Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2105

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 17 Okt 2021
  • Poruke: 261

kaptain ::To je i Beric pricao da taj javelin i nlaw imaju teskoca.. Ipak zapadna oruzja su cesto jako sofisticirana i traze odrzavanje, red, tesko se popravljaju..

Iliti u prevodu, zapadni marketing je čudo.

SZM, ne otvara video za one koji nisu logovani na Telegram.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Mar 2022
  • Poruke: 276

da li ima nesto i u ovome?

"" Ukraina ima program GIS Art for Artillery (umjetnost artiljerije), ili skraćeno GIS Arta, pri čemu GIS označava da je riječ o geografskom informacijskom sustavu. Programirao ga je IT stručnjak Jaroslav Šerstjuk, a u mnogim elementima ovaj softver nadmašuje slične koje koriste članice NATO-a, uključujući i SAD. Prije svega, drastično je smanjio vrijeme reakcije koje se sada broji u minutama, kombinira sve vrste oružja koje su na raspolaganju, i omogućuje zapovjedništvu da kamuflira topnički napad kako ruski protutopnički radari ne bi mogli locirati odakle napad dolazi.

Nekoliko je elemenata koje program čine tako dobrim. Riječ je o aplikaciji koja se zasniva na sličnom principu i na istoj programskoj osnovi kao i npr. aplikacija za Uber. Povezuje podatke koji stižu od dronova, pametnih telefona, daljinomjera i komercijalnih, dakle prvenstveno civilnih satelita. Istovremeno, prikazana su i sva oružja koja su na raspolaganju u realnom vremenu, kao i potencijalne mete.

Baš kao što Uber registrira korisnika, naručitelja vožnje, i sva dostupna taksi vozila u blizini, tako i ukrajinski zapovjednik ispred sebe u realnom vremenu ima podatke o kretanju neprijatelja i o dostupnim oružjima.

Dovoljno je tek nekoliko dodira po ekranu da se oružjima dodijele koordinate. U kombinaciji s laserski ili GPS navođenom municijom i modernim oružjima koje Ukrajina uvodi posljednjih dana, učinci vatre su zastrašujući po neprijatelja. Osim toga, moguće je kombinirati da napad dolazi iz nekoliko smjerova, a takvu raspršenu, pojedinačnu vatru neprijateljski radari neće detektirati.,,"[/quote]
Evo Vam GIS integracije u ukrajinsku artiljeriju. https://t.me/RVvoenkor/12150
Još jednom da ponovim da je priča o toj GIS arti naprednijoj i od američkog softvera kompletno somnabuliranje.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2614
  • Gde živiš: Beograd

Koridor ::Awathorn-e ako ti ne valja forum...sidji s postolja ko 95-e i vidi na indeksu sta ima.

Mada jes vala pretvorilo se u babe narikace nad sudbinom Rusije. Od cinizma nekih kobajagi uglednih forumasa do sto je babi milo navijacke operative. Tesko nama pa onda Rusiji.

Ko je imalo pratio ratove u zadnjih 40 50 godina zna da je ovo sto se desava normalno...Sirija evo 12 godina, nasi ratovi, americki ratovi....nema tu pobjednika samo unistenje izgibija....


И једна страна на форуму наставља са вређањима, ниподаштавањем и инсинуирањем против чланова који другачије мисле...ништа ново.

Сирија - САА папазјанија против још горе ФСА/Нусра папазјаније, рат у ком би просечна лака пешадијска бригада ВРС била сматрана елитном јединицом равном Тигровима.

Наши ратови - грађански ратови, сукоби тек створених војски тек створених држава по веома тешком планинском и шумовитом терену.

Амерички ратови - Који? Герилске овде не рачунамо, само конвенционалне. Ирак 2003. је трајао 30 дана, Ирак '91. је трајао 4 дана након месец дана ваздушне припреме. Однос мртвих у оба случаја је било око 100 мртвих Ирачана на једног мртвог савезника. А Кореја је била пре 70 година и представљала је сукоб Америке и Кине.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7966
  • Gde živiš: Zagreb

bojank ::
I kada su se klali preraslim escajgom to je bila suplja prica, a kamoli danas.

to sam se i polu-šalio, ali evo, ti slabo naoružani DNR-LNR su navodno prilično efikasni u borbama, kažu

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3101

https://twitter.com/200_zoka/status/1525492257494913025

GP:"Zapaljivo ili fosforno streljivo pogodilo je Azov Steel"

https://twitter.com/200_zoka/status/1525485081187520515

Dolaze pojačanje rujama.

Ovi u Azovstalu, polako postali dosadni. Mogli bi ranjenike da predaju, Da jih neko iznosi van.

Nije mi jasno, zašto puštaju ranjenike da umiru.

Ovi u Azovstalu su završili sa karijerom. Ili umru u mukama ili se predaju, to neče imati nikakvog utjecaja na izhod rata. Psihološki aspekt več je potrošen, tako da mi nije jasno, šta imaju na umu.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7966
  • Gde živiš: Zagreb

Bobrock1 ::
https://twitter.com/200_zoka/status/1525485081187520515

Dolaze pojačanje rujama.

pa kud od tih miliijun Čečena, koji su i onako natprosječno zastupljeni?
gdje su Rusi?

izgleda da Rusima Čečeni dođu ko Englezima Gurke

offline
  • Pridružio: 02 Mar 2022
  • Poruke: 46

Raduje kvalitetna rasprava predhodnih par stranica...
Nego, meni je utisak rata da su obe strane podbacile tamo gde su najjače, zapad u sankcijama, to im je ultimativno oružje bilo do sad, a sad odjednom olupaše se sankcije njima o glavu više nego Rusima. A Rusi razočaraše vojno, prosto svi mi koji smo na njihovoj strani postavili smo očekivanja u svojim glavama da će satrati Ukre za par nedelja, a to ne biva tako, to je postalo jasno još od one proklete Buče.
U svakom slučaju, Rusi ovaj rat neće izgubiti, samo je pitanje šta je pobeda, da li će umarširati u Berlin ili će stati kod Zaporožja, cena je već plaćena, da li će koštati još 5 ili 10 hiljada života niko o tome više ne razmišlja...

offline
  • Pridružio: 10 Mar 2022
  • Poruke: 612

Zhukov :: Sto je smijesno za tako Teh naprednu vojsku. Hv je to jos 1995 radio vrlo uspjesno
Kao sudionik Oluje, mogu ti reći da pišeš gluposti.

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8444
  • Gde živiš: pecina stroga

Jovan Nenad ::flash12 ::Бабарога, уз све дужно поштовање, ти мени од самог почетка рата говориш како ја ништа не разумем, а не знам да ли постоји једно предвиђање/процена која ти је била тачна од почетка. Све што си рекао омануо си дебело, и једино оправдање све време ти је ''полако, рат још траје, видећеш на крају'' и ''Руси ће ово да изгурају до самог краја''.



Babaroga pravi analizu na osnovu trenutnog stanja stvari a ne predviđanje...barem to treba da bude jasno. Ako očekuješ od njega ili od bilo koga ovde da ti da tačan datum ruske pobede uz precizne podatke u ishodu onda ne znam đta reći.



Tako je JN. Samo treba citati i treba razmisljati.

Kao ilustracija, jedna babarogina "opaska" napisana pazi sad ovo 27. februara ujutro, treci dan operacije. Ej, ne bih ni znao da sam ovako "pametan" da me nije flash natjerao da citam svoje postove sa pocetka. Jasna procjena sta ce biti ako Kijev ne odradi.

babaroga ::
Elem, prosla je prva faza kad je Zelenski i ekipa trebalo da zapali u London i da izigrava kralja Petra. I mozda je i bolje da se nije to desilo. Za rusku stvar bolje. Inace, bilo bi bolje da se to desilo zbog mnogo manjih zrtava koje bi pale.

Sad ide druga faza. Faza zestokih udara na ukrajinsku armiju do vojne pobjede. Faza kotlova i Ilovajsk - Debaljcevo tretmana problema. Ukrajinska armija nije vise ono sto su tukli 2014-15, ipak su se malo organizovalli i ojacali. Bice tu zestokih bitaka ako dodje do toga. Ali, jbga. Sa ovom premoci koju rusi imaju, pogotovu u avijaciji, i artiljeriji, i sloboda manevra kad se napravi kotao, ja tu vidim samo jedan ishod, a to je strasni porazz ovih u kotlu. Takav poraz, jedan ili dva, mijenja kompletno situaciju i moze da dovede do brzog sloma otpora na svim frontovima. Itd. Itd.


I ne samo pametan, nego sam i vidovit. Predvidio sam cak i ime druge faze operacije. Jedno cetrdeset dana prije nego sto je Konasnko objavio drugu fazu. I tri dana nakon pocetka rata. Mislim, izgleda da treba da otvorim radnju i da gledam ovim starijim gospodjama u dlan. I da bacam grah. Bice parica..

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3101

slonic_tonic ::

izgleda da Rusima Čečeni dođu ko Englezima Gurke


Bolje bataljun uvežbanih čečenca nego dve brigade starudije TO.

No, ni ovi nisu za odmet, "mogu dugu branit recimo odstupnicu jer ne mogu bježati". Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 791 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 6 sakrivenih i 744 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, atmel, babaroga, Bokiboks, bokisha253, BraneS, cavatina, cenejac111, draganca, elenemste, Georgius, HrcAk47, jackreacher011011, Karla, kybonacci, Magistar78, Marko Marković, Mi lao shu, milenko crazy north, Milometer, mnn2, MrNo, nemkea71, opt1, ozzy, pein, Rogan33, royst33, Shinobi, Srki94, StepskiVuk, Sumadija34, Tas011, Toper, voja64, W123, wizzardone, wolverined4, yrraf, zillbg