Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1542

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 06 Mar 2012
  • Poruke: 100

Gde je tender...pa bio je 2010 god.,doduse za avione.. stigle ponude ali ne i avioni..bolje bez tendera u Srbiji...

offline
  • Sujuz 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 03 Okt 2016
  • Poruke: 7

srbi ::Gde je tender...pa bio je 2010 god.,doduse za avione.. stigle ponude ali ne i avioni..bolje bez tendera u Srbiji...

E, pa to je to.
Zna se zasto se nesto nabavlja bez tendera.
Samim tim se zna zasto je to bas ovaj helikopter, a ne neki koji je mnogo potrebniji vojsci, ili pak iste namene a mnogo bolji i jeftiniji

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7071

Ima smisla što čovjek piše. H - 145M su i mogli da kupe kao kompletni HEMS ali za Ministarstvo zdravlja opet zbog međunarodnih obaveza oko zbrinjavanja hitnih slučajeva. Za tu namjenu mogli su i da traže pare iz famoznih evropskih fondova, a ne sve da ode u propagandu i šminkanje. Po tim nekim EU standardima HEMS bi morao da ide van MuPa i Vojske.
Za vojsku sređivanje gama + novo, sasvim novo protivoklopno naoružanje za njih i transportno - desantno - vanredni Mi 17 su zlatni standard.
Još te izjave o naoružavanju H 145M i njihovo korištenje u "specijalnim jedinicama". Straight Outta Compton.

offline
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7590
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Razumijem ja covjeka sta prica. Nije on trol.

H 145 M je vojni hel sa borbenim karakteristikama i skuplji je od civilne verzije . ( ne znamo sta je od opreme , ali za njega su karakteriscni sistemi za upravljanje vatrom i osmatracke sprave i dodatni oklop ) . Znaci nije taksi ali ekonomicniji je od Mi 35

Mi 35 je klasicni jurisnik leteci tenk koji je zilaviji od H 145 M ali i mnogo bucniji. Ima decenijsko dokazano borbeno koristenje , h 145 m bas i nema .

Pitanje je razlicitih namjena . Uzeli su sta su uzeli i vazno je da se krenulo .

offline
  • Pridružio: 30 Dec 2011
  • Poruke: 129

Sujuz ::
Ne...to je bilo licno o tebi. Onako kako ja tebe vidim. Posto si ti vec izneo misljenje o meni na osnovu 10 poruka.

Evo da te pitam, kad vec stavljes drugima reci u usta...Gde je tender za nabavku helikoptera ??


Na neki nacin mogu da te razumem u vezi helikoptera ali ides malo iz krajnosti u krajnost (nisam citirao predhodne postove, ali odnosi se i na njih). Definitivno imas pravo u vezi odnosa cene i kvaliteta u poredjenju sa ruskim pandanom, ali mislim da na stvari gledas pomalo povrsno:
Koliko god da ti tvrdis da nama ne treba transportni helikopteri ja ti kazem da nisi u pravu, uostalom seti se poplava od pre neku godinu ili jednostavno puno tih hitnih slucajeva u kojima ti neki srednji transportni helikopteri odrade puno bolje i sa puno manjim troskovima. Cinjenica je kako rekoh da je ruski pandan jeftiniji ali moras uvek razmisljati na to da mi kao neutralna zemlja moramo da radimo i sa jednim i sa drugim, a ovo je nekako najbezbolnija tacka ako pricamo o zapadu. Ja licno smatram da bi nabavka aviona ili PVO kod njih bila samoubistvo iz par razloga, ali eto dovoljna su dva; cena i to sto bi se indirektno zavadili sa Rusima a to nam nije nikako u interesu. Prema tome kupimo tamo helikoptercice i dobijemo mogucnost njihovog remontovanja (prenosa tih tehnologija) a i ujedno eventualnu pomoc u vezi modernizacije Gazela a i G4 koji vec predugo ceka na tu modernizaciju. Mislim da je bilo cak i nekih najava u vezi toga. I sta je tu lose?
Ili ti smatras da je nama bolje iskljucivo sa Rusima pa onda da pricamo pticama na grani kako smo neutralni. Covece ja sam prvi za to, ali treba biti pametan i balansirati, jer mi nismo u poziciji da kontriramo do kraja jer ce nam se na kraju obiti o glavu. Iz tih razloga ja samtram da je ovo dobar potez, a ako i kad budu nabavljali te borbene helikoptere, neka vide te Mi24, 28, Kamov ili kakav vec. A da ne pricamo o nastavku nabavke lovaca pa mozda i Jak130, PVO, pomoci u vezi modernizacije tenkova itd...
Zbog stotinjak miliona evra necemo propasti, uostalom razmisli koliko je stotina miliona pa i milijardi izneseno na raznorazna ostrva i porske raj-eve, pa nikom nista, tako da je i prica o parama suvisna, s obzirom da se dobijaju nove masine i neke mogucnosti u vezi onoga sto sam iznad pomenuo.

Jos jednom naglasavam da nemam nista licno protiv nikoga ovde, da postujem sve stavove im misljenja ali licno smatram da ponekad treba biti i lisica, a mi Srbi smo otprilike u tome najlosiji, pa i ne cudi tolika kolicina negativnosti, tkz. hejtovanja i generalno pljuvanja svega sto nije po nasim ukusima.
Pozdrav

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7071

goxin ::Razumijem ja covjeka sta prica. Nije on trol.

H 145 M je vojni hel sa borbenim karakteristikama i skuplji je od civilne verzije . ( ne znamo sta je od opreme , ali za njega su karakteriscni sistemi za upravljanje vatrom i osmatracke sprave i dodatni oklop ) . Znaci nije taksi ali ekonomicniji je od Mi 35

Mi 35 je klasicni jurisnik leteci tenk koji je zilaviji od H 145 M ali i mnogo bucniji. Ima decenijsko dokazano borbeno koristenje , h 145 m bas i nema .

Pitanje je razlicitih namjena . Uzeli su sta su uzeli i vazno je da se krenulo .


H 145M je sve što i gazela. Manje - više. Zato se i nije baš mnogo prodao i veoma je malo vojnih korisnika toga helikoptera. Za HEMS i to skromni HEMS u uređenim i sigurnim državama je i dobar.
Za cijenu jednog H 145M sređuješ i modernizuješ čitavu eskadrilu gama za koji milion više uzimaš Mi 17 koji može da "hemsuje" prevrnute autobuse, poplave, kopnene zone nebezbjednosti bez limita. Nešto ne vidim H 145M sa protivpožarnom kofom. Al će zato da prebacuje specijalce. Samo ne znam gdje.

offline
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7590
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Ma nije on los . On ima namjenu kao visenamjenski helikopter 2 plus 9 putnika . Ima dobru nosivost . Trpi dodatni oklop i naoruzanje. Opet nije veliki pa moze svugdje sletjeti i tih je.

Gazele su super ali nekad je trabalo malo vise od -3 covjeka , plus oprema , pa oklop .....

Za POB iz daljine i neke situacije gdje treba mali hel . Gazela je nenadmasna i treba je modernizovati.

Mi 24-35 je klasicni jurisnik za blisku vazdusnu podrsku i nenadmasan je .nadam se da ce ih uzeti .

offline
  • Pridružio: 06 Jan 2012
  • Poruke: 28

Slazem se sa tobom o konstantaciji za ova dva helija ,Mi 35 nije ono sto je nama u ovom trenutku potrebno , veoma bucan , veoma je specifican sto se tice mesta za sletanje i dosta je skuceniji od H 145 M ima dosta stvari koji su protiv mil -a ,morate se sloziti da rusi i nisu toliko poznati po tehnoloskoj razvijenosti , u ovom trenutku s obzirom da imamo gazele koje ce se verovatno remontovati i dobiti nove rakete logicno je da nabavimo polutransportni heli koji se moze koristiti i u civilne svrhe i na koji se moze ugraditi i naoruzanje ako zatreba a i sigurno je elektronski i tehnicki modernija od ruske stare ptice , da ne bude zabune srce kuca ka Rusiji ali mozak kaze ako isti ti rusi ne nude nista bolje zasto ne potraziti i na drugoj strani tehniku , sta je bilo sa regionalnim centrom sa servisiranje helihoptera u Srbiji , mogu Rusi i nesto novije da nam poklone od brdm2 i tenkova t-72 s , svako gleda svoje interese ,ako smatraju da mogu da nas kupe sa vozilima starim po 40 godina mislim da grese , daj boze da kupujemo na svim stranama samo da se jaca vojska ,25 godina nismo kupovali ni traktore tako da je ovo za sada odlicno samo nek se nastavi !!!!!

offline
  • Sujuz 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 03 Okt 2016
  • Poruke: 7

@Kobaja77
Slazem se potpuno sa tobom.
Stoji to za neutralnost i ako se realizuje sve oko Mome. To jeste onda korisna stvar, ali mislim da se ide na ustrb borbenih helikoptera. Tesko je to sve odrzavati i dodatno nabaviti borbene helikoptere.
To me navodi na misao da se borbeni helikopteri uopste nece nabavljati, a slozicemo se, to je ipak nesto sto nam je potrebno i sto zaista podize borbenu gotovost zemlje. Obzirom na okruzenje i teritoriju, nama bi trebalo minimum 15-20 komada tog tipa.

Slazem se i sa predhodnim pisanjem da su trebali da ih naruce za civilnu verziju. Ovako se vojska opet opterecuje i dovodi u opasnost. Vojska nije ta koja treba da obavlja takve zadatke. Cena se vec jedanput platila za tako nesto.
Sem naravno u ekstremnim situacijama.

Problem nabavki nisu same nabavke. Problem je sto se ne nabavlja (bar jos nije doslo) nista sto podize borbenu, gotovost zemlje.
Migovi ako dodju bice iskoristeni za izbore i to ce biti to.

Totalno sam apolitican, tako da mi ne lepe pojedinci ovde etikete bez razloga.
Za mene su svi oni isti, zajedno sa komandom vojske koja cuti a dovedena je do prosjackog stapa.

Da je neko pitao momke iz Spec. brigade, sta bi oni hteli..Siguran sam sta bi izabrali izmedju Mi35 i H145M.
Ali ko njih pita. Zato smo tu gde jesmo kao narod i kao pojedinci.

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10347

ikan ::Treba li neka posebna doobuka za ove migove što nam stižu ili mogu da ih voze odmah?


Svakako je potrebna doobuka, jer u slucaju modernizacije to vise nije isti avion, vec potpuno nov borbeni sistem sa drugacijim mogucnostima i ogranicenjima. Zmaj letelice ce ostati isti, ali sve ostalo se menja, prema tome, bice potrebno i pilote i tehnicare poslati na preobuku.A morace i opremiti ucionice za nastavu potrebnim ucilima i modernizovati similuator koji imamo, te nabaviti novu opremu koja ide uz takve letelice.

Stoji cinjenica da su nasi navikli na rusku tehniku i MiG-29, ali treba imati u vidu i da je tom modernizacijom taj avion znatno izmenjen, pa prema tome treba ocekivati i dodatne napore oko usvajanja nove tehnike - ne mislim samo na sedi i vozi, vec na borbenu obuku, tehnike i taktike upotrebe i sve sto ide uz nov i moderan borbeni sistem.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 987 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 0 sakrivenih i 966 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, galerija, indja, kolle.the.kid, ladro, laurusri, Lazarus, loon123, maCvele, marsovac 2, Milos82, Mixelotti, nedeljkovici, nuke92, pavlo, Smiljke, stagezin, VP6919, W123, yufighter