9M14 Maljutka

151

9M14 Maljutka

offline
 • Pridružio: 22 Nov 2014
 • Poruke: 90

vathra
Deminer koji je dolazio rece da su maljutke mi nismo isli da vidimo.Nisam neki poznavaoc raketa ali posto me dvaput pitas dali su bile maljutke,letile su u paru i puno sistale,dali postoji jos nesta slicno da je moglo da bude?
Oluj2.1 Bio je pocetak maja relativno suncano a vjetra se nesto ne sjecam.
Zaboravi napomenut da su citavo vrijeme isle relativno nisko,dok sam ovdje gledo i cito da se vode vislje i u zadnjem dijelu leta obara ka cilju.
Dali neki operater moze da kaze koliko je uvecanje na nisanskoj spravi i kako se meta vidi na istoj?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3777

Meni to liči na one partizanske filmove sa Mirkom i Slavkom "" Mirko pazi metak"

Dakle oni sjede negdje u debeloj hladovini i kartaju, u blizini je i potoćić i u njemu hlade pivu , a peti član posade vrti janjca , i sad onako u hipu Mirko skače na tenk ko pantera i ožeži iz PAM a po nasipu dalekom 2km , pa da je pucao iz laserskog topa nebi stigao pogoditi .

Pretpostavljam da su čuli šištanje motora rakete koja je promašila cilj ili gađala nešto drugo , e taj zvuk kao rano upozorenje je mogao dati pola minute vremena za skok pantere i za PAM .

Inače se prvo vidi bljesak, prašina i dim , a nakon par sekundi se čuje bang od bustera , šištanje marševskog motora i da i ne, vatreni mlaz marševskog motora se sa strane tenka ne vidi.offline
 • Insan 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 12 Okt 2015
 • Poruke: 618

@ raketaš
Uz svo dužno poštovanje prema Vama i Vašoj stručnosti, nekorektno je da imputirate sliku nekavih "pijanih bradonja" (jer o njima se radi, Partizani a pogotovo Mirko i Slavko nisu u filmovima pili alkohol,kartali i okretali janjce) koji su nešto umislli zbog loše rakije ili piva sa isteklim rokom trajanja. :-)
Teorija je jedno , praksa i iskustva su drugo a sjećanje je nešto sasvim treće gdje ponekada nešto izblijedi a ponešto ostane upečatljivo.

Zbog pravila foruma neću da navedem vrijeme, mjesto i stranu u skobu, (ukoliko se slaže moderator, navest ću) ja sam se kao civil zatekao na mjestu gdje je djelovala maljutka.
Neke će vam stvari biti nelogične,apsolutno bezsmislene koja se kose sa svim vojnim pravilima i zdravim razumom iz današnjeg ugla gledanja ali vremena su bila luda pa ni događaji i postupci iz tog vremena nemogu da budu ništa bolji.

Tenk T 55 je bio na željezničkoj stanici zaklonjen teretnim vagonima od protivničke strane ukoliko je bio iza sredine kompozicije, često smo se mi lokalni klinci (ukoliko dozvoli vojnik)igrali u istom, vjerovali ili ne ali takva su vremena bila, bili smo u izbjeglištvu i smješteni u napuštene kuće gdje je prva i jedina linija odbrane bila nekih 100 metara ispred naseljenog mjesta a sam tenk na 20 metara preko puta kuće u kojoj su bili smješteni moj djed i baka, sredstva vatrene podrške su bila iza sela na uzvišenjima (bofors,zis, minobacači,trocjevka i još jedan tenk). Sa drugog sprata te "djedove privremene kuće" se jasno mogla vidjeti protivnička linja. Jedne prilike je snajperski metak prošao kroz prozor i za par centimetara promašio bakinu glavu i pogodio u špored.

Protivnička strana nije pucala tako da nije ni naša,bio je to miran period, elem kada je jednog dana ispao kuršlus imao sam prilike sa nekih 30 metara da gledam manevar i djestvo tenka(osjetim nestanak vazduha u pućima) i DšK mitraljeza, te posle uzvratnu paljbu haubice 122 mm. koja je probala da napipa tenk, pa je mnogo granata završilo po naselju... malo me šta poslije tih vremena može uplašiti i uzbuditi, čak i najskuplji vatromet za novu godinu meni je dosadan. :-)
Nakon tih djestava sad nesjećam se koliko je dana prošlo, došao je kamion cisterna i kamion sa municijom da dopune tenk, ta vozila i tenk su bili na ivici kompozicije tako da je sve to protivnik mogao vidjeti sa bočne strane.
Naravno iz dvorišta preko puta, nas nekoliko "derana" smo sve to posmatrali i upijali svaki pokret i postupak, bili smo premladi za vojsku ali i prestari da vučemo šerpe po pjesku, tih dana nam nisu dozvoljavali da se približimo tenku niti bilo kojem drugom položaju, dobili smo par roditeljskih uz ono "hoćete da nam poginete ovdje, sledeći puta pošaljite mame", mi smo tada mislili valjda da i mame hoće da šamaraju! :-)

Sjećanja su čudna, recimo ja se nesjećam uopšte da sam čuo ispaljenje, meni i mojim rođacima su uši bile naviknute na razne "ratne" zvukove, zvuk koji smo tada čuli nije u nama palio alarme za opasnost ali smo odmah znali da ne sluti na dobro, zvuk je bio barem meni sličan šištanju i kloparanje, kao kada neko šerpu šutne nogom po betonu,skoro istovremeno smo mi i vojnici pogledali u smijeru zvuka, te sam jako lijepo vidio loptu koja je šverala lijevo desno i u blagom luku skretala i ponirala prema nama, sledeće čega se sjećam je da je neko dreknuo "Maljutkaaa bježiii", nastala je opšta gungula, ja i rođaci smo naglavačke skočili u kanal pored puta, trajalo je isuviše dugo jer sam imao vremena da razmišljam o tome šta je sad to "Maljutka", mora da je nešto zahebano čim su se svi onako razbježali.
Maljutka je udarila par metara od tenka, nije se aktivirala, raspala se na dva dijela... kasnije su vojnici vjećali da je bila u krajnjem dometu pa se žica otkačila, dok su drugi tvrdili da je se žica uplela za nekakvo drvo i sl. te je zbog toga promašila i nije se aktivirala.
Uglavnom ja sam je jako dobro vidjeo i čuo, i prilično sam dugo ležao u kanalu dok je putovala prema nama, tako da u Brundom 65 iskustvu ja vjerujem da je bilo baš onako kako je naveo ali nevjerujem da je vatrom omeo operatera, prije da je operater nešto drugo gađao ili su se sajlice upetljale na nekakvoj prepreci.

online
 • indja 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 15 Apr 2013
 • Poruke: 372
 • Gde živiš: Munze

Uvazeni Insan,
Ne znam ja da li je to bila Maljutka, ili nesto drugo, niti me bas i puno zanima.
Dozvolite da primetim da je Vas post literarno vredan i da odaje coveka lakoga pera i jasne misli.
Uzivao sam citajuci Vas opis dogadjaja i oslikavanje opste atmosfere.
Cestitam.

offline
 • ikan 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Feb 2013
 • Poruke: 1646

@brundo65
najviše kilometar levo od mog položaja su ispaljene 2 maljutke na t-55 koji je tuko po nama. Jasno se čulo šištanje čitavo vreme leta. Možda 1.5 km najviše 2 je daljina leta bila. Sećam se da je baš dugo trajalo, ili mi se tada tako činilo.
I nikakav let rakete nisam video iz prostog razloga što nisam ni gledao Very Happy
I obe su omašile a niko na njih nije pucao.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3777

Nisam htio nikoga uvrediti sa janjcem i pivom u potoku , doživio sam to više puta na bojištu sa ove naše strane ,i ne smatram da je to nešto loše.

Ovo sa zvukom sam raspravio sa prijateljem koji je pola života proveo na Maljutkama kao instruktor u školi i akademiji u Zadru , činjenica je da on nikada nije bio sa suprotne strane periskopa pulta za navođenje ali su bili njegovi pitomci i frendovi, njihovo mišljenje je da si ti čuo prvu maljutku koja je promašila ili pala , a da si imao vremena da skočiš na PAM satreš druge dvije .

offline
 • Insan 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 12 Okt 2015
 • Poruke: 618

@ Raketaš
Niste nikoga uvrijedili,taman posla, samo sam odreagovao na Vaš slikoviti i komičan opis date situacije... ja sam odrastao uz Partizanske filmove i znam ko je okretao janjce u tim filmovima, te sam pokušao na amaterski, tobože literaran način da dočaram lično šta sam doživjeo ne svojom voljom, nisam tada ni znao za alkohol a još manje za bradu, kako ja tako i ta posada tenka koja je se mogla provući na smotri i poslije 24 časa nebrijanja :-)
Znam da su u strahu velike oči, uši a boga mi i brze noge te da su neka sjećanja izbledjela a neka su upočetljiva možda čak i intezivnija sa protokom vremena nego što je to zaista i bilo u datom momentu.
Malko sam i ja istraživao:
Situacija gdje vozač nije mogao da čuje ali je mogao da ugleda maljutku, umakao u poslednji čas:
https://www.youtube.com/watch?v=dCKXqn1WOtU

Situacija gdje su likovi mogli čuti ali nikako vidjeti maljutku, ponovo izmakli u poslednji čas,
https://www.youtube.com/watch?v=mSH-i--X3u4

Možda ja i ovi moji junaci iz prethodnog posta smo imali više sreće nego što smo teški a pameti dakako svejedno nismo imali, ja zbog nezrelosti a oni zbog vrele krvi i neobučenosti.
Bilo kako bilo, nemojte da svhatite bilo šta lično i naravno srećan "Dan Mladosti" svakome ko još uvijek poštuje bivšu nam državu!
https://www.youtube.com/watch?v=Myzb9yB61_M

offline
 • Pridružio: 22 Nov 2014
 • Poruke: 90

Sad mi je zao sto sam napiso ovu moju anegdotu jer ce na kraju da ispane da lazem i ko zna sta jos a jos uvijek se dobro sjecam svega iako sam stariji jos uvijek me nije posjetio onaj cuveni ciko alcajmer.
Raketas
Nisam vidjeo da je bila prva ali kad sam pogledo isle su dvije uzarene kugle i sustale u dva koraka do tenka i dva poteza na istom(27 godina,pun snage i fizicki aktivan). U svemu je najbitnija daljina a znao sam je jer je u krajnjem desnom vidokrugu,paralelno sa sumom na naspi bila čuvarnica(pumpna stanica)gdje je dizana zastava šahovnica i posle retrifikacije sa TF na 1800m smo je skidali sa jednom eventualno sa dvije TF.Poceo sam pucat sa brovingom 12,7 od čuvarnice lijevo ali sa malim sjeckanjem gore dole.Vatrene kugle koje su isle pravo i direktno na tenk su spale u travu bez detonacije,dal zbog mog ometanja ,zapinjanja za neku travku,grancicu(posto su isle nisko) ili nesta drogo je nebitno i jos uvijek sam imo dosta komocije za skok sto znaci da nije bilo gur guzici i za mene to nije bilo ni slicno Mirku i Slavku.Mi koji smo imali tu ne srecu da maljutku i ostala sr... osjetimo sa prednje strane(a za cetir godine bilo je toga podosta) dobro takve stvari pamtimo.Kako Insan rece čuli su je,sakrili se i ostalo je jos dosta vremena do njenog dolaska.Za tebe i jos ponekog koji ne vjerujete pa i ne morate ali znajte i takve stvari su se desavale i to nisu čuda nego mozda samo slučajnosti.
ikane
To je daljina otprilike kao kod mene.15-20 sec proleti sad pa sad ali kad gledaš u sekundaru i brojiš sa njom tek tad vidiš da to nije tek tako i sad pa sad i da se tu moze svašta nešto uradit.
Raketas
Kad tvrdiš da se sa prednje stran ništa niti vidi niti čuje reci mi pa zašto se onaj pikap sa insanovog snimka skloni? Na osnovu čega?Dali je to šesto čulo,zvuk ili mozda pogled i slobodno reci onom instruktoru i ostalim pitomcima iz Zadra da nemisle ono što nisu provjerili jer imaš snimak a i još ljudi koji su to dozivili i tvrde da se čuje a bogami i vidi... LP.

offline
 • ikan 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Feb 2013
 • Poruke: 1646

brundo65 ::Sad mi je zao sto sam napiso ovu moju anegdotu jer ce na kraju da ispane da lazem i ko zna sta jos
Još si dobro prošo. Nisu se javili stručnjaci opšte prakse koji ni pušku nisu držali da te naprave na ludaka...

offline
 • Pridružio: 22 Nov 2014
 • Poruke: 90

Druze ikane kad su vidjeli snimak i čuli par slični prića shvatili su da je dzaba pitat one koji to nisu dozivjeli i reci gadjali nešta drugo,nije bila maljutka,Mirko i Slavko i slično.Ma da su nam zivi i zdravi i ovi"pametni" ipak je nekad lijepo pročitat i poneki njihov post u ovim neradnim danima korone,manje je dosadno.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 513 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 5 sakrivenih i 479 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5.56, A.R.Chafee.Jr., AK - 230, apostata, aramis s, Areal84, brankog, dejina811, doom83, Drago Zizic, ekser222, esx66, Georgius, GreenMan, indja, kovinacc, lacko, lord sir giga, Marko Marković, Nebojsha Trajkovich, repac, samsung, saputnik plavetnila, sizif, vasa.93, vathra, voja64, zdrebac, zlaya011