Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1581

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Irbis 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 10 Avg 2014
  • Poruke: 3556

sremac983 ::Irbis ::
SU34 je prskup pojedinacno,ali kada dodas da sa njim izbacujes Orla,MIG29, i dobijas nesto sto nikada nismo imali,a sto nam je potrebno,a to je frontovski bomabrder onda bukvalno dobijas 3u1 i tada nije toliko skup jer ti obavlja tri funkcije i samim tim ti treba manje pilota, maje tehnicara, manje potrebe za rezervnim delovima.... Su34 je bukvalno stvoren za nas jer sa njim resavamo jedan goruci problem,a to je da mozemo da vrsimo dejstva po teroristima na sve tri strane odakle preti opasnost. Uz borbene BPL mi smo zavrsili sav posao sto se tice naseg RV nararvno da se sredi G4 ili JAK 130.


Јел ти чујеш себе о моћни Ирбисе....Су-34 спомињеш као идеалан за Србију и да је он пакет 3 у 1...небо отвори се...

Ако је тако што онда Руси нису избацили Су-35, Су-27 и уместо њих, имали само један једини Су-34...

Твоји коментари су за Б92 форум, не за овај војни ,а твоја размишљања су на новоу детета од 5 година, амда се и оно да научити неким стварима ти не.

Кажеш да је МиГ-29 настао на некој визији коју је имао СССР тих година? GUZ - Glavom U Zid

Потпуно нетачно, јер је он био одговор на Ф16, који је имао тих 70тих година сличне ТТ захтеве као и МиГ-29.

Су-27 настаје као одговор на Ф15, који је тада имао сличне ТТ захтеве као и Су-27.

Онда долазе 90те, пропаст једе државе, хаос и стопирање свих пројетака модернизације и унапређења МиГ-29/31 у новије верзије. Овог првог у вишенаменски авион, овог другог у још моћнијег пресретача....

И онда ти Ирбисе, коментаришеш да је МиГ компанија једина која плаћа за своје авионе пенале, јер су били промашени.....

Исто тако кажеш кажу руски стручњаци да је МиГ-29 промашен авион, а који је цењени колега Марко или како год да се зове поставио на теми МиГ-29. Јел то исти онај ПВО генерал и стручњак који дође и паметује како је МиГ-29 био промашај СССР, јер је био превише скуп, а не јефтин, како је замишљено. ПВО стручњак нек критикује ПВО, а не РВ.

Индијци, слепарија која се на све живо жали, па они су састављали Су-30МКИ код њих и ХАЛ је тај који прави одређене компоненте за исти и онда за отказивање истих окриви Русе....Познати су по одржавању своје војне технике...Па ни авион не могу да склепају већ 20+ година...


Vidim da se i bas onako u sve rauzmes, pa ajde da vidimo neke osnovne stvari da prodjemo, posto sve znas.

Srbija je zemelja sa dva velika nepritelja i to NATO i Terorizam(isti je to samo su posledice ratovanja su malo drugacije).
+ Rat sa NATO-om.

Mi sa NATO-om ne mozemo ratovati, mozemo kupiti jaku PVO pre svega milim na S300/400 i nesto malo aviona, ali nista vise od toga i to ako nam Rusi i Kinezi poklone mi ni za to pare nemamo.

Zato nam ostaje jedan neprijatelj,a to su teroristi. Za njih nam ne treba MIG29 oni jos nemaju avione, ali imaju zato PVO pa kada se MIG29 spusti nisko moze biti oboren, za njih ne treba ni JAK 130 jer ce sigurno neko da im dostavi PVO ili ga imaju opet ne vredi, za njih nam ne trebe Orao jer on nema cime da dejstvuje malo tereta nosi, a i nema cime da ih navodi,a opet moze da bude oboren vrlo lako, G4 nema sta ni da trazi.

Zakljucak je sledeci, a to je da imamo dve opcije:

1.
Kupiti
MIG29/35
Su25
i jos koristiti G4 ili JAK 130.
Dobra strana imas lovaca koji ti ne treba jer si okruzen NATO-o clanicama,sve nase komsije koje imaju svoje RV su u NATO. Nemas bombardera koji treba da izvrsi misije na protsoru Kosova,Raske i Federacije BIH u koliko bi terorisi krenuli.

2.
Su34
G4 ili Jak130
Kineske borbene BPL

Mane nemas cistokrvnog lovca, ali Su34 moze da presretne bilo koji putnicki avion, ako bude bilo kakve potrebe. Lovce sa kojima se mi okruzujemo moze da se nosi pa makar Hrvati nabavili i F16 u sta sumnjam, uz BUK koji svakako moramo da nabavimo nase nebo je zasticeno od istih. Veca je potrosnja goriva.

Prednosti imas manji broj aviona, manje ces trositi delova manje ces ih narucivati to je kod nas veliki problem, dobijas i odlicnog bombardera, koji moze odgovoriti i na jursne i lovacke zadatke, teroristi nece imati mira nigde, ne mogu da se skariju, moze da se verovatno integrise i Brahmos sto ce jos otezati posao i Hrvatima, ako bilo sta pokusaju. Videli smo u Gruziji da je SU 34 moze da ometa i BUK koji su Kolege ovde okarakterisale kao izuzetno zilav sistem...

Znaci nama Lovci trebaju za Air Policing i za nista drugo za to Su 34 moze da posluzi,ali usled sukoba moze da se koristi za sve za sta MIG29 ne moze.

Meni se cini citajuci sve analize o nasim bezbedonosnim rizicima da svi zaboravljaju da Srbija isto ima jednog zeznutog protivnika koji je mnogo ojacao, a zove se Albanska mafija koja nam najveci protivnik. Rade sa svim pocev od igle pa do lokomotive, a i sa oruzjem gde mozes kupiti sta ti god treba pocev od puske, pa do bobenih aviona, a najgore mozes kupiti PVO. Mislim da mozes da dobijes najvise ispravni KUB. Sto je dokaz da nama ne trebaju cisti lovci, jer isgurno ima neki Hrvat ili Bosac koji zan da koristi isti obuka iz JNA. Dovoljno je da dobiju Strela 10 sistem i eto problema.

Zbog svega ovog ja sam vise za nabavku SU34 koji sa 5km visine moze da dejstvuje lepo i precizno, pritom bilo kakva slozena PVO da se pojavi moze da se sredi... To MIG29 ne moze.

offline
  • Pridružio: 05 Dec 2012
  • Poruke: 584
  • Gde živiš: Evropska Kolumbija

^^
legendo hahahaha

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Беркут нас је нажалост напустио, али смо добили ново беркута.
Краљ је мртав, живео краљ!

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Кад већ спомињеш ПВО, боље да поручимо с500, букове м5, торове, панцире, једно 5 стерегушчи корвета, ил76 за транспорт специјалаца, тајфуне к и у под обавезно...ах да искандере и смерчеве, крстареће сам заборавио...

Шта још, ах да бедпилотне летелице типа предатор од кинезоса....пар оклопних возова да нам се нађу, ако терористи нагрну свим силама на србију.....мозак ми стао, ал кад се сетим допунићу ову листу са возилима....

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2010
  • Poruke: 157

Ja ne mogu da verujem sta sve covek isisa i osta ziv. Irbise ti si car.

offline
  • Pridružio: 06 Jan 2012
  • Poruke: 28

[quote="racerx11080"]Napisano: 23 Jan 2017 11:25

ltcolonel ::RacerX (par. 2.4)

Citam komentare i prosto nemogu da ostanem nem na vasu konstataciju o nabavci migova za Srpsko vazduhoplovstvo i uporedjivanje sa americkim f-16 , o raketamq aim ,efikasnosti istih , ceni leta i da ne nabrajam sta sve jos , da ne skrecem sa teme apropo vasih predjasnjeg komentara pokusacu da dam odgovor iskljucivo na "boldovana crvena slova" GUZ - Glavom U Zid nadam se da nista necu preskociti pa da poocnemo
1.Krecemo od onog osnovnog poznavanja ,avion F-16 je Americki simbol borbenog aviona koji je proizveden u nekih 3500 primeraka i vazi za najveci uspeh avio industrije zapada ,,prvo i osnovno kupovina aviona je strateska stvar i odluku donosi vojno -politicki vrh i u nasem slucaju a i u vecini drugih slucajeva , specificnost nase zemlje je u mogo cemu i kupovina F-16 ne dolazi u obzir ako zelis nabrojacu razloge ali mislim da iole upucena osoba razume zasto to nije moguce !
2 AIM-120 raketa srednjeg dometa ! Da ne sirim o samoj raketi sustina je u logistici koja stoji iza upotrebe ove rakete ,sama raketa uopste nije savrsena daleko od toga , ucinkovitos pored sve logistike je ispod 30 posto u borbi , vezbe su nesto drugo , navescu primer da je tokom agresije na Jugoslaviju ispaljeno cini mi se 20 amrama a ostvareno je 6 pogodaka ,sto znaci 14 raketa je omasilo zabravljen cilj , 5 mig-ova je oboreno ,o tome su govorili americki piloti i tacno se zna koliko je ispaljeno raketa , vi pricate o ucinkovitosti a ne sagledavate sta stoji iza toga ,sva obaranja koja je imala ta raketa ostvarila je u apsolutnoj nadmocnosti po svim pitanjima od brojnosti aviona ,same tehnike koja je odrzavana i modernizovana naspram potpuno zastarelih aparata koji cak nisu bili ni remontovani ,a o avaksima ,satelitima, drugim lovcima 4 + generacije koji su im pruzali podrsku da i ne govorim , sustina je da Amerikanci ne ulaze u borbu tamo gde nisu sigurni da su 99 posto nadmocniji u svakom pogledu , i onda citamo hvalospeve o junastvu i herojstvu pilota koji su potukli rusku tehniku a dok ista ta ruska tehnika iz 60 obori najskuplji porojekat 20 veka americke industrije f-117 pa i isti taj f-16 ako negde gresim ispravite me !
3.Pricate o tome koji je avion najvise oborila ta raketa je suludo ali odgovoricu vam u pitanju je mig 29, opet se vracam na moj predjasnji odgovor sta stoji iza tih obaranja , u kakvom su stanju bili ti avioni kako su odrzavani ,sta je bilo ispravno na njima ,protiv koliko aviona su oni uzletali zaista je suludo da nastavljam dalje, verujte mi da smo imali dve eskadrile modernizovane ili barem priblizno onome sto su oni tad imali ne bih se desila 99 budite sigururni , a o drugim ratistima bolje da ne govorim !!!
4. Obucenost nasih pilota i dejstva su dve razlicite stvari , lovacka avijacija je u osnovnoj nameni radila na zastiti vazdusnog prostora sekundarna je bila gadanje topom, raketiranje i bombardovanje . to se radilo par puta godisnje u to vreme bivse Jugoslavije , svake godine se odrzavala jedna do dve obavezne vezbe kada bi najbolji piloti iz puka isli negde na gadanje po nekom zadatku u koji bi bilo ukljuceno celo tadasnje RV . Jedanput godisnje bi bilo obavezno gadanje u vazduhu, raketiranje vazdusnih ciljeva je bilo moguce jedino na poligonu Dugi Otok prema Italiji a gadanje ciljeva u vazduhu topom radilo se kod Podgorice , naravno po raspadu Juge sve se promenilo ali ostali su svi ti isti piloti 1999 i ako sa nekih 10 sati naleta godisnje sto ti naravno potenciras !!! Ali to nije igralu najbitniju ulogu imali su oni predjasnje iskustvo i apsolutno su bili obuceni i mogli su da pariraju nato pilotima ali ponavljam njihov najveci problem je bila tehnika i NEISPRAVNOST iste , da su migovi bili remontovani i uz neke prepade sa naglim presretanjem pod forsazom moglo se nesto uraditi ,mig-29 ima bolje letacke karakteristike u odnosu na sve zapadne avione i u borbi prsa u prsa je nadmocniji sto ces se nadam se sloziti sa mnom , ali jednostavno nemoze se sam protiv svih pa i da smo imali najobucenije pilote isto bih se desilo !!!!!
5.Mig -29 protif F-16 , sta je realnost kod ova dva lovca i zasto smo se odlucili za Mig .Cifra od 180 do 230 miliona evra koju smo izdvojili mozda zvuci mnogo ali ajde prvo da pogledamo sta smo dobili za taj novac , poklon su sami aparati proizvedeni od 1987 do 1989 ,jedan aparat 9-12A da napomenem da ih vec imamo u upotrebi , tri aviona 9-13 koji imaju veci spremnike goriva za razliku od 9-12A i dva dvoseda 9-51 ,sto daje 6 aparata mig -29 , jos neznamo sta je tacno dogovoreno u Moskvi ono sto se nagadja o modernizaciji iz dosadasnjih informacije jeste radar ZUK-ME dometa 120 km koji moze da prati 10 ciljeva u isto vreme ,mislim da se menjaju i motori ali nisam siguran sto posto , zatim petnaest ili sedamnaest raketa Kh-31 i Kh-29 ako se ne varam , zatim 15 raketa RVV-AE odnosno R-77 o kojima moze da se polemise ali siguran sam da su bolje od gore pomenutih aim 120 ,da ne ulazim bezpotrebno u polemiku naveo sam gore sta mislim o ovoj temi , broj raketa koji je pomenut je 33 rakete ukupno , nase vazduhoplovstvo vec poseduje R-73 raketu tako da nam nije potrebno jos raketa srednjeg i manjeg dometa koje je rumunija kupila od amerikanaca zbog promene aparata normalno je da su morali da menjaju komplet naoruzanje , dogovoren je i odredjen broj rezervni delova i ostala potrebna zemaljska oprema i preobuka pilota u rusiji .E sad sta bi smo dobili da smo se odlucili za f 16 , prvo morali bih ili da odpisemo ovih nasih 4 mig 29 ili da platim remont za njih rusima u svakom slucaju ,takodje kompletno naoruzanje koje imamo za mig-29 mogli bih da otpisemo u staro gvozdje , promena lovca znaci potpunu preobuku pilota na drugu vrstu aparata , ajde da kazemo da je to moguce ali naravno koliko bi nam bilo potrebno vremena da postignemo potpuno operativnu sposobnost mogu samo da nagadjam 2 do 3 godine minimum , avion f-16 po karakteristikama i sa naoruzanjem koje je dobila rumunija apsolutno nipocemu nije superiornije od mig -29 kojeg smo mi dogovorili sa rusima , ovo oko broja casova naleta ,cena casa leta i izdrzljivosti same konstrukcije zmaja samo mogu da kazem da je toliko smesno da mi dodje da zaplacem ! Ako zelis da udjemo u neku dublju polemiku oko ove teme samo mi odgovori da znam ! Ti mozes da tvrdis da tvoj auto moze da ide 300 na sat a imas motor 1100 kubika , mislim normalno je da ameri hvale svoga konja pa nece valjda da kazu kako je Ruski mig bolji od njihovog , Rumunija je izabrala F-16 iz vise razloga clanica su Nato-a ,clanica eu mnogo faktora tu igra ulogu , kako bih nato reagovao da su sa Rusima ugovorili kupovinu mig-29 ili su30 to bi bilo samoubistvo rumunije , koja zemlja natoa u poslednjih 15 godina je kupila bilo sta od avijacije od Rusa ili bilo koju modernu opremu ! I da li bih rusi prodali bilo kojoj clanici natoa svoju tehnologiju pogotovu sto su Rumuni dozvolili nato-u da gradi protiv raketnio stit ! Dajte budite malo ozbiljni ovo prepucavanje je stvarno smesno , pre ovakve odluke mnogo pametniji i skolovaniji ljudi od mene i vas razmotre sve mogucnosti i doneli su najbolju mogucu odluku po Rv i vojsku , naravno da bih voleo da smo kupili SU-30 ili bilo sta novo na tom nivou ali ovo je nasa realnost i u ovim okolnostima bolje trenutno ne postoji nigde !!!!!!!

online
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 776
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

Sve dok Drzava Srbija pokusava da ustedi novac nekupovinom rezervnih delova za avione,neobezbedjivanjem dovoljnog naleta pilotima,neobucavanjem potrebnog broja pilota i tehnicara mi ne mozemo razgovarati o ozbiljnom RV pa ako vec hocete ni o ozbiljnoj drzavi.To je sve samo zamajavanje i presipanje iz supljeg u prazno.Funkcionisanje od izbora do izbora i glavni motivator zadrzavanje ili osvajanje fotelje.Ako neko misli promeniti stanje ova nabavka moze biti jako dobar pocetak koji ce drzavi dati nekoliko godina za osmisljavanje kuda ce RV da ide u buducnosti,sta je to sto se treba nabaviti i kako izfinansirati tu nabavku kad za nju dodje vreme.Pri tome iskoristiti tih nekoliko godina za obucavanje potrebnog broja pilota i tehnicara za LA .Ako drzava to ne misli nego se nastavi sa posedovanjem aviona bez guma,piropatrona,akumulatora i pilota ako se nastavi sa obezbedjivanjem leta jednog aviona cerupanjem drugog .Ako ce i ono malo pilota sto lete imati 15 sati peglanja vazduha kao godisnji nalet.Onda nam ni 3 puka PAK FA ne vrede nista.

online
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

http://udruzenjepvlps.org/blog/2017/01/23/mig-29-nasa-prica-nastavak-sage/
Одломак из нове књиге о Мигу 29. нашег колеге Данка.

offline
  • fin 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 06 Nov 2012
  • Poruke: 725

Irbis
Citat:..teroristi nece imati mira nigde, ne mogu da se skariju, moze da se verovatno integrise i Brahmos..
eee, too, ..tako je - BRAHMOS!
SU-34 i Brahmos.
To treba! Cool Razz Twisted Evil

offline
  • Pridružio: 17 Feb 2013
  • Poruke: 399

Kolega Irbise, Su-34 i sl. avioni su priča za neka druga vremena, za neku drugačiju Srbiju. Možda Su-30(moj omiljeni avion) za desetak godina, pogotovu ako kompanija MiG propadne pa noviji Mig 29/35 ne bude bio na tržištu...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1389 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 6 sakrivenih i 1352 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Ageofloneliness, babaroga, bojcistv, celik, d bos, darkangel, Dorcolac, GandorCC, hatman, kinez88, Kubovac, Magistar78, MB120mm, Mixelotti, nebkv, nedeljkovici, Nemanja.M, nenaddz, powSrb, procesor, rodoljub, royst33, S2M, Skywhaler, Toper, vathra, VitezKoja, Vlada78, YugoSlav, zlaya011