SVLR M270 MLRS/M142 HIMARS

15

SVLR M270 MLRS/M142 HIMARS

offline
 • Pridružio: 13 Apr 2022
 • Poruke: 1004

Za taj top koji nije PA municija se tempira na tacno vrijeme leta a excalibur ili HIMARS programiraju da pogode cilj, nezavisno od vremena leta. Tu je osnovna razlika, logicno je pretpostaviti da je moguce ispaliti vec programiran projektil jer brzina na ustima cijevi nije bitan parametar za korekciju putanje.

Meni uopste nije logicno da HIMARS bude isporucen bez GPS prijemnika, to sto se negdje nisu vidjele antene ili jesu moze biti samo predostroznost tokom transporta ili zbog snimanja.

Valjda ce negdje procuriti tacne informacije, do tada mozemo samo nagadjati.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 4505

Ma programator od Mk30-2ABM i programator za Ekskalibur totalno drugacije rade, to je jasno kao dan, niti sam ga pominjao u smislu korekcije radi brzine ustima na cevi. Pomenuh ga jer taj programator na tom Rajnmetalovom topu izgledao kao naknadno nakalemljen, te da mi deluje da tako naknadno nalamljeni programatori budu i na topu koji bi ispaljivao ekskalibur. Razlog je jer mi na pitanje, da li programirate projektil pre punjenja topa, Alabamljanin odgovara sa ne, prilikom opaljenja SUV ga sam programira (Nop, fire control system program it when you fire)offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5099

@rocker ako su na lanseru dvije antene onda je to znak da je na njemu GPS letva , svaka od tih antena ima svoj GPS prijemnik i svaki od njih dobije u 1 Inch točno svoju koordinatu, kako je razmak među njima 100 Inch to je moguće odrediti ugrubo pravac sjevera sa točnošću 1/ 100 odnosno 10 /1000 što je dosta grubo u odnosu na Art busolu s kojom se taj pravac može odrediti sa 2/1000 ( 2 hiljadita odnosno 2 metra na kilometar )

Problem je što se magnetski sjever i stvarni razlikuju i to se mijenja od mjesta do mjesta i s godinama. Devedesetih godina sam iz moje šume određivao pravac sjevera za haubice 203 mm i magnetski sjever je bio cca 60 hiljaditih zapadno od stvarnog sjevera , danas je magnetski sjever cca 60 hiljaditih istočno od stvarnog sjevera. Ja sam ne razmišljajući o promjeni te magnetske deklinacije sa PAB odredio pravac međe i motorkom ušao u komšijinu šumu .

Osim tog problema sa magnetskom deklinacijom vojnik topograf mora ući u šumu ili livadu bez oružja bez kacige bez metalne kopče na remenu bez mobitela bezmalo gol da ne napravi magnetsku pogrešku , vozila bi morala biti udaljena bar 100 m , kad jednom odredi magnetski sjever i njega obilježi s piketom , onda se tek mogu postaviti vozila u tu šumu ili na livadu.

Postoji trik kako jedna haubica ili lanser može odrediti pravac sjevera bez GPS letve sa samo jednim GPS očitanjem. Očita početnu poziciju preko GPS a i označi piketom tu poziciju , ode par stotina metara dalje i očita novu poziciju i nju označi piketom , na vatrenom položaju putem panorame ili art busole izmjeri kuteve pod kojim vidi ta dva piketa, i uz nešto malo računanja može dobiti pravac sjevera i na bazi toga odrediti azimut cilja.

Slično rade i dvije haubice ili dva lansera sa dvije panorame i dva GPS uređaja.


Kad je Escalibur u pitanju ili neka GPS vođena raketa računalo u njoj mora znati koordinate lansera i kordinate cilja , a pravac sjevera se može odrediti po već opisanoj metodi ili korištenjem pravca neke ceste ili pruge koja se osmotri sa panoramom. Bitno je to lansirati ugrubo u nekih 50 hiljaditih u pravcu cilja . Raketa na rampi zapamti koordinate lansera i elevaciju pod kojom je lansirana i preko žiroskopa zapamti pravac lansiranja, nakon sekunde leta već ima nove kordinate dobivene preko GPS , i na bazi toga izračuna koliko joj pravac leta odstupa od zadane koordinate, i vrši korekciju po pravcu i dometu.

offline
 • Pridružio: 13 Apr 2022
 • Poruke: 1004

Ako me sjecanje dobro sluzi (sto nije sigurno) na JNA topografskim kartama je bila tablica sa popravkama za magnetnu deklinaciju po godinama. Moguce da je ta tablica bila i u tablicama gađanja.

Znam da sam to uzimao u obzir pri određivanju osnovnog pravca.

Određivanje osnovnog pravca pomoću GPS letve je za mene nova informacija i ne djeluje mi nešto pouzdano, u odnosu na magnetne senzore koje svi imamo u telefonima Mr. Green

Kako radi SUV na archeru/pzh2000 ili koaliciji s?
Cini mi se da ni TOS ne koristi panoramu i da je SUV digitalni i zauzimanje elemenata automatizovano?
Tornado -S i G sistemi takođe imaju automatizovan SUV?

Apropo HIMARS lansera, prilicno sam siguran da zauzimanje preciznih elemenata za lansiranje nije jako bitno jer rakete moraju imati da li ins ili gps navođenje, za te daljine lansirna cijev je prekratka za precizno gađanje.
Vaznija bi bila elevacija od azimuta u svakom slucaju.

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 93337


Citat:Wreckage of one GMLRS guided missiles fired by Ukrainian army from te HIMARS MLRS at Novaya Kakhovka.

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 4387

Parče b/g:

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5239

Nije li se pisalo nešto kao da je GPS tamo u zoni borbi dosta podavljen i da nije neka velika vajda od te navigacije.

A kako ta raketa, M31 ako se ne varam, leti? Jel vuče motor za sobom sve do cilja ili ima nekog razdvajanja, kakve bojeve glave ima sve u asortimanu...

offline
 • Pridružio: 13 Apr 2022
 • Poruke: 1004

Za GPS smo pisali da se moze ometati, a da li se to radi i u kolikoj mjeri to ne znamo.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5239

To sam slušao nekidan nekog bivšeg iz vojske, mislim američke, sad jubitubdžija. Nešto kao da je to podavljeno i još je nešto pričao da će rusima još trebati nešto kratko vremena za analizu leta rakete pa će biti u mogućnosti lako je skidati raketama. Valjda joj let nije balistička putanja nego ona kako kažu kvazibalistička

offline
 • bozo13  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 25 Sep 2006
 • Poruke: 583
 • Gde živiš: Slovenija

raketaš ::@mushroom i ostali "duduci "za artiljeriju. Stvar je vrlo jednostavna u bilo kom gradu bilo koje države je u asfaltu upucano na tisuće bilega , mjernih točaka na osnovu kojih geometri određuju međe ili određuju gdi se bude nešto gradilo.

Na selu se znaju geografske koordinate svakog križa na crkvi svakog križanja cesta ili osamljenog hrasta ili oraha.

Postoje i kameni stupovi ukopani pol metra u zemlju koji vire desetak cm iz zemlje koji su dijelovi neke javne trijangulacijske mreže.

Postoji i takozvani tajni bazis, na tisuće piramida tajno ukopanih u zemlju na dobini od metar da je netko ne zaore, a vrlo često ispod takve piramide na većoj dubini postoji još jedna kao rezervna.

Sve te točke su u mreži geodetske uprave pri nekom ministarstvu ili pri ministarstvu odbrane. Znači postoje atlasi sa kartama sa opisom gdi se nalazi koja trijangulacijska točka i znaju se njene koordinate, odnosno opisano je da se tajni bazis nalazi na njivi Josipa Bedekovića iz sela Jakuševac kraj Zagreba 20 metara sjeverno od usamljenog oraha.

Uzmeš pušku i štihaću odeš u selo opališ rafal i pitaš gdi stanuje Josip, nakon toga s njim odbrojiš 20m i daš mu da kopa i traži piramidu, jer on nema pojma da je prije 50 godina JNA nešto kopala na njegovoj zemlji dok su bili neki manevri.

Kad Josip nađe piramidu skineš zaštitu s nje i očitaš neku šifru ugraviranu na njoj, naravno ako imaš malu sivu knjižicu sa šiframa i koordinatama.

To isto radi i GPS , da američki vojnik ne bi tražio po pustinji nekog kozojeba da mu pokaže gdi je piramida, i još gore gdi je mala siva knjižica sa koordinatama , smišljen je GPS .

On ti ovisno od toga koliko plačaš pretplatu daje koordinate u desetak metara, što ti je dovoljno da nađeš neku bujnu plavušu u šumi ili na plaži sa mobitelom. To sa mobitelom je čak dovoljno dobro i za artiljeriju znaš svoju poziciju u desetak metara točno ...ma to je super.

Ali !!!!! uvijek taj jebeni ali.... trebaš gađati neki most u nekoj pripizdini.... koje su koordinate tog mosta imaš kartu i očitaš koordinate tog mosta , ali karta nije točna , most je namjerno na karti pomaknut 50 m sjeverno ,a ti to ne znaš.

Točnu koordinatu mosta možeš dobiti ako je tvoj izviđač na mostu ili je 5 km od mosta sa dobrim GPS sustavom i ima uz sebe laserski daljinomjer i dobar žiro kompas da mu pokaže pravac sjevera , jer bez toga ne može izračunati koordinate mosta.

Taj žiro kompas da bi odredio pravac sjevera treba biti upaljen cijelu noć da se stabilizira i nađe gdi je geografski sjever, jednom kad ga nađe možeš ga voziti par sati po makadamu, a da ne pogreši za par metara na kilometar daljine.

Najbolje bi bilo da imaš dva izviđača na dva brda tako da svaki vidi bar 4 satelita i da se vide međusobno i da naravno obadva vide most. da bi se to sve obavilo treba cca 15 minuta rada, i sigurna komunikacija radio vezom prema lanseru HIMARSA .

Bilo bi dobro i da rade barem dva Himarsa , i da su na razmaku od par kilometara i da svaki vidi 4 satelita i da se vide međusobno .

Mislim da je i pametnom i duduku iz svega ovoga jasno da Eskalibur radi isključivo na poligonu kad ima unaprijed izmjerene koordinate oruđa i koordinate cilja, i povrh svega vrlo točno određen pravac sjevera.

Jedan top ili jedan Himars sam ne može ništa napraviti ako mu netko ne pokaže pravac sjevera , on zna svoje koordinate i gađa napamet prema koordinatama cilja koje mu je netko dao, pri tome računalo računa azimut cilja u odnosu na sjever.


Vrlo zanimljivo pisanje, i to oko zakopanih piramida nisam znao, ali sa par pogrešaka.

Zašto misliš da Ukrainci koriste ruske mape? Pa imaju valjda kartiranu svoju zemlju, a i ameri kartografiraju na brzake sve zanimljive ciljeve satelitima. u 90-tim imali bolje i preciznije karte kompletne ex juge od naših lokalnih. I kad bio na zajedničkoj vežbi, imali su sveže (2 meseca) stare karte izrađene/update baš za tu vežbu. A pošto javno daju ukraincima obaveštajne podatke, dali jim i točne karte i mosta i svega što jih zanima.

Zašto treba barem 4 GPS satelita? Koliko ja poznajem situaciju, dovoljno su 3, a 4 je za brže kalibriranje/za rezervu. A i GPS može da radi 24/7 pošto je pasivni i ne odaje nikakvo zračenje, tako da ne počne sa pronalaženjem koordinata kad staneš nego več i prije, kad staneš samo se poveča preciznost lokacije.

Istotako preko radio veze u SUV se više ne prenose informacije govorom, nego čista data, 2400/9600 bit/sec. MOžda se čini malo, ali količina podataka koja se prenosi mala je.

A za info, GPS signal nije neka vudu magija, nego ID satelita + UTC. Za vojne potrebe je kodiran i nečitljiv brez kode. I malo druge frekvence.

GPS se da sa smetati, ali što je veče područje smetnji, to je snažniji jammer, koji sa tim svetli u tom spektru kao novogodišnji bor.

LpB

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 757 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 2 sakrivenih i 723 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: AleksSE, bojank, bojanM84, Brana01, comi_pfc, darios, dragoljub11987, FOX, fruska, JOntra, Karla, Kubovac, kunktator, mercedesamg, mkukoleca, nemkea71, nuke92, proka89, Ripanjac, shlauf, SlaKoj, stegonosa, Stojković, theNedjeljko, Toper, tubular, VJ, Vlad000, vlahale, voja64, wizzardone, zdrebac