Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1204

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 5921
  • Gde živiš: Esgaroth

И не зна и лаже... Да покаже и докаже да може да ради више ствари истовремено Bebee Dol

offline
  • yrraf  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2497
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Ja sam razumeo da modernizacija G4 na standrad G4MD dovodi ovaj avion na tehnološki nivo koji omogućava naprednu obuku pilota koji onda mogu da pređu na avion 4+ generacije. Nije mi jasno zašto bismo onda nabavljali JAK 130? Koliko se sećam modernizacija Galeba procenjivana je na oko 5 miliona dolara po avionu, a JAK je višestruko skuplji. U nekoj daljoj budućnosti kad Galebovima isteknu svi resursi JAK jeste najbolji izbor ali sada mi ta nabavka deluje preuranjeno. Što se tiče lovačke avijacije definitivno nabavka još jednog Mig 29 UB i najmanje još jednog jednoseda i tako terati do boljih dana, sa rezervnim delovima za postojeće avione to sve ne prelazi 15-20 miliona dolara, a to ni za ovako jadnu državu nije ogroman novac.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

yrraf ::Ja sam razumeo da modernizacija G4 na standrad G4MD dovodi ovaj avion na tehnološki nivo koji omogućava naprednu obuku pilota koji onda mogu da pređu na avion 4+ generacije. Nije mi jasno zašto bismo onda nabavljali JAK 130? Koliko se sećam modernizacija Galeba procenjivana je na oko 5 miliona dolara po avionu, a JAK je višestruko skuplji. U nekoj daljoj budućnosti kad Galebovima isteknu svi resursi JAK jeste najbolji izbor ali sada mi ta nabavka deluje preuranjeno. Što se tiče lovačke avijacije definitivno nabavka još jednog Mig 29 UB i najmanje još jednog jednoseda i tako terati do boljih dana, sa rezervnim delovima za postojeće avione to sve ne prelazi 15-20 miliona dolara, a to ni za ovako jadnu državu nije ogroman novac.
Da,ali javlja se problem zamene Orlova! Jak 130 menja oba...

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 748

yrraf ::Ja sam razumeo da modernizacija G4 na standrad G4MD dovodi ovaj avion na tehnološki nivo koji omogućava naprednu obuku pilota koji onda mogu da pređu na avion 4+ generacije.

Da, ali je veliko pitanje šta će moći da pruži tako modernizovani G-4 bez FBW i sa starom pogonskom grupom. Nisu Ruje džaba išli na na dva motora tolike snage.

offline
  • Nebojša
  • prodavac magle u penziji
  • Pridružio: 23 Maj 2012
  • Poruke: 2847
  • Gde živiš: Niš bre

I dobijaš nov avion, a koliko je star najmladji G-4?

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1850
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Nabaviti novo ili srediti svoj,a staro, ili ostaviti na istom nivou i cekati, to je ono sto je jedino moguce.
Treba videti, mozda sacekati i kopca ako se ikada pojavi, pa onda uporediti sta se dobija, ili ne dobija povlacenjem g-4 u odnosi na njega.
Misljenja sam da je bolje da se ove nase G-4, koliko god da ih ima dovedu na standard MD i da pocnu sa pravom obukom nasih pilota za nove avione, a otom potom nabavka iste klase, ili visenamenskog aviona.
Nista se nece izgubiti ukoliko se odluce da popune eskadrilu Mig-29 sa jos kojim polovnim, nece da skodi.
E sad od koga kupiti delove, s kim uci u posao oko modernizacije g-4 ima ko o tome da misli, nek ljudi rade svoj posao.
Isto tako i o dopuni eskadrile migovima, samo treba konacno da se kesa odresi.
A najmladji g-4 bi bio negde 91 godiste, a koliko ja razumem moze da uz remonte koji su daleko jeftiniji posto ih radimo mi, dogura do 2025 ili 30, a to nije mali period.

offline
  • yrraf  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2497
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Naravno da je JAK noviji i mnogo potentniji avion koji bi u budućnosti u nekoj jurišnoj varijanti mogao odlično da zameni Orlove, ali mi nije bila jasna opaska da je njihova nabavka u ovom trenutku prioritetna, kada je finansijska situacija poprilično delikatna a Galeb ima još resursa. Deluje mi besmisleno odreći se G4 sada i nabaviti JAK a Gaša je i dalje solidan trenažer i uz modernizaciju mogao bi pružiti mnogo a za dosta manje novca od nabavke novih aviona. Opet, ideja o uvođenju JAK 130 i blagoj modernizaciji G4M mi je potpuno nerealna i rasipnička. Mnoga jača vazduhoplovstva iz turbopropa sedaju u supersonik a nama kao treba dva mlazna trenažera. Apsolutno sam za JAK kao najbolji izbor za zamenu Gaše i Orla, ali prvo treba iskoristiti ono što imamo maksimalno, a za Galeba još nije kasno.

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 785
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

Moje misljenje je da koliko god JAK bio savrsen avion za obuku srpskih pilota ipak bi njegova nabavka bila malo trcanje pred rudu.Koliko sam shvatio iz nekih prethodnih rasprava modernizovani G4 bi mogao gurati do 2030,modernizacija bi kostala nekih 5M po avionu.
Znaci to je pitanje koje se moze resiti za neke relativno male pare a da ne bude bas "noz pod vratom kao nadzvucna avijacija.
Po mom misljenju sada bi trebalo naci nacin za modernizaciju tih G4 i nabaviti nesto 29tki (pa makar i polovnih) da se ne ugasi nadzvucna avijacija i da se imaju na cemu obucavati novi piloti.To su 2 prioriteta koji ne mogu cekati.
Ko da radi modernizaciju G4 ne znam ali kao sto sir giga rece valjda ima neko u drzavi Srbiji ko je placen da razmislja o tim stvarima pa neka covek radi svoj posao.
Ostalo pa i nabavka necega kao sto je JAK bi moralo sacekati to neko "ozivljavanje ekonomije" (ako se nekada desi).
Sto se tice Kobca ja to sada vidim kao na onovremenski PR vlade i ne mislim da ce tu skoro biti nekih ozbiljnijih pomaka,dakle jos jedno mrtvorodjence (Daj Boze da gresim).

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 1285

Ma zaboravite na avione iz Rusije rekoh vam 100 puta. Srbija je čvrsto u zapadnoj sferi interesa i dogod se to radikalno ne promeni (što uopšte ne zavisi od nas), neko palamuđenje sa Rusijom, uprkos vlažnim fantazijama nekih profila na ovom forumu bi bilo pogubno.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

yrraf ::Naravno da je JAK noviji i mnogo potentniji avion koji bi u budućnosti u nekoj jurišnoj varijanti mogao odlično da zameni Orlove, ali mi nije bila jasna opaska da je njihova nabavka u ovom trenutku prioritetna, kada je finansijska situacija poprilično delikatna a Galeb ima još resursa. Deluje mi besmisleno odreći se G4 sada i nabaviti JAK a Gaša je i dalje solidan trenažer i uz modernizaciju mogao bi pružiti mnogo a za dosta manje novca od nabavke novih aviona. Opet, ideja o uvođenju JAK 130 i blagoj modernizaciji G4M mi je potpuno nerealna i rasipnička. Mnoga jača vazduhoplovstva iz turbopropa sedaju u supersonik a nama kao treba dva mlazna trenažera. Apsolutno sam za JAK kao najbolji izbor za zamenu Gaše i Orla, ali prvo treba iskoristiti ono što imamo maksimalno, a za Galeba još nije kasno.
yraf@
Nije bas sve tako crno-belo.Orlovi mogu jos neko vreme /2-3 su u Momi/,Godisnje sa remonta izlazi 1 Orao i 1 G4.To znaci da bi ti avioni u svojoj nekoj nameni jurisnog aviona ostali u upotrebi jos neko vreme.Tako da bi nabavka Jak130/ukoliko bi je uopste bilo/,isla nekim etapnim tempom i preuzeli /u manjem broju/ulogu naprednog trenazera,a potom nakon ispadanja Orlova i jurisnu ulogu,te nakon ispadanja i G4,potpuno obe!.Taj proces bi trajao nekih da kazemo 10-12 godina.Sasvim dovoljno da se popuni flota Jak 130,i da kazemo neki Mig 35,nakon ispadanja postojecih...Znaci domaci avioni bi se samo remontovali u tom periodu,sto je znatno jeftinije,a novi bi etapno pristizali,naravno u okviru nekog sireg ugovora jer bi bilo besmisleno ugovarati po 2 aviona godisnje...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 918 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 10 sakrivenih i 874 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, alkatraz080, bozo13, Dannyboy, Denaya, DPera, Duh sa sekirom, dushan, FOX, galerija, hyla, ikan, jackreacher011011, Karla, kjkszpj, kubura91, Lazarus, Leonov, mario73, mercedesamg, Mlav, mnn2, naki011, NoOneEver Dreams, nuke92, pein, Rakenica, repac, ruger357, Shinobi, Sirius, Smiljke, Tvrtko I, vladaa012