Slovenski brod Triglav

34

Slovenski brod Triglav

offline
 • Puch  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Sep 2008
 • Poruke: 615
 • Gde živiš: Slovenija

Največa rupa u priči o teglenju podmornice je baš navodenje Triglava kao vučnog broda.

A zašto bi od svih mogučih brodova to morao biti baš novi brodič SV?

Koji li bi interes imao MORS da o vlastitom trošku nekom društvu preko Jadrana vuče staro željezo?
Kako stvari stoje u Sloveniji za ovako nešto bi krvožedni novinari tražili glavu ministarke odbrane.

Inače Slovenska vojska ne daje niti ne prodaje civilima nikakvu otpisanu borbenu tehniku. Sve stare tenkove i transportere oni brižno raskomadaju, kako nebi došli u ruke civilima.
To naravno pokazuje mračno stanje razuma kod nadležnih.

Tako me uopšte nebi iznenadilo, da kad bi ono društvo podmornicu ipak nekako dovezlo u Sloveniju, da bi njima bila oduzeta i raskomadana.

Priča o teglenju podmornice Triglavom je apsolutna fikcija.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15946
 • Gde živiš: Lublana

Ne brini, nema bojazni za komadanje podmornice, pa nije valjda bilo toliko truda uloženo da bi se na kraju postupalo nesmotreno. Podmornica nije vlasništvo društva Podmorničar niti oni neće organizovati njen prevoz u Sloveniju. Podmornica je nabavljena da ju se smesti u vojni muzej u Pivki. Civili odnosno članovi društva Podmorničar samo su bili iniciator da se podmornicu dovede u Sloveniju, neće biti oni vlasnici nego vojni muzej u Pivki. Partneri u projektu muzeja su opština Pivka i MORS pa tako treba tu tražiti finansere prevoza podmornice.
Citat:G. Pogačnik je predlagal, da se v načrt uvrsti tudi formiranje delovne skupine članov društva, ki so delali na podmornicah tipa 911, ki bi s svojo strokovnostjo pomagali Muzeju vojaške zgodovine okoli postavitve in usposobitve podmornice v muzeju. Predstavil je tudi incijativo muzeja, da nam omogoči in financira izdelavo podmorniških značk za člane društva.
http://podmornicar.si/index.php?id=95

Shipborne version of the Shturm-Ataka missile system:
Citat:The shipborne version of the Shturm system was intended for installation aboard the Project 14310 patrol boat developed by the Almaz Central Marine Design Bureau (St. Petersburg) and manufactured by the Vympel company (Rybinsk). The boat mounts a launcher based on the helicopterborne equipment with a stabilized sight and a facility for launching six missiles.

Shipborne system:
The stabilized optical sight with a large magnification factor, located more than 8 m above the water surface, makes it possible to conduct effective reconnaissance and identify pin-point ground and surface targets at a distance of up to 6,000 m away and guide the Ataka missiles onto them.

The missile launched from the boat can kill any surface target, neutralize shore-based fire emplacements and artillery batteries, and destroy concentrations of manpower and materiel due to the high power of its warhead and high hit probability. It should be pointed out that the missile's homing accuracy is not affected by the carrier boat evolutions and remains high at a sea state up to 4.

A boat armed with guided missile weapons gains a 15 to 20-fold edge in an encounter with a boat armed with common guns. The effective range of fire is 3 to 4 times longer as compared to the boats carrying standard armament. This significantly enhances the boat's capacity to defend sea borders and perform patrol duties.

The supersonic speed and short flying time of the missile to the target, the effective range extending to about 6,000 m, choice of several types of warheads, high rate of fire and possibility of simultaneous combat employment of several weapon carriers without their interference into one another's operation, as well as high state of provision with combat equipment make the Shturm system armed with the Ataka missile, the most up-to-date weapons system capable of effectively engaging various targets.

To conclude, the Shturm multi-mission missile system can perform a wide range of combat missions on land, in the air and at sea, using the standard Ataka missile.

General characteristics 9M120M Ataka (AT-9 Spiral-2)
Length: 1830 mm (with standoff probe)
Wingspan: 360 mm
Diameter: 130 mm
Launch weight (including container): 49.2 kg - 48.5 kg (estimates vary)
Speed: 550 m/s
Range: 800 m - 8 km
Guidance: Radio command link SACLOS
Warhead: diferent charges (probably 5-8 kg)
Variants
9M120 with tandem HEAT warhead 900 mm vs RHA after ERA.
9M120F with thermobaric warhead for use against buildings, bunkers and caves.
9A220O with expanding rod warhead, for use against helicopters.
9M120M improved version.

Shturm-Ataka sistem na Triglavu:Treba napomenuti da nabavka sistema Shturm-Ataka nije optimalan trošak. Da se išlo u nabavu topa tipa Bofors 57mm Mk3 ili Oto Brede 76 mm Super Rapid bilo bi mnogo pametnije. Kao prvo granate su mnogo jeftinije od raketa koja jedna košta oko 50.000 $. Kao drugo top je dalekometniji i sposoban u mnogo kraćem vremenu dejstvovati na više ciljeva, dok je za dejstvovanje Sturma potrebno okretati celi brod prema ciljevima ako ciljevi nisu grupisani, osim toga zbog SACLOS sistema cilj se mora držati na nišanu do pogodka, znači druga raketa se nemože lansirati dok prva ne pogodi cilj, jeste da su rakete supersonićne ali ipak je potrebno neko vreme da raketa stigne do cilja, pa da se nišani novi cilj. No barem se zbog stabilizovane okretljive optićke sprave brod u međuvremenu može okretati ka drugom cilju dok nišanđija u međuvremenu drži cilj na nišanu do pogodka. Opcija sa dotatnom nišanskom spravom, znači da bi za svaku polovinu sistema Sturm-Ataka od 3 lansera bila po jedna nišanska sprava omogučilo bi sistemu 100% uvećano dejstvovanje. Naravno to bi zahtevalo dodatnu konzolu i dodatnog operatera, skoro još jedan sistem.offline
 • Pridružio: 07 Nov 2010
 • Poruke: 226

Puch-MORS ne poklanja nikome nikakvu staru borbenu tehniku.Od kuda sad to?! Gdje u dosadasnjoj raspravi stoji detalj da MORS nekome nesto donira?
Drugo, zasto Triglav ne bi uzeo u tegalj podmornicu koju ce CG Ministarstvo obrane doniralo slovenskom drustvu Podmornicar, a ugovor o doniranju, podsjetimo, potpisali su ministri obrane dvije države Boro Vučinić i Ljubica Jelušič.
Sa prakticne strane gledano, pa zar vjezba u CG moru nije idealna prilika ako ce se vac tamo naci Triglav da fino usput, po povratku kuci, u tegalj uzme i podmornicu. Pa ideja uopce nije luda. Dapace.

offline
 • Puch  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Sep 2008
 • Poruke: 615
 • Gde živiš: Slovenija

Da

Malo sam loše pratio stvari. Mislio sam, da oko podmornice sve organizira ono društvo.

Moja nepažnja.

Inače MORS redovno prodaje stara vozila i neku opremu, ali borbena vozila neče, jer sve izrežu.
Imam neke prijatelje koji su se puno zalagali da spasu po neku 34-vorku, ali uzalud jer je sve išlo u razrez.
A nema razloga da se ne prodaju (sa onesposobljenim naoružanjem naravno) kako to rade druge - bogatije zemlje (kao Engleska za primjer).
To ja vidim kao znak naše niske kulture i provincijalizma iz kojega se možda još dugo nečemo izvuči. A tada više ničega neče biti.

Malo sam zašao u off, ali me kao ljubitelja tehnike boli nekulturan odnos prema tehničkoj ostavštini. Uz to - prodajom bi se u državnu blagajnu vratilo ponešto novca, što je bolji način, umjesto da nam stalno nameču nove poreze.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2010
 • Poruke: 226

Ali kakve veze ima dotrajala vojna oprema koju unistava MORS sa ovom nasom pricom o podmornici i Triglavu?
Definitivno sam zaideju da podmornice ode u SLoveniju i dobije svoje mjesto u muzeju. Ipak je to eksponat par exellance.

offline
 • Puch  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Sep 2008
 • Poruke: 615
 • Gde živiš: Slovenija

Podmornica je bez trunke sumnje izvrstan eksponat.

Ali kako sam pogrešno smatrao, da če podmornicu dovuči neko civilno društvo, logična mi je bila pomisao, da če biti u SLO tretirana na isti način poput druge otpisane borbene tehnike. Kako se ne dopušta, da bi neko civilno lice posjedovalo prastari tenk, teško je zamisliti da bi se nekom društvu dopustilo posjedovati borbenu podmornicu.

Da zaključimo ovo - nadam se da če transfer uspijeti i da čemo je jednom vidjeti u muzeju.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2010
 • Poruke: 226

i ja se nadam i mislim da je morski transport najbolji i najjednostavniji put.

offline
 • nokia 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 29 Sep 2008
 • Poruke: 420

Zašto transport ne bi uspio,pa možete je tegliti do Slovenije i kroz talijanske vode,ili obilazno cestama kroz Srbiju i Mađarsku.
Nije to neki problem,jedino če u hrvatskim teritorijalnim vodama biti blokirana,makar nam ne treba jer smo izbacili iz naoružanja Velebit koji je modernija verzija klase Una,vjerojatno bi i ona stojala i propadala kao i sad u CG.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2010
 • Poruke: 226

Ali cini mi se da opet mora kroz hrvatske teritorijalne vode, jer slovensko more nema izravnog dodira sa talijanskim. u tome je problem.

offline
 • Pridružio: 27 Dec 2007
 • Poruke: 668

markantun ::Ali cini mi se da opet mora kroz hrvatske teritorijalne vode, jer slovensko more nema izravnog dodira sa talijanskim. u tome je problem.

E, kdje ti je geografija. Slovenija ipak ima dodir sa italijom kroz more.

Dopuna: 27 Dec 2010 11:58

jazbar ::Ne brini, nema bojazni za komadanje podmornice, pa nije valjda bilo toliko truda uloženo da bi se na kraju postupalo nesmotreno. Podmornica nije vlasništvo društva Podmorničar niti oni neće organizovati njen prevoz u Sloveniju. Podmornica je nabavljena da ju se smesti u vojni muzej u Pivki. Civili odnosno članovi društva Podmorničar samo su bili iniciator da se podmornicu dovede u Sloveniju, neće biti oni vlasnici nego vojni muzej u Pivki. Partneri u projektu muzeja su opština Pivka i MORS pa tako treba tu tražiti finansere prevoza podmornice.
Citat:G. Pogačnik je predlagal, da se v načrt uvrsti tudi formiranje delovne skupine članov društva, ki so delali na podmornicah tipa 911, ki bi s svojo strokovnostjo pomagali Muzeju vojaške zgodovine okoli postavitve in usposobitve podmornice v muzeju. Predstavil je tudi incijativo muzeja, da nam omogoči in financira izdelavo podmorniških značk za člane društva.
http://podmornicar.si/index.php?id=95

Shipborne version of the Shturm-Ataka missile system:
Citat:The shipborne version of the Shturm system was intended for installation aboard the Project 14310 patrol boat developed by the Almaz Central Marine Design Bureau (St. Petersburg) and manufactured by the Vympel company (Rybinsk). The boat mounts a launcher based on the helicopterborne equipment with a stabilized sight and a facility for launching six missiles.

Shipborne system:
The stabilized optical sight with a large magnification factor, located more than 8 m above the water surface, makes it possible to conduct effective reconnaissance and identify pin-point ground and surface targets at a distance of up to 6,000 m away and guide the Ataka missiles onto them.

The missile launched from the boat can kill any surface target, neutralize shore-based fire emplacements and artillery batteries, and destroy concentrations of manpower and materiel due to the high power of its warhead and high hit probability. It should be pointed out that the missile's homing accuracy is not affected by the carrier boat evolutions and remains high at a sea state up to 4.

A boat armed with guided missile weapons gains a 15 to 20-fold edge in an encounter with a boat armed with common guns. The effective range of fire is 3 to 4 times longer as compared to the boats carrying standard armament. This significantly enhances the boat's capacity to defend sea borders and perform patrol duties.

The supersonic speed and short flying time of the missile to the target, the effective range extending to about 6,000 m, choice of several types of warheads, high rate of fire and possibility of simultaneous combat employment of several weapon carriers without their interference into one another's operation, as well as high state of provision with combat equipment make the Shturm system armed with the Ataka missile, the most up-to-date weapons system capable of effectively engaging various targets.

To conclude, the Shturm multi-mission missile system can perform a wide range of combat missions on land, in the air and at sea, using the standard Ataka missile.

General characteristics 9M120M Ataka (AT-9 Spiral-2)
Length: 1830 mm (with standoff probe)
Wingspan: 360 mm
Diameter: 130 mm
Launch weight (including container): 49.2 kg - 48.5 kg (estimates vary)
Speed: 550 m/s
Range: 800 m - 8 km
Guidance: Radio command link SACLOS
Warhead: diferent charges (probably 5-8 kg)
Variants
9M120 with tandem HEAT warhead 900 mm vs RHA after ERA.
9M120F with thermobaric warhead for use against buildings, bunkers and caves.
9A220O with expanding rod warhead, for use against helicopters.
9M120M improved version.

Shturm-Ataka sistem na Triglavu:Treba napomenuti da nabavka sistema Shturm-Ataka nije optimalan trošak. Da se išlo u nabavu topa tipa Bofors 57mm Mk3 ili Oto Brede 76 mm Super Rapid bilo bi mnogo pametnije. Kao prvo granate su mnogo jeftinije od raketa koja jedna košta oko 50.000 $. Kao drugo top je dalekometniji i sposoban u mnogo kraćem vremenu dejstvovati na više ciljeva, dok je za dejstvovanje Sturma potrebno okretati celi brod prema ciljevima ako ciljevi nisu grupisani, osim toga zbog SACLOS sistema cilj se mora držati na nišanu do pogodka, znači druga raketa se nemože lansirati dok prva ne pogodi cilj, jeste da su rakete supersonićne ali ipak je potrebno neko vreme da raketa stigne do cilja, pa da se nišani novi cilj. No barem se zbog stabilizovane okretljive optićke sprave brod u međuvremenu može okretati ka drugom cilju dok nišanđija u međuvremenu drži cilj na nišanu do pogodka. Opcija sa dotatnom nišanskom spravom, znači da bi za svaku polovinu sistema Sturm-Ataka od 3 lansera bila po jedna nišanska sprava omogučilo bi sistemu 100% uvećano dejstvovanje. Naravno to bi zahtevalo dodatnu konzolu i dodatnog operatera, skoro još jedan sistem.


Jazbar što komplikuješ. Umjesto pramčanog 30mm topa mogli su zadržati oni ruski top od 76mm. Ostalo tako kako jest (14mm mitraljezi, Igle, ...) te naravno bez Šturma.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 667 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 5 sakrivenih i 633 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, bladesu, bojank, Buda Baba, cavatina, darios, ddjxxi, Denaya, DPera, dragoljub11987, Goran 0000, HrcAk47, Insan, kairos, Koridor, kunktator, kybonacci, mikrimaus, milan47, MilosKop, procesor, radionica1, Rocker, Shinobi, Shufle, slonic_tonic, vranjanac29, wizzardone, zixmix