Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4881

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3042

Buda Baba ::Пре два, три дана рече колега...Vidi se i po stilu pisanja da je neki gadan baksuz...

stegonosa ::Не, већ да је 14 комада подигнуто у ваздухDignuto... podignuto... ko će obraćati pažnju na takvu "sitnicu".

Hexe ::opravdano smatram da je ovaj forum "gender discriminative" jer sam (mislim) jedina zena ovdjeEto ti ga sad, kakve sam sreće kad me na male only forumu od svih moderatora najviše pegla moderatorka Very Happy

Komentator ::Nemamo vise prava da se smejemo NATO PVO i onoj bespilotnoj sto je doletala cak do ZG, a da nije niko ni mrdnuo.Drugari, pišite u svoje ime. Jedino na šta ja nemam prava je da podržavam nacizam.

kvcali ::ja da upravljam ruskom vojskom razorio bi Ukrajinu.E, a da sam ja neki faktor već 30 godina bi od Fruške Gore do Alpa bila gola pustinja. Sreća pa nisam jer neki imaju tamo rodbinu i prijatelje.

Uh, ceo dan nisam mogao da pratim temu i zamalo da propustim trenutak službenog početka Trećeg Rata ili barem Pada Rusije. Malo mi ide, tamo gde već ide, ovaj cokllični i zamorno predvidljiv forumski šablon.

Niko da se zapita zašto Rusi uporno sve stavljaju ovako na izvol'te, za šta im to tačno treba povod? Valjda je predaleko prošlogodišnji decembar pa se zaboravilo da su još tada rekli da crvena linija nije u Ukrajini nego zapadnije. Neka je Bog svima u pomoći, naravno i nama.

Ziveli

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 409

Dakle da rezimiramo, jer mi se sad sve pomiješalo pa molim malu pomoć tamo gdje sam promašio.

Ona eksplozija/bljesak na kamerama što se vidjelo između zgrada je Engels?
Tamo su bila nagađanja oko 2 oštećena Tu-95, ali po satelitskim snimcima se ispostavilo da je sve ok zar ne?
Šta je onda tako bljesnulo, da li je to eksplozija samog Striža?

U Djagilevu je nastradao Tu-22M3 i cisterna sa slika, ali stvarno uopće ne izgleda kao eksplozija, savijene mlaznice i zadnji rub horizontalnih stabilizatora, ali 15 cm dalje od tih oštećenja boja postojana kao da je sad ispolirana, a i cisterna da je eksplodirala ne bi mi sada nagađali, da li je kočiona ili rashladna tekućina, što bi rekli "ne bi ostali ni dugmići". Baš nekako čudno.

Uglavnom ispalo da je Striž dron jedno 40 godina ispred svog vremena Smile
Preleti nekoliko NATO država, ništa, preleti nekoliko stotina km unutar Rusije, opet ništa.
Teoretičari zavjere imaju sve više i više materijala...

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2100

Leonov ::Ona eksplozija/bljesak na kamerama što se vidjelo između zgrada je Engels? Da.
Leonov ::Tamo su bila nagađanja oko 2 oštećena Tu-95, ali po satelitskim snimcima ispostavilo da je sve ok zar ne?Da, otprilike. Rusko MO saopštilo je da su oštećena dva aviona ali nije navelo ni modele ni lokacije.
Možda su oba u Djagiljevu a možda jedan tamo i jedan u Engelsu.
Leonov ::Šta je onda tako bljesnulo, da li je to eksplozija samog Striža? Još uvek nemamo pojma. MO RF tvrdi da su BPL presretnute.
Leonov ::U Djagilevu je nastradao Tu-22M3 i cisterna sa slika, ...Da.
Leonov ::Uglavnom ispalo da je Striž dron jedno 40 godina ispred svog vremena Smile
Preleti nekoliko NATO država, ništa, preleti nekoliko stotina km unutar Rusije, opet ništa.
Tako izgleda. Mr. Green Ako je Striž.
Leonov ::Teoretičari zavjere imaju sve više i više materijala...To je, po svemu sudeći, neizbežno. Wink

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3042

Leonov ::Baš nekako čudno.
Meni izgleda kao da je pijani kamiondžija protutnjao preblizu repa i napravio s*anje pa sad nabeđuje na Ukrajince Wink Shocked Confused

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2331
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

VladaNS1978 ::Kao što vidiš jedan od četiri slučajeva u kojima Ruska doktrina nalaže UPOTREBU NUKLEARNOG ORUŽJA je u slučaju napada protivnika koji bi umanjio Ruski nuklearni odgovor.


Једна "мала" исправка. Руска војна доктрина не налаже, већ даје могућност употребе нуклеарног оружја у овим случајевима.

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7955
  • Gde živiš: Zagreb

Leonov ::
U Djagilevu je nastradao Tu-22M3 i cisterna sa slika, ali stvarno uopće ne izgleda kao eksplozija, savijene mlaznice i zadnji rub horizontalnih stabilizatora, ali 15 cm dalje od tih oštećenja boja postojana kao da je sad ispolirana, a i cisterna da je eksplodirala ne bi mi sada nagađali, da li je kočiona ili rashladna tekućina, što bi rekli "ne bi ostali ni dugmići".

ne radi se o cisterni, nego o kamionu električnom agregatu.
vjerojatno je dopunjavao akumulatore na avionu, ili davao dodatnu struju za pokretanje motora.


evo ovdje se lijepo vidi


online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7955
  • Gde živiš: Zagreb

ono što je meni potpuno nevjerojatno je da oni u toj bazi imaju strateške nuklearne bombardere na samo 100 metara od kuća, tj. gusto naseljene ulice.

Rusija je valjda mala, pa nisu našli negdje mjesto da je bar nekoliko km čistine oko takve baze?

offline
  • Pridružio: 03 Jul 2014
  • Poruke: 69

Analiza ruskih taktičkih metoda. Odlomci su iz
nedavnog članka sa Babićevog bloga, bloga kojeg sam već ranije spominjao:


Vojna kampanja Rusije: Tri fronta i tri taktike za jedan veliki cilj: slomiti NATO, ne samo Kijev

Sukob u Ukrajini pokazao se kao zahtjevan za modernu vojsku. Mora imati na raspolaganju visokomotivirane jurišne jedinice, spremne za borbu u najtežim uvjetima.

Na primjer, u američkoj vojsci danas nema takvih trupa. Sada postoji analiza ruskog iskustva kako bi se stvorile slične jurišne trupe na temelju Korpusa marinaca.

Istovremeno se proučava najprikladnije ili potrebno oružje za jurišne odrede i taktika njihove upotrebe. Danas su razvijene i provode se tri taktike za rad jurišnih odreda.

Prije razmatranja taktike, napominjem da obje strane koriste male odrede za sukobe i drže rezerve u tom području kako bi zaustavile veće proboje ili pojačale pritisak u potrebnom trenutku.

Odredi PMC Wagner

Imaju najagresivniju taktiku. Nazovimo je uvjetno: "Samo naprijed – nema povlačenja". Najveći su im gubici, ali i najbrži napredak.

Razmotrite tipičan dio područja za ovu taktiku na frontu Bahmuta/Artemovska

Taktika je sljedeća.

Zadani pravac se probija. Rezerve idu tamo da područje blokiraju. Udarne grupe se prebacuju na drugo područje i tamo napadaju. Kad se rezerva približi, prelazi se na sljedeći cilj. Cijelo vrijeme se tjera neprijatelj da se kreće i da očekuje udar iz bilo kojeg smjera. I Wagner je stalno korak ispred neprijatelja, dok pomiče rezerve na mjesto proboja.



Od boraca se u ovoj taktici traže visoko motivirano junaštvo i samopožrtvovnost. Komanda im mora osigurati najbolju moguću individualnu opremu. Maksimalno se koriste mobilno topništvo i minobacači.


Republikanski korpus narodne milicije

Najpreciznija taktika. Nazovimo je uvjetno “Oluja topništvom”. Napredovanje se sporo, ali najveća šteta je nanesena neprijateljskim rezervama.
Tipičan primjer u području mjesta Vodjanoje, zapadno od Peskija.

Taktika je sljedeća. Napredne skupine, nakon izviđanja bespilotnim letjelicama i topničke podrške, jurišaju na liniju kontakta. Kad neprijatelj prebaci rezerve, tada se ili drži položaj ili se povlači, a artiljerija počinje djelovati na izvučene neprijateljske rezerve. Nakon uništenja rezervi, položaji se ponovno zauzimaju i tamo se utvrđuje.

Od boraca ova taktika traži sposobnost korištenja tehnoloških "ojačanja", bespilotnih letjelica, izviđanja, precizno navođenog streljiva, obuke posade i izravne interakcije jurišnih timova s topništvom.

Gubici su minimalni, jer nije nužno držati položaj, obzirom da je glavni cilj izvući na čistinu neprijateljske rezerve i uništiti ih.


Ruska vojska

Najviše "obrambena" taktika. Nazovimo je uvjetno „Jurišna bitka“.

Napredovanje je sporo, zadatak je uništiti rezerve na putu i u obrani, ne kao u prethodnom slučaju izvlačeći ih na prvu liniju. Najbolje funkcionira kada neprijatelj ima malo topništva, ali puno oklopnih vozila.

Razmotrimo dolje tipičan primjer iz ugledarskog kraja.

Taktika je sljedeća. Nakon juriša na neprijateljske položaje ne dolazi do razvoja proboja, budući da je raspoloživih snaga malo, već prijelaza u obranu na istim položajima, te borbe u toj obrani ili potiskivanja rezervi koje se pokušavaju blokirati u proboju na putu. Zatim slijedi novi ciklus.

Borci ovdje moraju imati sposobnost vođenja borbe s kombiniranim naoružanjem u napadu, tijekom napada i u obrani.

Sve te radnje omogućuju napad kroz obrambene položaje neprijatelja čak i s manjim brojem vojnika. Zauzimaju se položaji koji dovode do taktičkog okruženja, te prisiljavanja neprijatelja na povlačenje trupa pod prijetnjom potpunog okruženja ili blokiranja opskrbe.


U ovom se članku ne spominju čečenski jurišni odredi. Sada se te jedinice, sudeći po otvorenim izvorima, nalaze u području Jakovljevke, sjeverno od Bahmuta, a njihova je ofenziva sada u pravcu Jakovljevka-Krasnopolje, kako bi se prekinulo opskrbljivanje duž autoceste Seversk-Bahmut. Sigurno je da bi Čečeni sada bili bi od velike pomoći jurišnim odredima Wagnera. Ali jasno je da nešto ili ne funkcionira s interakcijom te dvije borbene skupine ili se Glavna komanda još nije odlučila, iz svojih razloga, poslati čečenske jurišne trupe u ofenzivu na ovom sektoru.

Ovo je vrlo kratak pregled samo da biste dobili opću ideju. Mislim da već provode detaljnu analizu i ruski i zapadni vojni stručnjaci kako bi se ova iskustva jurišnih operacija primijenilo u budućnosti.

I sve ovo nije slučajno, jer su rezultati takvi da se NATO pripremao za aktivnu obranu s naknadnim probojem na jugu, ali su do kolovoza bili zaglavljeni u položaju branitelja, lišeni manevra, s raštrkanim rezervama po cijelom perimetru, sa složenom logistikom u svim smjerovima.
Pobijediti NATO malim snagama, poput konjice, napadima na njihov teritorij, otkidajući dio po dio i tjerajući neprijatelja da troši sve više i više - to je opći koncept djelovanja kojeg je Ruska Federacija izabrala u ovom sukobu. Djeluje i trebao bi donijeti pobjedu.

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2020
  • Poruke: 142

Samo bih dodao da ovo izgleda kao sudar, možda čak i neko proklizavanje na pisti
Pogldajte oštćenja na krilu koje sam označio, dođe u istoj ravni kao i ostatak oštećenja.

Dopuna:
Ili je sam dron prije eksplozije zakačio avion i kamion
Vidi se tačno linija kojom su oštećenja na oba objekta

Smjer i eksplozija

offline
  • Pridružio: 07 Apr 2015
  • Poruke: 408

Vatrogasaccc ::Smrdi tu nesto oko aerodroma. Zanimljivo da su rusi tako glupo naslagali avione kao na tacni, onda su svi upozoravali na opasnost, svi su znali, samo ruska komanda "nije znala". I onda se desi ovo i ruski kanali to objavljuju kao da se raduju tome. Moze biti da su rusi zrtvovali par aviona da bi imali argument da pojacaju dejstva. Ako je to tacno onda je i ono na Krimu bio ruski scenario, a posle toga su poceli da rasturaju elekto mrezu. Da vidimo sta ce biti sada.
Kokice su spremne.


Gde se bre vi klonirate i gde se gasite? GUZ - Glavom U Zid

Jos jedan ruski false flag

https://twitter.com/sentdefender/status/1599994313.....O5OANBpP2Q

Kazu da nesto gori na aerodromu u Kursku.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 753 korisnika na forumu :: 12 registrovanih, 0 sakrivenih i 741 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, bato, bigfoot, goxin, hyla, JOntra, kybonacci, Libertas, Lord Nem, nuke92, slonic_tonic, stalja