Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3615

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3064

Insan ::Nismo strana u sukobu da bi se neko ko pokusava objektivno da gleda na rat i kritikuje Rusku vojsku(nacin vodjenja borbe i sl.) optuzivao za defetizam.
Ovo je globalno i nema neutralnih. Niti objektivnih - najmanje su to oni koji se busaju svojom tzv. objektivnošću. Otuda i ovolika panika.

Ima mnogo stvari koje ovde sa jeftinih tribina niko ne vidi. Jedna od njih je da svakog mrtvog Ukrajinca Rusi smatraju za sopstveni gubitak, i stavljaju ga na konto za naplatu. Posmatramo samo uvod u sveopšti rat koji nam kako stvari stoje neizostavno sledi. Meni je lično jedino drago što nema konja, zbog omiljene mi pesme.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 467

vathra ::
Дај онда да ставимо најбоље јединице да чувају прву линију.

Мало озбиљности, на првој линији и треба да стоје лошије јединице, а у позадини у резерви боље јединице које треба да зауставе евентуални продор.
Продор ка Каховки је тако успешно брзо затворен.

У овом случају су код Балаклеје постигли изненађење и заузели раскршће 10-ак км у дубини. На снимку видимо да користе џипове, вероватно ради веће мобилности и брзине.
Друго питање је да ли ће моћи да одрже заузето. Сад је елемент изненађења пропао, а они нису консолидовали своје линије.


Ovde je na prvoj liniji odbrane grada od 27000 stanovnika koji se predao Rusima bez ispaljenog metka bila grupica rezervista DNR, u samom gradu dva odeljena Specnaza a gde su rezerve iz pozadine?!?
Nema nikog. Niti ima snimaka sa dronova, niti na snimcima artiljerija radi po Ukrajincima, jedino se pojavila avijacija. Ukoliko grad padne u ruke onim Ukrajinskim nacistima neka je Bog u pomoći civilima tamo, zato što je Ruski GŠ očigledno potrošio svu svoju pažnju na praćenje tenkovskog biatlona...

Ukrajinci su napredovali od Prišiba do mesta Volohov Jar 19 kilometara, a podigli su front u dužini od nekih 20 kilometara. To zaista nije naivna površina, izuzev ako nećemo i to predstavljati kao neki fantastičan nama nepojmljiv Ruski plan. Ako imaš manje trupa od neprijatelja sasvim sigurno ti neodgovara da se linija fronta širi.

"У овом случају су код Балаклеје постигли изненађење" izgleda je iznenađen samo Ruski vojni vrh, zato što smo mi duduci za računarima gledali unazad više nedelja kolone Ukrajinske tehnike na tom pravcu, a i više kanala ( mislim i Rybar) su pisali da će Ukrajinci i tu krenuti u nastupanje.

Opet kažem, organizacija odbrane Hersonskog fronta je za svaku pohvalu i udžbenike, i nemam nikakav problem da Ukrajinci za svakih 5 kilometara propišaju majčino mleko kao od Lozove do Suvog Stavoka.
Ali ako za ovakav "previd" ( potpunu brljotinu ) kao kod Balakleje ne smemo da uputimo opravdanu kritiku onda komotno možemo ugasiti forum i samo postavljati videa Jurija Podoljaka u kojima su Rusi pobedili još negde početkom Marta.

offline
  • Orc 
  • Građanin
  • Pridružio: 29 Jun 2022
  • Poruke: 212

@kunktator
Slazem se, to povlacene se najbolje videlo na Hersonskom pravcu. Povukli ljude i tehniku pustili ih da udju i onda ih poklopili artiljerijom.
Ovde je malo drugacija slika od prvog dana. Imamo SOBR jedinice koje su u operativnom okruzenju, ukri su uzeli Verbovku, Volokhov Yar, Semenovk, ako izbiju jos par kilometara napred prema Sevcenkovo stavljaju u operativno okruzenje celo Ckalovskoe. Na mapi to izgleda bas jezivo.
Jedna stvar je drugacija od Hersonske ofanzive a to je kolicina video materijala koji se pusta sa ukro strane. Nije mi jasno kako su dozvolili sebi onoliki broj zarobljenih i pobijenih vojnika. Izgleda da je kolega dobro rekao, zivot Ruskog vojnika ne vredi bas puno.

offline
  • Pridružio: 17 Avg 2012
  • Poruke: 1262
  • Gde živiš: Šid, Srbija

Opet dosta slika zaplenjene ruske tehnike, izgleda da Ukri melju sto bi rekli neki ovde

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1315

Evo možda će neke umiriti..

⚡️UAF attack on Shevchenkove bogged down⚡️

At the moment, the situation on the Shevchenkovo-Volkhov Yar arc has been stabilized. The enemy tried to find ways to approach Shevchenkovo, but was either destroyed or driven back. Neo-Nazis did not enter the village. The sources of the @wargonzo project in the Kharkiv region transmit. In any case, it's too early to rejoice. But the courage of our boys is undeniable. Today was a really tough day. However, it's not over yet...

@wargonzo

https://t.me/boris_rozhin/62760

Možda život ruskog vojnika ne vrijedi puno ali izgleda da život ukrajinskog vrijedi 10x manje. Samo na ovoj par postanih videa ih je toliko ostali ležati po poljima... :O ali da su fanatični, jesu, podsjećaju me na nekad Vijetnamce ili one Arape na drogama.

offline
  • Kibice 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2020
  • Poruke: 591

Evo pojavio se info opet vezano za SOBR
Sto se tice slike Urala/Kamaza Rosgvardije, slika je iz meseca marta.
Sto se tice odreda, radi se o odredima "Omega" i "Tolpar" i opet su stupili u kontakt sa njima, izgleda da ih je spasila avijacija, iako kazu da je sa njima sve u redu osim sto se nalaze u taktickom okruzenju
https://t.me/epoddubny/12183

https://t.me/epoddubny/12186

Evo i sa military maps-a
https://t.me/epoddubny/12182

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2119

VladaNS1978 ::I onda dolazimo do ključnog pitanja zašto u ratu koji je okarakterisan kao "biti ili ne biti" za Rusiju, prve linije drže rezervisti LNR / DNR. Isto smo videli i na Hersonskom pravcu.
To je sasvim normalno. Neće valjda elitne, visokomobilne jedinice mesecima čučati besposlene na neaktivnom delu fronta? Tek kad se dobiju izveštaji o mogućem napadu valja ih dovesti u blizinu.

Nego, nešto drugo je tu meni interesantno. Iz dosadašnjih primera, tih ukrajinskih pokušaja lokalnih kontri, stekao sam utisak da Rusi uglavnom ne prihvataju blisku borbu već se odmah povlače na rezervne položaje pod zaštitom artiljerije. Osim ako nije neka baš vruća tačka u pitanju. Tek kad artiljerija uspori i omekša protivnika, pešadija i oklop idu u kontakt i vraćaju se na prethodne položaje kontranapadom.

To bi objasnilo i prisustvo trećepozivaca na prvim linijama čak i kad je jasno da predstoji napad. Imaju ulogu "šiljbok-a", što bi rekao kolega @ltcolonel. A objasnilo bi i pojedina povlačenja koja su nekima ovde čudna.
Takva se taktika uklapa u ovaj koncept "jeftinog" rata u kom vreme nije bitno, municija se ne štedi a gubici izbegavaju. Druga je priča što nekad nije izvodljivo ili je loše sprovedeno pa bude i zarobljenih, kao sad kod Balakleje.

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 467

Ništa ne kaže "organizovano povlačenje" kao kada ti jedinica Specnaza javi da su u okruženju i da se živi neće predati...

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3107

Ovde če biti isto kao u rajonu Herson. Kde su namamili ukre iz utvrdenih rupa na polje. Samo da če ovde biti u večem obimu. To znači, da če imati ukri još veče gubitke.

Pored svih tih satelita, BPL, lokalnih stanovnika nije moguče, da ruje ne saznaju za kretanje i koncentraciju jedinica ukrajinaca. Posle njih "namame sa rezervistima, koji bi mogli brže da trče". Ovi upadnu, a onda picvaljz.

offline
  • Pridružio: 25 Dec 2016
  • Poruke: 2107

Bobrock1 ::https://mobile.twitter.com/200_zoka/status/1567234842416353286

Hersonski front, ukri prošli kao bosi po trnju.


Ti sa zutom trakom su ukri?!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 814 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 9 sakrivenih i 756 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bobomicek, Brana01, celik, cenejac111, crnitrn, darionis, darkangel, debeli, deLacy, DonRumataEstorski, FOX, Georgius, ivan1973, Kriglord, Krvava Devetka, ksyyaj, Kubovac, ljuba, Lošmi, LUDI, Matija, mercedesamg, milan.vukovic, Misirac, mrav pesadinac, nesa1962, NoOneEver Dreams, nuke92, ozzy, Pikac-47, radoznao, raptorsi, robert1979, rodoljub, Romibrat, royst33, saputnik plavetnila, sasa87, Srle993, Stoilkovic, TheBeastOfMG, uruk, vathra, Vatreni Zmaj, W123, wolf431, Zoca, 79693