Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2094

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8471
  • Gde živiš: pecina stroga

Kibice ::Moze li neko da napravi kratak presek stanja ovde , objektivno, da moze da se nastavi pracenje teme..

Evo da pokusam, koliko ce objektivno biti ne znam.

Elem, sustina je da su Rusi odlucili da idu na Donbaski front bukvalno sa cela. Idu na najjaca uporista, Sjeverodonjeck, Rubezno, Popasna. Izjumski pravac isto, opet se pomicu mic po mic. Jucer uzese neko uporiste na komunikaciji Izjum - Slavjansk, i sad su 25km od Slavjanska sa zapadne strane.

Kao sto smo i pretpostavili osnovna taktika je udari artiljerijom, koji izgleda traju danima, zajedno sa manjim probnim napadima pjesadijom, dok se ne omeksa ili unisti prednja linija odbrane, onda idu pjesadijom sa idejom da se digne linija. Mada su pjesadijski napadi ocigledno limitirani, na uskom sektoru, sa ciljem da se unisti neprijateljsko uporiste ispred fronta, bez ubacivanja drugih esalona i eksploatacije uspjeha.

Imaju nekih uspjeha i u Rubeznom i Popasni. Opet, vrlo malo informacija, vecinom iz Ukrajinskih izvora.

Pokusan je prelazak Severskog Donjeca, gdje smo vidjeli srusene pontonske mostove na jednom mjestu prelaske, i ozbiljne ruske gubitke u tehnici. Medjutim, ukri nisu na drugoj strani obale na tom mjestu, sto po meni znaci da su Rusi uspjeli da predju i da drze mostobran u svojim rukama i dalje. Uostalom, CNN je jucer objavio satelitski snimak sa tvrdnjom da je na tom istom mjestu gdje su pretrpili gubitke u cetvrtak ponovo postavlljen ponton.

Obzirom da se radilo o najmanje tri mjesta prelaska na sektoru sirokom samo dvadesetak kilometara, za pretpostaviti je da je u pitanju bila veca akcija, vjerovatno sa idejom da se vece snage prebace na juznu obalu, i da se formira veci mostobran, koja ocigledno nije dala ocekivane rezultate zbog gubitaka koje smo vidjeli na mjestu prelaska. Ipak, vodjene su borbe sa juzne strane Severskog Donjecka i kod Bilogorovke i kod Privilja i kod Shipilovke (bar po vijestima koje dobijamo ovdje), sto je siguran znak da su Rusi presli na juznu obalu. Cak mislim da je ovaj manevar znacajno doprinjeo da se ukri izvuku iz Rubeznog.

Tako da moja je procjena da su Rusi odlucili da samelju Donbaski front artiljerijom i avijacijom, i pjesadijom kad otpor oslabi zbog artiljerije. I da idu frontalno, da ne idu u obuhvate koje smo ocekivali. Vjerovatno nema obuhvata jer nemaju dovoljno snaga, a i kad se obuhvati ovaj protivnik, opet mora da se melje, sto je pokazao primjer Mariupolja.

Iz Putinovog govora na paradi, kad je jako malo rekao osim da akcija ide po planu, i iz Lavrovljevih izjava, cini se da su Rusi presli na dugotrajni rat iznurivanja protivnika, bez da sad nesto pokusavaju da brzo zavrse ovo prodorima u dubinu i opkoljavanjem. Jucer ili prekjucer je odrzan ruski "savjet odbrane" tako da moguce je da su razmatrali kompletnu strategiju i da su neke odluke donesene. Vidim od jucer znacajno jace dejstvo artiljerije na Donbaskom frontu, i ako je to indikator, mozda se krece u vecu ofanzivu.

Ono sto me brine je Dekijeva izjava o gubicima, koji su jako veliki. On je rekao da je njegova jednica (kasnije je rekao da je u pitanju bataljon) imala oko 30 ranjenih za tri dana borbi. S tim sto je napomenuo da su borbe bile jako teske. Ako je opolcenski bataljon jacine recimo 300-400 ljudi, onda je to 10% izbacenih iz stroja za tri dana. Sa tom zestinom, jednica u napadu ne moze da traje na tom frontu duze od sedam do deset dana.

Elem. Zbog odlucne odbrane ukrajinaca, ovo se pretvorilo u jako ozbiljan i jako krvav rat. Sto kolega rece drugi svjetski rat na ogranicemnom prostoru.

Stvar se po meni sad svodi na pitanje koliko Rusima treba da uniste borbeno sposobne ukrajinske jedinice. Za ocekivati je da je bar dvije trecine tih jedinica na Donbaskom frontu, i da kad njih rijese, onda mogu da nastave po dubini na tom i drugim pravcima.

Ukrajinci sa druge strane vode izgubljenu bitku. Ako Rusi gube deset posto jedinice za tri dana, treba se zapitati koliki su ukrajinski gubici. Drugo, kljucne jedinice su im fiksirane, nema dinamicke, fleksibilne odbrane, gdje trgujes prostor za vrijeme i izvlacis snage na rezervne polozaje, naprotiv, svaka se cuka odsudno brani. Ne moze se dugo tako ratovati protiv protivnika koji ima vatrenu moc da te gadja na svakom mjestu u svako vrijeme dok te ne unisti.

Na strateskom nivou, po meni osnovno pitanje je da li su Rusi revidovali ciljeve rata. Po Lavrovljevom intervjuu, manje se pominje denacifikacija, uglavnom se govori o Donjecku i zastiti stanovnistva. Moguce je da Putin i ekipa procjene (ili su vec procijenili) da je kompletna denacifikacija Ukrajine preveliki zalogaj u ovom trenutku i da se zadovolje samo ovim sto su posjeli do sada. Mislim da je to malo vjerovatno ali ostavio bih to kao opciju.

Ali ostaje kljucno pitanje kako zavrsiti ovaj rat. Ocigledno je da je Kijevu usla voda u usi i da sad ne pomisljaju na pregovore i da im na pamet pada vracanje i Donbasa i Luhanska i Krima. U toj situaciji, jednostavno ce Rusi morati da nanesu ozbiljan vojni poraz ukrajincima da bi ih prisilili na pregovore i zavrsili ovaj rat. Misljenja sam da nakon razbijanja Donbaskog fronta, sto je cini mi se gotova stvar i samo je pitanje vremena, morace Rusi da krenu na prodore u dubinu kojima bi ugrozili ponovo Kijev da bi se zavrsio rat. Znaci, i kad bi Rusi htjeli da revidiraju ratne ciljeve i zadovolje se dostignutim, nece moci da zazvrse rat bez daljih prodora.

Sve ovo ako amerikanci ne promjenu plocu. Vidim Ostin jucer zvao Sojgua. Zasto? Moguce je da mu je cilj bio da opipa puls Rusima, da vidi sta moze da zakljuci iz razgovora. A moguce je i da amerikanci sad cijene da ovo ne moze da izdobri za njihovu Ukrajinu i da misle da je sad trenutak da se razmotri da se rat zavrsava i da sacuvaju dostignuto.

Ovo su sve spekulacije. Ali po meni osnovni problem zapada u ovom trenutku je kako isfinansirati Ukrajinu. Jucer rojters prenosi izjavu ukro ministra finansija da su im u aprilu prihodi u budzetu bili samo 60% od planiranih, a da ce pasti na 45 - 50% u maju i junu. I da im fali 5 milijardi dolara mjesecno da bi samo pokrili budjzetske rashode. Znaci da Ukrajina nema para da vodi ovaj rat mjesecima. deset mjeseci je 50 milijardi dolara samo za penzije i plate i normalne budzetske rashode. Da li je zapad spreman da da te pare, veliko je pitanje. Mozda lova presudi da se odluci da rat treba da se zaustavi.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 17 Avg 2012
  • Poruke: 1262
  • Gde živiš: Šid, Srbija

Rusi isto tako biraju gde ce Ukri da ih rasrafe artiljerijom svaki put kad krenu u ofanzivu. Cirkus

offline
  • Pridružio: 13 Sep 2010
  • Poruke: 2401

Vidim mnogo se prica o razgovoru Ostina i Sojgua.

Amerikanci tvrde od pocetka operacije da pokusavaju da zovu Sojgua i Gerasimova a da se ovi ne javljaju.

Znaci nije vest da su Amerikanci zvali, vec da su se Rusi javili.

U citavoj ovoj ratnoj prici najfascinantnija mi je nesposobnost ruske avijacije. Da mi je neko pricao da je moguce da imas nominalno drugo vazduhoplovstvo sveta, satelite i bpl, potpunu kontrolu vap iznad neke zemlje, ravno otvoreno zemljiste ispod sebe i da ti krupne formacije protivnika sede na pozicijama mesecima i poklapaju tvoje kopnene snage, ne bih verovao da je moguce.

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1960
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Interesantna je tvrdnja da su Rusi korak ispred bilo koga u ovoj operaciji, posebno kada je riječ o informacijama i donošenju odluka na osnovu istih.
Od samog početka ovo je možda i najslabija karika u ruskoj operaciji. Na mnogo primjera možemo vidjeti da su upravo Ukrajinci ti koji su informaciono bili u prednosti ispred Rusije. Jasno to nije zasluga Ukrajine nego informacija koje joj dolaze kao pomoć od zapadnih zemalja.

Ima kažem mnogo primjera, ali vrijeme će pokazati mnogo toga. Mi smo sa aktivnog fronta od Kijeva do Nikolajeva, a sve po granici Ukrajine došli do toga da imamo front od Hersona do Harkova. Front kod Hersona je mrtav front što se rusa tiče i tu se samo može desiti da Ukrajina napadne, a s obzirom gdje viđamo novu ukrajinsku tehniku to će se vjerovatno i desiti. Sa druge strane vidimo da i Harkov čeka neka bolja vremena, a i tu se sada je jasno može desiti samo napad Ukrajine. Potez koji je ostao je Donbas i to aktivan od Izjuma do Popasne (ovo ostalo se napada ali toliko kilavo da to odmah možemo zanemariti).

I sad na ovom komadiću od početnog fronta Rusi manevriraju i zadaju muke ukrajincima? Ja to ne vidim tako, čak obratno. Front je jako mali (a na njemu velike snage) i može se dobro pratiti izviđanjem. Rusi su npr. pokušali na više mjesta sa forsiranjem rijeke pa se prošlo na jednom mjestu uz, koliko god frizirani od ukrajine bili, žestoke gubitke. Netko je gore napisao nije bitno dali se igubi 73 ili 173 ili 500 kom tehnike bitno je ostvariti cilj. To su prošla vremena i ta izjava danas nema smisla.

Za kraj, sveli smo se na jako mali front, koji su mnogi ovdje priželjkivali. Tvrdilo se redom da koncentracija ukrajinskih snaga na jednom mjestu i otvorena bitka sa rusima može i mora biti prekretnica u ovoj operaciji. Trenutno se sve skupo plača, svaki metar. Kolege su primijetile i apsurdne stvari. Po telegram kanalima se skupljaju donacije za vojsku, rusku vojsku, pa o čemu pričamo!! A u Odesi se trebalo biti prije mjesec dana (ovo nije prozivka Brade i sam sam bio lud optimist). Sinoć telegram kanali svi odreda tišina, nema više ni kalibara kao na početku operacije, objavljuju se videi sa sredine operacije.

Mnogo toga će doći na analizu, kada dođe vrijeme. Dosta kolega je primijetilo ove anomalije ali mi imamo uvijek opravdanje za bilo kakav ruski propust, mada opet za kraj, poštujem. Pravo svih je da imaju mišljenje, stav i da ga obrazlože ako žele. Dok je tako ovaj forum će biti cijenjen.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6286

novator ::
Kolege su primijetile i apsurdne stvari. Po telegram kanalima se skupljaju donacije za vojsku, rusku vojsku, pa o čemu pričamo!!


Daj ljudi smanjite sa glupostima, malo ozbiljnije diskutujte.Kakve donacije i gluposti.

Citat:@awathorn
I ti unesi malo noviteta u svoje postove, ako umiješ.Ponavljaš se čoveče kao loš učenik.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19184

S2M ::...
Daj ljudi smanjite sa glupostima, malo ozbiljnije diskutujte.Kakve donacije i gluposti.


Nazalost nisu gluposti.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6286

Jesu gluposti, pogotovo za sredstva veze pri avijaciji, helikopterskim jedinicama.....

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8471
  • Gde živiš: pecina stroga

Daj da se manemo Dekijevih prica o ruskim carinicima i telegram kanala koji skupljaju pare za vojsku.

Ni jedna ozbiljna carina nece dozvoliti da se prenose bespilotne i pancirni prsluci u gepeku u ratnu zonu. Pa da si sest puta Deki i da ti na celu pise da si za Z operaciju. Zna se sta moze preko granice i pod kojim uslovima.

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2017
  • Poruke: 1447

Po toj logici ni ruska vojska ne bi smela preko granice..mada zar nisu objavili da su se ujedinili. Kakva li crna granica onda?

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8471
  • Gde živiš: pecina stroga

kaptain ::Po toj logici ni ruska vojska ne bi smela preko granice..mada zar nisu objavili da su se ujedinili. Kakva li crna granica onda?

Moras da napravis razliku izmdju vojske, koja je drzavna, i u kojoj se zna ko komanduje i ko odgovara i ko ih je poslao i gdje idu, i neke ekipe u dzipu koja hoce da predje granicu.

A to da su se ujedinili, nesto si ti tu ozbiljno pobrkao.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1144 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 7 sakrivenih i 1101 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Bobrock1, BORUTUS, Buzdovan, cavatina, comi_pfc, crnitrn, dejina811, Dimitrise93, djboj, FileFinder, galerija, Litostroton, Mcdado, mercedesamg, Mi lao shu, milan.vukovic, milenko crazy north, Milos82, milutin134, Miskohd, mustangkg, nemkea71, ObelixSRB, panzerwaffe, procesor, rodoljub, Sir Budimir, SlaKoj, Srle993, stegonosa, suton, Trpe Grozni, wizzardone, |_MeD_|, 1107