Lend-lease program za SSSR

16

Lend-lease program za SSSR

offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12053
  • Gde živiš: Mlečni Put

Nadjoh ruski rad u vezi toga i kazu da kolicine koje stizale 1942 su bile znatno manje od onih sto je SSSR trebalo da ne bi ozbiljno oskudevali sa granatama mogu da zamislim kako bi stanje bilo da nije bilo toga:
http://journals.rudn.ru/russian-history/article/view/3781Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • bojank 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 9515

Nije samo stvar sta je stizalo, vec kvalitet tih hemikalija. A to vise niko zivi niti zna niti moze ujuriti.offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 95

Ranije pitanje o Hawker Hurricane avionu u SSSR:

Operacije sa ovim avionom u SSSR su verovatno najzahtevnije u njegovoj operativnoj istoriji. Za razliku od Bitke za Britaniju i slicnog, ovaj avion je u SSSR docekao pojavu BF 109G-2 i G-6 kao i FW-190A.Manje kolicine Mk.IIC su stizale i tokom 1943 godine...

Tipican pilot je zavrsio mornaricku vazduhoplovnu skolu u Jejsku, ima prethodnog iskustva na I-15Bis ili na I-153 i poslat je na preobuku zbog rapidnog opadanja broja tih aviona na stanju. Kao glavna pozitivna strana aviona se navodi da se radi o sazrelom proizvodu koji je adekvatno razvijen i testiran u godinama pre rata i cije je ponasanje u letu predvidljivo, te da se od buduceg pilota ne zahtevaju posebna znanja i vestine.

Na osnovu navedenog u prvoj polovini 1942 postignuto je opremanje 13 novih pukova (145, 147, 152, 197, 435, 609, 760, 767, 768, 769, 835, 837 i kao jedini nelovacki puk 17. jurisni puk) avionima Hawker Hurricane samo na frontu prema Finskoj.

Zakljuceno je da avion ima neadekvatnu brzinu koju brzo gubi a sporo stice, kao i losu sposobnost penjanja. Isto tako avion ima odlicnu upravljivost i nisku brzinu sletanja, mehanizam za uvlacenje i izvlacenje tockova i kontrolu flapsova je opisan kao odlican kao i nisan. Kritikovana je kompleksnost i gabaritnost sistema hladjenja i ulja koja je ogranicavala upotrebu aviona zimi. Kritikovano je brzo habanje drvene elise i nedostatak filtera koji je usled prisustva peska i prljavstine snizavao resurs motora na 30 ili 40 casova. Pohvaljena je stabilnost aviona pri otvaranju vatre i navedeno je da avion omogucava dugotrajniju skoncentrisanu vatru u jednu tacku sto je posebno vazno kod napada na bombarder. U skladu sa time na jednom broju aviona je izvrseno poboljsanje naoruzanja, ostavljena su cetiri browning mitaljeza, a umesto ostatka su dodata dva UBK mitraljeza i dva Shvak topa. Omoguceno je vesanje RS 82 nevodjenih raketa. Zbog ovakve masivnosti naoruzanja nije retko da su se pojedinci upustali u ceone duele sa BF 110.

Tipicno presretanje bombardera sastojalo se od ceonog napada i potonjeg individualnog gonjenja pracenog nedisciplinom, nemogucnoscu povratka dela formacije na visinu sto je uslovljavalo gubitke po pojavi protivnickih lovaca kao i individualnog povratka usled rasipanja formacije.

Tipicna reakcija u slucaju pojave protivnickih lovaca je formiranje "Luffbery kruga" kao defanzivne formacije koja anulira potrebu za velikom brzinom i brzinom penjanja.

Pojedini nemacki piloti poput Rudolfa Mullera iz JG.5 Eismeer su izgradili karijeru na umecu prekidanja Luffbery kruga. Od 92 ukupne vazdusne pobede u njegovom slucaju cak 35 otpada na avione Hawker Hurricane.

Najvise entuzijazma za stupanje u akciju pokazali su pripadnici 152 IAP. Ova jedinica je 2. Novembra 1941. povucena u okolinu Arhangleska radi preobuke a na front je vracena 16. Novembra sa 10 aviona Hawker Hurricane i postala deo 103. Kombinovane vazduhoplovne divizije sa zadatkom odbrane juznog sektora Karelijskog fronta (Medvezegorsk, Mosalsk i Rebolsk), a bazirali bi se na aerodromskom kompleksu "Segezsk". Entuzijazam posada se zasniva na prepoznavanju superiornosti aviona Hawker Hurricane po gotovo svim parametrima u odnosu na Fokker D.XXIsa kojim su se do tada susretali.

Ime koje se u ovim akcijama istice u smislu asa je Pavel Gavrilov, mada je to vrlo tesko dokazati kada se uporedi ono sto je on prijavljivao sa nemackom dokumentacijom.

Pored Gavrilova poznato je i ime adjutanta puka porucnika Vladimira Basova u kontekstu decembra 1941. tj. "herojskog poglavlja istorije puka". Akcija od 4. Decembra 1941 je nesto detaljnije opisana:

Tri Hawker Hurricane aviona predvodjeni starijim porucnikom Nikolajem Repnikom su krenuli u izvidjanje Medvezgorska. Prvo je na njih otvorena vatra sa zemlje da bi se potom pojavilo sedam lovaca koje su piloti prepoznali kao "Me 109" i "Heinkel". Za uzvrat Finski piloti (LeLv 2Cool u MS-406 su pridoslice prepoznali kao "MiG-3". Zabelezeno je da se Repnik upustio u ceoni duel tokom kojeg je poginuo, a avion (BD761) izgubljen. Komadi njegovog aviona su udarili u MS. 406 (MS-329) pri cemu je ovaj avion unisten a pilot as Toivo Tomminen sa 6.5 priznatih pobeda poginuo. Druga dvojica - Vladimir Basov i Stepan Ivanov su prijavili po jedno obaranje sto nema utemeljenja u Finskoj dokumentaciji.

Vec 08.01.1942 2/Lelv 24 sa avionima Brewster Buffalo su prebazirani u sektor dejstva 152 IAP sa aerodroma Kondogoli na Tiliksjarvi. Ovo prebaziranje je primeceno i planiran je napad na Tiliksjarvi:

"U 13:25 pet aviona Hawker Hurricane je izvrsilo tri "prolaza" na Tiliksjarvi pri cemu su otkriveni pet kamufliranih aviona na obodu sume. Kao rezultat napada cetiri aviona Fokker su izbaceni iz stroja. Drugi aerodrom na kojem je bilo do deset Fokkera i Brewstera je napadnut u 13:40 pri cemu su ostecena tri aviona. Do sedam Brewstera i Fokkera su se tad pojavila i napala nase avione. Kao rezultat tri Brewstera i dva Fokkera su osteceni. Nasi gubici su jedan Hurricane i pilot Ljusov koji je prijavio unistenje jednog Fokkera. Niko nije video gde je pao. Kao rezultat napada na Tiliksjarvi i potonje vazdusne borbe sedam neprijateljskih aviona je unisteno sto na zemlji sto u vazduhu. Elisejev tvrdi da je oborio Brewster, Gavrilov isto tako, Ljusov jedan Fokker, Zelencov jedan Brewster i Kuznjecov isto tako".

Finski izvori navode da je jedan Brewster ostecen a da su ostali avioni uzleteli pod vatrom pri cemu je pilot Fokkera i buduci as Hemmo Leino oborio Ljusova a istraga je utvrdila da je Ljusov pilotirao avionom DR340. Jedan Brewster koji je uzleteo je pretrpeo manju stetu - primio je dva metka.

Jedan od vecih ali stvarnih uspeha jedinice se desio 25 juna 1942 kada je zivotni vek Hurricane aviona bio na izmaku te su pojacavani avionima Kittyhawk I. U prepodnevnim casovima stigla je dojava da cetiri Brewstera vrse izvidjanje pruge Kirov. Dva aviona su se vratila dok je clan preostalog para Repin primetio protivnika i javio bazi. Kao odgovor jos tri Kittyhawka su poslata na lice mesta zajedno sa jos tri Hurricane-a. Isto tako borba je prijavljena i na Finskom aerodromu i jos jedan par Brewstera pod komandom Lauri Okukhaijnen-a su poslati kao pojacanje izmedju pruge Kirov i Segozere. Borba je vec trajala 15. minuta bez rezultata tako sto se razbila u tri ili cetiri odvojene manevarske borbe. Piloti prvobitne Finske formacije su uspeli da se izvuku posto su primetili da su im zalihe goriva na izmaku. Par minuta kasnije i Laurijev par je pokusao izvlacenje. Pratilac Kalervo Irmali Anttila nije primetio napadaca i pogodjen je pao u mocvaru odakle se izujedan i blatnjav vratio peske na aerodrom. Lauri Okukhaijnen je na visini od 100m u avionu BW-372 pogodjen iznad Segozero jezera pri cemu se avion zapalio. Lauri je bez smanjenja brzine sleteo na jezero pri cemu se avion prevrnuo ali je on uspeo da izroni i da se peske vrati. Na Sovjetskoj strani izgubljen je Hurricane pilota Repina (Z3096) koji je prvi primetio Fince. Sovjetski piloti nisu primetili njegov pad, dok Finska strana tvrdi da je pad aviona izazvao sumski pozar. Pored Repinovog Finska strana je prijavila obaranje jos 6 Hurricane aviona sto nema potporu u dokumentaciji.

Piloti severne Flote su isto ucestvovali u akcijama prevashodno braneci luku u Murmansku i pokrivajuci konvoje. Prvi uspeh je zabelezio V. V. Kravcenko kod Belokamenka kada je oborio Ju-52 koji je prevozio ljude iz brigade za uredjenje aerodroma. Pilot Rudolf Pesnak je uspeo da se prizemlji na livadu ali ne pre nego sto su se sedmorica putnika ugusila od dima. Potom je jos jedan putnik ubijen od strane Sovjeta jer se opirao zarobljavanju.

Prvi borbeni avion je onesposobljen 17. Decembra 1941. 5 Hawker Hurricane aviona predvodjeni Borisom Safonovim su naisli na 7 Bf 109E iz 14/JG 77. Pilot Alfred Jakobi u primerku Wk. nr. 4081 je zadobio rane i veliku stetu na avionu koji je po sletanju otpisan. Za uzvrat Sovjeti su izgubili dva aviona sa pilotom M. K. Volkovim koji je poginuo i Borisom Safonovim koji je izvucen avionom UT-2 posto mu je motor stao. Iako je pobeda pripisana kao jedna od dve pobede Borisa Safonova na Hurricane istina je da su cetiri pilota pucala na Jakobija - Safonov, poginuli Volkov, Markevic i Sinev.

Slika 1:V. V. Kravcenko

Slika 2:Ju-52 kojeg je oborio V. V. Kravcenko

Slika 3:Sovjetski filter za avione Hurricane.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 9381
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

liman ::Pa iskrcavanje je uticalo iz prostog razloga što su se zalihe i pojačanja morale sada slati i na zapad a to znači manje sredstava za istok. Ne bi Staljin toliko insistirao na tome da nije bilo bitno.

Шта се правиш блесав, добро се зна када је Стаљин тражио други фронт, а то је било 41/42. када је совјетима било најтеже и када су се повлачили. После пада Стаљинграда и уништавања 6. армије, Немци сем покушаја код Курска више немају иницијативу на источном фронту и тада почиње полако повлачење. Значи преломна година је била 1942/43.

Техеран се десио исте те године 1943. и ту је утврдио јелте Хер Рузвелт и Хер Черчил са све таваришћем Стаљном да ће се савезници јелте искрцати у Нормандији 1944. године, значи скоро па 8 месеци после исте и то је у ствари био коначан одговро Рузвелта и Черчила, Стаљину који је овај чекао ето 3 године, да се отвори западни фронт, како би се СССР растеретио...Кад је скоро био па крај онда се ови сетили да отварају још један фронт...

Међутим Черчил и братија су све то фино одрадили, чекали да се ови помлате што више, па да онда ударе са мање од 200 000 људи у Нормандији, када је било готово, а бојали су се јенкији и енгелзи да неће Стаљин прегазити целу немачки у Јевропу ако то не ураде, пошто су јадни били запели у италији код Монтеказина (Густав линија), а касније и северно од Рима, тој другој не могу да јој се сетим имена...ди су им немци померили џигерицу скоро па 1,5 година савезницима, а ови јадни гинули и гинули и гинули...

Добро се знало колико је снага стационирано на Атланском зиду, а колико је било у Русији и фала богу постоје писани докази колико је ефектива СССР избацио из строја а колико савезници, којима се свуда приписује победа, над фашистима, док се Русиај ставља у запећак, код тебе и теби сличним....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 396 korisnika na forumu :: 2 registrovanih, 1 sakriven i 393 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 19:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: repac, Taso