Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3683

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2099

babaroga ::Za nadati se da sad opet imaju tu vojsku sredjenu i spremnu i popunjenu. Pa onda jovo nanovo.

Война продолжается

Ма наравно. Све се да решити на овај или онај начин. Не видим ја ту, у једном поразу, највећи проблем. Проблем је "повратна спрега". Један од резона за оваква правила ангажовања (штедњу) а који ми је изгледао сасвим логичан, била је могућност употребе локалних украјинских снага у "денацификацији". Пошто је и веверицама јасно да се са ограниченим бројем људи то не може извести, логично је да Русија "преуми" Украјинце тако да они то сами раде. Прво војном победом али и начином на који би победа била постигнута.

Овакве глупости угрожавају саму ту могућност и главни резон рада са малобројним снагама и "у рукавицама". Може се све ово поправити, наравно. Но то ће значити право, масовно ангажовање, много разарања и зле крви. И много времена. Такође ће значити и да су ових шест месеци "џаба кречили". Погубно за морал и своје војске и локалног проруског становништва а богами и за подршку код куће. (Политички ефекти у другим државама посебна су прича и не баш тако једноставна за анализу.)

Зато сам написао да је штета по "меку моћ" гора од војне штете на терену.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2263

bojank ::

Ko je "pratio na casovima"* prethodnih godina, a ne dobijao orgazam od tenkova na Crvenom trgu mogao je da vidi da mnogo toga skripi kod Rusa. Mozda ne da ovako skripi ali da ima bas ozbiljnih sistemskih problema**.

* Recimo meni i celom forumu (samo iz razlicitih razloga) omiljeni Tenkovski Blamaton, sta ocekujes u borbi od posada koje iz stacionarnog tenka mase stacionarnu metu na 1500m? Pa onda bilo koji manevri sa bojevim gadjanjem, pola u metu pola bogu iza tregera... Itd. A to je najlakse popravljiv problem, obuka samih vojnika. Ali je to tek pocetak...

Kada krenes gore naidjes na problem pesadije koja je okorelom i zapecenom doktrinom strogo vezana za vozila, bez dovoljno svoje podrske da ceta moze da barem delimicno samostalno drzi odbranu. Opet, ne zato sto su glupi, vec zato sto za tako nesto treba ozbiljno pretumbavanje podoficirskog i oficirskog kadra. A to ne izgleda lepo na trgu.

Kada krenes jos gore, shvatis probleme sa komandovanjem BTG, jer su dodali razne elemente, ali je veze i izvidjaca imaju kao da je 1941. I ne, nisu to uradili zato sto su "glupi", vec zato sto su jednostavno sistemi veze i ostale "ne-paradne" stvari ostale u zapecku u nabavkama***.

Dalje na gore nisam hteo ni da idem, jer postaje jos depresivnije.

***Ako neko kaze "nemaju para" neka pogleda onaj skrndelj od "centralnog hrama oruzanih stanga" i koliko je kostao, pa nek razmisli koliko je... cega god moglo biti nabavljeno za vojsku.


bas sam neki dan naleteo na jednom madjarskom forumu na jedan tekst iz novina gde se prica o parama koje se preko offshore zajebancija iznose iz raznih drzava.
tekst je iz 2013, i pozova se na istrazivanje Tax Justice Network (TJN).
rusija je na drugom mestu sa 798 milijardi $.
izvor mi je ovaj (https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/dobbenetes-mennyisegu-penz-hagyta-el-magyarorszagot.554501.html) moze google da prevede koga zanima.

to su ogromne pare. a vojski i sirotinji po rusiji sipak.
ali barem, mozemo reci, da je i drugde slicno, samo mnogo manje izrazeno, na listi u prvih 10 mesta nema ni jedne drzave sa zapada.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3096

Nadam se da če barem odstupnice odbraniti kolko treba. Do sada ima snimaka ruskih zarobljenika, a nije neka velika brojka. Kad je bežanija uvjek je tako. Problem bi bio ako koja velika jedinica ne izvuče se na vreme. Kada če ruje da podignu avijacju, da se ovo okonča, izgleda da niko ne zna.


Situacija ni malo nije slična onoj 95. Jer tada jedna armija bila limitirana na 35.000, i resursima, a ovde ima i resursa i vojnika koje se ne upotrebi.

offline
  • Pridružio: 17 Okt 2021
  • Poruke: 261

stemark ::Опуштено и без нервозе. Верујте да Руси нису још почели. Стратегија је наука.

Ovo bi trebalo negde ostaviti i upamtiti jer je kod nas sećanje veoma kratko.
Ovi koji su do pre samo 5 dana likovali zbog fenomenalne ukro ofanzive i "blamaze" rusa na Hersonu, zabotaviše evo nema 3 dana uzasna izginuća ukra i fijaska na tom delu da se opet juce i danas javljaju sa istim "blamazama" i istim frazama od pre 4,5 dana na Hersonu.

offline
  • Pridružio: 19 Apr 2016
  • Poruke: 322

https://ibb.co/64MdSzB

Ovo je poruka koju sam juče napisao i koja je obrisana od strane moderatora, sa prilično neubedljivim obrazloženjem. Ajde, prihvatim to, neki red mora da se poštuje, pravila (valjda) važe za sve. Ulogujem se danas i čitam 15 stranica sa maltene identičnim stavovima poput ovog mog i postavljam pitanje sebi (a pomalo i moderatoru): zašto je baš moja poruka prekršila pravila foruma, a ostale nisu? Printscreen stavljam baš da bi i ostali forumaši mogli da procene, nadam se da neće biti obrisana. Tema se zove "Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini - diskusije, mišljenja..." Da, mišljenja, za koje se nadam da svako može da ima svoje i da ga iznese na kulturan i pristojan način. U poruci nisam vređao ni moderatore ni ostale učesnike foruma, izneo sam stav za koji kasnije vidim da se poklapa sa većinom iznetih ovde u poslednja 24h. Dakle, šta je moj greh ovde, ako mogu da dobijem normalno obrazloženje od bilo kog moderatora? Da znam da li treba da se sklonim sa foruma ili da se pomirim sa time da će neko moje mišljenje da kanališe zato što se njemu lično ne sviđa. Ako sam povredio nečiju sujetu i ako je ovo razlog za Matarušku, kažite to otvoreno pa da se razilazimo...

offline
  • Boter 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 31 Avg 2014
  • Poruke: 360

Него.... када ће напад на Крим, Ростов и Белгород? Ја сам, браћо из круга двојке, комшије, еуропејци и дефетисти ево признајем преломио углаву. Руси немају ништа не знају ништа и једини излаз је да се постријеља комплетан генералштаб на челу са Герасимовим на Црвеном тргу. Руси једино што знају је а ла вујић орук ратовање па зато треба да мобилишу 5-6 милиона и пошаљу их онако у таласима на јуриш као у 2 свј рату а и то су сучајно побједили. Овај пад имиџа неће моћи да издрже и биће добро ако ускоро не почнемо да гледамо колективна самоубиства руских војника. Људи ово што се дешава је катастрофа гигантских размјера, мора неко да јави вучићу да се спреми кад крене распад Русије да и Срби узму макар једну бензинску пумпу у Сибиру. Ионако нам никад нису помогли то је сад и мени јасно... Добро каже она стара изрека од прије неколико година - Тешко оном кога брани...

offline
  • Pridružio: 13 Sep 2010
  • Poruke: 2401

Bez brige, multipolarnog sveta ce biti, samo sto Rusija nece jedna od vodecih zemalja.

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3011
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Неће биће то Њемачка или Француска, само да преживе ове 2 зиме, или можда Велика Британија, која је сваке деценије све мања..

offline
  • Pridružio: 03 Jul 2014
  • Poruke: 69

Andre Martjanov lepo kaže da se ne slušaju razni sajtovi kao što su Ribar, Strelkov, Dima i Juri jer su to u osnovi amateri sa jakim ubeđenjima i koji zarađuju na svojim Telegram i YouTube kanalima, jer evo kakva se panika digla, a to njima donosi više klikova. Takođe Bernard i drugi Andre to isto isto tvrde da ne treba slušati sve te izvore kojima navodno neko javlja sa fronta preko telefona itd.
Nema šanse da će polupismeni, neškolovani i blesavi NATO kadrovi da nadmudre Ruski generalštab koji zaseda 24 sata dnevno i razmatra sve moguće permutacije. Grešaka i propusta sigurno ima i ratuje se sa onim što ti je na raspolaganju, ali na greškama se i uči i nove taktike i strategije uvode. Prema tome samo strpljenja, još nije počelo drugo poluvreme. Ukrajinska vojska je bacila sve rezerve u ovo, oko deset brigada 30000+, posle toga nema više. To se je sada razvuklo preko hiljadu kvadratnih kilometara i to sad treba snadbevati, braniti, ukopavati itd. Rusi su ih izveli da dođu tu gde su, da li namerno ili ne, ali je ta sad vojska u pokretu i sve više izložena. To da je front slomljen, da je bežanija, pa Rusi bar zasada uspevaju da ubede forum ovde, možda će da ubede i NATO planere. O tome se radi.

offline
  • Mrkva 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 21 Jan 2018
  • Poruke: 817

Uh, pa na blogosferi je žešći meltdown nego kada je pao Slavjansk jer ni ne čudi jer mjesecima nije tolika površina u tako kratko vrijeme promijenila stranu.
Ni ne čudi jer ispada da se povuklo iz jednog Izjuma za kojeg se mjesec i kusur dana borilo. A sada im se kao prepušta bez borbe. Nešto tu smrdi naveliko i ne bi me iznenadile veće količine čistki u vojno-operativnom sektoru koji je bio zadužen za taj pravac. Još uvijek imam slamčicu koja bi značila da se namjerno ih vuče što više unutar da bi ih onda sabili ali to je više mašta....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 947 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 14 sakrivenih i 902 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AC-DC, bokisha253, CikaKURE, d bos, DPera, FOX, galerija, hologram, hyla, Krvava Devetka, mercedesamg, MilosKop, MiroslavD, Mlav, nebojsag, nemkea71, randja26, sasa87, Simon simonović, Sirius, Stanlio, stegonosa, Stoilkovic, Tas011, Toper, vathra, Vlad000, wizzardone, x9, ZetaMan