POVR 9M133 Kornet i Kornet-E (AT-14)

32

POVR 9M133 Kornet i Kornet-E (AT-14)

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5210

Ajmo za početak skontati kad je počeo razvoj onog Korneta sa kockastim krilima i što je tada na zapadu bilo in , koji su procesori bili dostupni i kako su se ponašali na -50 C . Zatim da vidimo tih godina koliko je inženjera završavalo smjerove neke digaitalije ili automatske regulacije na zapadu i da procijenimo koliko je takvih bilo u rusiji .

Meni je pomalo smiješno to sve ... ta priča da danas za 500 dolara dobiš mobitel sa Ic kamerom i slično , a nismo shvatili osnove kako radi laser na kornetu .

Ne da mi se sad crtat kvadratiće sa crvenim krugovima u pojedinim poljima , ali ima vas koji ste mlađi i vični tom crtanju . Pa daj te nacrtajte taj prostorno vremenski dijagram kretanja laserskog snopa .

Zamislite nogometni gol ---imate dvije stative i gredu -- i razapetu mrežu sa 100 polja , 25 gore lijevo 25 gore desno, 25 dolje lijevo i 25 dolje desno . Znači matrica deset puta deset to je 100 piksela spram miliona koji danas stoje na raspolaganju.

U svaki taj piksel koji je velik pola sa pola metra puca laserski snop koji je fizičkim putem pomaknut između dva hica za jedan korak za jednu okicu na mreži, za pola metra , i tako on tuče po mreži uvijek u istom smjeru i istom brzinom i popuni punu mrežu sto puta u sekundi.

Počnite razmišljati na taj način. Taj laserski snop je mehaničkim putem preko osovina i zupčanika i nekih staklenih diskova usmjeravan na taj gol odnosno ekran u prostoru. A raketa je bila u tom prostoru i pičila sa 300 m / s

Nije bilo tehnoliogije za to da se emitira laserska svijetlost samo na donji ili gornji dio gola , zupčanici i osovine to nisu dozvoljavali .

I ja često sa ove distance i sa suvremenom tehnologijom koja mi stoji na raspolaganju zaboravim kakav je bio početak .

Ponavljam pokušajmo shvatiti mehanizam kruti glupi koji po broju zubi u zupčaniku puca laserom po nebu .

Ovo nije tema kako bi ja danas napravio raketu sa mobitelom već je tema kako je to napravljeno na Kornetu jer je to kornet koji ubija Abramse .. tako se i zove tema.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5335

Slažem se da je krenulo malo stihijski, naravno takva su i vremena i teško je upratiti sve. Sam naslov je 9M133 odnosno Kornet-E, a moramo se usuglasiti da su E (odnosno Kornet P i S) i novi D nebo i zemlja.

Jedna slika sa početka početakaKornet sa četiri mlaznice.

Šta bi trebao biti daljnji smjer jer ovako nećemo daleko dogurati? Ostaviti Kornet-D sa strane i prvo shvatiti prvu verziju ili paralelno uspoređivati?offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28453
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Raketaš, na ovako nešto si mislio? Nije kornet ali se odnosi na vođenje po laserskom snopu i to automatsko

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 4447

Rekoh da sam malo banalizovao ono što sam video, no evo obrađene slike sa malo diskova iz repa. Nije kvalitet ali ako naletim na bolje postaviću.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5210

Da vrlo slično tome u svako to polje u toj mreži laser puca po jedan hitac po točno određenom ciklusu , programu. mreža je velika 5 sa 5 metara , kako raketa odlazi sve dalje tako se i ta mreža zumira tako da je i na 5 km daljine velika 5x5 metara. svako polje te mreže odnosno svaki hitac u neko polje nosi informaciju ,točno određenu frekvenciju , to sam radi jednostavnosti nazvao ton na skali klavira . Raketa se nalazi u nekom polju te mreža i kad je laser pogodi čuje ton ( frekvenciju ) koja pripada tom polju i po tome zna gdi je u mreži, dalje je lako .

Ovakva kvadratna mreža se počela koristiti od modela D nadalje , a prije toga je mreža bila kružna ili spiralna .

Sve je počelo od Korneta ( ili Fagota ) on je imao mahanički koordinator disk koji se vrtio sa 6000 okretaja u minuti , taj disk je imao tamna i svijetla polja i na taj bi disk padala svjetlost sa reflektora na repu rakete , po položaju tog reflektora ( gore dolje u odnosu na nautralnu osu ) bazna stanica je znala gdi je raketa u prostoru.

Kod Korneta je islorištena ista filozofija samo nije hvatana svjetlost koja je prošla kroz disk sa reflektora već je laserom pucano kroz disk.

Spremam jedan detaljniji osvrt na tu temu jer je to bitak svega neophodan za razumijevanje rada poluautomatske Maljutke , Fagota , Korneta ili Krasnopolja , Strele ili Sidewindera-

Ovaj zadnji je bio početak svega i pao je rusima u ruke ko dar s neba .. zabio se u trup nekog kineskog Miga , a kinezi su to pazarili sa rujama za kompletnu licencnu dokumentaciju za raketu R 14 .

Bila je to dobra trampa , trampa stoljeća Zaljubljen

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 4447

Evo dve u silidnoj rezoluciji za dalje razmišljanje.
Pukovnik je pominjao black hole ako se ne varam...Roša?Ponovo lanser od nazad.Mislim da se vide označeni položaji 1 i 2 na preklopniku.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28453
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Samo raketaš, ja mislim da je modulisanje oblika zračenja tog laserskog topa više ima veze sa preklapanjem modulacionih diskova koje proizvode tu ”mrežu signala”. Nešto mi to previše liči na modulaciju kod IC GSN.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5210

Dok Pukovnik ne iskopa neku knjigu u kojoj je prikazan Kornet u sitna crevca može nam za lakše razumijevanje poslužiti jedna shema iz knjige "Infracrveno zračenje i njegova primjena u raketnoj tehnici " Dr Vojislav Simić Vojnoizdavački zavod Beograd 1968 .
Na skici je spiralni tragač koji se sastoji od dva diska, ovaj prednji sa spiralom se vrti vrlo brzo a onaj drugi sa jednim šlicom vrlo sporo. Možemo zamisliti da se on kreće korak po korak i recimo da mu treba 200 koraka za cijeli krug od 360 stupnjeva . Za svaki njegov korak onaj prednji napravi isto 200 koraka odnosno cijeli krug . Time smo vidno polje podijelili u mrežu od 40000 prozora . Ti prozori su raspoređeni u koncentričnim krugovima ili u Arhimedovoj spirali , što je skoro isto samo je razlika u načinu pogona diska , znači ako se oba kreču kontinuirano imamo spiralnu mrežu. Kontinuirano kretanje diskova daje veće brzine skaniranja prostora, ali je manje točno u određivanju položaja cilja.

Ako sada zamislimo s lijeve strane na visini od metar i na daljini od 2000m reflektor ( lampu ) od Fagota promjera 100 mm , preko leća se slika tog reflektora projecira kao mala točkica u fokusu objektiva, ali ispod linije viziranja, a svjetlost te male točkice može proći kroz diskove samo kad su mu oba prozora otvorena. Brojanjem koraka ili određivanjem položaja diskova preko faznog detektora može se odrediti na kom je meridijanu i na kojoj paraleli bljesnula mala točkica , obrnuta slika reflektora sa rakete.

Tragač ovog tipa (Rheinmetall Borsig ) je nastao još 1944 godine za raketu Rheintocher i vjerojatno je to prvi i osnovni model iz kojeg su kasnije potekli svi tragači , a kako znamo da su, i kako su , ruje baštinili to znanje onda elemente tog sustava vidimo i danas

Slično tome samo u obrnutom pravcu ide informacija ka senzoru na Kornetu.

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 4447

Da udavim sa još malo fotografija LU.

offline
 • Pridružio: 22 Okt 2015
 • Poruke: 51

Trazenje mete na slici, nema direktne veze sa ovim ostalim. Telefon sa IC kamerom je bio van teme u kome se navodi koliko je cena senzora opala za 10 godina i za civile i da sada nesto sto je bilo za vojsku imas dostupno i povoljno. Naravno elektronika ma koje vrste za vojnu upotrebu je nesto sasvim drugo (npr robusnost), ali odnos pada cene se moze primeniti.
Sada divljaju i isprobavaju razne igracke koje nisu mogli ranije. Pa taj laser navode televiziski a ne rucno i slicno, bez potrebe da nesto menjaju na originalnoj konstrukciji samog projektila.
Inace mislim da nije prakticno ni malo da se na projektil koji spinuje tokom leta stavi optika. Tako da na ove projektile nikada nece biti stavljena kamera ili nesto slicno.
Naravno problem je i kada koristis tv usmeravanje lasera onda potoji mogucnost dodatnog lakseg ometanja, ali zato je to samo dopuna a ne i prelazak na novi sistem i dalje mozes da koristis kao u osnovnoj verziji...
Sada imaju nove igracke i inzenjeri istrazuju igraju se, tj uche.

Genijalne stvari su primenjivali na te elektromehanicke sklopove kako bi nadoknadili ono sto nemaju i dobili ono zele, nadam se da cete naci jos detalja o radu i konstrukciji i objaviti.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 633 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 4 sakrivenih i 621 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Boris90, djordje92sm, dragoljub11987, Joco Skljoco, Kriglord, marsovac 2, MilosKop