше најмање два лета дневно до подручја острва. Упркос томе што је синоћ оборен један „Бајрактар”.

▪ Систем противваздушне одбране С-300 је распоређен из региона Артсиз до Желтог Јара.

▪ У близини луке Одеса налазе се 4 поморска сигурносна чамца у сталној патроли, још 2 раде источно од Затоке.

▪ 5 хеликоптера полетело је са аеродрома Червоноглински за Бујалик у Одеси и Федоровку у Кировоградској области.
Најмање два авиона Су-24 украјинског ратног ваздухопловства делују са аеродрома Вознесенск за патролирање ваздушним простором северозападног дела Црног мора. https://t.me/rybar/32619

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Mar 2022
  • Poruke: 276

Mogu da prozivaju Ruse koliko god hoće apropo tehnologije, ali se zna ko je napravio ultimativni softver za fotogrametriju - Agisoft Metashape. https://www.agisoft.com/about/
Za one koji nisu u temi, to je za 3D modelovanje prostora i predmeta bazirano na fotogrametriji isto što i Photoshop za fotografiju.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6273

Ma evo ga i S-200 u Harkovskoj oblasti.

https://youtube.com/shorts/fGW1Z3xCx48?feature=share

offline
  • Pridružio: 22 Nov 2014
  • Poruke: 523
  • Gde živiš: na koridoru

Metanoja ::

@brundo65
Može li malo o tim rupama ispod tenkova,kao zaklon,videli smo ih i oko Kijeva,ispod uništenih ruskih tenkova,posle povlačenja?


--------------------------
Druze nista posebno.
Gdje ce se perkirat tenk iskopas 2 asova rupu za sirinu manju od gusjenica,poslazes sa 3 strane i nateras tenk.Znaci 3.5-4 asova duboko sto je 70-80 cm,sto znaci upola manje kooanja a nemoze ti granata ni geler nista ni odozgo ni sa strane ama bas nista ni u direktnom pogotku Very Happy

online
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2334
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Dve interesantne informacije iz svodke Jurija Podoljake večeras:

- Rusija ne prebacuje nikakve značajne snage da kontriraju ofanzivi Ukrajinaca kod Harkova. Po svemu sudeći, tu ofanzivu ne smatraju za bilo kakvu opasnost po svoje planove.

- Primećeno je prebacivanje pontonskog parka ka liniji fronta kod Hersona i Nove Kahovke, tako da bi mogli očekivati više dešavanja na tom frontu u narednom periodu.

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1073

kljift ::Na ovom forumu je nekako ispusteno realno ocjenjivanje ZSU + Azov stajl jedinica. Te Ukrajina je pukla/bankrotirala te ukrajinska vojska je oko cetvrt miliona do zuba naoruzanih ljudi. U prevelikim smo raskoracima sa komentarima.
Azov, Donbas, Ajdar, Tornado i slični su jako i dobro upotrebljivi u konfliktu manjeg intenziteta kakav je bio do 24.02.
Dejstva na ograničenom prostoru i bez avijacije/taktičkih i inih raketa. U dejstvima kakva vidimo sad, njihov fanatizam im ne pomaže što se najbolje vidi na primjeru Marijupolja i na kraju čeličane. Ostavljeni, sakati, prljavi - jeste ne predaju se ali situacija je bezizlazna ko Ljubin Grob.
Ja bih uporedio njih sa 7. muslimanskom. Ko se tukao protiv njih zna o čemu govorim.
Citat:
Sto se Rusa tice steta sto posle velikog uspjeha na juznom pravcu sa Krima nisu maksimalno podrzali taj pravac poplavom novih jedinica.

Očigledno je da su Rusi ili tupavi pa nisu znali da se to može tako, ili postoji nekakav plan koji je uzeo u obzir stvarne mogućnosti u datim okolnostima pa postupaju onako kako njima najbolje odgovara.
Citat:
Nego ocekuju li Rusi ovom 'specijalnom akcijom' I djelovanjem njihovog 'ogranicenog kontigenta' nekakav politicko - ekonomsko - vojni slom Ukrajine?


Svi se ovdje pitamo šta je razlog da su Rusi angažovali tako malo snaga za tako veliki zadatak, ja bih se usudio reći da je to posljedica siromaštva, i da jednostavno Rusija ne može sebi priuštiti da kupi kuću za cash nego mora na kredit, pa umjesto 200K u konačnici plati 300K ali na rate pa opet lakše.
Vidimo da im ničega drugog ne fali, kalibri i ostale rakete lete svakodnevno, tenkova i ostalog željeza imaju i više nego dovoljno, nedostaje samo ljudstva.

I još jedna opservacija, meni se čini da je glavni teret za proboj UKR linija, bar na tom Donjeckom pravcu, ostavljen LDNR jedinicama za šta oni opet nemaju dovoljno snage. Inače kako drugačije objasniti što front nije maknut dalje od Gorlovke i što Avdejevka nije počišćena.

offline
  • Pridružio: 22 Nov 2014
  • Poruke: 523
  • Gde živiš: na koridoru

[quote="slonic_tonic"]Rocker ::@slonic_tonic

Kako komentarises ovo:

https://mezha.media/en/2022/05/12/russia-uses-chip.....-in-tanks/

-Wink

hahaha, dobra slika.

--------------
Slika je TOP dobra ako nije fejk jer ako je šoping kako ce je poslat kuci???
A mozda im je licno potrebna.Teraj do agregata ili struje i vode i puni pali i peri pa da ne BUDE sve na ruke. Very Happy

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1073

slonic_tonic ::
Aha, nisam pročitao da ih kradu. To je glupost naravno.
Površno sam preletio, mislio sam da koriste čipove koji su inače bili nabavljeni za veš mašine, u tenkovima.

Ovo bi bilo previše posla i potpuno besmisleno.
Nađe se takvih čipova na burzama po Kini od raznih viškova u proizvodnji, "restlova", "surplusa", samo treba višestruko platiti nego kod proizvođača, ali ih možeš dobiti odmah.
U krajnjem slučaju mogli bi relativno brzo napraviti funkcionalan redizajn s alternativnom komponentom.


Mi smo tako kupovali JCOP i Schlumberger kartice . . . 100 komada jedan ključ, pa sledećih 100 drugi Very Happy
Al zato beše jeftino i bez potpisivanja bilo kakvih papira. Oficijelnim kanalima je bilo zeznuto jer se moralo potpisati neko papirče da nećemo preprodati Iranu, SK ili Srbiji Very Happy

---
No, taj članak sa druge strane pokazuje kakve sve kolosalne gluposti prolaze kod publike u US i sličnim društvima.
Npr reddit - /r/ukraine je prepun sličnih nebuloza, zatrpan idiotima i debilima i najužasnijom dehumanizacijom Rusa. /r/homelab sa druge strane sasvim pristojan svijet i spremni da pomognu, uz ekstremno visok nivo tolerancije i na kraju znanja.
Jako čudno da isti ljudi racionalno raspravljaju na neku tehničku temu dok politika iz njih izvuče najgore.
US propagandna mašinerija melje, i izlazi sa tako genijalno smišljenim terminima za najgore kriminalce i teroriste. U Siriji "Moderate Rebels", "White Helmets" , "Free Syrian Army" itd itd.
U Ukrajini su od otvorenih nacista napravili borce protiv ruskog nacizma, i to njihova publika (a vidimo ima takvih čak i kod nas) guta bez pardona.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Za vojske LNR i DNR, zanimljiv je dio koji je spomenuo Berić. Od onoga što na granici nisu puštali pancire koje su lično nabavljali. Da je po opremi to kao druga vojska. Jeste logično da ne mogu biti kao RF opremljena, ali zar ih nisu mogli barem u ovih par mjeseci bolje opremiti. Od obuće, optike... To je baš čudno, dok drugu stranu Zapad zasipa opremom ovdje kao da Rusi svojima blokiraju...
Ili im služe više za držanje linija. Kao da im Rusi nisu baš namijenili ofanzivniju ulogu. Možda zbog nekog straha da će više biti osvetnički, pa moguće da skrene u ratni zločin. Pa bila je priča da su više na svoju ruku krenuli na Marijupolj.

offline
  • Pridružio: 02 Mar 2022
  • Poruke: 332

Bio je okacen intervju kod Zarkovica, evo sada i kod Simica, nisu ista. Zanima me da l ce ovaj Hrvat biti streljan? navodno je ovde od 2020. i pristipio je VSU tada.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1094 korisnika na forumu :: 56 registrovanih, 3 sakrivenih i 1035 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., adamantadv, Apok, bladesu, BORUTUS, BSD, ccoogg123, Dorcolac, drimer, dule10savic, Frunze, Gosha101980, havoc995, ikan, Istman, ivan1973, Kandrbandrdzilo, karevski, Karla, Komentator, Kubovac, kybonacci, ladro, laki_bb, ljuba, MaksicZoran, Mi lao shu, mikrimaus, Mixelotti, mrav pesadinac, nikoladim, nuke92, Oscar, ozzy, panzerwaffe, Parker, pera bager, procesor, S1Mk3, scimitar19, slonic_tonic, Smiljke, sombrero, SR-3m, stalja, Stefan M, Tas011, Tvrtko I, uros, uruk, Vlad000, Vlada1389, voja64, wizzardone, YugoSlav, ZetaMan