Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1566

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 22 Mar 2014
  • Poruke: 3482
  • Gde živiš: Bog će suditi mojim neprijateljima,mi samo ugovaramo sastanak.

Najmanji su problem piloti za ovih 10 migova će ih biti... A ako stignu ovih 12 kako pričaju novinari stići će i piloti i tehničari...
Para uvek ima... Samo je bitno kako se troše,a i nemora da znači da novine i političari govore istini ima nešto sto nemoraju drugi da znaju...

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2010
  • Poruke: 2411
  • Gde živiš: Beograd

Faki-Valjevo ::A ako stignu ovih 12 kako pričaju novinari stići će i piloti i tehničari...
Ali odakle da stignu, iz Belorusije?

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

Voja1978 ::Faki-Valjevo ::A ako stignu ovih 12 kako pričaju novinari stići će i piloti i tehničari...
Ali odakle da stignu, iz Belorusije?

Mало стрпљења Wink

offline
  • BSD 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 05 Okt 2009
  • Poruke: 3191
  • Gde živiš: Kraljevo

zixo ::
Држава је сиромашна али ће да издвоји 100 милиона евра за 9 немачких хеликоптера. Дакле када је политички притисак у питању, нађе се лова.

Како се није нашло 100 милиона за дивизион нових Бук-М2Е? Или можда три половна дивизиона Бук-М1? Или за 6 нових Јак-130?


Mozda cak i vise od 100 miliona dolara, da li je bilo pametnije zavrsiti pricu sa RV na duzi niz godina ili uletati u sve po malo je pitanje?!
Mogli su da ugovore 6 Jakova i nakon nekog perioda jos 6 i videla bi se smislenost u RV-u. Stvar bi bila definisana na duzi niz godina. Nema macke u dzaku sa G-4MD koji ce po meni biti Frankestajn koji jos nije vidjen, niti problema sta nakon Orla.
Ovako odlicni su helikopteri, ali nismo definitivno resili nista i nigde.

offline
  • Pridružio: 29 Feb 2008
  • Poruke: 1490

Napisano: 13 Jan 2017 18:10

@Zixo

Ne znam zbog čega trenutno stanje oko pilota gledaš tako katastrofično. Ne razumem... Kao što i svih 10 aviona neće biti operativno odmah, tako neće trebati odmah ni veći broj pilota od ovoga koji danas imamo. Te dve stvari su paralelne. Ne možeš obučavati pilote ako nemaš aparat, i obrnuto. Tako će se i raditi kako vidimo. Pred nama je narednih 3-4 godine uvođenja svih tih aviona u operativnu upotrebu, i za to vreme će se sigurno ''stvoriti'' dovoljan broj pilota.
Utisak mi je kao da pričaš da prvo treba imati 30 pilota, pa tek kad to imaš onda treba da stignu avioni. Bebee Dol Paralelno se rade obe stvari jer jedino tako i može da se radi, obe stvari će trajati godinama, i na kraju tog postupka, npr. tamo negde krajem 2020. godine biće sve ok po tom pitanju.
Nema jedne po jedne stvari, nego se sve mora raditi paralelno. Samim tim mi je beskorisno isticanje trenutne činjenice da nema dovoljno pilota za taj broj aviona. 'Ajde.. Bebee Dol Pa naravno da nema kad smo imali 3-4 aparata tog tipa, koji su imali godine i godine u kojima uopšte nisu ni leteli. Ali, kao što svi ti avioni neće sutra biti operativni na Batajnici, tako ni sutra ne treba da imaš sve te pilote za njih.

zixo ::Што се тиче броја пилота, колега Реј бан је на теми о МиГ-у 29 изнео податак да је СФРЈ од септембра 1987. до маја 1992. обучила 40 пилота. И да је јуна 1991. ескадрила имала 36 пилота.

А ми би за две године да обучимо 30 пилота.... GUZ - Glavom U Zid

Koga više boli ona stvar za SFRJ... Bebee Dol Bebee Dol Bebee Dol Što kažu ljudi, resetuj razmišlljanje i ne uvodi stalno paralele sa raspalom državom.
Ta njena Vojska od tih 4.5 godine koje navodiš, faktički nije imala redovno finasiranje još od druge polovine 1989. godine. Rezanja su bila ogromna, zato nikada nije ni stigla planirana druga eskadrila 29-ki. Ta Vojska imala je 2 dvoseda, bez simulatora na zemlji.
Sada je situacija drugačija. Biće 3 dvoseda, a ako ima istine o onih dodatnih 12 aparata iz Belorusije, sigurno i tu mora biti barem 1 dvosed. Za sada mamo dva javno iskazana pokazatelja da možda bude nešto od tih dodatnih 12 aviona:
- izjava AV da nije siguran da će ostati sve na 10 aviona,
- iskazan plan o 30 pilota, što je preveliki broj ako ostane 10 aviona.

Zato je realno da pretpostaviš da u situaciji kada imaš 4 dvoseda, plus simulator na zemlji, plus nesmetano finansiranje = možeš brže da obučiš isti taj broj pilota...ustvari, nije ni isti nego manji (40 vs 30). Razumem kada kažeš da je JNA mogla da ''probere'' iz veće baze jer su eto imali gomilu pilota na MiG-21, a da je sada baza pilota na Orlu i MiG-21 zajedno mnogo ''tanja''. I pored toga ne vidim nerealnosti u priči oko obuke novih pilota. Sigurno će u prvim godinama postojati razlika u njihovom nivou obučenosti iako će svi imati prišiveno na kombinezonu MiG-29, ali će ta razlika biti prolaznog karaktera.

zixo ::Када сам питао за нереалне жеље мислио сам да си видео неке у мојим излагањима. Smile

Жеље за набавком сам извукао из тога да су нам Г-4 и Орао логистички на издисају и да немамо ракета за систем Куб које су у ресурсу. Проста ствар. Ако наравно држава жели све то да замени..

Država je očigledno procenila da ne želi to da zameni jer prelazi na bolje.
Mišljenja sam da Orao nema šta više da traži u VS nakon uvođenja u jedinice modernizovanih 10 aviona MiG-29, a naaaaročito nema šta da traži ako ih bude 22 komada (plus 12 iz Belorusije). Oni će biti u VS još par godina i fajront. Ne znam ni šta će im ona priča Orao 2.0.

Uporna je (zbog nemogućnosti da se mentalno odbaci SFRJ i ono šta je njena Vojska radila), priča na Forumu (nisi samo ti tako pisao), o MiG-29 kao avionu samo za lovačke zadatke. Da, to jeste tako bilo pre 30 godina kada su prvi dolazili, kada je bila SFRJ i JNA. Ali, to više nema veze sa poslednjih par godina druge decenije 21. veka. Kao što znamo, modernizovana 29-ka više nije samo za lovačke zadatke, nego je klasični višenamenski avion. Zamisli neki cilj za koji treba da se diže avion. MiG-29 će to uraditi brže, preciznije, razornije, sigurnije (po aparat i pilota), po više ciljeva u jednom borbenom letu, nego Orao. Šta će nam onda više taj aparat, čemu onda i neki veliki planovi i izdvajanja novca za njegovu upotrebu u narednih 10-15 godina...pa samim tim čemu te tvoje nerealne želje kada je Orao u pitanju.
Ista stvar i za KUB. Bilo bi bacanje para u bunar ulagati velike novce u taj sistem sa namerom da se koristi narednih 10-15 godina, ako je već gotova stvar uvođenje BUK-a. Veću perspektivnost dalje upotrebe ima Neva, nego KUB.

Pominjanje Orla i KUB-a smatram tvojim nerealnim željama, gde eto kritikuješ nekoga zašto nisu odvojene pare i za to, odnosno za aparat i sistem koji nema više upotrebnu vrednost u VS (nakon uvođenja modernizovane 29-ke u BUK-a). Ovo za G-4 razumem i slažem se. Avion te uloge treba VS. Da li će to biti i dalje G-4 (u nekom novom ruhu), ili neki drugi aparat, ostaje da se vidi.

Neko je pomenuo da nema plana i da se sve radi stihijski...
Da, baš je stihijski kada neko odmah plati koliko treba kako bi se ti avioni mogli nesmetano koristiti 14 godina bez da zavise od godišnjeg budžetiranja. Baš je stihijski kada se odmah plaćaju delovi, naoružanje, remont...kada se ništa ne ostavlja za kasnije, nego se odmah plaća sve. To je baš sve stihijski... Bebee Dol

Neko je pomenuo 700 sati radnog veka...
Je l moguće???
Iako je rečeno da će motori biti novi i nove verzije, iako je rečeno da će radari biti novi i drugačiji, iako je rečeno da će avioni proći komplet remont (ne samo farbanje)...i onda neko dođe i krene da barata sa ciframa za skroz drugačiji avion (29-ka koju je kupila SFRJ), i njegove komponente... GUZ - Glavom U Zid

Dopuna: 13 Jan 2017 18:18

BSD ::zixo ::
Држава је сиромашна али ће да издвоји 100 милиона евра за 9 немачких хеликоптера. Дакле када је политички притисак у питању, нађе се лова.

Како се није нашло 100 милиона за дивизион нових Бук-М2Е? Или можда три половна дивизиона Бук-М1? Или за 6 нових Јак-130?


Mozda cak i vise od 100 miliona dolara, da li je bilo pametnije zavrsiti pricu sa RV na duzi niz godina ili uletati u sve po malo je pitanje?!

Sve o čemu smo slušali NIJE iz redovnog budžetiranja. NE OPTEREĆUJE redovni budžet. Ni onaj iz 2016., ni novi za 2017, niti bilo koji budući. Ništa. Nijedna kupovina.
Država je 2016. godinu završila sa mnoooooogo manjim minusom nego što je budžetirala za 2016. godinu (valjda zato što je vode neki izdajnici, neki nesposobni koji samo gledaju od izbora do izbora pa umesto da iz tog viška podele još veće penzije i plate oni eto kupuju nešto za VS, rešavaju stare dugove nekih državnih firmi i taaako...). Pošto je imala mnoooogo manji minus, onda je ili morala da ide na rebalans, ili da ipak potroši nešto keša na druge (ne)planirane stvari. Odlučili su se za ovo drugo i odrešili kesu u decembru kako bi približili planirani minus i ostvareni.

Očigledno je da žele istu stvar da urade i na kraju ove 2017. godine, odnosno da su opet budžet planirali konzervativno i da će po svemu sudeći i na kraju 2017. imati više stotina miliona evra koje treba potrošiti. Zato i ostavljanje priče oko PVO za godinu dana, tj. za kraj ove godine, i čega već sve...

offline
  • Sale  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 1693
  • Gde živiš: Z-moon

Mercury ::
Eh da meni omiljen- ima ko se time bavi. Pa nema, stvari se rade stihijski, da nije tako ne bi ovde raspravljali na 1500 strana...

Bogu hvala što ova tema postoji sa nama Internet stručnjacima u njoj, jer je Šojgu lično odavde pokupio sve neophodne informacije.
Da nas ovde nema ništa od aviona i helikoptera bilo ne bi Very Happy

offline
  • nebkv 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 30 Mar 2007
  • Poruke: 3097

neshaoct ::
Koga više boli ona stvar za SFRJ... Bebee Dol Bebee Dol Bebee Dol Što kažu ljudi, resetuj razmišlljanje i ne uvodi stalno paralele sa raspalom državom.
Neko je pomenuo 700 sati radnog veka...
Je l moguće???
Iako je rečeno da će motori biti novi i nove verzije, iako je rečeno da će radari biti novi i drugačiji, iako je rečeno da će avioni proći komplet remont (ne samo farbanje)...i onda neko dođe i krene da barata sa ciframa za skroz drugačiji avion (29-ka koju je kupila SFRJ), i njegove komponente... GUZ - Glavom U Zid

Mi smo izmedju ostalog tu gde jesmo bas zbog tih precestih "resetovanja" i ne ucenja na primerima ili greskama iz proslosti
Tako su i u SFRJ govorili o Kraljevini Jugoslaviji 50 godina pa se 1991 desilo nesto slicno kao i 1941
Budala se uci na svojim greskama,pametan na tudjim ili starim greskama a mi smo nesto gore od budala jer se ne ucimo ni na greskama ni na pravim potezima vec se stalno nesto resetujemo i tako 150 godina
Kao prvo kompletan remont se i podrazumeva kao uslov da bi se dobilo tih 10 godina i(ili)700 sati,kakvo farbanje?Frabanje je samo jedna od stavki remonta
10 godina ili 700 radnih sati se dobija na letelicu a vek komponenti je nesto drugo
Pa sta i ako motori budu novi i novije verzije.To samo znaci da se nece raditi-menjati u toku tih 700 casova kao sto bi morali sa izvornim koji imaju duplo manji resurs od ukupnog koji dobija avion
Sa druge strane resurs od 700 sati na zmaj mozda i moze biti povecan ali samo nekim posebnim biltenom koji bi obuhvatio radove na zmaju letelice,ovako s obzirom na zivotni vek i tih 700 sati je puna kapa s obzirom da su avioni kako nasi,tako i ocekivani pri kraju istog,propisanog od strane proizvodjaca

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 938

@neshaoct
Ja sam taj koji je govorio da se danas radi (a i u proteklih 24 godine radilo) stihijski i dan danas STOJIM iza svojih reci.Evo i par argumenata.

Pretpostavljam da je prema vasem misljenju ovo sto je prezentovano pre par nedelja odradjeno "mudro i planski" tj. da je to sve bilo deo jednog "genijalnog plana" da u poslednji cas nabavljamo polovnjake (a znalo se vec 9 godina kada nasima avionima isticu resursi) i da racunamo i gledamo na kalendar da li ce Rusi stici da isporuce ovih 6 komada pre nego sto nasim istekne 10 godina.Nema sta "genijalno" planiranje kolega....Toliko genijalno da bi trebalo da izvozimo tu nasu "genijalnost i pamet".Kako se samo neke druge sposobne zemlje ne setise da rade "tako pametno" kao mi (da ostavljaju za poslednji momenat)???Bice da smo ipak mi najpametniji....

Da li je tamo negde 2007-8 RV napravilo studiju da im treba minimum 18 NOVIH lovaca za puku kontrolu VAP-a i da mogu da izvrsavaju zadatke V-V?Prema toj studiji ukoliko bi drzava zelela da ima i neki ofanzivni potencijal i da novi lovci rade i zadatke V-Z trebalo bi oko 24 aparata (da se lepo obuka raspodeli i da svi ti zadaci mogu da se uvezbavaju "komotno"...).Ovo nisam izmislio ja vec strucni ljudi iz RV-a (ako bas insistirate potrosicu petnaest-dvadeset minuta i da vam nadjem to).

Da li su ti isti ljudi rekli tada da polovni avioni prema njihovom misljenju "nisu dobro resenje (pogotovu na duzi rok)"?Na kraju dozivesmo da ti isti ove godine "okrenuse curak" pa pricaju kako je i 6-8 aviona "fantazija" i da nema veze sto su polovni.

I vi nas onda ubedjujete da nema stihije ("od danas do sutra") i da se ovde dosledno provodi neka osmisljena strategija?!Sta tek reci o projektima/bastardima poput onog Orao 2.0 isl???Jel i to "vasersko pokazivanje" deo te "pametne" strategije???Koliko godina (pardon DECENIJA) uvode LASTU u naouruzanje?
Ko ovde bre koga pravi ludim (kada moram tako da napisem)???

O onome sto tek treba da bude i kako ce se pokazati ovaj "aranzman" u buducnosti ja ne bih bas bio toliko "euforican".Mozda sve prodje "super" ali neka prosla iskustva mi govore da treba biti vrlo oprezan i umeren u "euforiji" kako zbog nase strane tako i zbog ljudi sa ruske strane (tj. firme MiG i njihovih kooperanata).Prema tome "prvo skoci pa kazi hop".
I 2008. godine je sve mnogo lepo "izgledalo" pa sta bi na kraju (drzi vodu dok majstori odu)???
O tome koliko ce avioni dobiti nakon remonta mozemo ovde samo da nagadjamo.
Pored remonta i modernizacije bice OBAVEZNO da se odradi i produzenje veka upotrebe sa 30 na 40 godina i onda ce ljudi koji se bave remontom shodno utvrdjenom stanju deklarisati rok rada u narednih 10 godina od zavrsetka remonta (prema tome ne zalecite se kada to jos niko ne moze pouzdano da kaze dok se ne "otvore" avioni i Rusi kazu svoje)....

Na osnovu proteklih 25 godina iskustva ja bih bio "vrlo rezervisan" a vama prepustam da unapred hvalite i dizete euforiju...
Za nekih 5-10 godina sve ce se videti - a ako sve bude "savrseno" kao sto vi predvidjate spreman sam da castim rucak!

Pozdrav

online
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2107
  • Gde živiš: Beograd

Подависте се око обуке пилота Very Happy Него да ови наши нису искукали Р-77-1 уместо Р-77? Лазански помену на РТС да ракете које се набављају имају само Руси и сад као ми. По томе то није РВB-AE. Није он неки поуздан извор ал ајд сад.

offline
  • Pridružio: 30 Dec 2011
  • Poruke: 129

zixo ::Citat: Samim izlaganjem problema a ne predlaganjem nikakvog resenja ili bar neke konstruktivne diskusije nece nista da se desi?

Било је овде предлагања решења него изгледа ниси довољно пратио.

Ако будемо имали ''преобуке'' на МиГ-29 као до сада онда неће бити добро.

На МиГ-29 треба да пређу дакле млађи пилоти којих или тренутно немамо или их је јако мало.

Дакле млади пилоти треба да се налете на Ласти, Г-4 и Орлу а са тим авионима имамо проблема.

Нашем ваздухопловству и што се тиче кадра и што се тиче технике треба једно ''ресетовање''. Треба дакле појачати рад са младима а истовремено се спремати за нову технику која би требала да се набави за неколико година.
Већ смо сто пута понављали да су Г-4 и Орао на издисају а половни МиГ-29 само привремено решење.


E pa ako si procitao pazljivo moj post, ja sam napisao moje vodjenje situacije i moguce resenje.
Kolega ti je fino napisao, a i ja sam vec toliko puta napisao, da sam i sam sebi dosadan, da bez aparata nema ni pilota, prema tome, kad dodju aparati, doci ce vise i pilota i otvorice se vece mogucnosti.
G4 i Orao su prevazidjeni i ne zasluzuju da se u njih ulozi niti jedan euro (mislim na neke modernizacije), neka ih remontuju i neka lete dok lete i cao djaci.
Po mom skromnom misljenju, resenje za zamenu je Su-25 a ne Jak130. Su-25 je dokazan avion upotrebljavan ko zna koliko puta i moze da posluzi neko vreme. Jak130 je jos uvek u realnim uslovima nedokazan avion i ja ga vidim kao nekog trenazera i neku stepenicu izmedju pre Mig29, pa bi i u skladu sa tim uzeo momentalno samo 6 komada, dok se ne vidi sta i kako dalje. Naravno ovde pricamo uglavnom SBB-KBB.
Polovni MIG-29 nije privremeno, nego jedino moguce resenje sada, jer nasi piloti, mehanicari i cela logistika moze trenutno samo taj avion i da podrzi i leti (misli se na 9-12 i 9-13) tako da ce im i za ovu modernizaciju trebati preobuka.
Kupovina nekih novih M2 ili 35 trenutno bi bila velika glupost, jer bas kako trubimo kako nema ni pilota ni naleta, kako tek mislimo da idu odmah na jednu savim novu platformu? Valjda je logicno da se sa tim polovnim avionima u narednih 5-10 godina napravi neka pilotska baza, pa da onda najbolji predju na te neke nove avione koje bi bili neki logican sled, jer sa sadasnjih 3 Mig29 bi to bila najveca moguca glupost.
A kad vec pricamo o SBB-KBB, moja neko misljenje bi bilo da nase vazuhoplovstvo treba da se sastoji od:
-Skolski avioni - valjda Laste
-16 SU-25 SM3/UBM3 (recimo 14+2)
-6 JAK130 ( za pocetak)
-24 Mig 29 (verzija u skladu sa vremenom i u odnosu 20+4UB)
To bi po meni bilo neko normalno i funkcionalno RV, al eto videcemo, jer kako znamo pare i politika uvek diktiraju sve.

Poz.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 869 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 7 sakrivenih i 823 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, Apok, bladesu, bokisha253, Cassius Clay, cenejac111, DPera, dragoljub11987, Duh sa sekirom, ekser222, FileFinder, FOX, ivan1973, ivan979, ivica976, JOntra, laurusri, lord sir giga, mercedesamg, milanovic, milenko crazy north, moldway, radoznao, ruger357, sasa87, ser.hill, slonic_tonic, ss10, Steeeefan, Toper, Trpe Grozni, vaso1, VJ, VP6919, YU-UKI, zbazin, zillbg, 125, 79693