Lockheed A-12 Oxcart

1

Lockheed A-12 Oxcart

offline
 • Pridružio: 22 Dec 2006
 • Poruke: 405
 • Gde živiš: Zemun

Špijuniranje sa velikih visinaSkunk Works je bio nezvanični naziv tajnih Lockheed-ovih pogona gde su se rađali slavni futuristički avioni specijalnih namena. Bili su locirani pored jedne kalifornijske fabrike plastike koja je ispuštala nesnosan smrad. Kako su i inženjeri u Lockheed-u "mućkali" sa svojim tajnim projektima, jedan od njih se duhovito javljao na telefon, našavši analogiju sa jednim tada popularnim američkim stripom u kome je postojala fabrika "brlje" pod imenom "Skonk Works". Da ne bi potpuno plagirali strip, svoju radionicu u smrdljivom komšiluku duhovito su prekrstili u "Skunk Works", tj. "Tvorovu fabriku". To ime je ostalo do danas sinonim za fabriku Lockheed.

Razvoj aviona A-12 je započet u potpunoj tajnosti pedesetih godina minulog veka, kao naslednika špijunskog aviona Lockheed U-2, letelice ogromnog ramaha krila, koja je vršila snimanja iz vazduha leteći malom brzinom na velikim visinama i tako izbegavala opasnost od protivničke PVO. Ali, suparnici sa druge strane gvozdene zavese su se 1960. drznuli da, ipak, obore nedodirljivi špijunski U-2, i to baš u vreme velike prvomajske parade u Moskvi. Pilot Gary Powers preživeo je pad iz aviona oborenog salvom od 14 protivavionskih raketa koje su sovjetski protivavionci ispalili na njega. Kao slučajna žrtva, uništen je i avion koji je jurio i pokušavao da obori U-2. Ostaci Powers-ove letelice su i danas deo izložbene postavke moskovskog muzeja. Zarobljeni pilot je odležao nepune dve godine na robiji, pre nego što je oslobođen prilikom razmene špijuna.Preliminarni rad na nasledniku U-2 je započeo nešto ranije, krajem pedesetih pod nazivom Archangel – "Arhanđeo", po uzoru na radni naziv programa U-2, koji je glasio "anđeo". Kako su se nizale izmene, tako je projekat dobijao i brojčani nastavak Archangel-2, 3, 4 itd. To je lepo objašnjenje zašto je avion, koji je nastao iz dvanaeste inkarnacije projekta nazvan A-12. Posle ocene od strane naručioca posla, CIA, zvanično je tajni projekat naslednika U-2 nazvan Oxcart, što u prevodu znači – volovska kola. Izgled buduće letelice nije bio ni blizu posprdnom nazivu, a kako su u Lockheed-u znali da će teško koji pilot pristati da leti na spravi tako neuglednog imena, interno su prekrstili program u Cignus, po sazvežđu labuda. Lockheed je i ranije za imena svojih kreacija nalazio inspiraciju u astronomiji.

Prvi A-12 je poleteo 26. aprila 1962. iz baze Groom Lake, u Nevadi, sa dna isušenog jezera usred pustinje, kao dokaz apsolutno neverovatnog tehnološkog stanja do kog je napredovala avioindustrija za nepunih dvadeset godina od završetka Drugog svetskog rata. Avion A-12 je bio izrazito velika letelica, sa delta krilom u koje su vešto uklopljena dva ogromna mlazna motora, na čijim su se gondolama nalazila dva vertikalna repa. Krila i trup su neprimetno spojeni u jednu površinu, a napadna ivica je produžena do samog nosa letelice. Isprva su ovi avioni leteli u prirodnoj boji titanijuma, materijala od koga su načinjeni, a posle su obukli "odelo" od specijalne termootporne crne boje.Avioni A-12 su krajem maja 1967. bili operativno korišćeni pod vođstvom CIA u operaciji nazvanoj Black Shield – "Crni štit", a ukupno tri aviona bila su locirana na ostrvu Okinawa. Pilot srpskog porekla, Mel Vojvodić, prvi je upravljao sa A-12 u ovoj, sokoro četvorosatnoj operaciji iznad Severnog Vijetnama, snimajući instalacije raketa zemlja-vazduh ispod sebe i leteći na visini od 24.500 m brzinom od 3.1 Mah. Iz ove baze napravljene su 22 misije, a 1968. avioni SR-71 su preuzeli ulogu od A-12, jer su bili opremljeni kamerama koje su mogle da vrše snimanje leteći bočno od cilja, tako dodatno smanjujući rizike od obaranja. Ubrzo nakon toga, jedan A-12 je pao u Pacifik tokom probnog leta posle zamene motora. Još četiri A-12 su stradala u raznim okolnostima. I danas entuzijasti tragaju za delovima ovih supertajnih aviona koji su padali po zabitima Amerike, na svojevrsni način se takmičeći sa onima koji jure delove NLO. Obe priče dele jednaku količinu konspiracije, vrhunske tehnologije i misterije, pa su brojni internet sajtovi zaljubljenika postali mesto gde se razmenjuju saznanja i iznose nove teorije.

Kako su A-12 konstruisani za direktne prelete preko cilja snimanja, optimizovani su za postizanje maksimalnih visina i brzina. Prvih pet mašina je bilo opremljeno motorima Pratt & Whitney verzije J75, koji su ove letelice terali do maksimalne brzine od 2 Mah. Kada su jači motori J58 postali dostupni, avioni su postepeno brzinu podizali na neverovatnih 3.2 Mah. Jedino je trenažer cele svoje karijere leteo na starim, slabijim motorima. Na samom kraju 1968. godine, Ministarstvo finansija je zahtevalo okončanje jednog od dva programa. Čak i za SAD, bilo je neisplativo održavati flotu A-12 pored flote sličnih naslednika, aviona SR-71. Upriličeno je stoga direktno takmičenje dva rivala i u igri je ostao SR-71. Lockheed-u je naloženo da uništi alate za proizvodnju A-12.

Po penzionisanju osam preživelih aviona, svi su uskladišteni u Kaliforniji i ostali tako dobre dve decenije, pre nego što su poslati u razne muzeje širom Amerike. Iako CIA nikada nije zvanično obznanila svoje učešće u projektu Oxcart, izborila se da jedan od tih aviona krasi ulaz u zgradu njenog glavnog štaba.


Lockheed U-2, spori prethodnik i niz aviona A-12, superbrzih naslednika

Lockheed A-12

Broj članova posade: 1 (2 u trenažnoj verziji)
Dužina: 31,26 m
Raspon krila: 16,97 m
Visina: 5,64 m
Površina krila: 170 m²
Masa praznog aviona: 30.600 kg
Masa opreme: 1.100 kg izviđačkih senzora
Ukupna masa: 53.000 kg
Pogon: dva turbomlazna motora Pratt & Whitney J58-1 sa dodatnim sagorevanjem, svaki potiska 144,50 kN
Maksimalna brzina: 3,35 Mah (3.500 km/h) na visini od 23.000 m
Akcioni radijus: 4.000 km
Plafon leta: 29.000 m
Brzina penjanja: 60 m/s
Odnos potiska i mase: 0,56

Srpski pilot-špijunMel Vojvodić (1929-2003) je rođen u Ohaju, u srpskoj doseljeničkoj porodici. 1950. je postao pilot u jednoj bazi u Nevadi. Leteo je u Korejskom ratu na avionima F-80 i F-86. Istakao se letom od 300 milja u dubinu kineske teritorije u potrazi za sovjetskim bombarderima. Sve ukupno, imao je 125 borbenih zadataka. Takođe, on je i prvi pilot koji je upravljao avionom A-12 u Vijetnamskom ratu. Prvog maja 1980. je unapređen u čin general-majora. Nosilac je brojnih odlikovanja američkog ratnog vazduhoplovstva i CIA. Osim toga što je naš sunarodnik, interesantan je i po tome što je preživeo katapultiranje iz trećeproizvedenog A-12, decembra 1965. godine, svega tridesetak metara iznad piste.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 22602
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

VLADA-M. ::Ali, suparnici sa druge strane gvozdene zavese su se 1960. drznuli da, ipak, obore nedodirljivi špijunski U-2, i to baš u vreme velike prvomajske parade u Moskvi.
Da se podsetimo ,
tema o obaranju U-2 1. maja 1960. godine :
http://www.mycity.rs/Vojno-tehnicka-dostignuca/Oba.....odine.htmloffline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24770
 • Gde živiš: Beograd

SR-71 jeste nastao od A-12 koji je, koliko ja znam trebao biti presretac. Jesam li u pravu?

offline
 • Pridružio: 22 Dec 2006
 • Poruke: 405
 • Gde živiš: Zemun

zixo ::SR-71 jeste nastao od A-12 koji je, koliko ja znam trebao biti presretac. Jesam li u pravu?

Verzija YF-12 je bio presretač. A-12 i SR-71 su izviđači, tačnije špijunski avioni.

@Mixelotti
Ja sam taj događaj naveo u sklopu prikaza A-12. U svakom slučaju, hvala za dopunu.

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2009
 • Poruke: 543
 • Gde živiš: Beočin selo

Zanimljivo je da je oznaka A-12 uzeta za jos jednu letelicu, koju sam komentarisao ovde na forumu:

A-12 Avenger II, mornaricki projekat koji je propao, takodje je trebao da zameni F-18 Hornet, a razmatran je u doba kad je USAF razradjivao projekat ATF.

offline
 • maha  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 06 Dec 2006
 • Poruke: 1697

This is the first airplane made largely from titanium, a strong, light metal.

Specs
Material: Titanium
Wingspan: 16.9 meters (55 feet 7 inches)
Height: 5.6 meters (18 feet 6 inches)
Length: 31.2 meters (102 feet 3 inches)
Speed: Mach 2.0, twice the speed of sound
Altitude: 18,000 meters (60,000 feet)
Takeoff distance, maximum weight:
Takeoff weight: 53,000 kg (117,000 pounds)
Landing weight: 23,600 kg (52,000 pounds)
Engines: 2 Pratt and Whitney J-75s, each rated at 17,000 pounds of thrust
First flight: January 1963
Number of flights: 614
Hours of flight: 1,076 hours flying time
The A-12 trainer in flight

History
Spy planes need to collect information, but they also need to survive flying through unfriendly areas. That means being hard to spot on radar, cruising high up out of reach, and flying fast enough to outrun anything in pursuit. The A-12 met all these challenges better than any plane had before.

The Skunk Works, a special classified projects group at the Lockheed Aircraft Company, made huge advances in aircraft technology to build the A-12. Since the A-12 was the first titanium aircraft, the project team discovered a lot about how to work with this challenging metal. The A-12 team developed new methods so fuels and oil could stand up to the extreme heat in the plane’s engine. They also tested new ways to make aircraft less visible to radar.

In the late 1960s, A-12s flew 29 spy missions over North Vietnam and North Korea as part of Operation Black Shield. In North Vietnam, the planes looked for missile sites. They flew so fast that it took just over 12 minutes to fly the nearly 500 miles over North Vietnam, moving at three times the speed of sound (Mach 3) at altitudes between 85,000 and 90,000 feet.Missions over North Korea were extremely sensitive. The first happened a few days after a U.S. spy ship, the USS Pueblo, was captured in January 1968. The missions were designed to see if North Korea was planning a major attack on South Korea.
Dopuna: 14 Dec 2009 21:19

Dopuna: 14 Dec 2009 21:20

offline
 • Pridružio: 30 Jun 2007
 • Poruke: 6174
 • Gde živiš: Novi Sad, severna Srbija

Објављен снимак првог лета авиона А-12, из 30.04.1962.

offline
 • Pridružio: 13 Nov 2006
 • Poruke: 4079
 • Gde živiš: Novi Sad

I u najgore vreme hladnog rata su napravili najbolji spijunski avion od ruskog titanijuma koga su nabavili preko CIA-ine "legitimne" kompanije sa Cayman Island-a i okoline kao za nekog treceg kupca i onda ga dopremili Kelly Johnsonu na ruke.
Bas su ih zeznuli. Spijuniraju ih sa rodjenim avionom. Mislim sramota.. Twisted Evil

offline
 • Pridružio: 28 Nov 2009
 • Poruke: 197

sasans23 ::Објављен снимак првог лета авиона А-12, из 30.04.1962.Види, види, Area 51. Mr. Green

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 33664
 • Gde živiš: ovalni kabinet

YF-12 hi-res cutaway


Dopuna: 22 Maj 2011 11:57

Ekskluzivne fotografije pada A-12 u čuvenoj "Area 51" iz 1963 godine - ovo se ne smatra više vojnom tajnom Wink

Arrow http://news.nationalgeographic.com/news/2011/05/pi.....00x450.jpg

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 493 korisnika na forumu :: 14 registrovanih, 4 sakrivenih i 475 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: darkojbn, esx66, famoso, goran.vvv, goxin, kaptain, ladro, nenad_l, nikoladim, Parker, RecA, Tas011, vladom6, VojvodaMisic