Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3616

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3042

_Petar ::

Ti sa zutom trakom su ukri?!


https://mobile.twitter.com/giannisdrou1/status/1567236279712055297


GP":Zoka: Ukrajinski konvoj u potpunosti uništen, nema šanse da je obrnuto"

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2057

bladesu ::Према неким извештајима, Оружане снаге Украјине укључиле су до 9 хиљада људи у напад на Балаклеју. У овом тренутку, Балаклеја наставља да одржава контакт са "копном" кроз пут којим се пуца, али гребен покушава да га пресече, напредујући на Савинтси. Такође данас, Купјанск је снажно гранатиран. Непријатељ наставља офанзиву у правцу северног пута ка Купјанску. Што је најважније, Хохоли вероватно још нису у потпуности активирали офанзивни план (а задатак је, по свему судећи, најамбициознији) и највероватније ће почети да врше притисак са југа Изјумског фронта, ослањајући се на Славјанск и Барвенково.
Krajem juna bilo je izveštaja o koncentracijama OSU u Pervomajskom i Lozovoj i glasina o kontraofanzivi. Zanimljivo je da su istovremeno krenuli napadi i s one strane Dnjepra, uspostavljen je mostobran kod Dav. Broda, Visokopolje je prelazilo iz ruke u ruku, isto kao i sad.

Kolega @Denaya i ja razmatrali smo, u privatnoj prepisci, čemu bi to služilo i šta bi mogle biti ukrajinske namere. Tada sam mu (1. jula) poslao ovu kartu, za koju nisam siguran da sam je postovao na temu:



Dakle, krajnje hipotetički, ovo je pretpostavka šta bi mogli biti vlažni snovi OSU i NATO.
Opet, kao i za onaj treći pravac, ne verujem da je ovo moguće. No, kad već spominjemo "ofanzivni plan u potpunosti", moglo bi poslužiti kao jedna od osnova za raspravu.
Sve manje od ovoga Rusi bi relativno lako povratili. Ali ova krajnja linija Kijevu bi najviše odgovarala.
Da sad ne davim s obrazloženjima, citiraću i šta sam o tome napisao kolegi:
Citat:Ovo je slika ne onoga što će se desiti, čak ne ni onoga što Ukrajinci žele, već slika onoga što bi logično želeli da imaju resurse. Ali nemaju ih i ne znam koliko su toga svesni.

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8370
  • Gde živiš: pecina stroga

VladaNS1978 ::Ništa ne kaže "organizovano povlačenje" kao kada ti jedinica Specnaza javi da su u okruženju i da se živi neće predati...

Pa tebi i ovima na telagram kanalu ne kaze sigurno.

A ako bi malo procitali strucnu literaturu nasli bi upravo to. Da se po ruskoj doktrini neke jedinice ostavljaju na kljucnim tackama za stabilnost odbrane, cak i po cijenu okruzenja. I ne smiju se povuci sve dok im ne naredi visa komanda. Niti se smiju predati. Niti se smiju probijati is okruzenja na svoju ruku.

I ovo nije samo Ruski specijalitet. Potpuno normalna stvar u ozbiljnim armijama.

offline
  • Pridružio: 15 Apr 2022
  • Poruke: 30

ruski s-300 kod Balakliye ode u komadice
twitter.com/praisethesteph/status/15674214.....GYQyuvfcww

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 467

babaroga ::

Pa tebi i ovima na telagram kanalu ne kaze sigurno.

A ako bi malo procitali strucnu literaturu nasli bi upravo to. Da se po ruskoj doktrini neke jedinice ostavljaju na kljucnim tackama za stabilnost odbrane, cak i po cijenu okruzenja. I ne smiju se povuci sve dok im ne naredi visa komanda. Niti se smiju predati. Niti se smiju probijati is okruzenja na svoju ruku.

I ovo nije samo Ruski specijalitet. Potpuno normalna stvar u ozbiljnim armijama.


Babaroga šta kažu u stručnoj literaturi kada ti neprijatelj hvata pukovnika 20 kilometara iza pređašnjih linija?
Prezirem Ukrajinsku vlast i sve što ona predstavlja, zato i ne mogu da budem potpuno racionalan u ovakvim momentima.

Daj Bože da je ekipa koja tvrdi da je ovo uvod u novi Ilovajsk 100% u pravu i da za koji dan / nedelju većina nas na forumu slavi.
Ja prvi ne bih imao problem da kažem da sam kardinalno pogrešio u proceni.

Evo u međuvremenu su Ukrajinci rasturili tri Ruska lansera od S-300. Bili su poslagani onako Ruski, branik uz branik, kako se i očekuje u zoni borbi...

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2017
  • Poruke: 44

platana ::ruski s-300 kod Balakliye ode u komadice
twitter.com/praisethesteph/status/15674214.....GYQyuvfcww


Ајде када качите фотографије са Тњитера, да скинете ту фотку и да је окачите овако на форум, пошто 90 посто постова са Твитера након неколико сати нестане.

П.С. Откад то Руси распоређују С-300 тик уз линију? Very Happy

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2305
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

VladaNS1978 ::Evo u međuvremenu su Ukrajinci rasturili tri Ruska lansera od S-300. Bili su poslagani onako Ruski, branik uz branik, kako se i očekuje u zoni borbi...

Свака дискусија је бесмислена ако се верује тњитер писанију уз приложени видео са ког се ништа поуздано не може утврдити, без обзира која страна га је пустила у етар.

offline
  • Pridružio: 17 Mar 2020
  • Poruke: 569

Šta se može utvrditi iz ovog:

offline
  • Pridružio: 19 Dec 2015
  • Poruke: 272

Ajd malo detaljnije da sagledamo sta se desava i sta to rusi mogu?

Sto se tiče snaga ukra jedina nova jedinica koja je dokumentovana i prisutna kod harkova je 30 meh br .Nju su povukli iz donbasa i verovatno dopunili rezervama.Ostaje pitanje dal je jos nesto od vojske stacionirane oko slavjanska/soledara poslato na ovaj front.Moja najveća briga je upravo ono sto je rekao @kunktator da je ovo samo prva faza.

Sta rusi mogu?Realno ovu trenutnu ofanzivu mogu iskoristiti i u svoju korist al ostaje pitanje o broju snaga koje mogu angazovati.Zato cu dati tri vatijante -malu , srednju i veliku.Za bolje razumevanje pogledati kartu koju je @kibice okacio na str 3616.

a)mala ofanziva-podrazumeva vracanje na pocetne pozicije uz ukro zrtve.Licno mislim da je takav pristup los jer i dalje ne odvraca ukre od moguceg napada na izjum.

b) srednja ofanziva-za nju je neophodno da se severni krak ruske odbrane odrzi po svaku cenu.U sustini to bi podsetilo na nemacku kontraofanzivu poznatu kao frederik u maju 1942 iz pravca izjumske izbocine.

Uz veliku podrsku avijacije cilj je zatvoriti ukre u kotao ,al bi se umesto plitkog obruca vojska RF fokusirala na prodor ka sev doncu. Time bi ukri bili primorani da sami se povuku da bi izbegli opkoljavanje,a njihove kolone bi se nasle pod udarom ruskih aero snaga.Prednost ove kontraofanzive je i sto reka pruza bolju zastitu ako bi neprijatelj ponovo napao ruske snage.

c)velika ofanziva-dok su prethodne dve sagledavale samo takticki aspekt ova bi se fokusirala i na strateski.zato i ima dve varijante.
C1)uz napad ka balaklaji isao bi i napad uz reku ka čugujevu.Time se ne samo dodatno ugrozavaju ukri vec bi prakticno pocela prva faza u opkoljavanju harkova zatvaranjem istocnog prilaza.

Prednost je sto u odnosu na sledecu varijantu treba manje ljudi al je mana sto je taj potez dobro branjen.

C2) Jos ambiciozniji nego prethodni,ali je i dobit veća.Rusija bi paralelno sa napadom ka balakleji pokrenila ofanzivu sa svoje teritorije i nastupala sve do Zotociva (gde je logisticko raskrsće) i sve do puta sumy-harkov.Time bi se ugrozilo snabdevanje grada zapadno od njega i usput bi ostali alternativni pravci bili u dometu ruske artiljerije.

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2021
  • Poruke: 1235

Вагнеровци кажу да су Укри заузели Нову Гусаровку и Бајрак. Јужно од Балаклије. Гугл превод:
Citat:Непријатељ је током офанзиве у правцу Изјума успео да заузме још два насеља - Бајрак и Новаја Гусаровка.

Оружане снаге Украјине настављају да проширују покривање наших трупа које су стигле у Балаклију ради деблокаде. Вероватно непријатељ жели да иде на пут за Изјум у области Весиолога.


https://t.me/grey_zone/14933

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1037 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 13 sakrivenih i 991 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, airsuba, bojank, Chainsaw, Dorcolac, dragoljub11987, Fabius, GandorCC, Georgius, Hexe, JOntra, Krvava Devetka, laurusri, Luka Blažević, marsovac 2, MB120mm, milanovic, milenko crazy north, Milometer, milutin134, MiroslavD, nemkea71, pein, procesor, raptorsi, Smd, Srle993, stegonosa, tmanda323, vladaa012, VP6919, Yugol33, zziko