Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1579

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

За оне који не знају и не прате само да додам да руски ремонтни заводи (121. АРЗ Кубинка, 275. АРЗ из Краснодара и 514. АРЗ из Ржева) и даље раде ремонте авиона МиГ-29 из састава ВКС Русије.

И то наравно на варијантама 9-12, 9-13 и 9-51. Значи одавно је продужен животни век са 25 на 40 година јер су авиони поменутих верзија стари 26 до 30 година.

offline
  • nebkv 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 30 Mar 2007
  • Poruke: 3111

Doca ::A koje je drugo resenje za te pare? Za 200 miliona-koliko aviona uz obuku,opremu,naoruzanje a da nije Mig 29??? Mig 21 ? J-7 G ? Sta ? Jak 130,M-346,L-15?
U tome i jeste deo poente i celo uporedjivanje gubi smisao
Mi uopste nismo u istoj situaciji kao Rumuni
Kao prvo oni su clan Nato
Kao drugo uporedite samo tempo upotrebe 21ica kod njih i kod nas tokom zadnjih 10tak godina a samim tim i iskustvo pilota i mogucnost odabira kadra za prelazak na novi tip.Da ne pominjem da su njihove 21ice odavno modernizovane,kao i Soim
To pokazuje da oni odavno imaju kakvu takvu viziju razvoja i da racunaju na malo duze staze
Iz tog razloga njihova nabavka u startu deluje skuplja ali je u stvari na duze staze povoljnija jer znaju sta hoce
Na kraju krajeva oni su prvu fazu tog posla realizovali i idu dalje
Kod nas je sa druge strane proslo 12 sati,vise nije ni minut do 12.Avionima koje imamo isticu resursi,nalet pilota poslednjih 10tak godina mizeran i ostvaren na nemodernizovanoj tehnici,pilotski i tehnicki kadar u poodmaklim godinama...
U takvoj situaciji prelazak na drugi tip aviona pa cak i Ruskog proizvodjaca bio bi sulud potez jer bi vecina tih aviona i uz najbolju volju drzave kupili prasinu dok se sve kockice ne bi slozile a u medjuvremenu bi ostali bez LA
Ovako sa ovim potezom kupujemo vreme ali samo pod uslovom da se narednih 10tak godina ozbiljno krene u obuku ljudstva pa da na kraju sledece decenije budemo u situaciji kao sto su sada Rumuni,da krenemo u proces nabavke neceg ozbiljnijeg(novi ili sveze polovni avioni)bilo sa istoka ili zapada

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Румуни су само за модернизацију и обнову базе у којој ће бити Ф-16, платили 32 милиона евра.

Замислите шта би се све на Батајници могло урадити за те паре. Ако се сетимо да је нови хангар коштао два милиона евра.

offline
  • Pridružio: 30 Jul 2007
  • Poruke: 61

Napisano: 23 Jan 2017 11:25

ltcolonel ::RacerX nauči najpre kako se mere resursi na ruskim a kako na zapadnim avionima. Milion puta je na ovom forumu ponavljano da se resurski ne mogu direktno da porede. Znači da bi ja i ti o tome razgovarali moraš najpre da poznaješ osnovne stvari. Postoji metodologija kako da se te dve stvari sravne i onda bi, da imaš bar malo pojma o ovome, shvatio da te razlike ni približno nisu takve kakve ti zamišljaš.
Znači ne znaš osnovne stvari a raspravljaš se.
Dalje milion puta sam ponovio da po američkoj "nastavi gađanja" tj zvaničnom pravilu maksimalna daljina lansiranja raketa AIM-120 sa aviona F-16 (svih verzija osim D koja još nije operativna) je 20 NM za cilj koji ne manevriše dakle 36 km (25 NM sa F-15). Po toj istoj nastavi gađanja minimalna visina leta cilja po kome može da se dejstvuje je 3000 fita (bez ograničenja) a 1000 fita (sa ograničenjima). Ispod 1000 fita ne može dejstvuje. To su pravi podaci za ovu raketu a ne EPP podaci na internetu. Raketa ima izuzetno lošu kinematiku leta (ako uopšte znaš šta je to) tako da daljina lansiranja po ciljevima koji manevrišu dramatično opada.
U odnosu na raketu R-27 serija proizvedenih nakon 2005. godine raketa AIM-120 ima manju daljinu lansiranja i to skor duplo u odnosu na ciljeve koji manevrišu, znatno veću minimalnu visinu upotrebe - 300 m za AIM-120 a 30 m za R-27, znatno manju brzinu leta (za cilja na daljini od 30 km prosečna brzina rakete AIM-120 je oko 900 do 950 m/s a za rakete R-27 oko 1200 do 1250 m/s) i znatno veću osteljivost na ometanje. Jedina prednost rakete AIM-120 je višekanalnost ali je i tu prednost izgubila u odnosu na poslednju verziju rakete R-27. Američka taktička pravila predviđaju da se obavezno svaki cilj gađa sa dve rakete tako da F-16 može da gađa istovremeno dva cilja koliko može i Mig-29 ili Su-30/35 sa poslednjom verzijom rakete R-27. Lovac F-15 je tu zadržao prednost jer može da gađa istovremeno 3 cilja sa po dve rakete. Međutim, lovci Mig i Su opremljeni sa AESA radarima će takođe moći da gađaju po tri cilja sa raketama R-27 pa i 4 ako nose 8 raketa što nije normalan slučaj.



Nisam zadovoljan tvojim odgovorom, moras da napises jos jedan, valjda ces treci put da se dotaknes necega sto sam pisao. Dok ne odgovoris na ono sto je bilo crveno i boldovano nema dalje rasprave.

Za merenje resursa ne brini, pogotovo nemoj da brines u ovom slucaju, objasnicu ti kasnije i zbog cega, ali polako sve u svoje vreme. Napisi mi koliko su sve 29-ke letele od uvodjenja u upotrebu do 1999. ukupno? Valjda znas da moras da napravis neki uvod, ta prica o nasim 29-kama bi bila mnogo lepa za uvod price o resursima. Kao sto bi sukob Etipoije i Eritreje bio lepa prica za R-27. Ili bilo koji sukob u kome je koriscen R-77...

Dakle, da jos jednom rezimiram, ako mi se obracas, evo ti kraca cek-lista:

1. Najprimarnije je boldovano i crveno


2. Uvek komentarisi ono sto sam pisao, posto imas obicaj da se gubis u digresijama, ti me citiraj pa pisi ispod toga da se to ne desi


3. Kada mislis da si uradio sve kako treba proveri jos jednom, treba daleko vise vremena da se ono sto je lose nauceno ispravi, nego da nista nisi znao i da si ucio iz pocetka.

Eto, to ti je kraca cek lista, mislim da je dovoljno jednostavna pa se nadam da ces sledeci put prateci nju ostvariti neki napredak, ne brini cak i ako ne uspes odmah, ne zaboravi da nisi sam, ja sam sa tobom, zajedno cemo nekako stici dotle da u nekom od svojih narednih postova komentarises konacno nesto sto sam ja napisao - a ne ko do sada da ulazis u polemiku sam sa sobom, kada to savladamo, onda cemo da pocnemo da razlikujemo bitno od nebitnog, ali da bismo dotle stigli, prvo moras da odgovoris na pitanja (crveno i boldovano).

Dopuna: 23 Jan 2017 11:58

zixo ::За оне који не знају и не прате само да додам да руски ремонтни заводи (121. АРЗ Кубинка, 275. АРЗ из Краснодара и 514. АРЗ из Ржева) и даље раде ремонте авиона МиГ-29 из састава ВКС Русије.

И то наравно на варијантама 9-12, 9-13 и 9-51. Значи одавно је продужен животни век са 25 на 40 година јер су авиони поменутих верзија стари 26 до 30 година.


-Da, da ali hajde da se potrudimo da budemo malo precizniji i hajde da sagledamo celu tu stvar malo sire i potpunije:

-Kolika je ruska flota aviona MIG-29? I koji je to procenat tih aviona remontovan remontovan?
-Da li postoji neki izvestaj iz 2009. koji govori o njenom stanju, odnosno, kakvo je stanej ruskih MIG-29?
-Koliki prcenat MIG-29 je do sada samo remontovan, koliko je aviona predvidjeno za SLEP?
-I sa tih produzenih 10-15 godina, koliko je to letnih sati (1000-1500), za koliko bi to potrosilo ozbiljno vazduhoplovstvo, za nesto preko 3-4.5 godine)?
-Da li je SLEP moguce odraditi na svim MIG-29 cak i da je to planirano?
-Da li su ti avioni modernizovani ili se samo radi o remontu i sta nam to govori?
-Da li se planira remont ili modernizacija ostalih...
-Koliki procenat njih ce da bude zamanjen sa MIG-35? Nisam dugo vremena pratio razvoj te price sa narucivanjem MIG-35, al se secam da ste pisali da su ga narucili jos pre neku godinu, interesuje me kako se pokazuju u operativnoj upotrebi?

Napisite i da li je slican dil ovom nasem (avioni na poklon, ali remont i modernizacija za pare) ponudjen jos nekoj zemlji sem Srbije ili je ovo poput price za M/M2 "specijalna ponuda" koju smo kao bratska zemlja dobili...?

Mozda ljudi "koji ne znaju i ne prate" nisu culi ni za ovaj izvestaj Indijaca: cag.gov.in/sites/default/files/audit_re.....arrier.pdf

Vredi ga pogledati, pogotovo onaj deo o MIG-29KUB (par. 2.4)

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2010
  • Poruke: 2411
  • Gde živiš: Beograd

Ne radi ti link za sajt Laughing

offline
  • Irbis 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 10 Avg 2014
  • Poruke: 3556

racerx11080

MIG od 90-tih pa do sada i MIG pre 90-tih nisu ista firma, a to nije ni isti avion.

SSSR je imao viziju kako se upotrebljava MIG29 i za to ga je stvorio i taj posao je odlicno radio i ubedjen sam da bi MIG29 imao mnogo vise oborenih aviona da se upotrebljavao kako je planirano. MIG29 koliko god da je mala drzava ne moze da bude osnovni lovac za prevlast u vazduhu osim ako PVO te zemlje u svom sastavu nema sisteme velikog dometa pre svega S300 ili S400.

MIG kao kopmanija od 90-tih do sada je jedna kompanija koja place za svojom prosloscu i ne cini nista da ponovo pokusa da dostigne svoje visine. Danas MIG nije spososban da iznese nijedan projekat aviona kako treba, pa cak ni taj MIG35 nije dobar(Indijci su na testovima to i dokazali), a da je to istina dokaz je da je VVS trazilo skoro pa nov avion u odnosu na onaj sto je bio u Indiji i opet ima problema sa njim vec nekoliko puta se odlaze prikazivanje prototipa, pa problemi sa radarom... PAK FA je pre usao nultu seriu nego sto je MIG35 predstavio prototip kakav je VVS trazio.

MIG29K je po svemu sudeci jos nije prevazisao decije bolesti sto dokazuje i Indija i pad sa Kuznjecova, jer ja ne verujem u price da je nestalo goriva, pukao kabal ili nesto peto. Da je to istina onda bi MIG29K poslali na kopnenu bazu u Latakiji kao sto su poslali Su33 kada je nastao problem sa kablovima. Sta to SU33 moze da sleti,a MIG29 ne moze. To je dokaz da MIG kao kompanija nije dobra u svom poslu.

Mi koristimo MIG29 kako koristimo i evo vec tolike godine sluzi u nasem RV tako da ne vidim sta je problem sa tim da i dalje bude u RV ako se za drugo nema para.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Ослично, бараташ са подацима за које 99,99% људи не зна. Па што онда не одеш на неки јавни сервис или неку телевизију па их не изнесеш за јавност Србије, да виде шта купујемо, него овде износиш исте.

Наводиш неке податке за те МиГове иако не знаш као ни ми за колико су им руси продужили животни век.

Ето, Иран лети на мачорима још од 1977 године, пуних 40 година, а летеће још бар 10 и више година. Немој ми само рећи да Иран има боље стручњаке од руса или да тај авион са проблематичним моторима има дужи животни век од ових ремонтованих мигова за ВВС, које ћемо ми добити...

Ем си био запео за М/М2 сад и за ово...постани политичар па купи најбоље за Србију...

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Ирбисе престани да лапрдаш више о МиГ авионима молим те....

offline
  • Irbis 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 10 Avg 2014
  • Poruke: 3556

Napisano: 23 Jan 2017 13:41

megadeki ::Irbis ::MIG29 SSSR nije pravio za ulogu koju imaju kod nas, oni su jeftini avioni u odnosu na velike Suske i takve ih treba gledati, niko nije njih pravio da budu u vazduhu dugo,da imaju dug zivotni vek vec je to frontovski lovac,a ne lovac za prevlast u vazduhu(takva mu je elektronika i ugradjena).

F16 je prosao mnoge modrnizacije, dok MIG29 tak je nesto dobio sa SMT verziom,ali ni to nije savrsno, mozda tek MIG35 bude nesto,ako prevazidju decije bolesti.

Ako zelis lovac za prevlast u vazduhu kupuju se SU familija, a ne MIG. MIG 29 kupuju bogate zemlje koje zele i laki lovac(po meni glupo do bola bolje kupiti Su35 dobijas teskog lovaca, agilan kao da je mali). Ako nemas svoju proizvodnju goriva onda kupis MIG 29/35 ili F16 uz S300/400 ili Patriot, ako zelis da imas jaku vojsku.

Srbiji je savim dovoljan i MIG21 da bi cuvala VAP, ali posto vise ne moze da se koristi onda je i MIG29 dovoljan.

Za mene je Su34 najbolji avion koji Srbija moze da nabavi jer moze da cuva VAP, ako teroristi otmu neki civilni avion, a on je pre svega frontovski bombarder sto znaci da moze da lepo prasi Teroriste,kao sto smo u Siriji videli. Protiv terorista mozemo da ratujemo, ali protiv NATO-a ne vredi.


Tako je.
Ne slažem se za Su-34,mislim da je preskup u svakom pogledu.To je avion koji traži velike aerodrome,logistiku,dakle za duboke teritorije,ne za Srbiju.
Ja sam pre za neki JAK-130 ili Harijer-znam da je izbačen.Ali govorim o poletanju sa bilo koje površine-mada je i to danas nedovoljno da se maskirate,ako imate tehnološki ozbiljnog protivnika.


SU34 je prskup pojedinacno,ali kada dodas da sa njim izbacujes Orla,MIG29, i dobijas nesto sto nikada nismo imali,a sto nam je potrebno,a to je frontovski bomabrder onda bukvalno dobijas 3u1 i tada nije toliko skup jer ti obavlja tri funkcije i samim tim ti treba manje pilota, maje tehnicara, manje potrebe za rezervnim delovima.... Su34 je bukvalno stvoren za nas jer sa njim resavamo jedan goruci problem,a to je da mozemo da vrsimo dejstva po teroristima na sve tri strane odakle preti opasnost. Uz borbene BPL mi smo zavrsili sav posao sto se tice naseg RV nararvno da se sredi G4 ili JAK 130.

Dopuna: 23 Jan 2017 13:43

sremac983 ::Ирбисе престани да лапрдаш више о МиГ авионима молим те....

Sta sam pogreno napisao? Izneo sam svoje misljenje uz ocigledne dokaze i sa Ruske strane i sa Indiske.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2288

zixo ::Румуни су само за модернизацију и обнову базе у којој ће бити Ф-16, платили 32 милиона евра.

Замислите шта би се све на Батајници могло урадити за те паре. Ако се сетимо да је нови хангар коштао два милиона евра.

Pitam se koliko je novca otislo na ovu ekipu Sad

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 859 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 5 sakrivenih i 823 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Battlehammer, bojank, Boris90, DonRumataEstorski, DPera, dragoljub11987, esx66, ivan1973, Jahorina, JOntra, laurusri, Leonov, Lucije Kvint, MB120mm, mercedesamg, mikrimaus, milutin134, mrav pesadinac, nebojsag, Nemanja.M, nemkea71, nesa1962, nikoladim, nuke92, ozzy, pein, Romibrat, vathra, vlajkox, voja64