NOVJ i JVUO 1941-1944

147

NOVJ i JVUO 1941-1944

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2012
 • Poruke: 207

Извињавам се на чекању, ево одговора за остала питања које сам остао дужан да дам.
Напомињем, да као и у првом делу, у овоме сам се позвао само на Х. Вилијамс и горенаведено дело.

vathra ::Прво, британци нису прикачили Дражи жиг колаборатора. Иако су имали доказе да сарађују са италијанима, то чак нису ни узимали за озбиљно. На Неретви се показало да су се партизани не само далеко више борили са немцима од четника, него су и после два месеца бежања од немаца успели да нанесу јак пораз четницима. А неколико месеци касније, на савезничкој конференцији се износи податак да је Михаиловићев покрет најјачи на Балкану. Значи да су у том периоду британци дебело гледали кроз прсте Дражи.

Контакти и сарадња локалних команданата са Италијанима у Црној Гори није ни скривана. Штавише Британци су то подржавали (док није требало то искористити као аргумент за напуштање ДМ).
Citat:Велика игра направљена је и око сарадње са Италијанима. То је била безначајна дволичност Британаца који су ДМ давали злато са изричитом наменом да купује оружје од Италијана у време када СОЕ није била у могућности да га сама набавља (стр 262, Далтон Черчилу, 11.12.41 ПРЕМ 3/510; Стивенсон Сарџенту 26.2.44 ФО 371/44250)
Бејли и Хадсон су често слали контрадикторне извештаје у вези са Италијанима, иако су схватали да је та веза корисна, сматрали су да се ту понекад поставља питање ко ту кога користи. Међутим, у светлу нове политике према Италији (избацивање из рата) сматрало се да би "Михаиловић поступајући дискретно према Италијанима могао добити од њих знатну количину оружја и муниције, много већу него што би се СОЕ могла надати да ће им пружити. Он би требало да буде у позицији да убрза повлачење Италијана дефетистичком пропагандом и подмићивањем, а то се може постићи само ако би он остао у пријатељском односу са њима" (стр 144. Пирсон Хамбру, 13 и 23 феб 42(вероватно штамп.грешка, требало би 43), HS5/923)

Слично и са Недићем. Када је требало променити политику, британци су усвојили комунистичке "аргументе" да је то индиректна сарадња са Немцима. Британци нису имали необориве доказе о сарадњи ДМ са Немцима у Србији.

ФО је у новембру добио 2 телеграма у којем се наводи да је Дм у страху од комунизма прихватио сарадњу са Недићем, а то значи и индиректно са Немцима. Ако би се ово доказало то би значило радикалну промену наше досадашње политике. У питању Хауардов извештај 22.11, о Меклиновом извештају - "бомби" (стр237, ФО 371/37614)
Други је Коупов извештај у коме говори да је ДМ одустао од свог обећања да избегава борбе са партизанима и да је издао "наређење о сарадњи" са Недићем. Бејли је већ 26.11 упутио деманти и објаснио да је ДМ само искористио своје проверене људе да их убаци код Недића да би извукао оружје и одећу које му је било очајнички потребно, а после афере са Италијанима. Ти људи су имали обавезу да му се одазову и ни под којим условима да га не нападају, па би тако Недић "само привидно добио наше људе" (стр 237, Коуп Каиру, 13 и 23.11.43, ФО 371/37616, стр).И поред тога што је послат комплетан текст ДМ наређења и поред одлучног Бејлијевог и Армстронговог демантија ипак је 7.1.44 "Стивенсон и даље наводио ДМ наредбу као приближавање сарадњи са непријатељем" (стр. 240, Стивенсон Идну, 7.1.44, Фо 371/44244)
Citat:Каирска СОЕ је стално говорила о томе да постоји довољно доказа о колаборацији којима могу да оправдају повлачење подршке и без пробне операције (алиби за напуштање ДМ, ултиматум који је створио додатне главобоље ФО, моја прим.), али, иако је то ФО стално обећавано, изгледа да они нису никада стигли (стр 263, ФО извештај, јануар 44 ФО 371/59408)

Неретва је последица немачког напада на бихаћку републику и сатеривање партизана на југ, на четнике како би се ови максимално истрошили пре него што их буду дефинитивно уништили.
Партизани су бежећи од немаца упадали на четничку територију коју су ови бранили. Други аспект је борба за обезбеђивање обале уочи ишчекиваног савезничког искрцавања.
Хадсон је овако описао ситуацију:
Citat:Осовина игра занимљиву игру, потискујући партизане са севера, одсецајући их од Хрватске и приморавајући четнике да бране своје територије (стр. 144, Пирсон Хауарду 9.април 43, прилог Хадсонових телеграма серије А и Б, ФО 536/31)

Могуће је да је аргумент да је "ДМ покрет најјачи на Балкану" коришћен ради оправдавања британске дотадашње политике и нагађања око аттивирања зап. савезника отварањем другог фронта. Постоје докази да је ДМ покрет сматран, иако не кључним војним покретом, битним за целокупни исход рата, покретом са великим политичким потенцијалом.(стр 149, Рендел Хауарду, 14.12.42, ФО 371/33472)
Британци напротив, урадили су све да саботирају квалитетну сарадњу и подршку. Нема говора о томе да су му и у једном тренутку попуштали, напротив, отежавали су му (није имао директну комуникацију са ЈВИ, испоручивали ултиматуме, притискали га, слали неадекватну "помоћ"чак и разматрали о томе да га смене/ликвидирају), за разлику од односа са Титом где свега овога није било.
Уосталом, да то није истина указује и наредба каирске СОЕ о моменталном прекиду и напуштању мисија већ 2. децембра 43 (стр 240, Стивенсон ФОфису, 2.12.43, ФО 371/37617) као и Черчилова лична наредба Стивенсону да ДМ буде уклоњен до краја године (стр.234, Черчил Стивенсону, 10.12.43, WO 201/1581)

Напомињем да се све ово дешава непосредно после Техеранске конференције. И сад би ми ребало да помислимо да тамо Черчил није трпео критике Стаљина због неотварања другог фронта, а посебно ако је, као што кажете, ДМ покрет тамо представљен као најјачи? Мислим да је нагла одлука о прекиду и нагли раст помоћи партизанима у великој мери последица Стаљиновог жестоког притиска, било то у записнику или не.

vathra ::После капитулације Италије, партизани су били доста активнији у насталој ситуацији. Али, оно што је преокренуло тас код британаца је било што су нашли доказе о сарадњи четника са немцима. И опет, на конференцији не спомиње никаква издаја или сарадња, него просто д су били мање ефикасни од партизана.

Kao што сам показао горе, у моменту напуштања ДМ Британци нису имали доказе о сарадњи ДМ са Немцима, то је касније укључено у причу, ради правдања. Партизани су без сумње на кнференцији приказани као много активнији од ДМ, али ефикаснији?
Партизани нису били ефикасни (осим као привид да се код њих стално нешто дешава) а што потврђује и извештај ДМИ од 23.августа 42: "Он несумњиво показује велики број операција које изводе партизани који не потпадају под ДМ команду. Сем тога, садржао је и мапе које показују локеације ДМ "поручника" који су постепено установљавали његову организацију широм земље. Уз то, њихови "најтајнији извори" иако показују да се партизанска тактика и организација побољшавају, указују на то да су одмазде Осовине наносиле више штете земљи него партизани Осовини "(стр 120-121, WO 208/2014)

Бејли је, поштујући наредбу да се Италијани наговоре да се придруже борби против Немаца (као нови сабезници) спречио четнике да их разоружају, оружје до кога су се борбом пробијали и које им је било преко потребно. Такав покушај није уследио са супротне стране и чак је разоружавање охрабривано и правдано. Тим оружјем су партизани отерали четнике са територија које су до тада држали, што је опет било протвно званичној одлуци да се свим силама стране спречавају да ратују једних против других и не нападају туђе територије.

vathra ::Али највећи пропуст су две врло дискутабилне тезе:
- "а Тито је јасно ставио до знања да Британци не могу имати и Дражу Михаиловића и партизане" - који је извор за ово? Оно што јесте тачно је да ДМ и Тито нису могли да е сложе, али какво сад стављање до знања??


За почетак, да ли је спорно да мисије код Тита и Драже нису имале исти однос "са домаћинима", нити исти статус код званичника Британије, а посебно код Черчила?

А, ево неких "назнака" о "стављању до знања":
Citat:
У августу 44,"очигледно без знања ДМ", Лукачевић и још 4 команданта шаљу писмо Меклину тражећи да им обезбеди везе са командом на Медитерану и са Краљевском југословенском владом. Поред тога, тражили су од њега помоћ при закључивању пакта о ненападању између њихових снага и партизана, тако да би се и једни и други концентрисали на борбу против Немаца и њихових савезника (стр 255-256, Писмо Лукачевића, Остојића, Баћевића, Новаковића и Кривотошића Меклину, 14.8.44, ФО 371/44262). Меклин је о томе дискутовао са Титом који је рекао да четници морају доћи под његову оперативну команду, као део његових снага (стр 256, Меклин нач. штабова 24.8.44 ФО 371/44262)

Лукачевић је овом приликом, и у другим, ранијим ситуацијама истакао да нема намеру да приступи партизанима, па од договора није било ништа (Х.Вилијамс, иста стр)
Citat:
Званична британска политика сада је подржавала федералну Југославију, што се слагало са Титовим дугорочним плановима за организацију земље. Током разговора о саставу нове југословенске владе, Тито је, пошто је већ основао алтернативну, АВНОЈ - евску владу, навео да би можда дозволио додатне чланове, под условом да нису ни на који начин "упрљани" везом са ДМ или ЈВИ (иста стр, Стивенсон за ФО, 3.3.44 WO 201/1583)Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 725offline
 • Pridružio: 02 Sep 2012
 • Poruke: 207

@ Nemosav1

Која је сврха постављања овог скена (без икаквог коментара)?
Друго, да ли бисте могли да преведете или парафразирате текст - макар овај део који је наглашен жутом бојом (јер претпостављам да је ту поента).
Хвала унапред

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5519

BongoFury ::

Контакти и сарадња локалних команданата са Италијанима у Црној Гори није ни скривана. Штавише Британци су то подржавали (док није требало то искористити као аргумент за напуштање ДМ).

Kad, gde ko, kako ???

BongoFury ::


Слично и са Недићем. Када је требало променити политику, британци су усвојили комунистичке "аргументе" да је то индиректна сарадња са Немцима. Британци нису имали необориве доказе о сарадњи ДМ са Немцима у Србији.


Da, jadni neiskusni u politici britanci, oni su usvajali nesto od pokreta za kojeg nisu niti priznavali da postoji u to vreme.Oni nisu cak ni uspeli da razbiju Enigmu i da prisluskuju njemce, sve je to komunisticka laz i zavera.

BongoFury ::
Бејли је већ 26.11 упутио деманти и објаснио да је ДМ само искористио своје проверене људе да их убаци код Недића да би извукао оружје и одећу које му је било очајнички потребно, а после афере са Италијанима. Ти људи су имали обавезу да му се одазову и ни под којим условима да га не нападају, па би тако Недић "само привидно добио наше људе"


A ovo kao ono nije saradnja ??

BongoFury ::
Неретва је последица немачког напада на бихаћку републику и сатеривање партизана на југ, на четнике како би се ови максимално истрошили пре него што их буду дефинитивно уништили.
Партизани су бежећи од немаца упадали на четничку територију коју су ови бранили. Други аспект је борба за обезбеђивање обале уочи ишчекиваног савезничког искрцавања.


Cetnici su tolko branili ovu teritoriju od iznenadnog partizanskog upada u nju, sto su morali da privuku jedinice cak iz Srbije jer su bili tolko iznenadjeni. Cak je i Cica morao da dodje blize frontu da bi se uverio kolko je iznenadjen.

BongoFury ::
Британци напротив, урадили су све да саботирају квалитетну сарадњу и подршку. Нема говора о томе да су му и у једном тренутку попуштали, напротив, отежавали су му (није имао директну комуникацију са ЈВИ, испоручивали ултиматуме, притискали га, слали неадекватну "помоћ"чак и разматрали о томе да га смене/ликвидирају), за разлику од односа са Титом где свега овога није било.


Vidi ti pokvarene britance, sta su se oni zamisljali ?? Da ako Cici salju oruzje, eksplozive, municiju, hranu i lovu i jos neku tamo pomoc, mogu da naredjuju Cici da dize njemce u vazduh ??? Tolko su bili pokvareni, sto su ga cak i uljudno zamolili nekoliko puta pre nego sto su otisli od njega.
Kakav bezobrazluk !!

BongoFury ::
Kao што сам показао горе, у моменту напуштања ДМ Британци нису имали доказе о сарадњи ДМ са Немцима, то је касније укључено у причу, ради правдања. Партизани су без сумње на кнференцији приказани као много активнији од ДМ, али ефикаснији?


Pa jes, sta znaju britanci o svetu, mislim razumes ti mene.

BongoFury ::
Партизани нису били ефикасни (осим као привид да се код њих стално нешто дешава) а што потврђује и извештај ДМИ од 23.августа 42: "Он несумњиво показује велики број операција које изводе партизани који не потпадају под ДМ команду. Сем тога, садржао је и мапе које показују локеације ДМ "поручника" који су постепено установљавали његову организацију широм земље. Уз то, њихови "најтајнији извори" иако показују да се партизанска тактика и организација побољшавају, указују на то да су одмазде Осовине наносиле више штете земљи него партизани Осовини "(стр 120-121, WO 208/2014)


Cudno je to da su i njemci mislili isto, pa su prema partizanima skoro celo vreme rata drzali izmedju deset i petnajest svojih divizija, ne racunajuci i jedinice svojih suradnika, dok su u "buntovnickoj Drazinoj" Srbiji drzali maksimalno tri.
Stvarno neki nepismen narod ovi njemci.

BongoFury ::
Бејли је, поштујући наредбу да се Италијани наговоре да се придруже борби против Немаца (као нови сабезници) спречио четнике да их разоружају, оружје до кога су се борбом пробијали и које им је било преко потребно. Такав покушај није уследио са супротне стране и чак је разоружавање охрабривано и правдано. Тим оружјем су партизани отерали четнике са територија које су до тада држали, што је опет било протвно званичној одлуци да се свим силама стране спречавају да ратују једних против других и не нападају туђе територије.


Sve ono oruzje sto Bejli nije hteo da uzme italijanima, naslo se u njemacke ruke (osim ono sto su im partizani bezobrazno ukrali (majku im banditsku i komunisticku)


BongoFury ::
У августу 44,"очигледно без знања ДМ", Лукачевић и још 4 команданта шаљу писмо Меклину тражећи да им обезбеди везе са командом на Медитерану и са Краљевском југословенском владом. Поред тога, тражили су од њега помоћ при закључивању пакта о ненападању између њихових снага и партизана, тако да би се и једни и други концентрисали на борбу против Немаца и њихових савезника (стр 255-256, Писмо Лукачевића, Остојића, Баћевића, Новаковића и Кривотошића Меклину, 14.8.44, ФО 371/44262). Меклин је о томе дискутовао са Титом који је рекао да четници морају доћи под његову оперативну команду, као део његових снага (стр 256, Меклин нач. штабова 24.8.44 ФО 371/44262)
Лукачевић је овом приликом, и у другим, ранијим ситуацијама истакао да нема намеру да приступи партизанима, па од договора није било ништа (Х.Вилијамс, иста стр)


Nesto su se rano setili.


Ma kolko ti ili neki slicni u razmisljanju tebi zelite da prekrajate istoriju, istorija se vec desila, stvari koje su se desile mogu razlicito da se tumace, ali ishod je poznat i krajan, to se ne moze promeniti.

Fakt br1. Partizani su imali odredjeni cilj.
Fakt br2. Partizani su krenuli da ostvare ono sto su zeleli.
Fakt br3. Partizani su bili dovoljno odlucni da ostvare ono sto zele.
Fakt br4. Partizani su ostvarili ono sto su zeleli.
Fakt br5. Imali su oni mnogo problema pri ostvarivanju svojih ciljeva, ali uspeli su sve te teskoce da prebrode, i tokom tih prebrodjivanja postajali su sve jaci i jaci.
Fakt br6. Cetnici nisu imali nista od ovog.

offline
 • Pridružio: 04 Dec 2011
 • Poruke: 519

[quote="Trpe Grozni"]BongoFury ::


Ma kolko ti ili neki slicni u razmisljanju tebi zelite da prekrajate istoriju, istorija se vec desila, stvari koje su se desile mogu razlicito da se tumace, ali ishod je poznat i krajan, to se ne moze promeniti.

Fakt br1. Partizani su imali odredjeni cilj.
Fakt br2. Partizani su krenuli da ostvare ono sto su zeleli.
Fakt br3. Partizani su bili dovoljno odlucni da ostvare ono sto zele.
Fakt br4. Partizani su ostvarili ono sto su zeleli.
Fakt br5. Imali su oni mnogo problema pri ostvarivanju svojih ciljeva, ali uspeli su sve te teskoce da prebrode, i tokom tih prebrodjivanja postajali su sve jaci i jaci.
Fakt br6. Cetnici nisu imali nista od ovog.


Ishod niko ne menja vec se pokusava sagledati situacija i iz drugog ugla tj. ugla koji je ne prihvatljiv za stranu koja je pobedila.
Strana koja je pobedila je svoju pobedu predstavila na jedan epopejski nacin ali postoje i cinjenice koje tek trebaju da pokazu sta se zapravo desavalo.
I ako sam monarhistickog opredeljenja ja ljude koji su poginuli pod zvezdom gledam kao heroje koji su zeleli slobodu i oni nikome nisu problem. Problem je bio aparat koji su cinili malobrojni kadrovi koji nisu prezali ni od cega, cela prica je o njima a ne o kostima nesrecnika koji se nisu vratili kuci ili pak o obicnom seljaku koji je skinuo titovku i sinjel i otisao na njivu da zaradi hleba

I danas postoje ljudi kao i nekada koji veruju u krilaticu [u]da cilj opravdava sredstvo[u]
Srpski narod nema vise pravo na gresku jer je razbijen na komade, i vise nego sto se misli mu je potrebno da sagleda sve sta se sa njim desavalo u celom XX veku da bi mogao da ozdravi i krene napred

Sve sto si pobrojao za partizane imali su i cetnici ali sudbina je izabrala jedne...

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2012
 • Poruke: 207

Trpe Grozni ::BongoFury ::

Контакти и сарадња локалних команданата са Италијанима у Црној Гори није ни скривана. Штавише Британци су то подржавали (док није требало то искористити као аргумент за напуштање ДМ).

Kad, gde ko, kako ???


Пише у горњем посту. Има таквих података још, само ме мрзело да куцам. Током целог "периода подршке" Михаиловићу, Британци су знали, толерисали, подржавали контакте са Италијанима (док им је то одговарало).

Trpe Grozni ::BongoFury ::

Слично и са Недићем. Када је требало променити политику, британци су усвојили комунистичке "аргументе" да је то индиректна сарадња са Немцима. Британци нису имали необориве доказе о сарадњи ДМ са Немцима у Србији.

Da, jadni neiskusni u politici britanci, oni su usvajali nesto od pokreta za kojeg nisu niti priznavali da postoji u to vreme.Oni nisu cak ni uspeli da razbiju Enigmu i da prisluskuju njemce, sve je to komunisticka laz i zavera.


Нису они нити јадни нити глупи, они само заслужују придеве друге врсте
Ево још једног доказа: "Сумњам да је требало рећи Титу да смо спремни да више не сарађујемо са ДМ, прво зато што ми још увек немамо непобитне доказе о његовом рђавом држању, а друго, зато што би тактички било боље да ово задржимо као уступак ако не буде хтео да сарађује са краљем (Идн Черчилу, 29. децембра, 43; PREM 511/2)"

Или порука из 44 (парафразирам): "Генерал Армстронг не износи често понављану причу о колаборацији ДМ са Немцима. Ипак је он са њим све време био са њим. Никада нисам схватао на каквим доказима она почива, иако сам више пута питао.."

П.С. Можда Енглези у то време још нису добро савладали немачки језик Wink

Trpe Grozni ::BongoFury ::
Бејли је већ 26.11 упутио деманти и објаснио да је ДМ само искористио своје проверене људе да их убаци код Недића да би извукао оружје и одећу које му је било очајнички потребно, а после афере са Италијанима. Ти људи су имали обавезу да му се одазову и ни под којим условима да га не нападају, па би тако Недић "само привидно добио наше људе"

A ovo kao ono nije saradnja ??


Оно што је сигурно је да ти то тако доживљаваш

Trpe Grozni ::BongoFury ::
Неретва је последица немачког напада на бихаћку републику и сатеривање партизана на југ, на четнике како би се ови максимално истрошили пре него што их буду дефинитивно уништили.
Партизани су бежећи од немаца упадали на четничку територију коју су ови бранили. Други аспект је борба за обезбеђивање обале уочи ишчекиваног савезничког искрцавања.


Cetnici su tolko branili ovu teritoriju od iznenadnog partizanskog upada u nju, sto su morali da privuku jedinice cak iz Srbije jer su bili tolko iznenadjeni. Cak je i Cica morao da dodje blize frontu da bi se uverio kolko je iznenadjen.


Није био изненадан (hint: обавештајна служба Very Happy ). Четници су се концентрисали тамо због очекиваног искрцавања. Тамо није била четничка главнина - партизанска јесте.

Trpe Grozni ::BongoFury ::
Британци напротив, урадили су све да саботирају квалитетну сарадњу и подршку. Нема говора о томе да су му и у једном тренутку попуштали, напротив, отежавали су му (није имао директну комуникацију са ЈВИ, испоручивали ултиматуме, притискали га, слали неадекватну "помоћ"чак и разматрали о томе да га смене/ликвидирају), за разлику од односа са Титом где свега овога није било.

Vidi ti pokvarene britance, sta su se oni zamisljali ?? Da ako Cici salju oruzje, eksplozive, municiju, hranu i lovu i jos neku tamo pomoc, mogu da naredjuju Cici da dize njemce u vazduh ??? Tolko su bili pokvareni, sto su ga cak i uljudno zamolili nekoliko puta pre nego sto su otisli od njega.
Kakav bezobrazluk !!


Ужас! Ти стварно ово мислиш?

Citat:Током 10 недеља након мог приспећа у ДМ штаб стигле су нам само 2 авионске пошиљке. Неколико тона опреме садржавало је тридесет милиона италијанских лира са јарко црвеним печатом Етиопија и неколико стотина доза серума против уједа тропских змија. Са Михаиловићевим бесом могао се поредити само мој када сам добио налог из Каира да дам пребројим лире, па затим Хадсон и други официри мисије пре него што потврдимо пријем (Бејли)
Или :
Citat:Чекао сам годину и по дана војничку блузу за стас од 6 стопа, најмање 7 месеци јахаће панталоне исти број и велики дугачки капут. Није било нимало смешно када сте ми уместо наведеног послали панталоне за тенис и свилену пиџаму, а ни сада када сте ми послали опрему за стас од 5 и по стопа...(Хадсон)

Very Happy Very Happy
Trpe Grozni ::BongoFury ::
Партизани нису били ефикасни (осим као привид да се код њих стално нешто дешава) а што потврђује и извештај ДМИ од 23.августа 42: "Он несумњиво показује велики број операција које изводе партизани који не потпадају под ДМ команду. Сем тога, садржао је и мапе које показују локеације ДМ "поручника" који су постепено установљавали његову организацију широм земље. Уз то, њихови "најтајнији извори" иако показују да се партизанска тактика и организација побољшавају, указују на то да су одмазде Осовине наносиле више штете земљи него партизани Осовини "(стр 120-121, WO 208/2014)

Cudno je to da su i njemci mislili isto, pa su prema partizanima skoro celo vreme rata drzali izmedju deset i petnajest svojih divizija, ne racunajuci i jedinice svojih suradnika, dok su u "buntovnickoj Drazinoj" Srbiji drzali maksimalno tri.
Stvarno neki nepismen narod ovi njemci.


Мало је 15, мислим да је 30 поштено
Trpe Grozni ::BongoFury ::
Бејли је, поштујући наредбу да се Италијани наговоре да се придруже борби против Немаца (као нови сабезници) спречио четнике да их разоружају, оружје до кога су се борбом пробијали и које им је било преко потребно. Такав покушај није уследио са супротне стране и чак је разоружавање охрабривано и правдано. Тим оружјем су партизани отерали четнике са територија које су до тада држали, што је опет било протвно званичној одлуци да се свим силама стране спречавају да ратују једних против других и не нападају туђе територије.


Sve ono oruzje sto Bejli nije hteo da uzme italijanima, naslo se u njemacke ruke (osim ono sto su im partizani bezobrazno ukrali (majku im banditsku i komunisticku)

И ја кажем Wink

Trpe Grozni ::BongoFury ::
У августу 44,"очигледно без знања ДМ", Лукачевић и још 4 команданта шаљу писмо Меклину тражећи да им обезбеди везе са командом на Медитерану и са Краљевском југословенском владом. Поред тога, тражили су од њега помоћ при закључивању пакта о ненападању између њихових снага и партизана, тако да би се и једни и други концентрисали на борбу против Немаца и њихових савезника (стр 255-256, Писмо Лукачевића, Остојића, Баћевића, Новаковића и Кривотошића Меклину, 14.8.44, ФО 371/44262). Меклин је о томе дискутовао са Титом који је рекао да четници морају доћи под његову оперативну команду, као део његових снага (стр 256, Меклин нач. штабова 24.8.44 ФО 371/44262)

Лукачевић је овом приликом, и у другим, ранијим ситуацијама истакао да нема намеру да приступи партизанима, па од договора није било ништа (Х.Вилијамс, иста стр)

Nesto su se rano setili.[/quote]
Било је тога и раније, фактички од доласка брит. мисија код партизана, макар је постојала добра воља да се посредством мисија склопи нека врста примирја. Код ових "како си их малочас назвао" нема ни тога. Тема за размишљање..?

Trpe Grozni ::
Ma kolko ti ili neki slicni u razmisljanju tebi zelite da prekrajate istoriju, istorija se vec desila, stvari koje su se desile mogu razlicito da se tumace, ali ishod je poznat i krajan, to se ne moze promeniti.

Мени је познат исход, а и последице..

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 725

BongoFury ::@ Nemosav1

Која је сврха постављања овог скена (без икаквог коментара)?
Друго, да ли бисте могли да преведете или парафразирате текст - макар овај део који је наглашен жутом бојом (јер претпостављам да је ту поента).
Хвала унапред


Mihailovicev govor u Lipovu, 28.februara 1943 je centralni deo knjige iz koje vadis citate
Heather Williams;"Parachutes,Patriots and Partisans.The Special Operation Executive and Yugoslavia, 1941-45" pp.110-12

pa sam ga stavio da ga mogu svi procitati

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 725

Citat:BR. 10
SAOPŠTENJE VLADE KRALJEVINE JUGOSLAVIJE OD 11. MAJA 1943. DRAŽI MIHAILOVIĆU O STAVU I ZAHTEVIMA VLADE VELIKE BRITANIJE ZA ANGAŽOVANJE ČETNIKA U BORBI PROTIV OKUPATORA
(Grb)
PRETSEDNISTVO VLADE
KRALJEVINE JUGOSLAVIJE
D.V.K. Br. 40
11 maja 1943 g.
London.
3062
ĐENERALU MIHAILOVIĆU

Britanska vlada zamolila me je da vam od njene strane dostavim
sledeću komunikaciju:
»Prvo. Vlada Njegovog Veličanstva nada se da će uskoro biti u stanju da pošalje đeneralu Mihailoviću materijalnu pomoć u mnogo većem obimu nego što je to činila dosada. Ipak
pre nego što bi učinila dalje korake bilo u izrađivanju planova za kooperaciju sa đeneralom Mihailovićem bilo u dostavljanju veće količine materijala, vlada Njegovog Veličanstva mora biti uverena da između nje i đenerala Mihailovića postoji
potpun sporazum u sledećim tačkama:

a) Primarni objekt pokreta đenerala Mihailovića mora biti otpor Osovini. U tom cilju očevidno je potrebno da on koncentriše svoje snage na izgradnji jedne organizacije koja može dati maksimum pomoći savezničkoj stvari i da se neće dati odvući od tog zadatka iz obzira prema unutrašnjim razmiricama.Njegovi su neprijatelji Osovina a ako ima elemenata otpora s kojim on ne može da sarađuje on mora gledati da izbegava
sukobe sa njima.

b) Mora postojati najtešnja i najstalnija saradnja između đenerala Mihailovića i Vrhovne komande Britanskih trupa na srednjem istoku preko pukovnika Belia kome je poveren zadatak da pretstavlja Britansku komandu i da dejstvuje kao tumač njenih pogleda i namera u stavu đenerala Mihailovića.Koordinacija respektivnih planova ima da ide preko pukovnika Belia. Vlada Njegovog Veličanstva polaže naročitu važnost ovoj tački.
c) Svaka saradnja mora sada prestati s Talijanima niti može biti kontakta ili kolaboracije sa đeneralom Nedićem. Odstupanje od ovog pravila može biti samo posle prethodnog saslušanja Britanske Vrhovne komande preko pukovnika Belia a sa odobrenjem Britanske i Jugoslovenske vlade.
d) Naročiti napori moraju se učiniti da bi se došlo do kooperacije sa gerilskim grupama u Hrvatskoj i Slovenačkoj protiv Osovine i niukom slučaju ne mogu se preduzeti operacije
protivu Hrvata i Slovenaca osim protiv onih koji aktivno sarađuju sa Osovinom. Valja ukazati potporu onim Britanskim oficirima koji bi bili određeni da stupe u vezu sa hrvatskim I slovenačkim grupama u cilju ujedinjavanja Jugoslovenskog otpora.
e) Uzima se u obzir teškoća da se odjednom prekine borba s partizanima ukoliko se oni razlikuju od hrvatske i slovenačke gerile, ali od savezničke akcije ne može se očekivati pun i brz uspeh u onoj teritoriji gde građanski rat besni između dve grupe koje su obadve u borbi sa Osovinom. Stoga moraju svi oni kojih se to tiče preduzeti svaki napor da se dođe do mirnih odnosa s partizanima i u svakom slučaju đeneral Mihailović imao
bi da vodi protiv njih operacije samo onda ako bi to bilo potrebno radi samoodbrane.
f) Đeneral Mihailović treba što brže može da počne sa diskusijom o načinu i sredstvima izvođenja gornjeg plana sa pukovnikom Beliem kome je jedan prepis ovoga saopštenja telegrafisan i koji će dobiti potrebna uputstva od Britanske Vrhovne komande na srednjem istoku i od Vlade Njegovog Veličanstva.Ova diskusija imala bi za cilj da detaljno razradi zajednički program otpora i da takođe obuhvati plan o broju
i rasporedu drugih misija pod komandom pukovnika Belia koje će biti ustanovljene što pre da bi se potpomoglo organizovanje Jugoslovenskog otpora kao jedne celine.
Drugo. Britanska vojna komanda na prvom mestu je zainteresovana za prinos koji pokreti otpora u okupiranim krajevima mogu učiniti za produženje rata. Prema tome pod uslovom da đeneral Mihailović prihvati sporazum izložen u tački prvoj i bude voljan da doprinese koliko od njega zavisi zajedničkoj stvari pod pomenutim uslovima, njegov pokret dobiće maksimum moralne i materijalne potpore koju vlada Njegovog Veličanstva
može imati na svom raspoloženju za taj cilj. U tom slučaju vlada Njegovog Veličanstva namerava da pojača misiju pukovnika Belia šaljući i druge britanske vojne vazduhoplovne i pomorske oficire. Vlada Njegovog Veličanstva takođe je voljna da pošalje đeneralu Mihailoviću jedan broj jugoslovenskih oficira saobrazno aranžmanima koji su već pretreseni između nje i Jugoslovenske vlade. Ona će to učiniti čim đeneral
Mihailović bude dao svoj pristanak.«
Ja se nadam da ćete moći da prihvatite sporazum koji Britanska vlada predlaže u gornjoj poruci. Pri kraju ja Vas molim da imate na umu da se približujemo novoj fazi rata da u
toj fazi naš narod stoji pred velikim zadacima i da još više nego dosada uspeh ne samo naše narodne nego i opšte savezničke stvari zavisi umnogome i od vas lično. Nije potrebno dodati da kraljevska vlada ima puno poverenje u vašu odlučnost i uviđavnost koju ste vi posvedočili u mnogobrojnim i izuzetno teškim prilikama.

VK četrdeset — Jovanović.
Predsednik Ministarskog saveta i
Zastupnik Ministra vojske, mornarice
i vazduhoplovstva,
S. Jovanović

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 725

Citat:У августу 44,"очигледно без знања ДМ", Лукачевић и још 4 команданта шаљу писмо Меклину тражећи да им обезбеди везе са командом на Медитерану и са Краљевском југословенском владом. Поред тога, тражили су од њега помоћ при закључивању пакта о ненападању између њихових снага и партизана, тако да би се и једни и други концентрисали на борбу против Немаца и њихових савезника (стр 255-256, Писмо Лукачевића, Остојића, Баћевића, Новаковића и Кривотошића Меклину, 14.8.44, ФО 371/44262). Меклин је о томе дискутовао са Титом који је рекао да четници морају доћи под његову оперативну команду, као део његових снага (стр 256, Меклин нач. штабова 24.8.44 ФО 371/44262)
Лукачевић је овом приликом, и у другим, ранијим ситуацијама истакао да нема намеру да приступи партизанима, па од договора није било ништа (Х.Вилијамс, иста стр)


da, zvuci vrlo lepo, ali auto knjige, koji se trudi da sve lepo objasni, da su cetnici nevini, i naivni, i zli Britanci su ih ostavili, ni krive ni duzne, propusta da kaze da je Lukacevic bio taj,koji je potpisao ugovor sa Nemcima, koji je Churchill dobio preko ULTRE.Britanci su prekinuli sluzbene veze sa Mihailovicem, ali su nesluzbeno i dalje kontaktirali.Partizani su bili vojno korisniji, ali je Churchill mislio da izigra Tita na kraju rata, i poucen grckim iskustvom (gradjanski rat koji je poceo kada su Nemci otisli, a Britanci odmah stali na stranu monarhista), nije video razloga da ne primeni isti scenario u Jugoslaviji
ČETNIČKA NEZAVISNA GRUPA NACIONALNOG OTPORA (JVUO), grupa četničkih jedinica koju je, u leto 1944, organizovao Vojislav Lukačević. Pored njega u vodstvu ove grupe bili su istaknuti četnički komandanti Zaharije Ostojić, Petar Baćović, Pavle Novaković i novinar Velimir Krivošić. Cilj je bio, u prvom redu, da se četničkom pokretu obezbedi saveznički status i učešće u posleratnom rešavanju društvenog uređenja u Jugoslaviji. Plan je bio: najpre prekinuti neprijateljstva sa NOP, zatim napasti nem jedinice u zahvatu Trebinje - Dubrovnik - Boka Kotorska, obezbediti mostobran i spojiti se sa savezničkim snagama (u čije su iskrcavanje duboko verovali). Za izmirenje između NOP i četničkog pokreta sad bez kompromitovanog Draže, bili su zainteresovani polit, i vojni krugovi V. Britanije jer bi jedino to davalo izvesne izglede za povratak kralja u zemlju i očuvanje doratnog poretka. Lukačević je Grupe formirao posle dolaska iz Londona, gde je imao više susreta sa članovima kraljevske vlade i istaknutim brit. vojnim i polit, ličnostima. Grupa je trebalo da akciji da opštejugosl. karakter pa je u tom cilju izdala nekoliko proglasa, pokušala da angažuje i četničke snage iz CG i sa svojim planom upoznala četnički Nacionalni komitet za Hercegovinu. Sa tim komitetom i četničkim komandantima s područja Hercegovine grupa je 20. sept. 1944. u blizini Trebinja organizovala sastanak na kome je odlučeno da se o akciji grupe zvanično obaveste izbeglički krugovi, kralj i saveznici, a takođe i VŠ NOV i POJ. Lazar Trklja i Todor Perović su bili zaduženi da uhvate vezu sa VŠ NOV i POJ, a Velimir Krivošić je dobio zadatak da ode u Italiju sa posebnim memorandumima za vladu dr Šubašića, kralja Petra i komandanta savezničkih trupa u Italiji. U memorandumu komandantu savezničkih snaga u Italiji, između ostalog, traženo je da se prizna od strane saveznika pošto je Grupa ispunila sve uslove koji su postavljeni od strane merodavnih savezničkih britanskih mesta i da je grupa spremna za svaku saradnju sa narodnooslobodilačkom vojskom, ali ona ni u kom slučaju ne može da se stavi pod komandu maršala Tita, iz pojmljivih razloga. Grupa je 22/23. sept. napala na nekoliko žel. stanica na pruzi Trebinje - Dubrovnik, koje su čuvale jedinice 369. legionarske nem. div. Posle nekih početnih uspeha koji su se ogledali u zarobljavanju nekoliko stotina nepr. vojnika i zapleni izvesne količine ratnog materijala, borbe su prestale. U toku priprema za ove akcije, Lukačević je najpre želeo da obezbedi dobre odnose sa 29. hercegovačkom div. NOVJ, pa je početkom jeseni Štabu div. uputio pismo u kome ga obaveštava da je svojim jedinicama naredio napad na okupatora i obustavu borbe protiv NOVJ i zamolio da se povedu pregovori o obustavljanju nepr. i zajedničkoj borbi protiv neprijatelja. Znajući da se radi o prevari, Štab 29. div. je odbio bilo kakvo pregovaranje i svojim jedinicama naredio opšti napad na Lukačevićeve snage. Uz sadejstvo jedinica Primorske operativne grupe, jedinice 29. herc. div. su, krajem sept. potpuno razbile Lukačevićeve četničke snage. Lukačević je kasnije bio zarobljen od partizanskih snaga. Baćović i Ostojić su pred Dražom Mihailovićem negirali bilo kakvu ulogu u akcijama grupe, a Krivošić je ostao u emigraciji

offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

BongoFury ::Trpe Grozni ::BongoFury ::

Контакти и сарадња локалних команданата са Италијанима у Црној Гори није ни скривана. Штавише Британци су то подржавали (док није требало то искористити као аргумент за напуштање ДМ).

Kad, gde ko, kako ???


Пише у горњем посту. Има таквих података још, само ме мрзело да куцам. Током целог "периода подршке" Михаиловићу, Британци су знали, толерисали, подржавали контакте са Италијанима (док им је то одговарало).

"Izveštaji koje je vlada Njegovog veličanstva dobila od oficira za vezu s generalom Mihailovićem, i iz drugih izvora, ne ostavljaju sumnju da se između snaga generala Mihailovića i četnika, s jedne strane, i drugih jedinica otpora, s druge strane, vodi stvarno građanski rat i da se u toj borbi i sam general Mihailović povezao, direktno ili indirektno, s italijanskom okupacionom vojskom... Vi ćete shvatiti da vlada Njegovog veličanstva ne može preći preko ovog napada niti prihvatiti politiku koja je u celosti suprotna njenoj. Ona ne bi nikad mogla opravdati pred britanskom javnošću ili svojim saveznicima svoju dalju pomoć pokretu čiji vođa ne okleva javno izjaviti da su njegovi neprijatelji njegovi saveznici — i da njegovi neprijatelji nisu Nemci i Italijani, nego njegovi sugrađani Jugosloveni, a na prvom mestu među njima ljudi koji se u ovom času bore i daju svoje živote da oslobode svoju zemlju od jarma stranaca..."
Demarš premijera Churchilla predsedniku vlade Slobodanu Jovanoviću od 28. marta 1943.
BongoFury ::Trpe Grozni ::BongoFury ::
Бејли је већ 26.11 упутио деманти и објаснио да је ДМ само искористио своје проверене људе да их убаци код Недића да би извукао оружје и одећу које му је било очајнички потребно, а после афере са Италијанима. Ти људи су имали обавезу да му се одазову и ни под којим условима да га не нападају, па би тако Недић "само привидно добио наше људе"

A ovo kao ono nije saradnja ??

Оно што је сигурно је да ти то тако доживљаваш

Ne znam kako su to doživljavali svi oni partizani, bivši partizani, članovi porodica i civili koji su bili žrtve tih međusobnih dokazivanja korisnosti i lojalnosti.
Spisak stanovnika čačanskog kraja koji su ubijeni izvan borbe od strane četnika Draže Mihailovića tokom Drugog svetskog rata.
Spisak stanovnika čačanskog kraja koje su četnici Draže Mihailovića tokom Drugog svetskog rata uhvatili i predali Nemcima, koji su ih zatim ubili.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 575 korisnika na forumu :: 23 registrovanih, 4 sakrivenih i 548 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: AMCXXL, brufen, DeerHunter, djordjekec, Drug pukovnik, Faki-Valjevo, indja, kovinacc, milos.cbr, misaru, nebkv, pein, Profica, robertino, rovac, sakota79, samsung, Snorks, Toni, trutcina, voja64, zdrebac, |_MeD_|