Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3466

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2381

Napisano: 21 Avg 2022 15:58

kokodakalo ::
Isto tako ni ja nisam nikakav faktor, ali mi ni nismo generali, vec samo pisemo na forumu. Tako da tvoja konstatacija na moj post je upucivala da moja nerealna ocekivanja dovode do razocarenja. Svakako da da, ali sam siguran da su svi ocekivali vise, sto si ti i priznao. Ja imam problem samo sa tim sto ovde velika vecina ima problem da prizna da je ovo mnogo manje i slabije od Rusa nego sto su ocekivali i da to uporno odbijanje da se to prizna i pravljenje budala od onih koji priznaju ustvari snizava nivo diskusije.


Možda je sporije od onoga što smo očekivali, ali kada se analizira količina vojske koju je Rusija upotrebila, onda se vidi da su ta očekivanja nerealna. Uostalom i pre samog 24. februara, jedan od glavnih argumenata vojnih stručnjaka da Rusi blefiraju je upravo bio taj da se sa 150-200 hiljada vojnika ne može zauzeti Ukrajina. Ko misli da su Rusi sa 150-200 hiljada vojnika krenuli da zauzmu celu ili pola Ukrajine, treba da se malo preispita.

Sećate se vremena pred 24. februar i sve kuknjave kako Rusi gomilaju vojsku oko Ukrajine? Zamislite da je Rusija nagomilalala recimo milion vojnika, kakva bi reakcija zapada bila. Sa ove tačke gledišta, meni deluje da je Rusija tražila optimalan broj snaga za upad, koji bi im mogao dati početnu prednost, u smislu da su oni ti koji će prvi povući radikalan potez, dati poziciju da se ostvare određeni strateški ciljevi. Ovo je stvorilo reakciju zapada i sledeći potez je morao biti, ublažavanje tih napada i kontrareakcija. Pod ovim mislim prvenstveno na ekonomske aspekte. To je ta druga faza koja je i dalje u toku. Na bojnom polju se dešava napredak puževim koracima, ali je ceo front pod kontrolom i što je najbitinije, Rusi su ti koji imaju inicijativu. Treća faza će se desiti kada se za to stvore uslovi, a kada će to biti, to ne znam. Može biti za mesec dana, može biti za tri godine.

E sad zamislite da je Rusija upala u Ukrajinu sa milion vojnika. Prvo bi pre toga morala da izvrši mobilizaciju, koju bi tad opravdala kako? Imala bi unutrašnjih problema ogromnih, pritom bi se Ukri i zapad pripremili na sada već neminovan napad. Nastao bi nekontrolisan rat ogromnih razmera, koji bi se ko zna kako završio.

Dopuna: 21 Avg 2022 16:00

kunktator ::
In d mintajm, Rusi su na mnogim mestima lagano pomerili linije napred i izašli pred neke bitne tačke i komunikacije. Možemo li malo i o tome ili nam je taktički i operativni nivo "ispod časti"?


To više izgleda nije zanimljivo. Eno približavaju se Nikolajevu iz još jednog pravca. Potvrđeno i iz Ukro i iz Rus izvora. No, to je nebitno... Mr. Green

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 13 Mar 2022
  • Poruke: 296

Cisto da ne bih Ruse samo kritikovao priznajem da su ekonomski deo posla obavili perfektno. Ovo je daleko od bilo kakvih najoptimistickijih nadanja. Za taj deo rata, jer vodi se i ekonomski rat su se spremili vise nego dobro.

offline
  • Parker  Male
  • Zaslužni građanin
  • rudar
  • Pridružio: 15 Avg 2015
  • Poruke: 590

Zar nije sve ovo u suštini maskirovka?

Zapad bi voleo da vidi svašta nešto moderno što Rusi imaju, kako to radi u praksi - pa da eventualno nađu rešenja za ta moderna sredstva.. A Rusi napadaju kao što bi napali pre 30 godina, skoro da ništa nisu prikazali osim nekih raketa. I čak sa mnogo manje ljudstva nego što je za očekivati. I ipak napreduju mic po mic.

Onda zapad vrišti kako se Rusija izblamirala a mi ovde imamo to preslikano kroz neke kolege.

Kao što je aerodrom Gostomelj bio jedan prikaz vojne drskosti, ne sumnjam da sutra može da se desi nešto slično (ne obavezno desant već neka nova drska operacija) ako Rusi tako reše. A u međuvremenu cigu ligu, ako njima tako pasuje šta mi koji moj dramimo.

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1081

Još samo fali “milenko puzigaća”…

offline
  • ruso  Male
  • Elitni građanin
  • sta stignem
  • Pridružio: 08 Avg 2011
  • Poruke: 1926
  • Gde živiš: Republika Srpska

Pitanje je dal se radi o saobracajnoj nezgodi ili dobro osmisljenom ubistvu koje je ukljucivalo nekakvu eksplozivnu napravu postavljenu na auto. Ako se utvrdi da je u pitanju ova druga opcija, ne bih se zalijetao sa zakljuckom da je u pitanju djelovanje neke strane tajne sluzbe. Ovakve stvari su cesto posljedica unutrasnjih previranja, zelje za osvetom. Ako je Dugin stvarno uticajan na Putina kao sto se predstavlja (a nisam bas siguran da je to istina) moguce da je njegovo savjetovanje doslo nekome glave tj pozicije i da je zelja za osvetom dovela do ovakvog ishoda.

offline
  • Pridružio: 27 Mar 2022
  • Poruke: 119

Ako su se Ameri izblamirali protiv nas a Rusi protiv ukrajine ko onda upada na poziciju Sila br.1 i Sila br.2
Nekako je tema otišla u đavola pa čisto da se zna ko je najjači na svjet ...
Ljep pozdrav

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2664
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Možda je sporije od onoga što smo očekivali, ali kada se analizira količina vojske koju je Rusija upotrebila, onda se vidi da su ta očekivanja nerealna. Uostalom i pre samog 24. februara, jedan od glavnih argumenata vojnih stručnjaka da Rusi blefiraju je upravo bio taj da se sa 150-200 hiljada vojnika ne može zauzeti Ukrajina. Ko misli da su Rusi sa 150-200 hiljada vojnika krenuli da zauzmu celu ili pola Ukrajine, treba da se malo preispita.

Онаква инвазија какву су спровели 24. фебруара се не ради ако желиш да заузмеш ову одређену територију коју сад држе и коју желе да прошире. Јасно је било да се иде на обезглављивање Украјине и заузимање Кијева, досадно је више причати о томе и рушити туђе делузије. Ишло се на блиц победу и потпуну дезоријентацију противника неочекивано дубоким продорима - кад се само сетим украјинског шока, први сати рата а ''москаљи'' се већ шеткају по Гостомељу на неколико километара од Верховне Раде, људи масовно напуштају Кијев, руски конвоји пролазе без испаљеног метка кроз гомиле села и градића, возачи наилазе на мирне блокпостове Руса по 50км унутар украјинске територије...

Да су Руси просто желели рат за територију, и да су знали да ће се рат претворити у овакву кланицу у какву се претворио, и да су знали да ће отпор Украјинаца бити овако истрајан и да се неће сломити као кула од карата за пар дана, њихова инвазија би била много ужа и систематичнија, концентрисана у потпуности на југ и исток, на неколико јаких праваца где би авијација такође ефикасније функционисала пратећи уске правце напада.

И аргумент ''али Руси су напали Кијев да би скренули пажњу са истока'' не функционише, јер би офанзива на истоку много више постигла у првим данима да су Руси ту имали довољно људства. Због танких и малобројних јединица одмах после пар дана морало је да се стане, да се повежу територије, да се све обезбеди, уместо да се систематски настави докле год отпор није јак- можда и до опсаде Запорожја и Харкова, све у првих неколико дана рата. Рушење свих мостова на Дњепру би такође у том случају било паметно. А знамо да су у овом рату, поготово на почетку, велику већину уништених мостова по централној Украјини уништили Украјинци, а не Руси.

А што се тиче бројке коришћене за инвазију и тврдње да је она недовољна да се заузме Украјина - сасвим легитимна тврдња, коју је цео форум имао у данима пред рат, затим пригодно заборавио чим су Руси напали, и затим опет почео да је се сећа 6 месеци касније да би оправдали руски неуспех.

Бројка је била довољна да се Украјина нокаутира некаквом блиц операцијом што су Руси и покушали, али недовољна за овакав дугачак и исцрпљујућ рововски рат. Руси су се жестоко коцкали, и жестоко су изгубили на тој коцки.

Углавном, да су Руси знали где ће бити у августу, сигурно би другачије извршили инвазију, или је, највероватније, не би ни извршили.

offline
  • Profesionalna
  • Pridružio: 27 Feb 2022
  • Poruke: 354
  • Gde živiš: U stanu

Frunze ::

To više izgleda nije zanimljivo. Eno približavaju se Nikolajevu iz još jednog pravca. Potvrđeno i iz Ukro i iz Rus izvora. No, to je nebitno... Mr. Green

Ima li neki link sa potvrdom?
Iskreno, uželeo sam se da @Denaya baci koju analizu

offline
  • Pridružio: 13 Maj 2022
  • Poruke: 459

"све зарад 1/5 полуиспражњене украјинске територије коју никад неће моћи да легализују"

Је ли ово шала или стварни ниво размишљања?
Неће да им легализује ко? Нотар?

offline
  • Profesionalna
  • Pridružio: 27 Feb 2022
  • Poruke: 354
  • Gde živiš: U stanu

Vest sa IntelSlavaZ, ne znam kako da kopiram link:
"In Kirovograd, the head of the SBU department for the Kirovograd region, Lieutenant Colonel Alexander Nakonechny, committed suicide. A career counterintelligence officer late last night, according to Ukrainian media, blew his brains out of his service weapon."

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 857 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 7 sakrivenih i 800 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Alexandar-1973, bojcistv, borya90, crnitrn, darios, DejanSt, dekan.m, Denaya, DPera, draggan, famoso, FileFinder, FOX, gasha, GenZee, Georgius, goxin, HrcAk47, indja, Insan, kalens021, Karla, Kubovac, kybonacci, lord sir giga, mikrimaus, milenko crazy north, Milos ZA, MilosKop, mnn2, mrav pesadinac, mushroom, nemkea71, NoOneEver Dreams, opt1, Prometeus, Rema000, Sančo, Srle993, Steeeefan, stegonosa, Trpe Grozni, vladas87, vlajkox, Webb, Wrangler, wulfy, zzapNDjuric99, |_MeD_|, Čivi