Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2100

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 657
  • Gde živiš: Gradac Moravski

Citat:Mnogo toga ovde je nejasno ali ono što sada meni deluje potpuno nejasno je gde su do djavola trupe RF na terenu ?
Marijupolj uglavnom trupe Donbasa i Čečeni, Lugansk i Donjeck trupe Donbasa a sada vidimo da gramična policija RF nije pustila trupe LNR koje su su povlačile od Harkova. Ps svude se pominju jedinice Donbasa i ponegde Čečeni, kao da RF nema nigde, barem je moj neki laički utisal.


Неко овде пре месец, два рече да су Руси ушли са 70.000 војника у Украјину.. Ко ће га знати..

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Хајде да направимо предвиђања везана за овај рат. Тјст до када ће трајати и како ће се завршити.
Али укратко. Без неких објашњења и анализа.

Ево ја ћу први.
Мислим да ће битка у Донбасу трајати до краја Јула и да ће се окончати победом Русије. А да ће се рат у оваквом облику завршити крајем године. Некаквим преговорима.

offline
  • Pridružio: 13 Sep 2010
  • Poruke: 2401

flash12 ::



Generalno potpisujem čitav taj post. Doduše mislim da linija neće ići toliko blizu Pavlogradu i Zaporožju jer bi to opet zahtevalo duže operacije i sve što prati to bez bilo kakvog dobitka.

A problem legalizacije uzetog i posleratnog statusa Ukrajine je posebna priča. Videli smo šta je Rusija dobila posle onako brze i čiste akcije uzimanja Krima, ovo će biti neuporedivo spoljnopolitički gore.

Ovakvim teritorijalnim promenama čak ni Ukrajina nije nešto strašno osakaćena, pošto je svejedno već bila bez Krima i dobrog dela Donbasa. Hersonska oblast je među najsiromašnijim. Ostaje ima glavni deo teritorije, ostaje im glavni deo populacije, ostaje im izlaz na more. Naravno, biće ekonomska ruina od zemlje ako EU i SAD ne odluče da ih finansiraju kao Amerika Nemačku i Japan posle onog rata.

offline
  • Pridružio: 17 Nov 2021
  • Poruke: 448

[quote="flash12"][quote="awathorn"]
Славјанск и Краматорск нисам рачунао под ''велике градове'' што је најгоре - мислио сам на Николаев, Одесу, Запорожје и Харков. Сада после свега виђеног, сама идеја покушаја напада на те градове је у домену фантазије, а камоли успешно опкољавање и заузимање.

Неко моје предвиђање за крај овог рата, мада сам до сада увек био у криву због превеликог оптимизма (без обзира на то шта мислили други форумаши Laughing):


- Руси настављају да гурају кроз Донбас уз велике жртве. Кроз 3-4 месеца успевају да изгурају Украјинце из Славјанска, Краматорска и Покровска, успут успевајући ограничено да напредују и у околним фронтовима ван Донбаса, тако да на крају фронт стоји негде на линији Харков - Павловград - Запорожје.



Руско напредовање даље готово да није могуће, јер свуда на линији фронта стоје велики лако брањиви градови, Харков, Павловград, Запорожје, Криви Рог, Николаев. Путин након чишћења Донбаса проглашава победу, правећи се да је то био и једини циљ од почетка рата. Не искључујем чак и некакву параду победе у Москви. Русија објављује једнострани прекид ватре, Украјина прихвата.

Ne bih se slozio sa tom konstatacijom. Dok god ukri drze Odesu ,Nikolajev i okolinu, mogu efikasno da odseku prolaz Crnomorskoj i komercijalnoj floti prema Sredozemlju protubrodskim raketama, zahtevajuci prvo povlacenje rusa na svoju teritoriju, pa tek onda deblokadu prolaza. U takvoj situaciji ni najsmesniji klovn ne bi mogao proglasit pobjedu.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5387

Neki Amer Brian što možda ima i naših korijena, ex USA vojnik, sad sjedi u Tajlandu i piše. Pogledao i poslušao šta ima za reći i pravo se iznenadio. Nisu izgleda baš si na zapadu teletabisi

https://m.youtube.com/watch?v=O4aWzAqOcf4

https://m.youtube.com/watch?v=n8sa_5jlhv0

offline
  • Pridružio: 01 Mar 2022
  • Poruke: 61

Izvinite ovako zbog laičkog zapažanja, ali da se kod Ukrajinaca vrši ne znam koji talas mobilizacije i da se u zadnje vreme zarobljavaju "penzioneri", ne bih baš rekao da su oni baš u nekom sjajnom stanju i da mogu da drže Ruse tako dugo... Ofanziva na Donbas jeste ide sporo, ali u jednom trenutku (a verovatno skoro sudeći po sastavu Ukrajinske vojske zadnjih nedelja) može da krene i vrlo brzo -a gde će onda de se zaustavi je pitanje...

PS. Gurati i dalje priču da će se ruski spoljnopolitički "uticaj" u odnosu na Zapad pogoršati je meni potpuno glupo kad vidimo da je taj Zapad uradio sve samo što nije otvoreno rekao "mi želimo da uništimo Rusiju". Kakv bre spoljnopolitički uticaj na Zapad, nikad ga nisu ni imali i neće ga ni imati jer Zapad vidi Rusiju KAO NEPRIJATELJA (bogatog resursima, pride).

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1762

S2M ::Jesu gluposti, pogotovo za sredstva veze pri avijaciji, helikopterskim jedinicama.....

Мој колега камо среће да су глупости. Цео рат пратим како кубуре са средствима везе и опремом за ноћна дејства. И ово што сам подијелио је из руских извора. Спали су на Kenwood и Yaesu јер немају боље.

Ако имаш другачије изворе, подијели, ваљало би нам.

Наводчик руски са Yaesu FT3DR у акцији.






offline
  • Pridružio: 08 Nov 2008
  • Poruke: 2832
  • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

Sa vojničke stane razumem zašto su Rusi krenuli ka centru i oslobodili veći deo jedinica iz Harkiva. Nešto mi ovo nalikuje na Mišićevo povlačenje i pregruoisavanja vojske na Drini.
Ako ih Rusi odvale na centru, proći će Ukri gore nego li švabe na Ceru. E onda se posle te bitke može očekivati lak prodor prema gradovima i unutrašnjosti.
Mi ni u jednom trenutku nismo razmotrili situaciju iznenadnog ponovnog napada na Kijev.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2614
  • Gde živiš: Beograd

Бабарога, уз све дужно поштовање, ти мени од самог почетка рата говориш како ја ништа не разумем, а не знам да ли постоји једно предвиђање/процена која ти је била тачна од почетка. Све што си рекао омануо си дебело, и једино оправдање све време ти је ''полако, рат још траје, видећеш на крају'' и ''Руси ће ово да изгурају до самог краја''.

У марту си тврдио да је цела Украјина парализована почетном ситуацијом када је први пут напредовање заглавило - причао си да је потпуно небитно што Харков није заузет и Кијев није опкољен, јер су Руси паметно заузели све остале битне тачке, и да је Украјинска војска закочена, да не може да пребацује трупе, да нема стабилан фронт готово нигде већ да су у питању изоловане групице које држе одвојене тачке и које више не представљају јединствену и целовиту војну силу.

Говорио си како није битно што је напредовање успорило, јер је битно да се Украјинска војска уништава, ''демилитаризује'', и да ће доживети један системски шок, ''застој срца'', који ће довести до свеопштег колапса. Спомињао си и да се овај рат завршава у Галицији, ако се не варам. Сећам се, мање оптимистично, и оних очекивања да се трупе око Кијева споје са онима код Николаева. ''Не знам колико ће све ово трајати, али једно је сигурно, Руси иду до краја''.

Два и по месеца касније, цела та ситуација је рашчишћена и ВСУ има стабилан фронт од Харкова преко Барвенкова, Донбаса до Запорожја. Толико стабилан да Руси не могу у једно једино село да зађу а да пре тога не прокрваре гаће и не побришу околину артиљеријом и ваздушним ударима. Дани наводне ''парализе'' Украјинске војске, ако је уопште икад било, одавно су завршени. Конотоп, Черњигов, Буча, Ирпењ су далека меморија, као и онај лов на вештице широм Кијева и осталих градова, обраћање Зеленског из бункера и сличног. Сада Кијевом шетају светски званичници, живот се мање-више вратио у нормалу свуда осим на истоку. Рат је од свеопштег, који погађа целу земљу, сведен на локални рат на истоку. Украјина је стога у најбољој позицији још од почетка рата. И то баш зато што је у рату битан систем, као што кажеш.

И опет, сада говориш о томе да је циљ рата ''уништити ефективе непријатеља'' и да је територија небитна, али оно што до сада видимо је да се то управо дешава Русима, а не Украјинцима. Кажеш ''Руси иду директно на Украјинце да их самељу'', али ја то млевење не видим, тј. видим обострано млевење обе војске. А у таквој ситуацији мислим да је очигледно која ће се војска пре исцрпети - она која је малобројнија а мора да напада, или она која је многобројнија и просто треба да се брани? Руска војска се већ видно истрошила.

Без неког већег котла, ВСУ ће просто одступати корак по корак на Запад, док се не повуче и Донбаса кроз неколико месеци. Ни о каквом слому више не можемо да говоримо. Она мапа коју сам нацртао у прошлом коментару, благо оптимистична, представља можда оно докле Руси могу да изгурају на крају, и то након што пропишају још хектолитре и хектолитре крви, и изгубе огромну количину опреме, од чега ће се опорављати годинама. Даље од тога, по до сад виђеном, просто није могуће.

И на крају, кажеш да је ово не рат Русије и Украјине већ много шира ствар, око чега се апсолутно слажем - и у тој широј ствари Русија је изгубила још негде почетком марта, када се муњевита ''специјална операција'' претворила у рововски рат који је Руску војну силу разоткрио као Потемкинову. Да се рат завршио до сада, тај ''губитак имиџа'' би и даље постојао. Али прешли смо преко тога одавно, тада смо сви узимали као константу да ће Руси војно победити и то у потпуности. Сада смо прешли на то да расправљамо да ли ће уопште победити.

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1762

Можда Yaesu има чудну рекламну кампању. Можда га Руси и не користе.










Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 933 korisnika na forumu :: 22 registrovanih, 4 sakrivenih i 907 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bato, BSD, darkojbn, Dimitrije Paunovic, gmlale, goxin, kybonacci, Lubica, Marko Marković, mikki jons, Milos82, nemkea71, novator, Parker, pein, Sir Budimir, slonic_tonic, sovanova95, Srle993, uruk, vaso1, wizzardone