Tupoljev Tu-160 (Blackjack)

1

Tupoljev Tu-160 (Blackjack)

offline
 • Pridružio: 24 Mar 2004
 • Poruke: 3528
 • Gde živiš: Zemun
Tupoljev Tu-160 (Blac Jack) Najveci bombarder na svetu !

Namena: strateški bombarder sa četiri člana posade

Pogonska grupa: četiri turboventilatorska motora Kuznjecov NK-32 potiska po 137,20kN bez DS i 245,16 kN sa DS (Dopunsko sagorevanje goriva - forsaž)

Dimenzije: dužina 54,10m, visina 13,10 m, raspon krila na streli20°- 55,70m, na streli 65°- 35,60 m, površina krila 232 m2

Masa: prazan 118.000 kg, normalna u po leta nju 267.600 kg, maksimalna u poletan/u 275.000 kg

Performanse: maksimalna brzina na visini 12.000 m -2.000 km/h dugotrajna brzina krstarenja 850 km/h, brzina penjanja 70 m/s, vrhunac leta 16.000 m maksimalni dolet 14.000 km sa 9.000 kg tereta

Naoružanje: maksimalno 24 rakete ukupne mase 28.800 kg

Korisnici: Rusija (deo u Ukrajini)
Najveći bombarder na svetu, Tu-160, direktni je odgovor na pojavu američkog aviona B-IB. Pod projektnom oznakom Izdelije 70, prototip je poleteo sa aerodroma Žukovski 19. decembra 1981 g. Tri nedelje kasnije otkriven je na snimku američkog izviđačkog satelita. RAM-P odnosno Blackjack, kako glase zapadni kodni nazivi, postao je noćna mora Pentagona.
Spoljašnosti vrlo slične B-1B, ali znatno veći i teži, Tu-160 je takode optimizovan za prodor na maloj visini transsoničnom brzinom ili, za let na velikoj visini brzinom od oko 1.9 Maha. Krila sa velikim komandnim površinama, pomjeraju se u tri pozicije - 20 za poletanje i sletanje. 35 za krstarenje i 65 za let nadzvučnom brzinom. Kokpit je. po zapadnim standardima, asketski oprem¬ljen, ali posadi je na raspolaganju toalet i mini kuhinja. U nosu je radar za praćenje konfiguracije terena i TV kamera koja pomaže u vizuelnom nišanjenju. Napadnonavigaciona oprema je integrisana u sistem Obzor-K.
Tu-160 nosi naoružanje u dva kućišta u trupu dužine gotovo 13 metara. Na lanser revolverskog tipa postavlja se dvanaest raketa H-15 (RKV-500B) dometa do 150 km sa nuklearnom bojevom glavom snage 350 KT ili šest krstarećih raketa H-55SM dometa 3.000 km sa bojevom gla¬vom od 200 KT. U razvoju je nova krstareća raketa BL-10 koja će do cilja stizati nadzvučnom brzinom.
Prve fotografije Tu-160 pojavile su se avgusta 1988 g. nakon posete tadašnjeg američkog sekretara za odbranu Frenka Karlučija bazi Kubinka. Saznalo se da je i u fabrici u Kazanju naručeno 100 primeraka. Maja 1987 g. počelo je opremanje elitnog 184. gardijskog teškog bombarderskog puka u bazi Priluka u Ukrajini.
Posle raspada SSSR-a u Rusiji je ostalo samo osam Tu-160 u letnom stanju, sedam u 121. gardijskom puku u bazi Engels i jedan u opitnom centru Gromov na aerodromu Žukovski kod Moskve. Predsednik Jeljcin je, januara 1992. godine, potpisao dekret kojim je obustavljena proizvodnja Tu-160, kao jednostrani izraz dobre volje za smanjenje međunarodnih napetosti. Pravi uzrok takve odluke treba potražiti u prevelikoj ceni super-bombardera, za vojsku od koje se više nije očekivalo da učestvuje u trci u naoružanju. Posle višegodišnjih pregovora. 1996. godine postignut je dogovor Rusije i Ukrajine o preuzimanju 19 aviona iz Priluke, zajedno sa krstarećim raketama i nuklearnim bojevim glavama. Sudbina tih aviona još uvek je neizvesna jer zbog neispravnosti ne mogu da prelete u Rusiju, a novca i uslova za remont na licu mesta nema.


Jos galerije:

https://www.mycity.rs/must-login.png

Sa krilima u polozaju za poletanje i sletanje

https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.png

Prototip Tu-160 demonstrira strmo penjanje

https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.png

Tu-160 sa imenom Ilia Muromec, koji je nekada nosio najveci avion na svetu u vreme Prvog svetskog rata, a koji je projektovao proslavljeni konstruktor Igor Sikorski

https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.png

Radno mesto

I za kraj, slicnosti izmedju Tu-160 i B-1 Lancer

https://www.mycity.rs/must-login.png

Tu-160 Blac Jack

https://www.mycity.rs/must-login.png

B-1 Lancer

https://www.mycity.rs/must-login.png

Opet Tu-160 Blac Jack

https://www.mycity.rs/must-login.png

Opet B-1 Lancer

Sami procenite koje su im slicnosti na prvi pogled. Do duse to su i avioni, tacnije bombardeti iste namene... slicnosti ima, ali ima i razlike. Tu-160 je skoro za četvrtinu veći i može vise tovara da nosi.

Toliko od mene o najvecem bombarderu na svetu koji danas vrlo slabo leti zbog lose materijalne situacije u Rusiji.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 30480
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Svaka čast, vidi se da ti ovo ide od ruke.offline
 • Pridružio: 24 Mar 2004
 • Poruke: 3528
 • Gde živiš: Zemun

Hvala hvala... bice jos dopuna i verovatno novih licnih karata Smile
Da nadjem malo vremena... treba iskucati, naci fotografije komentare...

offline
 • Pridružio: 22 Dec 2006
 • Poruke: 405
 • Gde živiš: Zemun

Evo malo detaljnijeg opisa ovog izuzetnog aviona:

Tu-160 je najubojitiji avion ruskog Ratnog vazduhoplovstva. Njegova brzina penjanja iznosi 60 - 70 m/s i dostiže visinu od preko 15.000 m. Pogonsku grupu aviona čine četiri dvostrujna turboventilatorska mlazna motora Kuznjecov NK-321, svaki potiska po 245 kN sa dopunskim sagorevanjem, tj. potisak je skoro za 110 kN veči od potiska koji daju motori GE F 101 na avionu B-1B. Motori su smešteni u dve kutijaste potkrilne gondole i imaju pokretne uvodnike vazduha.
Avion Tu-160 je višenamenski strategijski bombarder, namenjen za udare nuklearnim i konvencionalnim naoružanjem po strategijskim objektima duboko unutar neprijateljske teritorije. Projektovan je da svoje zadatke izvršava u opsegu podzvučnih brzina na malim visinama i brzina preko jednog Maha na velikim visinama.
Prvi serijski avioni Tu-160 proizvedeni u fabrici aviona Kazanj su maja 1987. godine isporučeni 184. vazduhoplovnom puku u vazduhoplovnoj bazi Priluka u Ukrajini. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, proizvodnja aviona Tu-160 je naredbom predsednika Jeljcina prekinuta 1992. godine sa ukupno 24 aviona proizvedena umesto planiranih 100. Tada je u Ukrajini ostalo 18 aviona, tako da rusko Ratno vazduhoplovstvo sada raspolaže sa samo 6 aviona Tu-160, stacioniranih u vazduhoplovnoj bazi Engels, kojima rok rada ističe 2010. godine.

Spoj aerodinamike i ruskog "stelta"

Tu-160 karakterišu nisko postavljena strelasta krila promenjive geometrije sa velikom fiksnom centralnom sekcijom. Pretkrilca duž čitavog razmaha napadne ivice i zakrilca sa dvostrukim procepom na izlaznoj ivici čine efikasnu kombinaciju za upravljanje pri malim i visokim supersoničnim brzinama. Veličina ugla strele krila se ručno bira i postoje tri položaja: 20° za poletanje i sletanje, 35° za krstarenje i 65° za let pri velikim brzinama.
Krmilo visine je trapeznog oblika sa pozitivnom strelom, potpuno je pokretno i postavljeno je na sredini vertikalnog repa. Vertikalni rep trapeznog oblika sa kvadratnim vrhom je takođe pokretan u gornjem delu. Ovakva konstrukcija repnih površina dodatno olakšava upravljanje avionom pri velikim brzinama i velikom uglom strele krila. Međusobni spoj korenog dela krila i trupa je izveden u obliku strejka i blago je zakrivljen napred prema pilotskoj kabini. Trup je polumonokok konstrukcije.
U izradi aviona su primenjeni klasični konstrukcioni materijali, kao što su legure aluminijuma V-95 i Ak-4, dok su okovi izrađeni od legura titanijuma. Tokom rada na ovom projektu, konstruktorski tim pod rukovodstvom V. I. Bliznuka je posebnu pažnju obratio na smanjenje radarskog i IC-odraza aviona, zbog čega su na uvodnike vazduha nanesene specijalne grafitne radio-prozračne prevlake.
Stajni trap sačinjavaju udvojeni točkovi nosne noge koja se uvlači unazad i glavne noge stajnog trapa koja se sastoji od dva sklopa sa po tri para točkova koji se uz obrtanje za 90° uvlače u koreni deo krila. Dimenzije nosnih guma su 1.080 x 400 mm, a dimenzije glavne gume su 1.260 x 425 mm.
Posadu aviona sačinjavaju četiri člana, koji sede u parovima, jedan pored drugog u izbacivim sedištima tipa "Zvezda K-36D". Posada ulazi u kabinu stepenicama koje se nalaze u zadnjem delu odeljka nosne noge.
Avion je opremljen: kombinovanim navigacijsko-nišanskim sistemom RID; radarom za otkrivanje ciljeva na zemlji i na moru na velikim daljinama, optoelektronskim nišanom, automatskim sistemom za praćenje terena i sistemima za aktivno i pasivno vođenje radio-elektronskog rata. Ova oprema omogućuje izvršenje zadataka u svim meteorološkim uslovima, danju i noću. Optoelektronski nišan omogućuje precizno bombardovanje danju i pri smanjenoj vidljivosti. Postoji mogućnost da se u budućnosti avion Tu-160 opremi s laserskim ozračivaćem cilja za navođenje laserski vođenih ubojnih sredstava.
Mada avion ima električne komande leta, svi prikazivači u kabini su tradicionalno analogni instrumenti, bez višenamenskih prikazivača i gornjeg prikazivača (HUD).
Upravljanje avionom je ostvareno pomoču centralne pilotske palice. Komanda gasa motora je smeštena između pilotskih sedišta. Postoji odeljak za odmor, toalet i ormarić za podgrevanje hrane.
U nosnom delu aviona ispred kabine je smeštena dugačka izdužena kupola u kojoj je postavljen višenamenski radar za pračenje terena i za nišanjenje, a ispod njegaje smeštena TV kamera za osmatranje prednje polusfere za potrebe vizuelnog nišanjenja oružjem. Ovde je smešten i uvlačeći sistem za punjenje aviona gorivom u letu, čime je omogućen interkontinentalni dolet aviona Tu-160.

Ubojitost Blekdžeka

Naoružanje je smešteno unutar trupa aviona u dva tandem-odeljka dužine 12,80 m i kapaciteta 40.000 kg slobodnopadajućih bombi kalibra 250, 500, 1.000, 1.500 ili 3.000 kg. U ovaj prostor mogu da se postave rotirajući lanseri, koji mogu da prime 12 krstarećih raketa H-55 ili 24 rakete kratkog dometa H-15.
H-15 (AS-16 Kickback) je raketa kratkog dometa hipersonične brzine. Može da nosi nuklearnu ili konvencionalnu bojevu glavu. Modifikovana verzija nosi oznaku H-15C.
H-55 / RKV-500A (AS-15 Kent) je krstareća raketa sa nuklearnom bojevom glavom od 200 kT, koja ima domet od 3.000 km i kreće se podzvučnom brzinom. Razvoj je počeo 1975. godine od strane firme "Raduga", a u operativnu upotrebu je uvedena 31.12.1983. godine. Primenjeni materijali obezbeđuju "stelt" karakteristike. Postoji i modifikovana verzija H-55M za operativno-taktičke zadatke, kao i verzija za ekstremno velike domete sa dodatnim rezervoarom za gorivo.
Postoje planovi, da se avion Tu-160 koristi kao avion-nosač za lansiranje svemirskog broda "Burlak", na isti način kako se američki "Pegasus" lansira uz pomoč aviona "L-1011 TriStar".
IC-mamci i baklje su smešteni u repnom konusu, a toplotni senzori za otkrivanje aviona i raketa na samom kraju trupa.

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13363
 • Gde živiš: Apsurdistan

https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png

offline
 • Pridružio: 24 Maj 2006
 • Poruke: 195
 • Gde živiš: Frankfurt; Vrnjacka Banja

Odlicno......samo tako nastavi. ovakve licne karte treba napraviti od svakog aviona i drugih naoruzanja

offline
 • Pridružio: 22 Dec 2006
 • Poruke: 405
 • Gde živiš: Zemun

Ja sam ovu temu reaktivirao pošto sam imao šta da dodam. Slažem se sa tvojim mišljenjem da treba napraviti još "ličnih karata" i u tom smislu ja već pripremam neke tekstove. Listam literaturu i skupljam podatke. Mogu se uskoro očekivati nove teme.

Dopuna: 06 Avg 2007 20:51

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8422
 • Gde živiš: Ravni Banat

Тазе вест о новим примерцима Ту-160 у ваздухопловству РФ.

http://news.mail.ru/politics/1743604/print/

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 7994

Ako i sa njima nadleću Atlantik, eto posla za Eurofighter-e.

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22666
 • Gde živiš: I ja se pitam...

O ceni rivalastva iz pera ruskog stručnjaka i iz ruskog ugla, naravno.Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 966 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 8 sakrivenih i 916 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, Arhiv, darkangel, djboj, Doca, dolinalima, Dragan Mačak Damljanović, dule10savic, Georgius, goxin, ILGromovnik, ivance95, Japidson, jovan.simovic97, kovinacc, lacko, Markoni29, Mercury, micoboj, milijarder, Milos ZA, Moravac97, Nebojsha Trajkovich, proka89, Raptor1, Recce, RJ, robertino, rovac, rus1974, sabros, sakota79, saputnik plavetnila, Stepp, Toni, Trpe Grozni, Vlada1389, vlvl, voja64, zixmix, Zori