Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4145

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8468
  • Gde živiš: pecina stroga

milan47 ::
Са друге стране, Укрима командовање функционише од првог дана, и на почетку Руси то нису успели да онемогуће, а сада тек нису ни близу тога. На почетку, пре пола године, колега Бабарога, чије закључке и ставове поштујем и са већином се и слажем, је тврдио да је ВСУ разбијена у смуслу командовања на неповезане гарнизоне и јединице. Тада се са тиме нисам слагао, на основу реакције Украјинаца на руске продоре, али сада пола године касније видимо да је, пре свега захваљујући НАТО-у, у овој офанзиви украјинско командовање достигло нови квалитет и да Руси још немају ни техничке, а ни тактичке начине да им то онемогуће, а ни да му са своје стране парирају.


Ovo boldovano mi je zapalo za oko. Na osnovu cega zakljucujes ovo. Ja imam potpuno suprotne informacije, recimo iz one price u New York Times od prije neki dan, nakon masakra ukra na Ingulecu, gdje novinar razgovara sa nizim ukro oficirima u bolnici, i ovi mu se zale da Rusi gospodare elektronskom sferom na frontu, da jednostavno ukri ne smiju da ukljuce bilo kakav odasliljac (mobilni ili motorolu) jer im u roku od odmah sljedi granata na glavu.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 659
  • Gde živiš: United Kingdom

Najveci problem Ruskih snaga jeste ogroman nedostatak ljudstva, ima i mnogo drugih problema ali trenutna situacija je najvise uzrokovana sto su Ukrajinske snage u ogromnoj nadmoci i u takvim situacija dolazi do pucanja po svim savovima, a primera iz istorije ima dosta, npr 1915 Srpska vojska nije imala izbora nego da se povuce, 1943/4 ni Manstajn nije mogao da spase Nemce, u Severnoj Koreji su Amerikanci iskusili isto kad su bili na korak od pobede- Kinezi su poslali svoje snage u ogromnom broju i nisu ih mogli zaustaviti, McArthur je cak trazio da se Kina gadja nuklearkama.

Trenutno je situacija za Ruse “spasavaj sto se spasti moze”, tako ce biti neko vreme, a posle…. Ce vidimo.

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2014
  • Poruke: 201

Uvek zanimljivi prof. Milinovic o nuklearnom ratu.
https://www.youtube.com/watch?v=aHYjrGTOgbE

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3016
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Карактер је промјењен оног тренутка кад су одлучили да се спроведе мобилизација. То што би ви да вам неко, по могућности лично Путин, још и нацрта у ТВ преносу је друга ствар.

offline
  • Pridružio: 30 Jun 2020
  • Poruke: 146

Бабарога, слажемо се да НАТО разним средствима и непрестано извиђа сваки руски положај и покрет и јако темељно те информације доставља Укрима, плус сопствено извиђање Укра разним брспилотним летелицама, дојаве пете колоне, итд... Маса тих информација постане употребљива тек када се обради и на основу њих нешто уради на терену у правом тренутку. Између информације и неке радње на терену стоји командовање. Имамо случајеве да на тек постављен понтонски прелаз Руса одмах реагује артиљерија, да се проналазе и уништавају командна места и складишта муниције Руса, да се јако брзо затварају руски пробоји и формира нова линија одбране на угроженим правцима, да се угрожене јединице правовремено извлаче и последње да се јако ефикасно усмеравају напади украјинских мобилних јединица на најслабије делове руске одбране. То говори да им командовање функционише, иначе ова офанзива не би ни успела у овој мери, и да Руси то не могу да спрече. Врло је могуће да на неким деловима фронта Руси имају опрему за електронска дејства и адекватне против мере, и да су искуства неких ВСУ јединица таква да им је командовање било онемогућено, али су то изоловани случајеви, на гро плану и овом огромном фронту, ти појединачни случајеви не утичу на општу могућност и квалитет украјинског командовања. А доказ за то је ово што сам навео, и сам си споменуо да су у неком конкретном случају сконцентрисали три оклопне бригаде и прегазили меке мученике, е баш та концентрација те силе, организовање и вођење не би било могуће да им Руси онемогућавају способност командовања.
А ово да им је бригада најнижа тактичка јединица ћу да проверим, мало ми је сумњиво, али не знам. Нама је бригада највиша тактичка јединица, и то здружена. Они имају и пук, па оне фамозне батаљонске тактичке групе су ниже од бригаде.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1309

У правцу Херсона:

Из сва три правца (Николајевско, Андрејевско и Холандски) долази до напада различите јачине, до 50 комада опреме из сваког.

Одбрамбене борбе су у току и ситуација се оцењује као „тешка”.
ми смо у дефанзиви.

Артиљерија и авијација Оружаних снага Руске Федерације блиско сарађују у Оружаним снагама Украјине
https://t.me/boris_rozhin/66186

online
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 646

The case of missing russian army :

https://youtu.be/goUwLeNq7uM

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1514

alkatraz080 ::
Zapad, sa druge strane, gleda i kako im se sopstvena ekonomija napreže i urušava. Šta je njihov plan? Da se Evropa oslabi i rasproda Amerima kao posle 2. Sv. rata, a stručnjaci nađu uhlebljenje preko bare? Ili veruju u slom Rusije i da će duže da izdrže nego Rusi bez velikih posledica?
Ili i žele da im srednja klasa strada i većina stanovništva osiromaši, jer elitama je oduvek cilj bila neka vrsta feudalnog ili robovlasničkog sistema?

Moguće sve ovo napisano da je u igri....

A ovo podebljano im je sigurica ...koja će se sigurno desiti od gore napisanih scenarija.

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1762

О украјинском КИС систему Коприва са аспекта мрежноцентричног функционисања.

https://logika.ua/en/automation-systems/

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1514

Očigledno je da Rusi "kupuju vreme",čekaju ciču zimu ili proleće 2024.

Od njihovih ofanziva jedino zimska za oslobađanje Donbasa ima nekog smisla,pojedini mobilisani vežbaju na poligonima u artičkom pojasu.
Znači odbaciti Ukre ispred Donjecka što dalje od grada...zimus.

Herson lako može postati novi "Staljingrad".
Rusi se mogu povući u njega i utvrditi da Ukri vide kako je Rujama bilo u osvajanju Marijopolja.
To bi im kupilo "prilično vremena.

Normalno uz obezbeđivanje jedinih prelaza preko Dnjepra i suprotne opale.

Čak je i AV rekao da je nova Staljingradska bitka blizu i ranije nego što se očekivalo...a prilično su mu izjave realne u vezi sukoba u Ukrajini.

Herson kao novi Staljingrad -nije nemoguće.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 936 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 9 sakrivenih i 892 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, alkatraz080, Atomski čoban, bozo13, Dannyboy, Djokislav, DPera, Duh sa sekirom, dushan, FOX, galerija, hyla, ikan, jackreacher011011, Karla, kjkszpj, kubura91, kybonacci, Lazarus, Leonov, mario73, mercedesamg, Mlav, naki011, NoOneEver Dreams, nuke92, pein, Rakenica, repac, ruger357, Shinobi, Sirius, Smiljke, Tvrtko I, vladaa012