Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4218

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 23 Maj 2014
  • Poruke: 1163

Sirius ::
Ово са лажним заустављањем воза отвара бар два питања, ако не и више:
-Како су ушли у диспечерски компјутер? (очигледно је неко из ИТ сектора превидео да то може бити циљ напада хакера или нису били дорасли таквом хакерском нападу).
-Опет: зашто воз и зашто на том месту? То је питање свих питања. Воз су врло брзо санирали.


Nisu tu nikakvi hakeri, navodno je dovoljno je da se kratko spoji pruga i to ne mora biti na samom mostu, nego negde na prilazu (koji je slabije cuvan). Koliko sam video, ta njihova automatika je odvojena od interneta, bas iz tog razloga (sto ne znaci da nema krsenja tih pravila, zbog brze intervencije u slucaju kvarova).

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Orc 
  • Građanin
  • Pridružio: 29 Jun 2022
  • Poruke: 212

@Webb ni blizu pada.. Ukri ih poklapaju artiljerijom za sve pare.
Nisam bio u ratu ali ovo nikada necu moci da shvatim, ovako prepusteni kao zecevi na poljani. Gde je Ru artiljerija, dronovi, oklop, kao da je I sv.rat. Sto je najgore ovo su vrv Vagnerovci.
https://twitter.com/tinso_ww/status/15788410464859.....YFQpg&s=19

online
  • Pridružio: 02 Jun 2021
  • Poruke: 1241

Citat:(18+): На појединим каналима се појавио видео на коме се види ликвидација "похватаних колаборационистичких елемената који су сарађивали са руским окупатором" са територије града Купјанск.
https://t.me/bograta/13962

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2538

Orc ::@Webb ni blizu pada.. Ukri ih poklapaju artiljerijom za sve pare.
Nisam bio u ratu ali ovo nikada necu moci da shvatim, ovako prepusteni kao zecevi na poljani. Gde je Ru artiljerija, dronovi, oklop, kao da je I sv.rat. Sto je najgore ovo su vrv Vagnerovci.
https://twitter.com/tinso_ww/status/15788410464859.....g&s=19


Trebalo bi ubrzo da padne deo do reke, a posle ce jos da se tuku

offline
  • Nixon 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 03 Apr 2022
  • Poruke: 393

slonic_tonic ::Da su to namjeravali, onda bi išli smjerom sa Krima, pa bi željeznički most bio puno bliže i kompozicija bi bila puno više oštećena, a možda čak i željeznički most.
Ne znam sa koje strane je kamion dosao na most,ali govore da je samo jedan scaner za kamione prije mosta. Ne znam sa koje strane je scaner i sa koje je dosao sleper. Mozda su i to imali na umu.

offline
  • Orc 
  • Građanin
  • Pridružio: 29 Jun 2022
  • Poruke: 212

@Steeeefan sto bi jedan nas borac rekao "Rat je gine se, sta da se radi"🤬

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25667
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Nixon ::slonic_tonic ::Da su to namjeravali, onda bi išli smjerom sa Krima, pa bi željeznički most bio puno bliže i kompozicija bi bila puno više oštećena, a možda čak i željeznički most.
Ne znam sa koje strane je kamion dosao na most,ali govore da je samo jedan scaner za kamione prije mosta. Ne znam sa koje strane je scaner i sa koje je dosao sleper. Mozda su i to imali na umu.


Са тамањске стране (острво ''Тузла''). Ишао је према Керчу, односно Криму.

offline
  • Jester  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Feb 2008
  • Poruke: 6758
  • Gde živiš: Srbija

Železnički prostorni odsek, koji postoji na elektrificiranim prugama sa telekomandom, funkcioniše potpuno nezavisno od interneta ili slično. Sva komunikacija ide preko podzemnih bakarnih kablova ili optike duž pruge.

Ne mogu da kažem na koji sve način može da se izvrši diverzija na telekomandi, jer za takvu analizu je potrebno stručno lice za signalno-sigurnosne uređaje na železnici.

Ono što mogu da navedem kao mogućnost, je da voz malo verovatno može biti zaustavljen na mostu, iz saobraćajnih razloga (recimo kvar na telekomandi). Sumnjam da se prostorni signal nalazi na sred mosta, ispred koga voz mora da se zaustavi ako signal pokazuje "stoj", mada je sve moguće. Takav signal bi trebao zbog bezbednosti biti van sekcije mosta.

Razlog zbog čega je voz stao, može biti i oštećenje vazdušnog voda na nekom od vagona, usled udarnog talasa ili krhotina eksplozije. Voz je otkočen dokle god je pritisak u vazdušnom vodu kočnica 5 ili 10 bara. Ako pritisak vazduha padne, voz koči. Ako naglo padne, voz naglo koči (brzo kočenje). Na istom principu mašinovođa reguliše kočenje voza. Prateći manometar, ispušta određenu količinu vazduha iz vazdušnog voda.

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1462

Za Kerčki most rano je donositi bilo kakve zaključke. Bolje da sačekamo neko vreme. Može biti diverzija a može biti i puka nesreća.

Možda ću sa ovim postom istrčati pred rudu,odnosno možda je još rano za njega. Ali većina mojih postova o mogućim pravcima napada i razvoja situacije je takva. Predviđanja se obistine sa vremenskom zadrškom od mesec, dva pa i više. Ono što hoću napisati je to da je Rus možda uspeo u svojoj nameri. Amortizovao je ofanzivni potencijal Ukra i usmerio ga tamo gde je najbezbolnije za njega.

Iskreno i pored svih uočenih nedostataka na Izjumskom delu, nisam očekivao ofanzivu ovih razmera. Očekivao sam neka manja napadna dejstva u cilju popravke operativno-taktičkih poteškoća. Očekivao sam potpunu ofanzivu na Hersonskom i južnom frontu. Razloga za to je mnogo. Mnogo više nego što su udarili na Izjumskom i pogotovo na Harkovskom delu. Ovde su Ukri zarobili solidan broj tehnike. Nebitno u kakvom stanju (ispravne i neispravne). Rusi su im pored tehnike, prepustili i ogromnu teritoriju. Povlačili se faktički bez borbe. Rusi su delovali kao razbijena vojska bez ikakvog plana šta i kako dalje. Sad je na stolu GŠ Ukraine bilo pitanje. Stati ili goniti neprijatelja što više? Odluka je čini mi se ovo drugo. Takav plen se ne propušta. Možda je ovo i bio Ruski plan i odgovor na Ukrainske ofanzive. Braniti ovaj deo sa što manje jedinica i prepustiti neprijatelju teritorije i tako ga naterati da svoje jedinice drži u ovoj ofanzivi, umesto dole na jugu gde ako prodre biće mnogo opasnije i teže zaustaviti neprijatelja. Da su Rusi branili ovaj deo, dole na jugu bi bilo mnogo manje jedinica. I verujem da bi Ukrainac već posle par dana odustao i pokrenuo ofanzivu na jugu. Ove jedinice bi kasnije lako priključio snagama koje su dole. Ukrainac je dokazao da su sposobni u izvlačenju jedinica pod borbom i prebacivanju na drugi sektor.

Ali da li bi Rus mogao tako brzo reagovati i prebaciti svoje jedinice. Ne verujem. U početku smo zanemarivali ta pisanja da Rusi izvlače jedinice sa Izjumskom pravca još u Julu mesecu. Znači pripremali se za potencijalnu ofanzivu na jugu. Zato i one kolone Rusa što su malo po malo izlazile na Twiteru i Telegram kanalima celo leto.


Na Hersonski mostobran su udarili. Tek nakon skoro dva meseca neprekidnih borbi i napada ostvarili su neke rezultate. Ali to što su ostvarili nije dovoljno. Nisu za sad ugrozili Rusku poziciju na desnoj obali Dnjepra. Verovatno su za sad odustali od ofanzive iz pravca Zaporožja i deo tih snaga bacili na proboj severnog dela Hersonskog mostobrana.

Mislim da su se Ukri dosta istrošili na Limanu,Kupjansku i sad na Krivoroškom delu,tako da nemaju snage za ofanzivu od Zaporožja u onom obimu kako su zamislili. Takođe mislim da tu Rusi trenutno imaju najviše snaga, čak i više nego na Donbasu. Ne smiju više trošiti toliko ljudstva jer Rus neće samo posmatrati i povlačiti se.

Kako su upućeni pisali da se rat ne dobija samo pukom odbranom,već mora da se i napada i vrše kontraofanzive. Videli smo da to znaju i Ukri. Suludo je misliti da to isto ne znaju i Rusi. Sad je pitanje gde i šta je zamislio Rus.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2313

Stvar je ocigledna, NATOvcima se zuri da naprave posao do mraza. Na Hersonu ce biti sve teze i ludje i kao sto neko rece ovakvo zrtvovanje vojske je zlocin. Ovako ni isilovci nisu ratovali. NATO zna nesto sto mi ne znamo a vjerovatno je u pitanju ruska ofanziva u pripremi i ideja je da se zauzmu povoljni polozaji za odbranu a narocito je cilj Dnjepar.
Isto tako vjerujem da u pozadini ukra mjesalica za beton radi 24/7. O miniranju terena da ne pricam. Bice j...no.

Rekao bih da treba pratiti NATO poteze da bi razumjeli ruske planove jer Rusi su cini mi se suplji dobro ali ne mora biti. Ja i danas vjerujem da je americka bjezanija iz Afganistana se desila jer su znali da ce poceti zurka u Ukrajini i sklonili su ljude iz regiona da ne bi bilo Korneta itd kod talibana

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 957 korisnika na forumu :: 64 registrovanih, 7 sakrivenih i 886 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, A.R.Chafee.Jr., Apok, bankulen, Ben Roj, BlekMen, Boris90, ccoogg123, cenejac111, dane007, dankisha, darios, Denaya, Dimitrise93, djboj, djordjekec, dmdr, Dorcolac, Dvojac005, dzoni19, esx66, Fog of War, gorval, HogarStrashni, hyla, Istman, ivan1973, Karla, Kubovac, Luka Blažević, mercedesamg, Mercury, Midian, milenko crazy north, Mixelotti, mnn2, Motocar, mrav pesadinac, Ne doznajem se u oružje, Nemanja.M, operniki, opt1, ozzy, pavlo, pein, randja26, raptorsi, Ripanjac, ruma, slonic_tonic, Smiljke, sombrero, Srki94, Srle993, Steeeefan, StefanNBG90, Tas011, Tvrtko I, wizzardone, YugoSlav, Zikapk, zillbg, Zimbabwe, šumar bk2