Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2387

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 27 Mar 2022
  • Poruke: 30

zdrebac ::sto se kissingera tice..

dosta je vala i njega i svih deda i baba od 70+ u svetskoj politici.

jedva idu, jedva pricaju, bolesni, alchajmer ih drma vec ko zna otkad, iz bolnice ne izlaze al zato se trpaju svugde i hoce i dalje da odlucuju o zivotima miliona ljudi na zemlji.
nije ni cudo gde ovaj svet ide kad ga vodi senilna gerontokracija.

treba to sve odhebati i poslati da cuva unuke (mada vise ni za to verovatno nije sposobno).


unuci mu sigurno imaju preko 40 god

da, uglavnom su senilni ali kisindzerova poruka je realna

takodje se ne moze izjednaciti rusija i srbija , rusija je supersila a srbija drzavica okruzena nato drzavama.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1284

+ Mislim da potreban nivo obogaćenja nije isti za korišćenje u nuklearnom reaktoru vs nuklearnom oružju.

Prvi dio, to znam. Ali tu se ne radi o Rusima, ovo su Ukrajinci sve nagomilali, a mene zanima da li to može imati veze sa željama Zelenskog da Ukrajinci naprave nuklearku, ili je ovo nešto što isključivo ima veze sa elektranom?

offline
  • Pridružio: 03 Apr 2008
  • Poruke: 5790

ccoogg123 :: A optiku su Rusi oduvijek imali svoju i to dobru.



Nije problem optika, sve ostalo je. Javi mi kada je zadnja foto/video kamera izasla iz Rusije.

offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2989
  • Gde živiš: Beogard

Citat:slonic_tonic ::
inače, ako ste primjetili, dron ima prilično visoku rezoluciju.
toliko o tome da Rusi nemaju...

mnogim snimkama koje se stavljaju na YT se skida rezolucija da bi se mogle uploadati brže.
ako pokušaš na slaboj GPRS vezi uploadati file od 100MB, neće ti nikad proći
šta vi znate ko je to uploadao sa položaja i koliku je brzinu veze imao.
Ukrajinci to rade službeno i sistematski, naknadno, posebnu pažnju posvećuju toj vrsti propagande, pa se potrude da su snimci visoke kvalitete.
Rusi to iz nekog razloga izgleda ne rade.

uostalom, danas se od Kineza za par dolara mogu kupiti kamere u HD rezoluciji, pa je to pitanje bespredmetno. A optiku su Rusi oduvijek imali svoju i to dobru.

P.S.
osim toga, rezolucija se možda naknadno skida zato da se ne bi vidjeli neki detalji, npr. identitet pojedinih vojnika ili nešto drugo. Ozbiljna vojska i o takvim stvarima vodi računa.


Jako dobro znam o čemu pričam. Ruske kamere gadno zaostaju i to jeste problem. Ne zato što ne znaju da naprave optiku, već što nemaju tehnologiju za pravljenje kvalitetnih military grade optičkih senzora (inače kompleksna stvar). Pogledaj snimke sa Ka-52 i Mi-28N. To je za standarde 2020ih tuga. Loša rezolucija, na snimcima iz Ukrajine se jedva vidi šta gađaju. Pogledaj snimak za Barjaktara poređenja radi. Šta misliš, zbog čega Rusi nemaju nišanski kontejner? Zato što misle da im to ne treba, jer je bolje bacati glupe bombe na nešto što ne vidiš, ili zato što ne mogu da ga naprave? Pokušavali su da reše problem kupovinom senzora, pa kupovinom celih elektro-optičkih senzora ili kontejnera iz inostranstva (francuska pretežno) ali se na kraju sve izjalovilo. Dronovi su im zaista tuga, ultra niska rezolucija u nizak fps na nekim modelima, na drugim ubudžene komercijalne kamere i očigledan problem dobre stabilizacije. To ti sve pričam na osnovu pregledanih tonu snimaka, očigledno je. Nikakve veze to nema sa kompresijom slike i uploadom (može da ima ali nije slučaj ovde). Umesto smanjivanje rezolucije u praksi se radi maskiranje osetljivih podataka. Pratite snimke sa Barjaktara u početku sukoba su išli potpuno sirovi, a kasnije su počeli da bluruju delove.

Ovo nije uopšte tema za diskusiju, jednostavno je tako, jebiga. Prosto ne verujem da neko pokušava da opovrgne nešto što bi i laicima trebalo da bude jano. Siguran sam da će ozbiljno poraditi na tome u narednim danima i godinama. Moraće da se oslone na Kinu, druge nema.

Što se tiče ovog snimka o kome svi pričamo, nije snimljen vojnim dronom (90%) sam uveren, već komercijalnom "igračkom", i to ne top klase. Treba napraviti razliku između malih komercijalnih dronova koji imaju brutalne kamere, ali i snimaju sa manjih visina, i pravih vojnih BPL. Rusi svakako trebaju da dodatno povećaju upotrebu istih.
Inače što se kvaliteta kamera na dronovima tiče, kao što sam pisao, komercijalne su DALEKO ispred vojnih. Na žalost prošlo je vreme de je vojna industrija bila pokretač novih tehnologija, pa sada stvari u vojnu industriju dolaze pravo sa komercijalnog tržišta Wink

Što se tiče samog snimka, nešto najbrutalnije, najrealnije i najfilmskije što sam ikada video. Dubok naklon ruskim i ukrajinskim borcima. Mogao bih da napišem kilometarski post o ovih 4 minuta videa, ali da ne smaram. Verujem da će scene jednog dana završiti u nekom filmu, ili kao inspiracija za neke slične ratne scene.

offline
  • Pridružio: 28 Feb 2022
  • Poruke: 323

Кисинџер није самопрокламовани говорник у Давосу. Неко га је позвао да каже то што је рекао. Или неко мисли да се на Западу,кад су озбиљне ствари у питању, може да говори како коме падне на памет? Несумњиво да је он амерички патриота и да брани америчке интересе. Само што овде иде линијом "меке силе"(привлачење и кооптирање) за коју мислим да је касно, јер су ствари у Украјини(и на другим кризним жариштима) отишле предалеко. Америчка "мека моћ" је потрошена или је на издисају. Може још да се вуче као оцвала лепотица по сумњивим кафанама, али њено време је прошло или неумитно пролази. Да не објашњавам зашто, ваљда је након свих америчких ратова свима јасно. Ако човечанство не заглави у некој масовној кланици долази време кинеске "меке моћи".

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2058

ccoogg123 ::Direktor IAEA javlja o 30 tona plutonijuma i 40 tona obogaćenog uranijuma koji se nalazi u Energodaru nuklearnoj elektrani koja je sada pod kontrolom Rusa. Ukrajinci sve poriču.

Može li netko tko se malo bolje razumije u ove procese objasniti koliko je toga potrebno za potecijalnu nuklearku i šta to sve uopće znači? Laughing Hvala

Ja takvo saopštenje ne videh na sajtu IAEA:
https://www.iaea.org/news?year%5Bvalue%5D%5Byear%5.....ds=ukraine
Budimo sigurni da IAEA zna, skoro u gram, sve količine Pu i U upotrebljivog za gorivo, kao i njihove lokacije, bilo gde na svetu.

Kakogod, i u elektranama koje su još pod UA kontrolom moglo bi se napabričiti materijala za više bombi. Ali nije to ni tako jednostavno. Da bi UA napravila bombu IAEA bi trebala da žmuri na oba oka, Rusi da nemaju nikakve obaveštajne podatke, Ukrajinci ponovo da naprave neke mašine koje nemaju, Amerikanci sve vreme da im pomažu... Pa još da sami naprave "delivery system" tj neku raketicu dužeg dometa koja bi mogla da prenese punjenje tamo gde bi imalo smisla. I sve to istovremeno, najmanje 6 do 8 meseci, Rusima pod nosom?. Da ne spominjemo kakav bi ruski odgovor bio.

Dakle, ako misliš na nameru i mogućnost Ukrajine da napravi bombu, to zaboravi. Nema od te A-priče više ništa. A ako je suština pitanja to što je neka količina dospela Rusima u ruke, ni to nije bitno jer Rusi imaju dovoljno svojih rezervi za još mnooogo bombica.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Ima ovdje
Arrow https://www.iaea.org/newscenter/news/iaea-grossi-a.....nd-ukraine

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1284

+ Nije problem optika, sve ostalo je

Znam, zato sam i napisao samo optika Smile Nešto su pokušavali, valjda nešto rade, ne znam nisam detaljno pratio.

Ali kako je napisao kolega Dicus, imaju puno posla i sigurno mogu bolje, šteta što nisu ranije počeli ulagati u to. Mislim da ni Turci ne rade optiku za TB-2 nego Kanađani, iako su im prestali isisporučivati tokom rata na Karabakhu, ne znam kako je sada.

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 467

Sim.a ::Baš me zanima kako bi bila primljena eventualna slična Kisindžerova poruka Srbiji.
Nije svejedno u kojoj si ulozi ili si se uživeo kao da si.


Za ujedinjenje Republike Srpske i Srbije?
Pa ja mislim skroz ok...

offline
  • Pridružio: 19 Jan 2015
  • Poruke: 1203

ccoogg123 ::
Muslim da ni Turci ne rade optiku za TB-2 nego Kanađani, iako su im prestali isisporučivati tokom rata na Karabakhu, ne znam kako je sada.

Kupi beka zemlja TB2 ondak naruci optroniku u Kanadi i sklopi sve zajedno kuci.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1353 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 8 sakrivenih i 1299 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, Alibaba1981, antonije64, bagor10, Battlehammer, Bubili, cikadeda, darionis, darkangel, Dimitrise93, Dorcolac, DPera, draganl, Faki-Valjevo, FileFinder, GandorCC, hooraay, hyla, ikan, Istman, janbo, Karla, kihot, kolle.the.kid, krkalon, kybonacci, Mcdado, mercedesamg, MilosKop, milutin134, Mixelotti, mocnijogurt, nemkea71, Parker, pein, prashinar, royst33, S-lash, Stoilkovic, Toper, vathra, Vlada78, wolf431, YugoSlav, zbazin