Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

1921

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • nemam
  • Pridružio: 30 Nov 2011
  • Poruke: 657

Nije mi jasna ta priča sa autobusom. Tko ga je pogodio?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

Lucije Kvint ::MB120mm ::
Pa ovako.*Snage*-Novorusije su od 100-200 ljudi ,desetak minobacaca,1-None,narasle na 20-ak hiljda ustrojene vojske,adekvatno naoruzane.Da bi se samo to/bez daljih pojacanja,kojih ce sigurno biti u slucaju eskalacije/,napalo sa nesto izgleda na uspeh u stepi potrebno je x4,a mozda ix 5 a mozda i vise....Znaci 100 000,sa solidnim viskom tehnike,i nikako bez avijacije.Ovo je sa osnovnog pesadijskog kursa,neke kolege su izgleda sluzile CIVILNI vojni rok!


U mom predhodnom postu nema mojih stavova vec sam samo izvukao najzanimljiviji deo teksta sa linka. Ne znam da li ovog novinara mozemo nazvati kolegom, moguce je da je sluzio civilni rok smešak ali ja ipak mislim da je tekst dobar.

Da na momenat skrenem sa teme, mislim da ovaj odnos potrebne snage (pre svega vatrene moci a ne puke brojnosti) za uspesan napad (3 do 5puta) vazi pre svega na taktickom, eventualno na operativnom nivou, na strategijskom nivou sigurno ne vazi. Mozda nisam u pravu ali mi se cini da u vecini ratova sa resenim pobednikom ni izbliza odnos angazovanih snaga nije bio toliko nepovoljan za slabiju stranu. Format rata u Novorusiji svakako prevazilazi operativni nivo operacija.

Moja opaska prvenstveno je namenjena onima koji su zavrsili sa prelaznom osnovnu takticku obuku.Necemo ovde valjda razglabati o strategiji,uz svu logisticku i informacionu podrsku koju Rusija daje.Pa to bi zaista bilo neozbiljno.Uzgred Vod na odeljenje vazilo je u vreme PAP-ovke.Sad postoje znatno potentnija oruzja,da ne pominjem i orudja pesadije,tako da je odnos za napadaca,jos nepovoljniji.Bas me zanima koji su to primeri iz prakse koji demantuju ono sto sam napisao.Poslednji ozbiljniji sukob/uz nezabelezenu u istoriji ratovanja podrsku iz vazduha/ desio se na Kosarama i Gorozupu...ili ja mozda nisam obavesten.Na kom je nivou vojska Novorusije,uporedjivao sam sa periodom pre eskalacije,a ne sa specnajsom..Dodamo li motivisanost branitelja i ipak presudnu pupcanu vrpcu sa Rusijom,odakle ce uvek stici dovoljno!-bilo cega sto je neophodno.Ukrajina ce polako poceti da tone u ekonomski bezdan kao titanik,jer pesadijski ne moze napraviti cak ni pomak,a o osvajanju nema ni govora.Moskvi odgovara stanje status-kvo,bez imperativa napredovanja sirih razmera,osim u slucaju zestokog odgovora.na invaziju...



offline
  • Pridružio: 07 Jul 2009
  • Poruke: 433

pao simbol otpora cyborga
sručen je kontrolni toranj na donjeckom aerodromu
https://pbs.twimg.com/media/B7Obny6IEAEtnYT.jpg

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2014
  • Poruke: 837

U Ukrajinskim vijestima telefonski Interwieu sa jednim sa Aerodroma. On kaže; danas smo izgubili 1/3 Novog Terminala. Besler je rekao da ako se nepredaju, ovu noć neće preživit. Ukrajinci govore da ANR koristi neke TOS Granate?

Sve informacije dolaze sa Ukrajinskog Foruma.
Na Facebooku jedan Ukrainaca stavio da su izgubili jedno selo kod Debeletseva.

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2006
  • Poruke: 376

Из "града" погођен аутобус са цивилима код Волновахе. За напад оптужене снаге ДНР. 18+
+ Линк

offline
  • Mačak
  • Zavarivač
  • Pridružio: 30 Dec 2011
  • Poruke: 2596
  • Gde živiš: Čačak

radoznao ::Nije mi jasna ta priča sa autobusom. Tko ga je pogodio?

Mozemo samo da nagadjamo , tamo nema dokaza kada obore Boing , a kamo li autobus.

http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201501132130-h9n6.htm

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2014
  • Poruke: 837

prvo par losih vijesti.
Na Militar Map su Ukrainci uzeli Novotroski i sada su pred Dokuschaevki. Isto tako izgleda da su kod Mariuplja uzeli jedno selo Lebedynske. Ima slika od zgrade opcine od 10.01. gdje vojnici stavjaju Ukrajinsku zastavu.

Zna li neko nesto vise?

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2014
  • Poruke: 837

_commandos_ ::pao simbol otpora cyborga
sručen je kontrolni toranj na donjeckom aerodromu
https://pbs.twimg.com/media/B7Obny6IEAEtnYT.jpg


Jedan Bloger u zeit.de je javio da su jutros pustili da ga Ukri osvoje, i kad su se ovi pohvalili digli su ga u zrak. Izgleda sa su Ukrajinci poslali 7 vojnika kao pojacanje na Aerodrom. Javlja dialog.ua da kratko poslje su vec 3 ranjena.

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2014
  • Poruke: 837

radoznao ::Nije mi jasna ta priča sa autobusom. Tko ga je pogodio?

Naravno svatko gura na drugog. Ali procitao sam od jednog koji se u to razumije, da na slikama se vidi da je pogodjen malim topom. a Linija Fronta je daleko da bi ge separatisti dohvatili sa malim kalibrom.
Jedan drugi kaze da se vidu tragovi metaka i da su putnici ubijeni automatskin oruzjem.
Naravno i Desni Sektor se na Facebooku pohvalia da je unistija pun autobus Terorista.

I sad ti pogodi ko je to napravija.

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2014
  • Poruke: 837

http://translate.google.ch/translate?hl=hr&sl=fr&u.....rev=search

Francuzi javljaju. Dogadjaji dana.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1030 korisnika na forumu :: 54 registrovanih, 7 sakrivenih i 969 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 9k38, _Rade, A.R.Chafee.Jr., Atomski čoban, babaroga, bankulen, BlekMen, Bobrock1, Bokiboks, Brana01, Bubimir, comi_pfc, darkangel, Denaya, Dimitrije Paunovic, djboj, Djokislav, Dorcolac, DPera, FOX, goxin, grenadir, Herman Terrance Aubrey, Insan, ivica976, jaeger, kalens021, Karla, kolle.the.kid, kunktator, Luka Blažević, M1los, mercedesamg, MiG-29M2, milenko crazy north, Mixelotti, nenad81, nikoladim, pacika, Parker, RJ, Rogan33, S2M, sasa76, slonic_tonic, Snorks, solic, torivoje, VJ, vobo, VP6919, Webb, zodiac94