Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1388

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10344

Tako nesto je i odradjeno na nasim Mig-29 pri remontu. Nov visenamenski pokazivac u kabini, GPS/GLONASS, novi KOLS i naravno transponder zbog ICAO i ucesca na vezbama u gostovanju

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

To je u redu i to treba da se uradi obavezno.Za neko dubinsku modernizaciju mislim da su ti avioni prestari i da je neisplativo.Bolje te parice sto bi se dale na modernizaciju uloziti u jos koji helikopter ili stekati...jer i kada uradimo taj remont brzo ce da proleti 7-8 godina...i onda ce opet morati da se gleda sta dalje...

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10344

Mozda bi mogli da izguraju dva remontna ciklusa? Ovi nasi su relativno ocuvani, slabo se letelo na njima. A i kad stignu kod nas ovi ruski, nece se bas razbiti od letenja

Ali svakako bi nam modernizacija oduzela vreme koje nemamo uopste

offline
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7586
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Kako bi izgledao onda ostatak mlazne avijacije, kao i do sada uz mozda ugradnju nekog pametnog oruzja V-Z? Modernizacija G 4 i Orla ne bi imala drugog smisla .Samo odrzavanje u operativnom stanju.

Isplativije bi bilo ulagati u neki modeni LIFT ili neki TurboProp trenazer, mozda u SU 39 ? ( zilav avion za borbena dejstva? )

online
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

Voja1978 ::Nije on rekao da modernizacija nije potrebna. Vec da je bolje vrabac u ruci nego golub na grani. U smislu, ako uzmemo avione kakvi jesu spasicemo samu ideju opstanka avijacije kod nas, smanjicemo prosecnu starost pilota i povecati njihov broj.
A ako budemo trazili modernizaciju, to bi produzilo pregovore sa vrlo neizvesnim ishodom i povecalo izdvajanje novca, za koje u Vladi mozda nece biti podrske.
Bolje ista nego nista, ja mislim da je to njegova poruka.

A ja da sam Rus bi ih odjebao najstrasnije, znaci gospoda mole i kukaju za povucene MiG 29 i hoce da daju oko 5 miliona (toliko je remont) za svaki pa jos na to traze da rade kod kuce.
Jeste Deda mraz postoji i donosi poklone GUZ - Glavom U Zid

Nisam siguran da ti argument o modernizaciji koja produzava pregovore stoji jer se prica odvija svojom brzinom sta god se trazilo ili ne trazilo a podrska ce postojati ako Vozd kaze moze, nemojmo se lagati.

Ja Radicevu izjavu tumacim u svetlu, dajte nam MiG29 level 1989 godina dok svi oko nas imaju daleko naprednije naoruzanje ako ne i same platforme (Hrvatsku sprdnju sa MiG21 ne racunajmo). Sa druge strane mi nemamo nikakvu LBA u ovome trenutku jer sveukupno Orlova i Galebova imamo za prste dve ruke, a i kada su bili u vecim brojevima bili su adekvatni samo za Bantu crnce dok bi protiv bilo kakve organizovanije vojske poljubili zemlju vrlo brzo.

gavrilon ::A osim toga pitanje je ima li smisla ulagati neku veliku lovu u avione koji su stari 25-30 godina i otprilike mogu da lete jos 10-ak godina...Obicno se modernizacija radi na polovini zivotnog veka tj pre nego sto avion napuni 20 godina tj. prilikom drugog remonta - zato se to i zove kod amera MLU (Mid-life upgrade)...Eventualno da se uradi neka manja modernizacija instrumenata u kabini i zamena pojednih sklopva novim i kvalitetnijim...
Ako pricamo o SMT onda nema smisla raditi zahvate na trupu tog obima za 10-12 godina upotrebe, ali nivo SM mora biti minimum svih minimuma jer ono sto ona daje je samo uvod i priprema za ono sto ce piloti morati da rade nakon nabavke novih lovaca.
Uzimanje obicnih 9-12 ili "modernizacija" u obliku koja je kod nas vrsena 2007-2010 je toliko glupa stvar da bih radije da podvucemo crtu i kazemo ne mozemo i zdravo, dodjite Madjari iz Keckemeta GUZ - Glavom U Zid

offline
  • flysky  Male
  • Zaslužni građanin
  • Nikola
  • Pridružio: 26 Dec 2012
  • Poruke: 513
  • Gde živiš: Srbija

Priče o nekom remontu a kamoli modernizaciji MIG-29-ki u MOMI nemaju apsolutno nikakav realan racio. Niti imamo znanja - kadra, niti TT mogućnosti.
Remont sa modernizacijom postojećih radiće se u Rusiji a primarni cilj je nabavka novih aviona (MIG-29-M2 ). Tek potom evenutalno remont i modernizacija starijih verzija. Nemamo vremena za dugo čekanje. Cilj je formiranje jedne eskadrile ( ~ 10 aviina ) MIG- 29 -ki, gde bi novodošle, ne samo brojem već i stepenom moderne integrisane avionike do raketa V-V kao što su R-77 ... dali generalno znatno veći kvalitativni TT nivo od postojećeg.
Povratak u prošlost i biti zadovoljan TT nivoom od pre 3+ decenije de fakto znači indirektno gašenje lovačke komponente. Previše tehnološki zaostajemo a nov višenamenski avion nam je šansa da uz ovo malo pilota i naročito prekaljenih instruktora na vreme iznedrimo mlade pilote ;

Citat:@Zixo:: Опет евентулана набавка нпр. 6 половних МиГ-29 уз ремонт 4 постојећа решило би питање ЛА за око 10 или нешто више година. Остаје питање шта ћемо са ЛБА...

Što se tiče LBA mora se reagovati brzo ( primarno zbog novih mladih pilota RV i PVO i svakako zbog činjenice da je nemoguće ~ 10-ak letno spososbnih G-4-ki + NJ-J-22 uopšte i nazivati realnim i cediti iz njih u nedogled zadnji atom letnih mogučnosti ).

Za isto je nužno potrebna moderna platforma ( JAK- 130 ) , a čekanje na 2020 da G-4 konačno zaživi "moderan" uz sve želje je utopija. Isto važi i za Orao. Pre svega vremena za neku suštinsku modernizaciju G-4 i Orla nema.

Što se tiče L-159 ALCA, čisto sumnjam da bi nam ameri dozvolili prodaju istih sve sa radarom, avionikom ... do pogonske grupe.

Upravo radi prioriteta moderne trenaže u startu bih ciljao svesno na uštrb (manjeg broja - nabavki ) MIG-29-ki) u korist JAK-130 . Dobija se moderna platforma koja će iznedriti novo jato mladih pilota spremnih za izazove 21 veka i siguran prelazak na adekvatan višenamenski avion.

Uz adekvatan napredni mlazni trenažer , prirodno sledi i adekvatan višenamenski avion.

JAK - 130:







Proizvodnja MIG-29 M2 :



offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10344

Kako vreme odmice sve vise mislim da nam je potreban lovac i jurisnik, odvojeno.
Tj. da se zadrzi trenutna organizacija, sa adekvatnom zamenom

online
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

Mercury ::Kako vreme odmice sve vise mislim da nam je potreban lovac i jurisnik, odvojeno.
Tj. da se zadrzi trenutna organizacija, sa adekvatnom zamenom

Potrebno i pozeljno ali sve preko jedne eskadrile je nemoguce sa ovakvim odvajanjima za VS. Ni mi ni Madjari ni Bugari nista vise od eskadrile.

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10344

Vidis, onda se postavlja pitanje upotrebe takve borbene avijacije. Sta dobijas ako kupis 6-12 visenamenskih (bilo kojih) aviona?
Kupovaces rakete i vodjeno naoruzanje na kasicicu. Realno neces imati pravi avion za podrsku trupama vec eto kao mozes da bacis preskupu laserski vodjenu bombu na gomilu siptara? A preskup je da sa njim juris te iste siptare i ganjas ih NRZom.

online
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

Mercury ::Vidis, onda se postavlja pitanje upotrebe takve borbene avijacije. Sta dobijas ako kupis 6-12 visenamenskih (bilo kojih) aviona?
Kupovaces rakete i vodjeno naoruzanje na kasicicu. Realno neces imati pravi avion za podrsku trupama vec eto kao mozes da bacis preskupu laserski vodjenu bombu na gomilu siptara? A preskup je da sa njim juris te iste siptare i ganjas ih NRZom.

Tacno i tada shvatis da imas tri resenja, ili jurisni helikopter ili praviti G4 v2 ili da ides na nekog Kobca.
Resenje je bilo da se udruzis sa nekim proizvodjacem pa da zajedno pravite skolsko/borbeni avion, ali to je davno prosao voz.

Najjeftinije resenje ti je savremen partizanska eskadrila u obliku Kobca (ne SDPR nego ideja daljeg razvoja TP aviona) koja moze da radi COIN operacije. Xa sve ostalo tu je MiG 29 sa 250+ kg vodjenim bombama.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1220 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 9 sakrivenih i 1164 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, airsuba, ajo baba, amonsrb, aramis s, bagor10, bankulen, Bobrock1, bojcistv, ccoogg123, celik, darkangel, darkstar101, dekan.m, DonRumataEstorski, draganl, GandorCC, GenZee, GORDI, kinez88, krkalon, kybonacci, Litostroton, LUDI, macak44, madza, MB120mm, Metanoja, mikrimaus, mkukoleca, naki011, nemkea71, nuke92, pacika, Panonsky, Parker, Romibrat, scimitar19, stankolich, tubular, virked, vobo, Webb, wolverined4, zixmix, zlaya011, 79693