Minobacači i mine u naoružanju JNA i ex-YU

1

Minobacači i mine u naoružanju JNA i ex-YU

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2007
 • Poruke: 261

Sredinom devedesetih godina razvijen minobacač 120 mm M95 koji se, u odnosu na postojeće minobacače 120 mm M74 i M75, odlikuje izrazitim povećanjem dometa. Minobacač 120 mm M95 positiže domet od 9,3 km sa savremenom razornom minom, a uz ukupnu masu koja iznosi svega 208 kg na vatrenom položaju. Minobacač 120 mm M95 sa maksimalnim dometom oko 9,5 km i brzinom gađanja od 9-15 mina u minutu (u prva dva minuta pripremljena posada može da ostvari i do 15 mina u minutu), predstavlja izuzetno sredstvo za vatrenu podršku koje se može upotrebiti u različitim misijama pešadijskih, ali i jedinica za brzo reagovanje angažovanim u mirovnim misijama koje su, čega smo svedoci, često praćene oštrim čarkama zaraćenih strana koje otvaraju vatru i po mirovnim snagama. Dužina cevi minobacača M95 iznosi 1850 mm, na ustima cevi primenjen je uređaj za smanjenje natpritiska. Radni pritisak iznosi 1500 bara. U slučaju korišćenja aktivno-reaktivnog pogona, maksimalni domet iznosi 13,5 km. Efikasnost ovog oruđa posebno dolazi do izražaja uz primenu savremenih sistema za upravljanje vatrom i elemenata komandno-informacionih sistema u jedinicama za podršku.
Novoj generaciji pripada familija minobacača 60 mm M94/M06, sa cevima dužine 1200 i 1500 mm i M95 81/82 mm sa cevi dužine 1500 mm, sa radnim pritiscima do 650 bara.
Inace proizveden u Valjevskom Krusiku.


http://www.ecdlcentar.com/forum/viewtopic.php?p=32.....88d48880feRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28508
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Ovo levo je M-75, a ovo desno je M-95 u vucnoj varjanti koji je nastao modernizacijom UBM-52 (nova cev vece duzine i veceg dozvoljenog radnog pritisaka).
Na partneru se pojavila i ova laka varjanta MB-120mm, koja ocigledno prati trend M-94/06 60mm i M-95 80mm:Dopuna: 26 Sep 2007 11:56

Setio sam se da je o minobacacu pisano u arsenalu br.4 kad tamo ova slika:


Ona slika minobacaca koju je okacio knkswiz je sa zvanicnog sajta Krusika:
http://www.krusik.rs/MS/index.htm
Minobacac nije prikazan na Partneru, pa jel to znaci da njegov konacni izgled nije siguran, osim cevi? Da li su onim slikama hteli samo da prikazu priblizan izgled u transportnom i borbenom polozaju bez pravih fotografija?
Na slici iz arsenala ima postolje sa M-74 ili M-75, a na slici sa sajta Krusika je kao minobacac u marsevskom polozaju u stvari nas prvi minobac kalibra 120mm, tj UBM-52.
Molio bih da ako neko zna, neka raspetlja ovo Shocked

Dopuna: 27 Sep 2007 19:41

Prenosim sa ecdl foruma
Citat:Tokom 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, u svetu je intenziviran razvoj rešenja minobacača smanjene mase i velikog dometa. Ti trendovi prihvaćeni su i u našoj odbrambenoj industriji. Tako je sredinom devedesetih godina razvijen minobacač 120 mm M95 koji se, u odnosu na postojeće minobacače 120 mm M74 i M75, odlikuje izrazitim povećanjem dometa. Minobacač 120 mm M95 positiže domet od 9,3 km sa savremenom razornom minom, a uz ukupnu masu koja iznosi svega 208 kg na vatrenom položaju. Minobacač 120 mm M95 sa maksimalnim dometom oko 9,5 km i brzinom gađanja od 9-15 mina u minutu (u prva dva minuta pripremljena posada može da ostvari i do 15 mina u minutu), predstavlja izuzetno sredstvo za vatrenu podršku koje se može upotrebiti u različitim misijama pešadijskih, ali i jedinica za brzo reagovanje angažovanim u mirovnim misijama koje su, čega smo svedoci, često praćene oštrim čarkama zaraćenih strana koje otvaraju vatru i po mirovnim snagama. Dužina cevi minobacača M95 iznosi 1850 mm, na ustima cevi primenjen je uređaj za smanjenje natpritiska. Radni pritisak iznosi 1500 bara. U slučaju korišćenja aktivno-reaktivnog pogona, maksimalni domet iznosi 13,5 km. Efikasnost ovog oruđa posebno dolazi do izražaja uz primenu savremenih sistema za upravljanje vatrom i elemenata komandno-informacionih sistema u jedinicama za podršku.
Novoj generaciji pripada familija minobacača 60 mm M94/M06, sa cevima dužine 1200 i 1500 mm i M95 81/82 mm sa cevi dužine 1500 mm, sa radnim pritiscima do 650 bara.

U toku je izrada studije koja će pokazati da se stari minobacači kalibra 60 mm, 81/82 mm i 120 mm, uz neznatne izmene u konstrukciji i uz upotrebu mina nove generacije, mogu modernizovati i tako odgovoriti novim zahtevima savremenog bojišta. Ovaj projekat mogao bi da bude ozbiljna šansa srpske odbrambene industrije jer bi se, uz neznatne troškove rekonstrukcije postojećih oruđa, kupcima nudila nova sredstva koja bi zadovoljavala savremene taktičko-tehničke zahteve. Kombinacija rekosntruisanih oruđa i mina nove generacije, povećanog dometa, predstavlja značajan adut u oštroj utakmici na svetskom tržištu naoružanja i vojne opreme, gde finansijska isplativost projekta stoji rame uz rame sa taktičkom i tehničkom izvodljivošću.
Analizirajući savremene tendencije u razvoju i upotrebi minobacača velikog kalibra, a imajući u vidu značajno iskustvo srpske odbrambene industrije u razvoju i proizvodnji minobacača svih kalibara, započet je razvoj samohodnog minobacača u kalibru 120 mm i to u dve verzije: osnovna verzija namenjena za ugradnju na laka i pokretna vozila formule 4x4 i namenska verzija - oruđe tipa minobacač-haubica 120mm, ugrađen u kupolu borbenog vozila, sa mogućnošću kupolonog dejstva po pravcu i od 0º do 85º po visini. Zapravo, radi bi se o razvoju sistema minobacač-municija-SUV. Ovakav integrisan pristup omogućio bi zadovoljenje postavljenih taktičko-tehničkih zahteva. Pri izboru šasije uzima se u obzir taktička, operativna i strategijska pokretljivost, nosivost koja treba da omogući autonomnost dejstva, tj. ne samo da ostvari prevoz i dejstvo, već i transport bojnog kompleta municije koja omogućava sredstvu da odmah po zaustavljanju ostvari efikasno vatreno dejstvo u kratkom vremenskom periodu. To implicira i potrebu za automatskim punjačem, čija se koncepcija takođe razmatra. Takođe, ograničenja pri izboru vozila nameću i sile koje se na vozilo prenose tokom samog opaljenja. Jedno od rešenja koje se razmatra jeste i ugradnja minobacača na pokretnu platfomu koja omogućava izvršenje gađanje sa tla. Dobru osnovu za dalji razvoj minobacačke municije u kalibru 120 mm predstavlja mina M95 koja ima maksimalni domet blizu 9.5 km, odnosno aktivno-reaktivna mina dometa 13,5 km.
Realizaciji efikasnog SUV-a, pre svega zasnovanog na realizovanim rešenjima SUV-a za samohodna oruđa klasične i raketne artiljerije, posvećuje se posebna pažnja u ovom projektu. Recept za uspeh na savremenom bojnom polju modernih, tehnološki orijentisanih armija je umrežavanje sopstvenih potencijala. Ovo podrazumeva stvaranje kompleksne komandno-komunikacione mreže sposobne da detektuje, obrađuje i prosleđuje informacije u realnom vremenu, u uslovima informacionog rata oličenog ometanjem u različitim delovima spektra. Samohodni minobacač u kalibru 120 mm lako se uklopa u ovakvu infrastrukturu, jer sa adekvatnom opremom ugrađenom na vozilo, brzo prelazi iz marševskog u borbeni položaj, otvara vatru po neprijateljskom položaju u skladu sa elementima gađanja dobijenim sa višeg nivoa komandovanja a zatim brzo napušta zonu dejstva. Ovakav koncept dejstva iziskuje konstantnu vezu između isturenih osmatrača, komandnog mesta i vatrenih jedinica- samohodnih minobacača, koristeći robusne komunikacione protokole sa protocima prenosa koji obezbeđuju prenos podataka o cilju, njegove karakteristike i druge važne podatke neophodne za uspešnu realizaciju zadatka.
Sledeći, prirodni, korak u razvoju minobacačke municije bio bi razvoj mine sa korigovanom trajektorijom u cilju smanjivanja rasturanja, odnosno povećanja preciznosti, tj. smanjenja utroška municije, smanjenja vremena dejstva, smanjenja broja oruđa koja dejstvuju na isti cilj, te u krajnjem, značajnog povećanja efikasnosti.http://www.ecdlcentar.com/forum/viewtopic.php?t=2405offline
 • Pridružio: 17 Sep 2007
 • Poruke: 261

@aramis sDa li znas kakvi su ovo minobacaci,to je sa Partnera 2007?

offline
 • marat 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 10 Mar 2007
 • Poruke: 595

vec bilo. Mislim da je u pitanju bacac meta

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28508
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Jeste marat, ali niko nije dao odgovor sta ce tu razorna mina M-95.

Dopuna: 07 Okt 2007 0:10

Na ovom forumu nisam nasao, ali ga ima na ovom(tema na ABG)
http://www.avijacijabezgranica.com/forum/viewtopic.php?t=8070

offline
 • marat 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 10 Mar 2007
 • Poruke: 595

Tacno, bilo je na ABG.

offline
 • Pridružio: 13 Jan 2008
 • Poruke: 296

a sta je sa nisanskom spravom
i naravno busolama i balistickim racunarem za odredjivanje elemenata za otvaranje paljbe
trebalo je i to napraviti jer bez toga minobacac nije minobacac

offline
 • Pridružio: 26 Dec 2005
 • Poruke: 4710

dragolan ::a sta je sa nisanskom spravom
i naravno busolama i balistickim racunarem za odredjivanje elemenata za otvaranje paljbe
trebalo je i to napraviti jer bez toga minobacac nije minobacac


Ma ima tablice, šta će mu ta tehnika... Smile

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28508
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Ma verovatno je neki funkcionalni model za koji je poslužio bacač meta, a inspirisan ovim austrijskim sokoćalomNego mene interesuje mina reaktivna M-77. Da li je to zaživelo na minobacačima JNA i da li je neko od posetioca foruma ispalio.Da li se ova mina planira i za MB M-95?

U Armada International sam našao ovaj text:

The most recent arrival in this field is the Yugoslav 120 mm M77 rocket-assisted bomb. As with the Brandt designs, this can be fired with or without rocket assistance, and switching in the rocket lifts the maximum range from 5 300 metres to 9 400 metres, a remarkable 77% improvement. The bomb weighs 13.42 kg in firing condition and carries a payload of 2.91 kg, so that the charge/weight ratio is approximately 22%.

One of the generalised objections to rocket-boosting is that finding space for the rocket motor takes away space from the payload, so that while you might be able to fire a lot further, you are actually sending less explosive to the target. It is up to the individual user to decide what importance to attach to these conflicting factors. In the case of the Yugoslav M77 bomb, it is interesting to compare values with the standard M62 bomb. This is a conventional teardrop-shaped bomb weighing 12.6 kg and with an explosive loading of 2.25 kg, a charge-weight ratio of about 18%, so in this case the generalised objection is no longer valid. This is mainly because for the rocket-boosted bomb the Yugoslavs have moved away from the teardrop shape and produced a flat-based cylindrical bomb, giving better capacity and thus giving them the best of both worlds.

The more certain objection to rocket assistance is the reduction in accuracy. Rocket assistance for mortar bombs takes effect shortly after launch and on the upward leg of the trajectory; the rocket is all-burnt by the vertex, which is thus moved further away from the mortar. Once over the vertex the bomb follows a conventional ballistic path. But mortar bombs tend to yaw alarmingly as they leave the barrel; displacements of up to 40 (Degrees) from the trajectory are not uncommon in the first few hundred metres of flight, and although the fins damp down this yaw very rapidly, there is still some unsteadiness for a considerable distance. And if the rocket ignites and begins thrusting while the bomb is yawing off-trajectory, then it will find a new trajectory for itself and land off-target. As somebody once said, "It is in the nature of mortars to be inaccurate; the measure of a designer's skill is how accurate he can make one". However, too much should not be read into the question of accuracy. Nobody expects a mortar to be a pinpoint weapon, and the fire of four 120 mm mortars at 8 km range, using rocket-assisted bombs, would be accurate enough for all practical purposes.

offline
 • Pridružio: 06 Sep 2008
 • Poruke: 69


Da li je i ovo m 95?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 435 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 429 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Karla, Konda, ruger357, voja64, zlaya011