Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2085

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7947
  • Gde živiš: Zagreb

Boter ::
+ txt

Ај одмори мало ако мени пишеш, једну сам поруку написао око чипова и не планирам више а ти имаш мишљење о свему искачеш скоро сваку страну од врцавих опаски до расправе беспотребне и никад ти нисам замјерио тако да батали ту работу. Ако се модераторима оће онда ће они обрисат поруку.

пс Какве везе има сад милановић с темом сада ћете 50 страна о њему пошто сте прежвакали распали понтонски мост...

ne ljuti se, nisam to napisao tebi, nego općenito baš je puno poruka na tu temu već zadnja dva-tri dana. Nisam gledao ko je šta napisao, niti se specijalno na nekoga odnosilo.

što se tiče Milanovića, ja se s tim slažem pa i napisao sam već da je potpuno nevažan.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2329
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Zelenski nikad neće priznati status Krima i Donbasa

Prva Holivudska zvezda Ukrajine kaže da Ukrajina nikada neće priznati Krim delom Rusije i autonomiju Luganske i Donjecke oblasti. U istom danu kad je rekao da je spreman za razgovore sa Putinom. Mora da je probao neki novi "stimulans" danas. Mr. Green

offline
  • Boter 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 31 Avg 2014
  • Poruke: 360

slonic_tonic ::@Boter
ne ljuti se, nisam to napisao tebi, nego općenito baš je puno poruka na tu temu već zadnja dva-tri dana. Nisam gledao ko je šta napisao, niti se specijalno na nekoga odnosilo.


Ма ово сад око Милановића ме испровоцирало, ево ти на пр ајде отвори нову тему - Финска у нато.

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7947
  • Gde živiš: Zagreb

gore sam ti već naknadno odgovorio na tvoj P.S.

meni Milanović također nije nikakva tema, napisao sam već da je potpuno nevažan.

inače, ja nikada ne pokušavam "moderirati" temu, što kažeš za to su moderatori, ali sada sam baš nervozan i nestrpljiv da vidim šta je s tim mostobranom, a svi su se raspisali samo o čipovima i Milanoviću.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1302

Prevod sa googla:
Хроника борби код Белогоровке и пораз колоне Оружаних снага РФ на прелазу - Рибарова анализа

Јуче су се интернетом проширили снимци покварене опреме Оружаних снага РФ на понтонском прелазу код Белогоровке у Луганској области. Снимци УАВ-а показали су губитке 73 комада опреме.

Међутим, у готово свим публикацијама, из неког разлога, акценат је само на броју погођених и напуштених возила. Да бисмо разумели потпуну слику онога што се догодило, неопходно је разумети шта се генерално дешавало на мостобрану код реке Северски Донец у периоду од 2. до 12. маја.

На основу отворених података, Рибаров тим је анализирао ситуацију и вратио хронологију догађаја.

Хроника борби код Белогоровке и пораз колоне Оружаних снага РФ на прелазу - 1. део

▪ 2-3. маја, савезничке снаге су прешле Северски Донец код Шипиловке.

Након прелаза, руске снаге су ушле у борбу са гарнизоном насеља. У Шипиловки није било борбено спремних одреда, гарнизон се повукао ка Привољу.

Руске јединице су се раштркале у малим групама по том подручју. Борбе су почеле код Новодружеска, на периферији Привоља и Белогоровке. За заузимање Шипиловке уложен је релативно мали прорачун снага и средстава, који је износио мање од половине БТГр.

4. маја мостобран код Шипиловке је изгубљен.

То се догодило, највероватније, због потцењивања непријатељских снага у околним насељима. У Привољу је био стациониран пуноправни батаљон Оружаних снага Украјине, који је убрзо појачан Новодружеском и Лисичанском.

▪У ноћи између 4. и 5. маја и поподне 5. маја почела је снажна артиљеријска припрема дуж леве обале Северског Донца од Серебрјанке до Привоља. Према извештајима из локалних четовања, обала и околина Шипиловке „били су посути лешевима Оружаних снага Украјине“.

▪5 маја, савезничке снаге су прешле Северски Донец код Серебрјанке.

На супротној обали није било могуће учврстити се: борбено спремне јединице из Северска пребачене су у Серебрјанку. Сам Северск је укључивао новоротиране јединице Оружаних снага Украјине из Северодоњецка, које су замењене јединицама територијалне одбране и националним батаљонима.

Артиљеријска припрема положаја Оружаних снага Украјине настављена је још неколико дана.

Хроника борби код Белогоровке и пораз колоне Оружаних снага РФ на прелазу - 2. део

▪Од 7. до 8. маја руске снаге су прешле Северски Донец, већ код Белогоровке.

Руске трупе успеле су да заузму доминантне висове у близини обале (тзв. Шипиловске планине) и заузму периферију Белогоровке дуж Первомајске улице.

Након тога, Оружане снаге РФ су се суочиле са жестоким отпором украјинских јединица. Утврђено подручје Оружаних снага Украјине налазило се у стамбеној зони и у близини каменолома креде.

▪Савезничке снаге су 8. маја покренуле потпуни понтонски прелаз преко Северског Донца код Белогоровке да би оклопна возила довела у борбу.

Украјинска артиљерија почела је да ради дуж прелаза. Пре квара првог понтона, неколико комада опреме пребачено је на супротну обалу. Савезничке снаге су наставиле офанзиву на Белогоровку, где су Украјинци пребацили резерве из Северска.

Под Шипиловком, одреди Оружаних снага Украјине поново су успели да буду одбачени у Привоље.

▪ 9. маја обновљен је понтонски прелаз код Белогоровке. Почело је пребацивање до 100 јединица технике на окупирани мостобран. Приближан план је био да се учврсти успех у Белогоровки и код Шипиловке са Привољем, као и да се припреми за јуриш на Северск.

Из за сада непознатог разлога, опрема није уведена у борбу и остављена код рта на другој страни Шипиловске висоравни.

▪Претпоставља се да су Оружане снаге Украјине у ноћи 10. маја извршиле ваздушно извиђање и откриле огромну гомилу опреме на прелазу. Артиљерија је извршила масовни артиљеријски удар на ободима Шипиловске висоравни.

Већина опреме која је пребачена на источну обалу Северског Донца (са изузетком опреме БТГ која је учествовала у биткама у Шипиловки и Белогоровки) била је онеспособљена.

Хроника борби код Белогоровке и пораз колоне Оружаних снага РФ на прелазу - 3. део

▪ 11-12. маја, јединице савезничких снага из Кременне и Рубижног пребачене су у јуриш на Привоље на руске снаге које су остале на западној обали реке. Борбе на овом подручју се настављају.

Оцењујући описане догађаје, поједини аутори се питају како је на активном сектору фронта прикупљена толика количина опреме коју су успели да покрију једним ударцем. Други покушавају да анализирају снимке беспилотних летелица и на снимку пронађу возила из НМ ЛНР или чак Оружаних снага Украјине.

Навешћемо само неколико тачака. Чак и ако замислимо да се на снимцима налазе БМП-1 НМ ЛПР и чак неколико украјинских оклопних возила, суштина остаје иста: већина изгубљене опреме се дефинитивно може приписати Оружаним снагама РФ.

Судећи по фотографији, део напуштене опреме у будућности може да се поправи и пусти у рад. Чак и узимајући у обзир губитке у опреми, неке јединице Оружаних снага РФ су ипак успеле да пређу на другу страну. Међутим, њихово напредовање без довођења нових јединица у борбу биће тешко.

Уздржаћемо се од процењивачких судова одговорних лица и надамо се да ће команда самостално и благовремено донети све потребне закључке и донети одговарајуће одлуке.

online
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2329
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Zvanični gubici DNR

Citat:Официальные потери ДНР с 6 по 12 мая

Военные:

Убито - 78
Ранено 495

Гражданские:

Убито - 11
Ранено - 65

С января по май 2022-го года официальные потери составляют:

Военные:

Убито - 1713
Ранено - 7070

Гражданские:

Убито - 570
Ранено 1696

offline
  • Pridružio: 10 Mar 2022
  • Poruke: 611

slonic_tonic ::ma indireknto je tema, ali malo pretjeraste s tim čipovima.
Onda više ide u topic o sankcijama u Rusiji, ako sam dobro shvatio postoji i takva.

Istina, ovdje je tema o sankcijama:
www.mycity-military.com/Opste-vojne-teme/Rusija-Za.....e_321.html

offline
  • Pridružio: 29 Dec 2011
  • Poruke: 831

S2M ::
Ako se o prijemu odlučije na nižem nivou, ambasadorskom, Predsjednik RH ne može uticati na odluku ambasadora, međutim ako se odlučuje na nivou Predsjednika države, Milanović može staviti veto na prijem.Toliko o tome.


Ratifikaciju prijema na predlog Vlade izglasava Parlament, u ovom slučaju Hrvatski Sabor ili kako li već oni zovu Skupštinu. Obzirom da vlada proističe iz skupštinske većine, glasanje u parlamentu predstavlja samo formalnost jer je za ratifikaciju dovljna prosta većina. Mislim da je tako. Mogao bi nam to lako provjeriti neko od koelga iz Hrvatske.

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7947
  • Gde živiš: Zagreb

bladesu ::
Судећи по фотографији, део напуштене опреме у будућности може да се поправи и пусти у рад.

samo je pitanje ko će ih pustiti u rad, s obzirom da su ostali na ukrajinskoj strani.
naravno, to govorim za slučaj da ova akcija potpuno propadne, što još nije izvjesno, kako se čini.
Iako, kažem, Ukrajinac s kartama prekjučer je tvrdio da je situacija oko Belogorovke nejasna i da se još vode borbe, a jučer je kategorički rekao da je ta grupa koja se prebacila potpuno uništena.
Zato sam i pitao šta se zna više o tome.

Citat:▪У ноћи између 4. и 5. маја и поподне 5. маја почела је снажна артиљеријска припрема дуж леве обале Северског Донца од Серебрјанке до Привоља.

▪ 11-12. маја, јединице савезничких снага из Кременне и Рубижног пребачене су у јуриш на Привоље на руске снаге које су остале на западној обали реке.

ko god je ovo pisao, geografija mu nije baš jača strana

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2014
  • Poruke: 1379

babaroga ::

Jucerasnji satelitski snimak te zone, izvor CNN, snimano jucer popodne

CNN vidi treci most, podignut jucer. Ja ga ne vidim


Nema ti tu sta da mislis,ako je CNN rekao da je treci most tu onda je tu, da li ti vise vjerujes svojim ocima ili CNN-u ?!!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 959 korisnika na forumu :: 54 registrovanih, 8 sakrivenih i 897 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Acivi, bagor10, bokisha253, Brana01, cifra, cincarin, darkojbn, debeli, dekan.m, Denaya, Dimitrije Paunovic, djboj, doklevise, dragoljub11987, Excalibur13, Frunze, Georgius, HrcAk47, Istman, Ivan Campo, JimmyNapoli, JOntra, Kubovac, Lubica, MB120mm, mercedesamg, mgolub, mikrimaus, mile09, milenko crazy north, MiroslavD, muaddib, naki011, nenad81, nenooo, nextyamb, nuke92, raketaš, rasok, Ripanjac, Romibrat, saputnik plavetnila, slonic_tonic, SR-3m, Steeeefan, Sumadija34, tmanda323, trajkoni018, Viceroy, virked, VJ, Wrangler, 125