Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1596

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • boksi  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2008
  • Poruke: 7818

Smile

offline
  • yrraf  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2488
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Avioni su od aluminijuma, tu magnet ne pomaže. Wink

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96541

Citat:Belorussia to grant 8 MiG-29s & 2 "BuK" AD battalions to Serbia in 2018.
Serbia & Belorussia to talk also about S-300P/V AD syst.
via @rianru

offline
  • boksi  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Jun 2008
  • Poruke: 7818

Srbija nema dovoljno pilota za Mig 29

Ako dođe do dodatne nabavke iz Belorusije, daje se prostor avijaciji da 'prodiše' ali biće mnogo izazova da se izvede obuka za potrebne pilote i mehaničare, naročito ako se ima u vidu postojeća kadrovska situacija", rekao je Radić.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktue.....h-problema

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2263

jel ima uopste mesta gde bi svi ovi avioni i ostala tehnika bili smesteni?
ili bi stojali napolju po snegi kisi i suncu non stop? pa bi propali jos brze.

Eno proslo neko vreme vec otkad se govori da ce biti migova iz rusije. jel je pocela kod nas neka priprema prihvata tih aviona ili se i dalje sve vodi na price politicara i nebuloze raznoraznih novinara?

sta je sa nemackim helikopterima?

online
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

http://www.alo.rs/dobijamo-osam-migova-s-300-i-dva-diviziona-buk/93059
Citat:Vojska Srbije uskoro bi mogla da dobije osam „migova 29”, dva diviziona raketnog PVO sistema BUK-MB, ali i raketni sistema dugog dometa S300.

Ovo otkriva u ekskluzivnom razgovoru za „Alo!” ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević, koji je prethodnih dana boravio u zvaničnoj poseti Belorusiji kao član državne delegacije koju je predvodio premijer Aleksandar Vučić.

- U razgovoru predsednika Lukašenka i našeg premijera Vučića, koji je bio više nego prijateljski, predsednik Lukašenko je istakao da je voljan da pomogne bratskom narodu u Srbiji šta god mi budemo tražili i šta god nam bude trebalo.

Šta smo mi to tražili i šta očekujemo da dobijemo?

- Ono o čemu smo razgovarali je svakako nabavka osam aviona “mig 29”. To bismo dobili na poklon od Belorusije, a u pitanju je novija generacija aviona od ovih koje već imamo i od onih koje smo dobili nedavno od Rusa. Time bi naše ratno vazduhoplovstvo imalo dve eskadrile tih lovaca. Veoma je važno i da smo ugovarali nabavku raketnih sistema zemlja-vazduh i ono što očekujemo da dobijemo od beloruske strane su dva diviziona PVO sistema BUK-MB, koji je modernizovana varijanta sistema BUK, ali i raketni sistem dugog dometa S300.

To sve dobijamo ili skupo plaćamo?

- Beloruska strana je spremna da nam izađe u susret i da napravimo najpovoljniji aranžman. Oni imaju „migove 29” i remontne zavode koji mogu da ih remontuju i produže im vek, da daju avione koje bi oni remontovali, a koliko bi nas koštao remont, to će biti tema pregovora. Isto tako očekujemo da nam daju dva diviziona BUK-a, i to modernizovanu varijantu. Pričali smo i još ćemo pričati pod kojim uslovima mogu da nam daju sistem S300. Čekamo da dobijemo zvaničnu ponudu, šta mogu da nam daju i pod kojim uslovima, koliko će to da košta, da li ćemo to otplaćivati i kroz trgovinsku razmenu.

Belorusi žele da radimo zajedno

Osim naoružanja, s Belorusijom je ugovarana saradnja i u drugim oblastima?

- Formiran je mešoviti komitet koji u aprilu treba da se sastane i napravi hodogram naših aktivnosti. Oni žele da dođu u Srbiju i investiraju ovde, zainteresovani su za fabriku auto-delova „Petar Drapšin” u Mladenovcu, žele da dođu na naše tržište autobusa, kamiona, elektroautobuusa, trolejbusa, komunalnih vozila... Zainteresovani su i da učestvujemo u proizvodnji liftova, što može biti veoma uspešan posao, s obzirom na razvoj građevinske industrije... Činjenica je da Belorusi ne žele samo da dođu ovde sa svojim proizvodima nego da investiraju kod nas i da radimo zajedno.

Kako saznajemo, pričali ste i o zajedničkoj proizvodnji naoružanja, čak i raketa?

- Mi smo u svetskom vrhu kad je reč o tehnologiji raketnog goriva, a oni imaju odličnu elektroniku i upravljanje. I njima i nama nedostaje ono što ima druga strana. Možemo zajedno da sklapamo, i ovde i u Belorusiji, rakete svih tipova. To bi bile najkvalitetnije rakete s kojima bismo mogli zajedno da idemo na treća tržišta.

I ne samo s raketama, u „Alo!” smo već pisali da se razmišlja i o zajedničkoj proizvodnji pešadijskog naoružanja?

- Mi imamo najsavremeniju pušku 6,5, imamo i municiju, nedostaje nam optika, a oni imaju fenomenalnu optiku. Kad to spojimo, dobijamo vrhunsko oružje. Belorusi su u elektronici i optoelektronici svetski vrh, razvili su čak i satelitski program. Oni imaju tu optoelektroniku, koja je vrhunska, mi imamo puške, tako da ako spojimo to u jedan proizvod, dobićemo veoma kvalitetno oružje i za nas i za izvoz.

Pominjala se i modernizacija tenkova?

- Mi imamo motore od 1.000, a uskoro ćemo imati i od 1.200 konjskih snaga, a oni imaju sistem za upravljanje vatrom koji je najbolji. Tu faktički ne samo da jedni drugima pomažemo u modernizaciji, nego možemo da idemo na sva tržišta na kojima postoje takvi tenkovi. Takođe, zajedno ćemo raditi na modernizaciji našeg raketnog sistema KUB, ali pošto je taj sistem veoma rasprostranjen u svetu, i tu nam se otvara mogućnost za nove izvozne poslove.

Moramo biti spremni

Očekujete li negativne reakcije sa Zapada zbog vojnotehničke saradnje s Rusijom i Belorusijom?

- Svo to naouružanje koje nabavljamo je odbrambeno. Ne kupujemo ništa od ofanzivnog naoružanja. Nemamo nameru nikoga da napadamo, ali moramo da vodimo računa o bezbednosti naše zemlje i građana. Hoćemo da opremimo našu vojsku savremenim naoružanjem koje bi moglo da joj omogući da na najbolji način radi stvari za koje je obučena. Moramo da vodimo računa o tome da vojska bude obučena da ako ikada bude zatrebalo može da uradi ono što od nje očekuje njen narod. Kako ja mogu od njih da zahtevam nešto ako nemam opremu, ako nemam obučene, spremne i zadovoljne ljude. Ova nabavka se dešava u poslednjem trenutku. Moglo je da nam se dogodi da ostanemo bez aviona, sa pilotima kojih će biti sve manje dok ne nestanu. Onda više nije pitanje da li će država jednog dana imati para i reći - hajde sad da kupimo avione, ali tada će biti kasno jer na njima niko neće znati da leti.


-Dakle ako cemo suditi po ovom intervjuu onda su u pitanju 8 MiG 29BM, sto mi se ni malo ne svidja jer prema drugom intervjuu mi treba nase i ruske da radimo sa rusima u MOMI no to ne bi bio BM standard sigurno. Prilicno konfuzno deluje trenutno.
- Da li nam se to krilati lavovi sa gromovima vracaju? Razz
- Ovo sa Buk MB je jasno i deluje kao dobra odluka, pitanje je samo koji S300. Vise bih voleo PS ali uz zadrzavanje Neva da bi se konacno vratila PVO vojske sa Buk/Kub kombinacijom
- Prica oko raketa je zanimljiva, samo jos da se to primeni na PO rakete a ne da karabudzimo jadnu Maljutku koja je zasluzila da se pezionise
- Ovo sa tenkovima isto moze ispasti dobra prica jer oni imaju "Peleng"

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2011
  • Poruke: 5389

Citam malopre komentare na klix.ba:

Citat:Vraćaju Srbi u Rusiju deset puta radar od S300 na popravku i posle desetog puta se dokurchilo Rusima i dođu oni u Srbiju da vide vide više šta je kvar. 'I šta ne radi?' 'Pa non stop nam prijavljuje ovu tačku iznad Bosne!' 'Nije to kvar, budale, nego su popravili helikopter!'

Citat:Dobili srpski piloti naređenje da iz MIGova ispale rakete upozorenja na Sarajevo i vraćaju se oni u bazu, a nijedna raketa nije ispaljena. Pita ih Načelnik Generlštaba: 'Što niste pucali?' 'Na šta da pucamo, šefe?' 'Na vodovod!' 'Ali oni i ovako nemaju vodu.' 'Na toplanu!' 'Šefe, ali nemaju ni grejanje.' 'Na autoput onda!' 'Nemaju ni autoput, šefe!' 'Onda na kuću Bakira Izetbegovića!' 'Šefe, ali ne smemo da ulazimo u vazdušni prostor Austrije!'

Citat:Srbija traži od Belorusije i Rusije da tokom remonta MIGova dodaju šper ploču sa donje strane preko kritičnih komponenti sistema kao odgovor na pretnje Bošnjaka da će pucati na MIGove iz vazdušnih pušaka i, čak, ukoliko konflikt eskalira i iz lovačkih dvocevki sitnom sačmom, trojkom... ima lik u Goraždu što puni.

offline
  • RJ 
  • SuperModerator
  • Gavrilo Milentijević
  • Komandir stanice milicije Gornje Polje
  • Pridružio: 12 Feb 2005
  • Poruke: 35581
  • Gde živiš: ovalni kabinet

Citat:Pominjala se i modernizacija tenkova?

- Mi imamo motore od 1.000, a uskoro ćemo imati i od 1.200 konjskih snaga, a oni imaju sistem za upravljanje vatrom koji je najbolji. Tu faktički ne samo da jedni drugima pomažemo u modernizaciji, nego možemo da idemo na sva tržišta na kojima postoje takvi tenkovi. Takođe, zajedno ćemo raditi na modernizaciji našeg raketnog sistema KUB, ali pošto je taj sistem veoma rasprostranjen u svetu, i tu nam se otvara mogućnost za nove izvozne poslove.


Pitanje - gde mi to radimo motore i koja je to fabrika sposobna da proizvodi isti u srbiji ?

offline
  • Jester  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Feb 2008
  • Poruke: 6758
  • Gde živiš: Srbija

Ove od 1000 KS imamo u tenkovima M-84A/AI, a ovaj drugi imamo u VTI-u. Ovih prvih imamo možda i koji komad više u RR Smile

Pošto nam generalni remont tenkovskih motora radi FMSN, onda je logično da i eventualna proizvodnja novih motora bude poverena njima. Modifikacija u vidu motora V46-TK1 (1200 KS) bi se takođe mogla proizvesti kod njih, po TTZ koje bi dao VTI, kada budu otklonjeni uočeni problemi u razvoju tog motora.

offline
  • BSD 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 05 Okt 2009
  • Poruke: 3189
  • Gde živiš: Kraljevo

Jester ::Ove od 1000 KS imamo u tenkovima M-84A/AI, a ovaj drugi imamo u VTI-u. Ovih prvih imamo možda i koji komad više u RR Smile

Pošto nam generalni remont tenkovskih motora radi FMSN, onda je logično da i eventualna proizvodnja novih motora bude poverena njima. Modifikacija u vidu motora V46-TK1 (1200 KS) bi se takođe mogla proizvesti kod njih, po TTZ koje bi dao VTI, kada budu otklonjeni uočeni problemi u razvoju tog motora.

Citat:
Pominjala se i modernizacija tenkova?

- Mi imamo motore od 1.000, a uskoro ćemo imati i od 1.200 konjskih snaga, a oni imaju sistem za upravljanje vatrom koji je najbolji. Tu faktički ne samo da jedni drugima pomažemo u modernizaciji, nego možemo da idemo na sva tržišta na kojima postoje takvi tenkovi. Takođe, zajedno ćemo raditi na modernizaciji našeg raketnog sistema KUB, ali pošto je taj sistem veoma rasprostranjen u svetu, i tu nam se otvara mogućnost za nove izvozne poslove.
http://www.alo.rs/dobijamo-osam-migova-s-300-i-dva-diviziona-buk/93059


Izgleda da se i to privodi kraju, da cemo uskoro da vidimo ovo u radu osim onih opitnih motora.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1022 korisnika na forumu :: 59 registrovanih, 11 sakrivenih i 952 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Acivi, Apok, babaroga, BlekMen, bojank, BORUTUS, cavatina, cenejac111, comi_pfc, CrazyDiablo, darcaud, darkangel, Darko8, darkojbn, Denaya, djboj, doklevise, DonRumataEstorski, Dorcolac, dragoljub11987, dule10savic, Frunze, ginjica, gomago, goxin, hyla, Ivica1102, ivicasimo, Još malo pa deda, Kibice, kobaja77, kokodakalo, krkalon, Kubovac, kunktator, loon123, Marko Marković, Maschinekalibar, mercedesamg, mile23, milenko crazy north, mushroom, nenad81, ostoja, pein, Petarvu, robert1979, Romibrat, royst33, Sančo, ser.hill, Sirius, Skywhaler, srbijaiznadsvega, Tandrkalo, vathra, VJ, vlad the impaler, VojvodaMisic