Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2884

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1421

OSU su za ovaj šumoviti predeo zapadno od Izjuma iskazale interesovanje poodavno. Sećate se da je još u Maju bilo par pokušaja forsiranja S.Donca kod Protopopovke. Tad smo pojedini pisali zašto Ukri pretenduju na taj prostor i šta mogu dobiti ako uspeju da ovladaju njime. Ispod je PrScr. tog dela da se ima uvid kako to izgleda.



Razumevanje zašto je tako, moraćemo da se vratimo mesec dana unazad. Ispod je mapa sa Liveuamaps za 01.06. Kao što se vidi Ukri su prilično daleko od puta M-03 kojim ide snabdevanje snaga južno od Izjuma. Ja sam taj deo podelio na tri celine.



Krajem Maja, početkom Juna intenzivirale su se borbe u centralnom i istočnom delu. Počele su borbe za Svjatogorsku potkovicu. Već oko 5.Juna moglo se reći da će Svjatogorsk biti oslobođen. Uporedo se vode borbe u centralnom delu za Dovgenkovo i Dibrovu. Posle oslobađanja Svjatogorska, težište borbi se prenosi na centralni deo i aktivira se Istočni. Na istočnom krilu napadaju na Virnopolje i Dmitrovka. U centralnom delu vode se borbe za Dovgenkovo i Dibrovu.

Ukri na ovu situaciju odgovaraju 06.06. forsiranjem S.Donca na potezu između Protopopovke i Čepilja. O ovome je pisao Kunktator i priložio satelitske snimke stuba dima kod Protopopovke. Izgleda da su se intentizne borbe vodile od 06.-11.06.

Ispod su aktivnosti sa FIRMSA 06.06.



Aktivnost po FIRMSu 11.06.2022.



Može se primetiti koliko su se termalne aktivnosti pomerile ka istoku u smeru Izjuma. Dokle su stigli Ukri nije mi poznato. Sećam se da je neko vreme linija razvajanja na mnogim mapama išla negde po sredini tog šumskog područja. 12.06. aktivnosti su veoma male i tako je sve do 20.06.

Ovo nije omelo Ruse u njihovoj ofanzivi na centralnom delu.Zauyimaju Bogorodično, izbijaju na Dolinu i Krasnopolje. Posle zauzimanja Dovgenkova i Dibrove, počeli su da se spuštaju južno ka selima na potezu Bogorodično - Dolina-Ivanovka-Paškove. Čak je Ribar u jednom trenutku izbacio mapu da su Rusi izbili na tu liniju.(Inače njegove mape o napredovanju su mi skroz nepouzdane. Zna da pretera mnogo).

Ne mogu da se setim datuma kad sam negde pročitao da su Ukrainci ušli u selo Zavode. Čini mi se da je to bilo negde polovinom Juna. Za Veliku Komušovahu sam pročitao još ranije. Zašto su važna ova dva sela, pogotovo Zavodi u ovom trenutku. Između Spavakovke i Zavodi se nalazi jedini most koji premošćuje reku u tom delu. Ne znam dal je ovaj most u funkciji i bilo vrlo zanimljivo saznati nešto o njemu.
Od 20. do 23.06 na FIRMSu su zabeležene značajne aktivnosti baš oko Spavakovke. Posle toga sve je mirno do 27.06. kad se opet aktivirao taj deo. Ispod su dve mape aktivnosti za ta dva perioda.

20.-23.06.2022.

27.-29.06.2022.


Negde baš oko 20.06. su i splasnuli Ruski napadi na Dolinu, Krasnopolje i ostala sela. Istočno i zapadno krilo su skroz stali. Tako da mi se čini da aktivnosti od 20.06. pa nadalje u tom šumskom delu zapadno od Izjuma imaju i te kako veze sa ovim. Da su Ukri privremeno "ukrotili" Rusko napredovanje ka Slavjansku.

Zašto su Ukri izabrali ovaj pravac napada.Reka im je prirodna zaštita bokova. Uzimanjem sela Zavodi osigurali su most ako je čitav. Desno krilo je sve do Izjuma oslonjeno na reku. A čini mi se da su Rusi baš zapadno od Izjuma forsirali reku. Sad pitanje je u kakvom stanju su mostovi u gradu. Da li je taj pontonac zapadno od grada još u upotrebi. A Ukri guraju baš na tom desnom krilu ka mestu gde je izvršen prelaz preko reke. Nije ovde sad u pitanj samo Izjum. U pitanju je put M-03 kojem se Ukri približavaju kroz šumski predeo. Ako negde preseku taj put ugrožavaju snabdevanje snaga južno od Izjuma koje su sa zapadne strane S.Donca. Preko reke su Ukri porušili sve mostove tako da je preko Oskila veoma otežano snabdevanje.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2442



Most srusen na reci Irpin usled oluje aktivirale se ekplozivne naprave koje su bile postavljene na mostu...

https://liveuamap.com/en/2022/29-june-bridge-over-.....-as-result

offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 657
  • Gde živiš: Gradac Moravski

Према подацима Министарства одбране Украјине, предата су им 43 припадника „Азова“, 59 припадника националне гарде, 30 маринаца, 28 бораца АПУ, 17 граничара, девет официра одбране и један полицајац.

Лидер ДНР Денис Пушилин потврдио је да су неки припадници „Азова” предати украјинској страни.

„Њихово стање је жалосно: тешке повреде, са ампутацијом удова и другим компликацијама“, написао је он.

Међу руским заробљеницима су биле две су посаде Су-30СМ, који су у заточеништву од марта.

Ту су и борци Оружаних снага Руске Федерације, ДНР и ЛНР, па чак и један вагнеровац.

https://t.me/silasaistoka/4332

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2021
  • Poruke: 1235

28. јуна.

Милитанти пука Азов који су се предали и били у бункерима фабрике Азовстал не подлежу размени. Ово је изјавио шеф Истражног комитета Русије Александар Бастрикин. "Одлучили смо да их не предамо, договорили смо се где је требало. Иначе су мислили: 'предаћемо се својим породицама'. Не, у привремене притворе, у истражни затвор", рекао је он.
Према речима Бастрикина, сада се разматрају случајеви 2.000 таквих војника.
„Ми са њима радимо детаљно и темељно“, каже шеф Истражног комитета РФ.

29. јуна...

https://t.me/boris_rozhin/55552

offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 657
  • Gde živiš: Gradac Moravski

На крају ће да испадне да је ипак била евакуација и ако су се сви томе смејали.. Bebee Dol

offline
  • Pridružio: 27 Nov 2013
  • Poruke: 2990

PrintZip ::Кх 22, мало прије удара, Кременчуг.



Изашло је пар снимака кратера оног другог удара, ближе језеру, али никако да се појави снимак кратера оног првог удара близу тржног центра. Са горње слике јасно је да је удар био по прилазу шинама у фабрички комплекс,
отприлике овде:

offline
  • Pridružio: 25 Dec 2016
  • Poruke: 2095

djox ::Rusi zarobili
Citat:UA that left Severdonetsk left behind some goodies for the LNR


^^Isto...ali u Zolote


Jel ovo Norveska tablica na ovom sang jongu?!

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2743

Ove zaplene municije su baš skromne. To četa ispuca za sat vremena.
Ili su magacini uništeni ili su Ukri izvukli zalihe, ali onda nije bilo nikakvog opkoljavanja nit bežanja.

offline
  • Mrkva 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 21 Jan 2018
  • Poruke: 817

Buda Baba ::На крају ће да испадне да је ипак била евакуација и ако су се сви томе смејали.. Bebee Dol

Razmijenjeni su pretežno teško ranjeni i oni bez udova. Sve mi se čini da je to dogovoreno otprije kada se još pregovaralo.
Sve u svemu, ruska blogosfera kipi od bijesa. Dolazi i do pitanja čemu onda sva ta denacifikacija kada ih se pušta....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 962 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 3 sakrivenih i 932 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Ben Roj, bigfoot, Bubili, Centauro, Dimitrije Paunovic, DonRumataEstorski, draganl, Džordžino, Georgius, havoc995, ILGromovnik, ivica976, kikisp, kovinacc, kybonacci, m0nstrum_, milenko crazy north, Milos ZA, panzerwaffe, pein, Shilok, Smd, sovanova95, vaso1, Vlad000