NOVJ i JVUO 1941-1944

152

NOVJ i JVUO 1941-1944

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2012
 • Poruke: 207

nemosav1 ::4. Citat:PRIRUČNIK O TOME KAKVA TREBA BITI ČETNIČKA PROPAGANDA
..
Ademovic: "Cetnistvo i cetnicka propaganda u juznoslavenskim zemljama u drugom svjetskom ratu"


КомеНдија са вама Laughing

Ја вас лепо замолим да будемо конструктивни, а ви постављате пропагандне памфлете са историјском основом колико и "микијев забавник".
Шта је следеће, текст из дела типа:" Миле Будак - великосрпски фашизам, жива истина (мајке ми)" ?

nemosav1 ::
1. "pasja groblja" je cetnicki propagandni termin iz 90tih
2. Redosled i objasnjenje ne stoje.Srbi su mogli ostati neutralni u talijanskoj okupacionoj zoni (zone 1, 2, i 3).
3. Talijani nisu bili u ratu sa NDH, a cetnicke usluge talijanima (koje su cetnici ponudili), su bile iskljucivo protiv partizana.


Шта је из '90-тих? Ви не знате да је Ђилас писао да су у тој фази протерани из Црне Горе, а потом и из Хетцеговине због свог дивљања над цивилним становништвом, убијањем "класних непријатеља" и пуњењем масовних гробница? И Тито је сам кукао да су их црногорски сељаци које су четници Станишића организовали у великом броју протерали италијанским оружјем. Због чега? Комунизам је сасвим лепо прихваћен тамо пре рата, имао је велики број присталица - у односу на друге крајеве.
Шта вам значи бити "неутралан"? Срби су тамо били у рату - за голи живот, како да буду "неутрални"?
Италијани су били савезници са Немцима а ови су били ментори НДХ, тако да су формално били на истој страни. У пракси, имали су потпуно супротне циљеве и интересе. Српски интереси су се делимично поклапали са италијанским, а на штету Немаца и НДХ.
Четници су се борили првенствено против усташа, што се,наравно, није смело јавно причати због немаца, па је цела та њихова комуникација била покривена причом о "борби против комуниста". У стварности, четници су користили италијанско оружје за борбу против и једних и других. Не заборавите, када су се четници решили усташа, италијани су наоружали муслимане и напујдали их против Срба, како би четнике везали и како ови не би превише оснажили. Из истог разлога су неколико пута спашавали и комунисте од потпуног уништења.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 785

Izвињавам се, али бих се укључио у ову расправу:

nemosav1 ::
1. "pasja groblja" je cetnicki propagandni termin iz 90tih
2. Redosled i objasnjenje ne stoje.Srbi su mogli ostati neutralni u talijanskoj okupacionoj zoni (zone 1, 2, i 3).
3. Talijani nisu bili u ratu sa NDH, a cetnicke usluge talijanima (koje su cetnici ponudili), su bile iskljucivo protiv partizana.1. Ова опаска о ,,пасјим гробљима,, као четничкој пропаганди је сувишно и коментарисати.
2. Неутралност у околностима у којима се српски народ би резултирала њихово потпуно истребљење, јер би на тај начин остали без икакве заштите, препуштени усташком ножу. Срби су у оваквој ситуацији бирали између два зла и изабрали мање зло(Италију), која им је у том моменту могла пружити какву-такву заштиту.
3. Свака конфронтација са Италијанима угрозила би ионако незавидан положај српског народа у НДХ.


Citat:Ademovic: "Cetnistvo i cetnicka propaganda u juznoslavenskim zemljama u drugom svjetskom ratu"

Фадиљ Адемовић? Занимљиво...врло...offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 725

Citat:Четници су се борили првенствено против усташа, што се,наравно, није смело јавно причати због немаца, па је цела та њихова комуникација била покривена причом о "борби против комуниста". У стварности, четници су користили италијанско оружје за борбу против и једних и других. Не заборавите, када су се четници решили усташа, италијани су наоружали муслимане и напујдали их против Срба, како би четнике везали и како ови не би превише оснажили. Из истог разлога су неколико пута спашавали и комунисте од потпуног уништења.

1.pa su zbog toga 1942 potpisali ugovore sa ustasama, da bi se mogli bolje boriti protiv njih ? (nemoj mi servirati ponovo bedastocu, kako su cetojke samo potpisivale ugovore sa domobranima.Ugovori su bili jedno-obrazni , izmedju drzave NDH (koju cetnici moraju priznati) i razlicitih cetnickih odreda.Razlog za potisivanje je zajednicka borba protiv komunizma
2. Cetnici se nisu resili ustasa, oni su parazitizirali sa njima zajedno , od 1943, na nemacki racun
Ustase su na Ljevca polju prakticki unistili cetnike, tako da izgleda da su se ustase resile cetnike, a ne obrnuto
3. Nije li Mihailovic preko advokata Barsica, cak zamolio Pavelica za neke sitne usluge
4.Naravno da su talijani naoruzali muslimane , isto kao i cetnike u okviru MVAC.Nemci su ih posle naoruzali uokviru Handzar divizije
5. Ko je spasavao komuniste od potpunog unistenja? Vila Ravijojla?

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2009
 • Poruke: 260
 • Gde živiš: Danmark

Четници су се борили првенствено против усташа, што се,наравно, није смело јавно причати због немаца, па је цела та њихова комуникација била покривена причом о "борби против комуниста"...
************************

hmm.. khmm
zanimljiva teza.

offline
 • Pridružio: 18 Jan 2012
 • Poruke: 600

Jovan Nenad ::
2. Неутралност у околностима у којима се српски народ би резултирала њихово потпуно истребљење, јер би на тај начин остали без икакве заштите, препуштени усташком ножу. Срби су у оваквој ситуацији бирали између два зла и изабрали мање зло(Италију), која им је у том моменту могла пружити какву-такву заштиту.
3. Свака конфронтација са Италијанима угрозила би ионако незавидан положај српског народа у НДХ.Srpski narod je izabrao partizane a ne Italijane i cetnike u NDH.

Italijani su tetosali cetnika iskljucivo zbog partizana.Da nije bilo partizana Italijani ne bi tolerisali cetnike. Italijani su koristili i ustase i cetnike u borbi protiv paritzana.Tacno je da su imali problem da ih iskoordinisu ali je laz da su Srbi kao narod prihvatili Italijane.Ili da su NDH i Italijani bili samo formalno prijatelji.Postojao je antagonizam i incidenti ali su ustase i Italijani saradjivali.

Inace NOR je izneo srpski narod u tzv.NDH nisu vanzemaljci.

Tragicno je sto mnogo potomaka partizana naseda na jeftinu cetnicku propagandu koji koriste nesrecan polozaj srpskog naroda devedesetih godina pa su partizani i komunisti krivi za sve i svasta.

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2012
 • Poruke: 207

nemosav1 ::
1.pa su zbog toga 1942 potpisali ugovore sa ustasama, da bi se mogli bolje boriti protiv njih ? (nemoj mi servirati ponovo bedastocu, kako su cetojke samo potpisivale ugovore sa domobranima.Ugovori su bili jedno-obrazni , izmedju drzave NDH (koju cetnici moraju priznati) i razlicitih cetnickih odreda.Razlog za potisivanje je zajednicka borba protiv komunizma


1. Nego, ne odgovovoriste mi na pitanje: Ko je tacno potpisao ugovor sa drzavom NDH, u cije ime, na koji rok? Kako je moguce da svi ti "razliciti cetnicki odredi" 'potpisuju ugovor' sa drzavom NDH? Zar ti sporazumi koje su potpisali razliciti cetnicki odredi ne ukazuju da je rec o lokalnim sporazumima? I koja je njihova svrha ako se vec ima ugovor potpisan na drzavnom vrhu? Sta je od toga, odlucite se..

A ovde sami sebi uskacete u stomak:
prvo kazete:
a) pa su zbog toga 1942 potpisali ugovore sa ustasama...Ugovori su bili jedno-obrazni (znaci odnosili su se i na ustase, podrazumeva se da su ugovori postovani...)
a onda:
b) Ustase su na Ljevca polju prakticki unistili cetnike, tako da izgleda da su se ustase resile cetnike, a ne obrnuto

Covek kada cita ove kontradiktornosti, mora biti ili moron ili krajnje ideoloski zaslepljen da uopste ovakve stvari uzima u razmatranje. Ja nisam ni jedno ni drugo.

Razliku izmedju domobrana i ustasa su pravili i cetnici i komunisti i okupatori. Cetnici su pravili sporazume sa domobranima da bi zaustavili genocid nad Srbima od ustasa, sto od komunista.
To se lepo vidi i iz sledeceg:

Citat:Када је 12. августа 1941. Светозар Вукмановић Темпо добио писмо Ђуре Пуцара о покољу 650 људи, жена и деце у околини Приједора, после чега се очекивало да ће Немци узети Србе у заштиту и укинути усташку власт, он је одговорио:
"Много више ме је забринула вијест да су окупатори ишли на укидање усташке власти у Приједору и да је читаву власт у граду преузела регуларна војска НДХ. Уколико окупатор почне стварати стање у коме ће се према Србима примењивати неки праведнији закони, то може да поколеба велики дио сељачких маса и да угрози развој оружане борбе."
(Светозар Вукмановић Темпо, Револуција која тече, страна 210.)


Gorski car ::
Srpski narod je izabrao partizane a ne Italijane i cetnike u NDH.


Hm.. Pogledati gornji citat. A moze i ovo:

Citat:Наређење које је у име Ј. Б. Тита издао Арсо Јовановић, 27. децембра 1941. године. Под тачком 3, у овом наређењу се каже:
"Против окупатора комунистичке јединице не могу се борити, зато што је окупатор исувише јак, што је способан и спреман да уништи једним замахом целокупну нашу организацију..."
Тачка 4 гласи:
"Такође и са усташама бесмислено би било да се води са наше стране ма каква војна акција с обзиром на њихово модерно наоружавање од стране окупатора, а друго што усташе у овом по нас згодном времену истребљују српски народ који је у огромној већини против нас..."


Evo kako Srbin "rado ide u partizane":

Citat:
Кардељево монструозно писмо Брозу од 2. августа 1941:
Код неких другова постоји бојазан од репресалија (не у руководству), од уништења села и људи итд. Баш тај страх највише кочи одлучније приступање мобилизацији хрватских села. А ја држим да ће баш репресалије пребацити хрватско село на страну српског села. У рату се не смијемо плашити уништавања читавих села. Терор ће безусловно довести до оружане акције. У том духу смо и донијели сада наше конкретне закључке... Образовати одреде заједно са мачековцима. Треба изазвати њихову акцију. Терор против мачековаца подићи ће тек читаву Хрватску у отпор."
(Зборник, том 2, књига 2, 31.)


Sta o partizanima misle Srbi iz Hercegovine:

Citat:Пролећа 1942, у Херцеговини, комунисти су ликвидирали толико много српских цивила, да су их у једном селу напале голоруке жене. Командант нападнутог Краљевачког батаљона 1. пролетерске бригаде, овако описује тај догађај:
"Слушајући ове несрећне српске жене, које су се усудиле да голим рукама насрну на митраљез, свесне тога како се све ово може завршити, покушао сам да дођем до одговора на загонетно питање. Све је, међутим, било узалуд. Оне нису хтеле ни једну једину реч да изусте. Из очију им је севала неодољива мржња. Остала је и таква и она која је животом морала да плати покушај не само да морално до презира унизи Краљевачки батаљон 1. пролетерске бригаде, него чак и да доведе у питање и његов опстанак."
(Павле Јакшић, Над успоменама, књига 1, страна 235.)


Zanimljivo je da su goloruke uplasene i ogorcene zene "dovele u pitanje opstanak bataljon proleterske brigade" Very Happy

Gorski car ::Italijani su tetosali cetnika iskljucivo zbog partizana
Videti prethodni citat..
Gorski car ::Italijani su tetosali cetnika iskljucivo zbog partizana.Da nije bilo partizana Italijani ne bi tolerisali cetnike. Italijani su koristili i ustase i cetnike u borbi protiv paritzana.Tacno je da su imali problem da ih iskoordinisu ali je laz da su Srbi kao narod prihvatili Italijane.Ili da su NDH i Italijani bili samo formalno prijatelji.Postojao je antagonizam i incidenti ali su ustase i Italijani saradjivali.

U stvari, da nije bilo partizana i ustasa, pitanje je da li bi cetnici tolerisali Italijane.
Samo mi ovde nije jasno: zasto je Italijanima bio problem da iskoordinisu cetnike i ustase, kada smo videli gore da su cetnici skopili sporazum sa NDH (i ustasama) te "zakopali ratne sekire"? Sto bi njima bio problem da kao "nadredjeni" nametnu svoju volju? Nemcima je to sa hrvatskim jedinicama uspevalo...
Gorski car ::Inace NOR je izneo srpski narod u tzv.NDH nisu vanzemaljci.

Samo sto je deo tog naroda u "NOR-u" do 44. cinio manje od 1% ukupne populacije Srba.

Gorski car ::
Tragicno je sto mnogo potomaka partizana naseda na jeftinu cetnicku propagandu koji koriste nesrecan polozaj srpskog naroda devedesetih godina pa su partizani i komunisti krivi za sve i svasta.

Glupo je zaliti se na propagandu kada znamo da su komunisti i bili i ostali nenadmasni na tom polju.
Snaga cinjenica ljudima polako otvara oci Very Happy

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2012
 • Poruke: 207

Него, да се вратимо суштини и конкретним стварима:
gorran ::
BongoFury ::Нити је могао да зна тачан распоред и однос ДМ и партизанских снага. Телеграм је упућен 28.маја, 1 дан после спуштања Дикинове мисије у партизански штаб. Одакле је он могао да има овакве информације?
Ultra


Реч је о телеграму каирске СОЕ упућеном ДМ од краја маја 43, са наредбом да своје снаге повуче источно од Копаоника. У ствари, Горанове тврдње да је наредба дошла од Вилсона лично су врло сумњиве, као и тврдња да је он је информације имао од "Ултре".
Прво, 3 месеца након овог ицидента, Вилсон по генералу Армстронгу шаље следеће пријатељско писмо:

Citat:Велико ми је задовољство што ми се указује прилика да Вам пошаљем ову личну поруку преко генерала Армстронга, и да вас обавестим да је начин снабдевања побољшан и да вам сада могу слати много више ратног материјала.
Потпуно разумем да оружје којим сада располажу ваше снаге није никако довољно за фронталне нападе на непријатеља који је наоружан много тежим наоружањем, али ми се чини да је саботажа у оквиру ваших могућности, Та врста активности била би у данашњој фази рата од огромне вредности за нашу заједничку ствар.
Врло су ми добро познате огромне жртве које је до сада поднео јуначки народ ваше земље - дивне и узвишене жртве којима ће историја одати признање и надам с да ће знатна помоћ коју смо сада у стању да вам понудимо у великој мери допринети ослобођењу од тиранског немачког јарма. (ФО 371/37591)


Треба нагласити да су и пре него што је ДМ примио ово писмо, увелико интензивиране саботаже и антиосовинске акције. То значи да те акције, и оне потоње, којих је било много од августа месеца, до краја новембра, не би приписивале Вилсоновом "наређењу".
Примери:
Citat:Према вестима о герили на Балкану опадање морала код Италијана значи да Михаиловићевци задају велике муке осовини у Србији. Успешне акције ових против дунавске флоте тако брину Немце да су појачали ионако нечовечне одмазде због тога. Чује се да су Немци у Београду стрељали 50 невиних особа укључујући жене и децу, сви у простору од пола километра са српске стране реке бездушно исељени. Немци посекли околну шуму у бесомучном покушају да спрече даље нападе да дунавски саобраћај по њих од пресудне важности. (Државни министар у Каиру - ФОфису 4.8.43, ФО 371/ 37589)
Citat:Пошто је примио вест о предаји генерала Бадоља, након савезничке инвазије Италије 3.септембра, ДМ је преко радиа наредио свим својим командантима да свуда нападну немачке и италијанске окупационе снаге, верујући да инвазија није далеко. Сведок је лично прочитао многа од тих наређења. (Менсфилдова изјава.)

Батинашки телеграм дефинитивно није потекао од Вилсона, већ од каирске СОЕ.
Даглас Хауард пише:
Citat:Чињеница је, уверен сам да, каирска СОЕ и државни министар (Џ.Кеси) не желе да дође до повољног споразума са Михаиловићем. Толико пута смо били на прагу да то постигнемо. Сваки пут се нешто испречило и то се покварило. По моме сећању овако је било:
Ми смо Бејлију послали налог (налог је рађен у сарадњи са ЈВИ, о неопходности интензивирања акција против осовине у складу са планираним искрцавањем савезника на медитерану и да се покуша склопити примирје са партизанима, моја прим.); из разних разлога или под ртазним изговорима Михаиловић га је примио тек после неколико недеља. Баш када је Михаиловић хтео да одговори, Глеконер шаље "убитачни" телеграм. Требало је више недеља да се то исправи. ДМ онда шаље свој одговор - по нашем и овдашњем СОЕ, сасвим прихватљив. Пре него што смо стигли да одговоримо, Бејли (на своју руку) шаље свој ултиматум. Михаиловић поново одговара прихватљиво, али сада каирска СОЕ сматра да је одговор није прихватљив и предлаже да га још једном (!) "ставимо на пробу", правдајући тај корак тиме што ће ДМ вероватно одбити да сарађује са нама. Зар није било много природније рећи му да прихватамо његов одговор и да ћемо учинити све да га помогнемо. Тек онда, ако нам његов став не буде по вољи и он не испуни оно што је обаћао, треба да приступимо промени наше политике. Али, то чинити на основу претпоставке да се он неће држати обећања сасвим лићи на начин како каирска СОЕ отправља своје послове. (ФО 371/37590)


Даље, може се видети да "Ултра" нема утицај ни на "батинашки" телеграм ни на Вилсоново пријатељско писмо од септембра.
Иначе, када се аргументи не могу другачије објаснити, објашњавају се "ултром".

Није вероватно да је Вилсон имао увид у ултрине податке из још једног разлога. "Разбијање немачке шифре" је чувано као највећа тајна, и њеним подацима је имало приступ врло ограничени број људи. Строго се водило рачуна да се те информације не прослеђују "оперативцима на терену" јер је постојала опасност да немци сазнају да су "проваљени".
Хедер Вилијамс тврди да су се ултриним подацима користили искључиво људи у Енглеској, у сигурности "тајних штабова". Такође је једна од оних који тврде да је Ултра - Енигма прецењена и да се у већини случајева ради о хватању порука од трећеразредног значаја, тј о порукама које су размењивали локални команданти на терену. Наводи да према доступним информацијама, нема доказа да је ухваћен значајнији број порука од веће важности, рецимо оне које су се размењивале између немачке врховне команде или министарстава и значајнијих командатата на терену.

Друга могућност, (мада ово сматрам недоказаном теоријом) да су и ту службу "избушили" прокомунистички активисти, и да су у складу са идеологијом лажирали, тј селектирали изваештаје слате Лондону - нешто слично као што је било у каирској СОЕ (за шта је доказано да су пресудни утицај имали преставници "лево оријентисане" фракције )

Наставиће се...

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 785

[quote="Gorski car"]Jovan Nenad ::
2. Неутралност у околностима у којима се српски народ би резултирала њихово потпуно истребљење, јер би на тај начин остали без икакве заштите, препуштени усташком ножу. Срби су у оваквој ситуацији бирали између два зла и изабрали мање зло(Италију), која им је у том моменту могла пружити какву-такву заштиту.
3. Свака конфронтација са Италијанима угрозила би ионако незавидан положај српског народа у НДХ.Citat:Srpski narod je izabrao partizane a ne Italijane i cetnike u NDH.

Нисам баш сигуран у то што тврдите.

Citat:Italijani su tetosali cetnika iskljucivo zbog partizana.Da nije bilo partizana Italijani ne bi tolerisali cetnike.
Рекох да је сарадња између Италијана и четника постојала, али је била нужна. У циљу заштите становништва.

Citat:Inace NOR je izneo srpski narod u tzv.NDH nisu vanzemaljci.

Да, а у врху Главног штаба Хрватске Иван Рукавина, Владимир Бакарић, Фрањо Огулинац, Павле Пап,Карло Мразовић. Као што се да видети, све сами Срби Very Happy . Да не заборавим Владимира Назора и Андрију Хебранга.
Уосталом, од 1943.године, Хрвати чине већину у партизанским јединицама на подручју Хрватске (око 61%) ако је веровати Стругару (Југославија 1941-1945, ВИЗ 1965), Анићу (Народноолсободилачка војска Југославије, 1982)
и Вуковићу (Путевима Главног штаба Хрватске, 1976).

Citat:Tragicno je sto mnogo potomaka partizana naseda na jeftinu cetnicku propagandu koji koriste nesrecan polozaj srpskog naroda devedesetih godina pa su partizani i komunisti krivi za sve i svasta.

Зар је битно ко је чији потомак у овој расправи? Битно је да се се сазна истина, ма колико била болна за неког чији је деда био у партизанима. Истина је истина.

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 725

Citat:1. Nego, ne odgovovoriste mi na pitanje: Ko je tacno potpisao ugovor sa drzavom NDH, u cije ime, na koji rok? Kako je moguce da svi ti "razliciti cetnicki odredi" 'potpisuju ugovor' sa drzavom NDH? Zar ti sporazumi koje su potpisali razliciti cetnicki odredi ne ukazuju da je rec o lokalnim sporazumima? I koja je njihova svrha ako se vec ima ugovor potpisan na drzavnom vrhu? Sta je od toga, odlucite se..


odgovorio sam na to pitanje nekoliko puta, ali izgleda nece da sedne u neocetnicki mozak, jer ne odgovasra sredjeskolskom udzbeniku

[quote]NEZAVISNA DRŽAVA HRVATSKA
GLAVNI STAN POGLAVNIKA
GSP. Br. 1070-1942.
Zagreb, 30. lipnja 1942.
MINISTARSTVU UDRUŽBE


Do sada je Glavni stan Poglavnika preko ovoga povjerenstva vodio pregovore sa
sliedećim četničkim grupama:
1. Grupa Ozrenskih četnika, sastojeći se iz Ozrenskog i Trebavskog odreda-(na području
Velike župe Usora i Soli te Posavje).
2. Grupa Majevičkih četnika (na području Velike župe Usora i Soli, te Posavje) i
3. Grupa Zeničkih četnika-Zenički četnički odred-(na području Velike župe Lašva i
Glaž).
Osim toga po opunomoćenicima vodjeni su pregovori sa četnicima na području velikih
župa Sana i Luka, te Pliva i Rama, zasjecajući i područja velikih župa Livac i Zapolje, te
Posavje.

Svi pregovori, osim onih pod točkom 2. uspjeli su i zapisnički je utvrdjeno, da
četnici priznaju vrhovničtvo Nezavisne Države Hrvatske i kao njeni državljani
izražavaju odanost i lojalnost njenom Poglavaru-Poglavniku i privrženost
Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, te da prekidaju neprijateljstva prema vojnim i
građanskim oblastima Nezavisne Države Hrvatske i obavezuju se u svakom pravcu
pomagati državne oblasti u sredjivanju obćih prilika na cielom dielu Hrvatskog
državnog područja, te im u tu svrhu pružati svaku pomoć.

U ostalim podrobnostima ugovarajuće strane sporazumile su se u sliedećem:
a) dok se organiziraju obćinska poglavarstva samoupravnu vlast na dotičnom području
mogu vršiti zapoviednici četničkih odreda, odnosno po njima imenovane obćinske vlasti,
no pod kontrolom vlasti Nezavisne Države Hrvatske.
b) dok postoji opasnost od partizanskih oružanih bandi, četničke postrojbe mogu
dobrovoljno surađivati sa hrvatskim oružanim snagama na suzbijanju i uništavanju
partizana, te u tu svrhu mogu zadržati oružje pod kontrolom hrvatskih vojnih vlasti.
c) zapoviednici četničkih postrojbi moraju se obvezati da će u što kraćem roku, a najdalje
za mjesec dana, dostaviti nadležnom zapoviedniku divizije izkaz svojih postrijbi (ljudstva
i naoružanja) sa podatcima navedenim u dva obrasca, koja su im u tu svrhu predložena.
d) svaki onaj, koji se zatekne sa oružjem, a nije naveden u izkazima ima se smatrati za
obje strane kao odmetnik
e) kad prestane potreba za držanje oružja kod četničkih postrojba ove će ge predati uz
nagradu hrvatskim državnim vlastima koje će nagradu odrediti
f) hrvatske državne vlasti izdavat će četničkim postrojbama streljivo u koliko to situacija
bude zahtjevala
g) četnici, koji budu ranjeni u borbi s partizanima mogu se liečiti u bolnicama i
ambulantama, kao i ostali pripadnici oružane snage Nezavisne Države Hrvatske
h) pripadnicima četničkih postrojbi mogu se dati nagrade i odlikovanja u koliko se
istaknu u borbi proti partizanima
i) udovicama i siročadi četnika, čiji su hranitelji pali u borbi proti partizana može se
dodieliti potpora od strane države u smislu postojećih zakonskih propisa, koji vriede za
sve državljane Nezavisne Države Hrvatske
j) žitelji dotičnog područja u pogledu prehrane uživaju ista prava kao i ostali državljani
k) obiteljima, čiji su hranitelji u njemačkom zarobljeništvu, a ne pripadaju partizanima,
isplaćuju se podpore u smislu zakonskih propisa, a mogu se izplaćivati mirovine i rente
radničkog osiguranja svima onima, koji na to imaju zakonsko pravo, a lojalni su građani
l) žiteljstvu dotičnog područja u koliko bude imalo preporuku od četničkih zapoviednika
može se dozvoliti zaposlenje na državnim i drugim javnim radovima
m) po preporuci četničkih zapoviednika mogu se vratiti svojim kućama one osobe, koje
se nalaze u logorima, u koliko tomu ne stoje na putu kakvi drugi važni zakonski razlozi
n) svim izbjeglicama dozvolit će se nesmetan povratak svojim kućama, u koliko se nalaze
u državi i koliko su stradale može im se dodieliti pomoć kao i svim ostalim državljanima
Nezavisne Države Hrvatske
o) svima se ima dozvoliti kretanje i izmjena dobara kao i ostalim građanima Nezavisne
Države Hrvatske u smislu postojećih propisa
p) konačno se može omogućiti izmjena još sada postojećih jugoslavenskih novčanica sa
dotičnog područja, a po izkazu koga će predložiti četnički zapoviednici.
Sve ovo odnosi se na pripadnika odnosno državljanina Nezavisne Države Hrvatske..
U koliko na tom području ima inozemaca, imaju zemlju ostaviti, a nesmetan odlazak
ima im se omogućiti.
Četničke postrojbe sudjelovat će dobrovoljno u suzbijanju i uništavanju
komunističko-boljševičkih bandi zajedno sa oružanom snagom Nezavisne Države
Hrvatske, pod obćom zapoviedi zapoviednika ove oružane snage, pri čemu će
zapoviednici četničkih postrojbi zapoviedati svojim postrojbama.
Četničke postrojbe mogu izvoditi samostalne potrebne akcije protiv partizana, no u
ovome će na vrieme izviestiti zapoviednike Hrvatske oružane snage.
Zapisnički su se obje strane obavezale, sve gore navedeno točno ispunjavati i sve
učiniti, da se obje strane sporazuma pridržavaju.
Val želje četnika za mirnim životom i pregovorima i dalje se osjeća, te se i dalje
sklapaju sporazumi.
Potrebno je da izvršni organi i svu dužnostnici na terenu budu obaviešteni o načinu
svoga djelovanja pri uvođenju primljenih obaveza u život, te je radi toga nužno izdati
podrobne upute na temelju obćih smjernica za sklapanja ugovora sa četnicima
(dostavljena od Glavnog stana Poglavnika sa Gsp. Br.1035-42.), da bi se ugovori de facto
i izvršivali.
Nadležni će, svaki u svom djelokrugu, zapoviedati i regulirati sva ona posebna
pitanja, koja spadaju u njihovu kompetenciju i dostaviti na izvršenje podređenim i onih
oblasti na području Velikih župa Bosne, Hercegovine i obalnog pojasa, koji za sada još
nisu obuhvaćene, da bi u danom slučaju svi državni organi, bez zatezanja, mogli točno
uredovati po svim pitanjima političko-socijalnog odnosno vojnog značenja.
Za točnost: Zapoviednik Glavnog stana Poglavnika:
General Prpić v. r. Vojskovođa Kvaternik v. r.[/quote]


a ovde po datumima:
Citat:AGREEMENTS CONCLUDED BY CHETNIK DETACHMENTS WITH PAVELIC'S FORCES IN BOSNIA IN 1942

Varcar Vakuf, April 27, 1942
On the Chetnik side: Uros Drenovic Commander of "Kocic" Chetnik Detachment and Tode Mitrovic Political Representative of Chetnik organizations.
On the part of the Independent State of Croatia: Colonel Emil Rataj, Marko Jungic District Commissioner and Konstantin Urumovic, Representative of District Court. (AVII 2/2, 234).

Banja Luka, May 15, 1942
On the Chetnik side: Captain Vukasin Marcetic, Commander of "Manjaca" Chetnik Regiment, Jovan Misic, Commander of First Battalion and Petar Savanovic Commander of 4th Company of 1st Battalion of "Manjaca" Chetnik Regiment.
On the part of the ISC: Dr. Petar Gvozdic, Grand Zupan (Administrative and Political Official in charge of a region or Zupa) of Sana and Luka Region, Colonel Brozovic Commander of Banja Luka Regiment and Ustashi Regional Leader Beljan. (AVII, 3/2, 234).

Village of Lipac, May 22, 1942
On the Chetnik side: On behalf of the "Ozren" Chetnik detachment: Commander Cvjetin Todic, Chief of Staff Cvjetin Djuric and Staff Counsellor Branko Stakic; on behalf of "Trebava" Chetnik Detachment Commander Savo Bozic, Chief of Staff Petar Arnautovic and Staff Counsellor Djoko Milosevic.
On the part of the ISC: Grand Zupan Dr. Milan Badovinac, Colonel Bogdan Majetic, Commander of IV Infantry Division and Ustashi Lieut. Colonel Ivan Sojat. (AVII, 1/13, 235).

Banja Luka, May 23, 1942
On the Chetnik side: Lazo Tesanovic Cornmander of "Obilic" Chetnik Battalion, Cvetko Aleksic Deputy Commander of "Mrkonjic" Chetnik Battalion, Gostimir Stankovic Commander of 2nd Company of "Mrkonjic" Battalion and ex-member of Parliament Maksim Tesic.
On the part of the ISC: Dr. P. Gvozdic Grand Zupan of Sana and Luka Region, Colonel Bro-zovic Commander of Banja Luka Regiment and Ustashi Regional Leader Mirko Beljan. (AVII, 5/4, 235).

Village of Lopare,May 30, 1942
On the Chetnik side: On behalf of the "Majevica" Chetnik Group: Voivoda Radivoje Kerovic, Vukasin Subotic, Chief of Staff, Djuro Bizic Commander of "Drina" Battalion, Aco Mendunic Commander of Brcko Battalion, Ilija Gajic Commander of Mountain Battalion, Lieutenant Ivan Petrovic and Aide de Camp Mirko Djukanovic.
On the part of the ISC: On behalf of the Commander of the 3rd Infantrv Division, Colonel Grgic. (AVII, 7/2, 233).
Banja Luka, June 9, 1942
On the Chetnik side: Rade Radic Commander of "Borja" Chetnik Detachment.
On the part of the ISC: Grand Zupan Dr. P. Gvozdic, Colonel Brozovic and Ustashi Regional Leader Mirko Beljan. (AVII, 5/8, 233).

Prnjavor, June 14, 1942
On the Chetnik side: On behalf of "Borja" Chetnik Detachment: Commander Rade Radic, Chief of Staff Jovo Kitic, Aide de Camp Mirko Jovanovic, Ljubomir Cakeljic, Teodor K. Arsenic and Milos Djujic.
On the part of the ISC: Lieut.Colonel Janko Jankovic Chief Regional Ustashi Leader, Captain D. Ceranic, Senior Lieutenant Coja Maks Juric and Ustashi District Leader Hrvoje Juric. (AVII, 2/8, 233).

Zenica June 14, 1942
On the Chetnik side: Golub Mitrovic Commander of Zenica Chetnik Detachment, Jovo Lakic Deputy Commander, Vojislav Balan Chief of Staff, Petar Malisa Assistant Chief of Staff and Jovan Ilicic Commander of 1st Chetnik Company.
On the part of the ISC: Grand Zupan Dr Milan Badovinac, Colonel Ante Prohaska and Ustashi Lieut. Colonel Ivan Sojat. (AVII, 1/6, 232).

Village of Lopare June 15, 1942
On the Chetnik side, on behalf of the "Majevica" Chetnik group: Voivoda Radivoje Kerovic, Vukasin Subotic, Rade Tomincevic, Lieutenant Jeremija Lazic, Mirko Djukanovic, Ilija Galic and Petar Kerovic.
On the part of the ISC: Grand Zupan Dr. Milan Badovinac, Colonel Emil Radl, Commander of 3rd Infantry Division, and Ustashi Lieut. Colonel Ivan Sojat. (AVII, 12/2, 233)

Village of Vraci , August 31, 1942
On the Chetnik side: Plenipotentiary of Main Headquarters of the Bosnian Chetnik Detachments Lieutenant Mihailo Stakic, Golub Mitrovic, Commander of Zenica Chetnik detachment, Tanasic Risto, Petar Malisa, Veljko Vukovic, Milos Vidacak and Dusan Trbic.
On the part of the ISC: Captain Ivan Sepl, Commander of Zenica Domobran Garrison Eugen Arid District Prefect, Senior Lieutenant Dzemal Hadzic and Mayor of Zenica Ismet Salcinovic. (AVII, 616 232).

Village of Crnjelovo, October 12, 1942
On the Chetnik side: Junior Lieutenant Radivoje Banjicic Commander of Bijeljina Chetnik Battalion.
On the part of the ISC: Lieutenant Colonel Cviljusac, Ustashi Captain Tavcar and Lieutenant Riondic. (AVII, 42/2, 233).

offline
 • Pridružio: 18 Jan 2012
 • Poruke: 600

BongoFury ::

A ovde sami sebi uskacete u stomak:
prvo kazete:
a) pa su zbog toga 1942 potpisali ugovore sa ustasama...Ugovori su bili jedno-obrazni (znaci odnosili su se i na ustase, podrazumeva se da su ugovori postovani...)
a onda:
b) Ustase su na Ljevca polju prakticki unistili cetnike, tako da izgleda da su se ustase resile cetnike, a ne obrnuto

Covek kada cita ove kontradiktornosti, mora biti ili moron ili krajnje ideoloski zaslepljen da uopste ovakve stvari uzima u razmatranje. Ja nisam ni jedno ni drugo.


Ne radi se tu o kontraditornosti nego o dijalektici.

Cetnici i ustase nisu saradjivali iz ideoloske bliskosti nego taktickih razloga.

Evo ja tebe pitam ako su bili neprijatelji zasto je Pavle Djurisic verovao da ce ga ustase pustiti da se povuce kroz njihovu teritoriju?
Nemoj da mislis formalnologicki vec dijalekticki da bi razumeo protivrecnost WWII u Yug

BongoFury ::

Razliku izmedju domobrana i ustasa su pravili i cetnici i komunisti i okupatori. Cetnici su pravili sporazume sa domobranima da bi zaustavili genocid nad Srbima od ustasa, sto od komunista.


Jesu zaustavili genocid?


Koje komandovao domobranima:
a)ustase
b)vanzemaljciBongoFury ::
Citat:Када је 12. августа 1941. Светозар Вукмановић Темпо добио писмо Ђуре Пуцара о покољу 650 људи, жена и деце у околини Приједора, после чега се очекивало да ће Немци узети Србе у заштиту и укинути усташку власт, он је одговорио:
"Много више ме је забринула вијест да су окупатори ишли на укидање усташке власти у Приједору и да је читаву власт у граду преузела регуларна војска НДХ. Уколико окупатор почне стварати стање у коме ће се према Србима примењивати неки праведнији закони, то може да поколеба велики дио сељачких маса и да угрози развој оружане борбе."
(Светозар Вукмановић Темпо, Револуција која тече, страна 210.)Sustina komunisticke filosofije je bio da se sve od Triglave do Djevdjelije digne na ustanak i da ne narodi ne popustaju pred jeftinim i LAZNIM obecanjima okupatora.

OKupatori su vodili politiku podeli zastrasi i vladaj.

Nemic nikad ne bi uzeli Srbe u zastitu.Shvatas li ti da je neko dosao da te fizicki unisti i i feudalizuje.Upravo je oruzani otpor terao okupatore da popustaju.Gorski car ::
Srpski narod je izabrao partizane a ne Italijane i cetnike u NDH.


Hm.. Pogledati gornji citat. A moze i ovo:

Citat:Наређење које је у име Ј. Б. Тита издао Арсо Јовановић, 27. децембра 1941. године. Под тачком 3, у овом наређењу се каже:
"Против окупатора комунистичке јединице не могу се борити, зато што је окупатор исувише јак, што је способан и спреман да уништи једним замахом целокупну нашу организацију..."
Тачка 4 гласи:
"Такође и са усташама бесмислено би било да се води са наше стране ма каква војна акција с обзиром на њихово модерно наоружавање од стране окупатора, а друго што усташе у овом по нас згодном времену истребљују српски народ који је у огромној већини против нас..."

[/quote]
To je falsifikat to cak i neki cetnicki fanovi ne priznaju za izvor.
BongoFury ::
Evo kako Srbin "rado ide u partizane":

Citat:
Кардељево монструозно писмо Брозу од 2. августа 1941:
Код неких другова постоји бојазан од репресалија (не у руководству), од уништења села и људи итд. Баш тај страх највише кочи одлучније приступање мобилизацији хрватских села. А ја држим да ће баш репресалије пребацити хрватско село на страну српског села. У рату се не смијемо плашити уништавања читавих села. Терор ће безусловно довести до оружане акције. У том духу смо и донијели сада наше конкретне закључке... Образовати одреде заједно са мачековцима. Треба изазвати њихову акцију. Терор против мачековаца подићи ће тек читаву Хрватску у отпор."
(Зборник, том 2, књига 2, 31.)To se pismo nije odnosilo na Srbe nego Hrvate.Komunisti su zeleli da i Hrvate udju u borbu.Zar to ne bi objektivno pomoglo i Srbima?Zamisli da su i Hrvati stali uz Srbe 1941.

Opet ti kazem komunisti su verovali da represalije mogu samo da dignu narod na ustanak, jer ce tako shvatiti kakvi zlikovci su dosli da im gazduju u otadzbini.

BongoFury ::
Sta o partizanima misle Srbi iz Hercegovine:

Citat:Пролећа 1942, у Херцеговини, комунисти су ликвидирали толико много српских цивила, да су их у једном селу напале голоруке жене. Командант нападнутог Краљевачког батаљона 1. пролетерске бригаде, овако описује тај догађај:
"Слушајући ове несрећне српске жене, које су се усудиле да голим рукама насрну на митраљез, свесне тога како се све ово може завршити, покушао сам да дођем до одговора на загонетно питање. Све је, међутим, било узалуд. Оне нису хтеле ни једну једину реч да изусте. Из очију им је севала неодољива мржња. Остала је и таква и она која је животом морала да плати покушај не само да морално до презира унизи Краљевачки батаљон 1. пролетерске бригаде, него чак и да доведе у питање и његов опстанак."
(Павле Јакшић, Над успоменама, књига 1, страна 235.)


Zanimljivo je da su goloruke uplasene i ogorcene zene "dovele u pitanje opstanak bataljon proleterske brigade" Very Happy

A ti znas sta Srbi iz Hercegovine misle o partizanima 1941?
Da nisi sproveo neku anketu?

INace nisi dobro citirao tekst Pavla Jaksica.Kolovodja tih zena bila je zena komuniste cija je porodica stradala od partizanskih sudova.Inace sami komunisti su osudili skretanja u CG i Hercegovini.

BongoFury ::
Gorski car ::Italijani su tetosali cetnika iskljucivo zbog partizana
Videti prethodni citat..

Jeste cupkali su ih u krilu

BongoFury ::
U stvari, da nije bilo partizana i ustasa, pitanje je da li bi cetnici tolerisali Italijane.

Pa evo u CG nije bilo ustasa a partizana vrlo malo 1942 pa su cetnici opet saradjivali sa fasistima.
BongoFury ::
Samo mi ovde nije jasno: zasto je Italijanima bio problem da iskoordinisu cetnike i ustase, kada smo videli gore da su cetnici skopili sporazum sa NDH (i ustasama) te "zakopali ratne sekire"? Sto bi njima bio problem da kao "nadredjeni" nametnu svoju volju?

Zato sto su se mrzeli a saradjivali su protiv komunista koji su ima bili najveci protivnici.I drugo bili su saveznici Italijanskim fasistima.


BongoFury ::
Nemcima je to sa hrvatskim jedinicama uspevalo...

NI Nemcima nije uspelo da iskordinise cetnike i ustase.


BongoFury ::
Gorski car ::Inace NOR je izneo srpski narod u tzv.NDH nisu vanzemaljci.

Samo sto je deo tog naroda u "NOR-u" do 44. cinio manje od 1% ukupne populacije Srba.


Ma nemoj. Srpska vojska(300 000) u balkansom ratu 1912 cinila je 5 % ukupne populacije Srba( oko 6 000 000 na Yu prostorima ) pa kakav bi zakljucak trebalo da izvucemo?

Ne razumem kakva je to naopaka logika.


Gorski car ::
Tragicno je sto mnogo potomaka partizana naseda na jeftinu cetnicku propagandu koji koriste nesrecan polozaj srpskog naroda devedesetih godina pa su partizani i komunisti krivi za sve i svasta.

Glupo je zaliti se na propagandu kada znamo da su komunisti i bili i ostali nenadmasni na tom polju.
Snaga cinjenica ljudima polako otvara oci Very Happy[/quote]

Ne baratas ti cinjenicama nego Samardzicevim pamfletima

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 669 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 7 sakrivenih i 624 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: alkatraz080, babaroga, Bobby37, celik, Cirkon, dino.usa, djukapfc, Doc, dogodine, doktor1964, Drugsparrow, DzoniHN, hooraay, indja, ivica976, Klecaviks, laki_bb, Markoni29, mercedesamg, Mercury, mihajlot2013, milimoj, nobutado, operniki, Panter, proka89, Skywhaler, Sonyboy, stalker, StefanNBG90, stegonosa, T-72, TegljacMete, tritonus, vlad the impaler, vlvl, W123, Živković