Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1107

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10336

lord sir giga ::ma najveci problem kod Mig-35 je to sto je ovo sto se sada nudi onaj Mig-29m-m2, nije isto ono sto je sada u ponudi od zacrtanog sta treba da bude.
Sami su to rusi naveli kao faktor odvracanja od kupovine, odnosno Aesa radar dodatna dva nosaca za rakete su ono sto je najveca mana.
Treba sacekati i ne srljati i kupovati koa SFRJ, da su sacekali barem S varijantu, kolika bi to razlika bila u odnosu na osiromkaseni izvorni.
Isto tako vec sam pisao i PVO sistemi ce biti operativni tek posle 2016 godine, mozda je to najveci razlog odlaganja, pored nezadovojljstva evropejaca nemanja para i slicno.


Nije u ponudi ono sto je zacrtano da bude? Confused
U ponudi je ono sto oni mogu isporuciti.Prema tome ono sto mogu da isporuce su oni i ponudili.
Tako da ovo odlaganje je cisto nemanje para, ako neko uzima kredite da bi obezbedio plate i penzije do proleca, ne moze da ocekuje da mu neko odobri kredit za kupovinu oruzja.
Ali da postoji volja, mogao se problem na neko vreme resiti za daleko manje pare i to je ono najgore.A mi saljemo li saljemo nove mirovnjake....

offline
  • Pridružio: 28 Dec 2011
  • Poruke: 9

''Vojska nesme biti sebicna", pa jel neko zna da kaze tom ........... da ''lovni avion" avion nije BMW ili Audi kojim se on i slicni njemu vozaju nego neophodno sredstvo za odbranu drzave. Nek stedi na svojim dnevnicama i onih kojih u skupstini treba biti za 3/4 manje...

offline
  • nebkv 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 30 Mar 2007
  • Poruke: 3097

Upravo tako
Inace lord sir giga,da je SFRJ cekala nesto kao sto mi sad "cekamo" sa nasom LA bi ovih dana bilo gotovo
Jednostavno i te 29ke su uzete u poslednji momenat pred raspad drzave

offline
  • Toni  Male
  • SuperModerator
  • Pridružio: 18 Jun 2008
  • Poruke: 30145

Sutra da ugase RAC MIG mi bi ugasili RV... Kada bi jos provalili ostatak sveta gde bi nam kraj bio, ali koce da se cima...

offline
  • BSD 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 05 Okt 2009
  • Poruke: 3191
  • Gde živiš: Kraljevo

Шио нам га „Ђура Ђаковић“

Обећања о новој савременој фабрици сложених система наменске индустрије и куповини нових „мигова“ трајала су једно лето

Што се тиче политичке и привредне сарадње са Русијом, пажња српске јавности у последње време усмерена је на две ствари. То су увезане европске игре око „Јужног тока“ и питања Украјине, односно еластичан став Београда по том питању.

На обећања о ширењу сарадње са Русијом, нарочито у области наменске индустрије, потпуно се заборавило. Као руком однета су олако изречена обећања о отварању најсавременије фабрике сложених борбених система, сличне некадашњем „Ђури Ђаковићу“. Нико више не говори ни о обнови српског ваздухопловства, односно о куповини нових „мигова“.

Ту не рачунам изјаву министра одбране Братислава Гашића, дату с почетка маја, да Србија не одустаје од набавке нових авиона, али да тренутно за то нема новца. У следећој реченици министар је истакао да ће ове године, ипак, уследити значајна инфраструктурна улагања и опремања армије. То је логички поредак једнак његовој изјави од понедељка да је наменска индустрија најстабилнија у привреди Србије, датој у време док су радници те исте индустрије у Ваљеву штрајковали због минималних плата и рачуна који је годинама у блокади.

Београд је, подсетимо, требало да купи десет до дванаест „мигова 29М2”, ракетне системе „панцир“ и „бук“. Говорило се и о стратегијском ПВО систему С-300, који може да испаљује и пројектиле С-400, као и о руским радарским системима недодирљивим за најновије антирадарске ракете западне производње.

Поврх свега, са руске стране нуђени су кредити, али и заборављени „бартер“ аранжмани, односно директна замена производа и услуга. Слично као и код финансирања „Јужног тока“, руска страна била је вољда да пружи најповољније услове Србији, упркос чињеници да су руски борбени авиони знатно јефтинији од конкурентских са запада.

Шта више, почетком јуна ове године објављено је да српска војска од 24. маја више није располагалани једним исправним ловачким авионом. Разлог је био изостанак набавке акумулатора за „мигове“, због несташице новца и бирократизованог система набавки. Вест је пренела агенција „Бета“, па јој с разлогом поклањам дужну пажњу.

Пре две године знало се одлично да новца у Србији неће бити, па се ипак нашироко обећавало. Новца неће бити ни следеће, ни оне тамо, ни 2017. године, ни касније. Зато постоје флоскуле, као што је она о најширој сарадњи са Русијом, али без делотворне акције да се искористе понуђене повољности. У демагогији се иде дотле да се Србија пореди са бившом Југославијом и њеном политиком „моста“ између истока и запада.

Овде вреди поменути промењиве изјаве српских лидера. Они с времена на време тврде да ће Србија остати неутрална, а с времена на време елегантно изоставе директан одговор на питање о евентуалном војном опредељењу, односно учлањењу у НАТО пакт. Неке од последњих изјава уопште нису искључивале могућност будућег ступања Србије у западни војни савез.

На жалост, Србија нема потенцијале Југославије. Она је више објект него субјект међународне политике. Посматрано у дугорочном контексту европских интеграција Београда, стратешка сарадња са Русијом је тек лепа, нереална жеља.

Обећања о сарадњи, дата у контексту претприступних преговора и ужурбаног испуњавања услова са запада, могу бити искоришћена једино за политичку куповину времена. Баш као што су средњорочно искоришћене поменуте најаве о отварању најсавременије фабрике и куповини авиона.

Сурова стварност је да ће српска спољна политика из месеца у месец, из године у годину, морати све више да се усклађује са спољном политиком Европске уније, која се неће тако брзо ослободити америчких диктата. Све и да енергетско, политичко и војно питање Украјине сутра испари, а косметско прекосутра, стратешка сарадња са Русијом не би била могућа.

Уосталом, чланство у НАТО пакту до сада се подразумевало за сваку источноевропску земљу која је ступала у ЕУ. Све остало је развлачење политичке лопте на средини терена.
http://serbian.ruvr.ru/2014_07_09/SHio-nam-ga-Dura-Dakovic-9188/

offline
  • Toni  Male
  • SuperModerator
  • Pridružio: 18 Jun 2008
  • Poruke: 30145

I to na jednom od ovih .ru sajtova/novina, krajnje vreme doslo...

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

BSD@
Tako je druze,ispustio si samo/ukoliko je tacno jer tamo nisam nikad ulazio/kancelariju NATOa/ej...../,u ili *pri*generalstabu V.S.Kad se i to ima u vidu,naravno da je sve jasno.MOZE,...samo topionica!...za V.S./svaki spin drzi vodu dok se dzepovi ne istanje do ..kazana,pardon-kontejnera/

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

http://srbin.info/2014/09/15/rusija-razocarani-smo-u-srbiju-evo-i-zasto/
Ili isto TO,samo malo drugacije...

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 748

"razočarani smo u Srbiju" i ostala ruska naglabanja... Eh, dobro je što je utisak jednostran...

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

Poenta je u PRETHODNOM postu...ali uvek je lakse komentarisati posledicu Very Happy

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 945 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 7 sakrivenih i 886 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, 357magnum, 8u47, _Rade, babaroga, Battlehammer, Bobrock1, bokisha253, Boris Bosiljčić, Brana01, bufanje, cemix, Centauro, DENIRO, Dimitrise93, Djokislav, dragon986, dzoni19, Georgius, h8propaganda, hooraay, ILGromovnik, jackreacher011011, Kubovac, kybonacci, ladro, Lieutenant, ljuba, Magistar78, maiden6657, mercedesamg, mile23, Milometer, MiroslavD, misa1xx, mkukoleca, muaddib, Nemanja.M, opt1, Panter, Posmatrac77OKB, prle122, RJ, SlaKoj, stegonosa, VJ, Vladko, vladulns, Volkhov-M, wolverined4, zziko, Čivi