Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3480

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 13 Mar 2022
  • Poruke: 296

Rusi su na samom pocetku SO proklamovali za cilj denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine i licno smatram da im je to zivotni interes. Imamo u bliskoj proslosti vrlo uspesne demilitarizacije, pa cak i denacifikacije. Mislim na slucaj Nemacke i Japana nakon WWII. Znaci, takav proces je moguc samo ako se ima potpun uticaj na posleratna desavanja u porazenim zemljama i ako je poraz potpun i na neki nacin zastrasujuci. Primeri poraza su razliciti jer su Nemci osetili stranu cizmu tokom samog rata, a Japanci usled atomske bombe, ali posledice su podjednake. U obe zemlje su usle okupacione vojske i imale izravan uticaj na posleratni zivot. Ne mislim da Rusi trebaju da imaju baze po Ukrajini tj onom delu koji nece potpasti pod Rusiju, ali smatram da poraz mora biti takav da ulije strah u kosti. Da svaka ideja naoruzavanja kasnije naidje na otpor domaceg stanovnistva. Japanci i Nemci su morali da menjaju ustav nekih 50 godina nakon WWII kako bi svojim trupama dozvolile rat van svoje drzave i u obe drzave je to jako tesko proslo i uz veliki otpor stanovnistva. Veoma dobar, ako ne i jos bolji primer je Danska iz 1864 i rata sa Pruskom. Doziveli su strasan poraz, potpunu klanicu i odredjeni gubitak teritorija ali nisu osetili starnu cizmu i nije bilo nikakve potrebe da Pruske trupe postavljaju bazu po Danskoj. Sto ce reci da cizma nije neophodna ako je poraz strahovit. Prvi sledeci rat koji su Danci vodili je agresija na SRJ 135 godina kasnije.
Svaka druga sem zastrasujuca pobeda ne samo da ne resava problem, vec ga povecava. Ista ta Nemacka nam je sjajan primer. Nakon WWI je izvrsena demilitarizacija Nemacke i nametnuta su joj ogranicenja u naoruzanju, pa je prosla samo 21 godina dok ista nije prouzrokovala WWII.
Sva tri slucaja imaju jednu zajednicku stvar, a to je velika trauma stanovnistva usled poraza. Samo takvi porazi, koji obezbedjuju otpor svakoj ideji o naoruzavanju, a kamoli ratu, drugu stranu mogu uciniti bezbednom.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 02 Jun 2021
  • Poruke: 1245

Слажем се.

Потребно је да их толико развале да једноставно буде гласнији онај који жели мир, од онога који жели неку освету.

А шансе за то су мање уколико запад након тренутног сукоба буде и даље био спреман и способан да финансира и подржава ту њихову "освету", као што сада подржава ово...

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 467

Smoriše više Ukrajinci sa tim Kerčskim mostom, a pritom su na Antonovski utukli verovatno blizu stotinjak GMLRS koje koštaju ukupno desetine miliona dolara i nisu uspeli da ga sruše.
Sveli su se isključivo na udare po Ruskoj pozadini, dok im na svim snimcima sa fronta vojnici apeluju da nemaju nikakvu podršku artiljerije dok ih Rusi 24/7 polivaju.
Terorističko - sabotažna - Tviter vojska podržana zapadnom medijskom propagandom.

Da im nije tog HIMARSA sa američkim posadama sveli bi se isključivo na tviter rat ( kao i Gruzijska legija od kako su ih Rusi načepili ) i pokoju sabotažu.
U kom je ono beše mesecu ona fantazmagorična Hersonska protivofanziva???
Ako se dobro sećam Vitalij Kim je najavljuje od kraja meseca maja.
Evo puna tri meseca na Tviteru čitamo Herson samo što nije pao

I za kraj Very Happy
https://www.youtube.com/watch?v=pRvOM_WsA4M

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2022
  • Poruke: 70

tvrdim da su rusi usporili rat u ukrajini jer su dosli do genijalne ideje: a to je da ce da zapad u stvari da srusi zelenskog, a da ne moraju oni da se mnogo muce.... jer ako zapad ne dovede nekog kooperativnog u ukrajinu, kao sto su dovodili nekooperativne- propasce oni sami.... a posmatrajuci solca kako se proveo lose prilikom poslednjeg obracanja uzivo nemcima..... plan sljaka.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2379

Napisano: 23 Avg 2022 0:03

ZoranB. ::ograničenje avio saobraćaja u Kurskoj,Belgorodskoj i Voronježskoj oblasti od22-25 avg.

Da si ti meni živ i zdrav. Nijedan komercijalan let nije prošao iznad ove 3 oblasti od 24. februara.

Dopuna: 23 Avg 2022 0:05

Kokice i pivo i obavezno za sve pogledati! Andrej je posebno genijalan, kao i Alexova šolja. Mr. Green

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2379

Tekst za link

Ambasada SAD u Kijevu jutros izdala preporuku svim građanima SAD da napuste Ukrajinu.

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32778

Бойцы 9-го полка НМ ДНР ведут огонь по пехоте противника, засевшей в зелёнке в районе Каменки под Авдеевкой.
Arrow https://t.me/boris_rozhin/61134

Protest žena propadnika 69 zasebnog pešadiskog bataljona OSU kažu da im se muževi nalaze u paklu Marinke bez pomoći teškog naoružanja
Arrow https://t.me/Ukr_G_M/7789

Bundesver neće više slati oružje UA iz svoih rezervi
Arrow https://t.me/intelslava/35870

offline
  • Pridružio: 27 Nov 2013
  • Poruke: 2992

Владимир Рогов поручио је украјинској држављанки Наталији Вовк, коју је ФСБ означила као убицу Дарје Дугине, да затражи азил у руској амбасади у Естонији.

- Једина шанса за Наталију Вовк да остане жива је да одмах отрчи у руску амбасаду у Естонији и затражи азил. Онда је чека суђење, и може да сачува свој живот - написао је Рогов на свом Телеграм каналу.

Према његовим речима, ако Вовкова то не уради, онда ће је се, као опасног сведока, отарасити "њено руководство из СБУ или њихови англосаксонски господари".

https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1147366/najn.....alija-vovk

offline
  • Ratarstvo
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 257

@pein
Procijenio bundesver da ukr. vojska uskoro zavrsava uspjesno rat sa rusima i vjerovatno zato nece da salju vise oruzje, logicno 😁 Kad mogu drugi i ja da pustim neki svoj biser 😂

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2379

Milan A. Nikolic ::+ Šabanka

Ovo je već zastarelo. Kažu da je viđena u Beču.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 964 korisnika na forumu :: 68 registrovanih, 9 sakrivenih i 887 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AC-DC, airsuba, amaterSRB, aramis s, Atomski čoban, bigfoot, bobomicek, Bobrock1, bojank, Boris90, comi_pfc, darios, Djokislav, draganca, dragoljub11987, drimer, Dukelander, dule10savic, GenZee, gomago, Još malo pa deda, jukeboxer, Karla, Kubovac, kunktator, ljuba, ljubacv, loon123, lord sir giga, Lubica, Metanoja, milenko crazy north, Milometer, MilosKop, Mixelotti, mkukoleca, mushroom, nebkv, nemkea71, nenad81, nick79, NoOneEver Dreams, nuke92, oldtimer, opt1, pein, randja26, raptorsi, Recce, Ripanjac, robertino, rovac, S2M, sombrero, srbijaiznadsvega, strelac07, trutcina, Tvrtko I, UAV operator, uruk, Vatreni Zmaj, virked, vladaa012, zastavnik, Zimbabwe, Žrnov, 223223