Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1782

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

online
  • ozzy 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 10 Maj 2005
  • Poruke: 543

Ne pije vise vodu teza ili teze da cemo dobiti najsavremeniji radar i ostalo. Ja razumem da postoji potreba koja je naravno opravdana da se od javnosti sakriju detalji ali odjednom skrivanje svega a do malopre puna usta detalja i to od strane zaduzenih u vs je u najmanju ruku sumnjivo.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

А баш сметају јел...нисте једини.Имам благи утисак да сте закаснили.

offline
  • Pridružio: 23 Sep 2009
  • Poruke: 889

Sta cemo ako se ispuni sve sto je obecano?

Secam se vesti iz Informera u ovo vreme prosle godine.

Grohotom smo se ovde smejali svi zajedno. A onda u decembru tadasnji premijer obilazi avione namenjene nama. Objavljuje se informacija koja potrepljuje podatke iz Informera gotovo u jotu.

A onda saga o tome kada ce migovi stici. I podsmevanje sve do dana dok najzad nisu stigli. Uz kuknjavu da bi nam i da su najgori dobro dosli (svih nas, ukljucujuci mene), jer bi suprotno znacilo katnac na lovacku komponentu avijacije ove zemlje.

Sada kada su dosli, kiselo nam grozdje. Ajde sto je kiselo svima sa strane, ali sto je kiselo vecini nas koji smo ovde navijali makar i za polovne, neosavremenjene, samo da nam se lovacka avijacija ne ugasi.

Komsije normalno da kude sta smo dobili, i u zvezde stavljaju sta je Hrvatima ponudjeno. Problem je samo u tome sto je nase vec stiglo, a za njihovo nije otvorena ni ponuda. Secam se ja pristiglih ponuda i za nase vazduhoplovstvo, koje su ukljucivale i F-18, i f-16, i Rafale, i EF-2000, i MiG-35. I otvorene su ponude, i onda nista. A komsije vec sada avione ponudjene Hrvatskoj dizu u nebesa. Od kojih ce ih para Hrvatska kupiti? Mozda od one 1.3 milijardi koje im Putin trazi da vrate bankama koje su pozajmile novac Agrokoru?

S obzirom na moju vlastitu skepticnost, koja se pokazala neopravdanom, ja sada imam nadu da ce avioni biti osavremenjeni na standard koji je obecan. A u tom slucaju ni za F-16V nece biti lak zalogaj. Nesto mi se javlja da ce bitri suprotno. Jer, ovo su ipak ruski 9-12A i 9-13, sa motorima za rusko RV. Sa elektronikom koja je obecana, ako su se Amerima tresle gace 1999.-te od onih nasih neremontovanih kojima je otkazivalo sve sto su mogli da pomisle, bogme ce se tresti i Hrvatima ako ikada dobiju te F-16V, protiv nasih aviona koji su remontovani i u resursu, i osavremenjeni gotovo na nivo SMT.

Sada, Informer opet nesto javlja, mi opet pljujemo. Pljuvali smo i pre godinu dana, sada moramo to sto smo ispljuvali da lizemo.

Ako od Belorusa dobijemo jos 8 aviona, ako svi oni budu jednosedi, ako se slucajno tokom osavremenjavanja i dvosedima ugrade radari Osa, dobicemo 18 potpuno borbeno sposobnih aviona. Sa tri dvoseda imacemo mogucnost dobre trenaze novih pilota. Za 15-20 godina tokom kojih cemo ove avione moci da koristimo imacemo i dovoljno pilota i dovoljno tehnickog osoblja, i bicemo spremni za prijem novog aviona koji tada budemo nabavili. A to mozda bude i neki LFI.

Ako od PVO sistema dodje pola onoga sto je najavljeno u Informeru, bicemo na konju. Ako stigne sve, sto bi pokojni Surda rekao: Leeeeeleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! A prilikom neke ne daj boze frke sa komsijama, moci ce da se kaze: Bezte pi..., stigo Zdravko Colic.

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Обећано је много штошта, нешто се није обистинило.

Нпр. цитирам:

Политика 28. јануар

Ministar se dotakao i ruske donacije vojne tehnike, rekavši da su svi ugovori potpisani i da očekuje da će 6 MiG-ova 29 biti u našem remontnom zavodu “Moma Stanojlović“ već u martu, najkasnije u aprilu. Dodao je i da će ruski eksperti, uz pomoć naših stručnjaka, kod nas izvršiti radove na remontu i modernizaciji aviona.


Prethodno 28. decembar, isto ministar:

– Šest aviona je dobijeno kao donacija i njih treba da prilagodimo našim uslovima koje imamo ovde. To su sredstva komunikacije i drugo. To je prva faza. To neće biti gotovo i avioni neće moći da polete u 2017. godini. Možda pred kraj te godine. Ako sve bude kako treba to bi trebalo da bude septembar, oktobar i novembar otprilike.

Сада испада да су авиони дошли а да није урађена предизвозна припрема и да треба да иду на радове. и не знамо када ће полетети први. Неки рок се спомиње јун 2018. али није прецизирано да ли је то време првог лета првог завршеног авиона иоли ће тада свих 6 авиона бити спремно.

offline
  • nebkv 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 30 Mar 2007
  • Poruke: 3107

miodrag2 ::
Komsije normalno da kude sta smo dobili, i u zvezde stavljaju sta je Hrvatima ponudjeno. Problem je samo u tome sto je nase vec stiglo, a za njihovo nije otvorena ni ponuda. Secam se ja pristiglih ponuda i za nase vazduhoplovstvo, koje su ukljucivale i F-18, i f-16, i Rafale, i EF-2000, i MiG-35. I otvorene su ponude, i onda nista. A komsije vec sada avione ponudjene Hrvatskoj dizu u nebesa

Sto mi je ova Hrvatska prica poznata Smile
I mi smo imali iste price u istom stilu i u istom odnosu po pitanju nasih istocnih komsija Rumuna
Vidi se da smo "Braca po materi" Very Happy

offline
  • Pridružio: 17 Avg 2012
  • Poruke: 1260
  • Gde živiš: Šid, Srbija

Daj manite me hrvata, pa oni i dalje veruju da su Mi-17 V5 polovni...prividja im se rdja itd itd...bolest ne bira nazalost

Odete samo 5 minuta na Forum. hr i sve ce vam biti jasno...meni njih zao iskreno

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1849
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

kada ce mo vec jednom prestati sami sebe da plasimo drugima, bas me briga sta ce ko da kupi, koliko ce to njega da kosta, pa da ja tome nuzno moram parirati.
Neverujem da ce se u neko skorije vreme voditi neki rat vecih razmera, a i manjih, da bi sad mi morali da nabavljamo oruzje neke vece kategorije. jedini koji imaju korist od ovoga kvazisukoba srbi hrvati muslimani bosnjaci albanci siptari goranci su jedino proizvodjaci i prodavci oruzja njihove zemlje i njihovi narodi, niko drugi. opet se vracamo na istu pricu ciji je veci a umresmo neomasteci brk.
Nas cilj je ostvaren, stigli su avioni za spas naseg prvenstveno neba, pilota i tehnicke sluzbe, da ljudi ne ostanu bez posla, a nase nebo bez cuvara. Sve i da avioni ne budu modernizovani bitno je da je stiglo nesto da popuni rupe i iskoluje pilote i otvori nova radna mesta. sve i da podignu modernizaciju za jedno slovo znacilo bi, a da sad dovode na nesto najsavremenije sto moze nema potrebe.
Nego malo mi cudno novopridosli nemaju lovis brojeve a one crvene servisne oznake tako bodu oci da je to neverovatno, ali ajde da necepidlacim mnogo.

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2009
  • Poruke: 349

To sad nije april nego oktobar je vazno onoliko!?
Da li je na stanju 10 aviona ,jeste , da li je i koliko u trenutnoj upotrebi , pa mi znamo tri od deset ali je posebno vazno da imamo jos sedam na cijem osposobljavanju se radi, i to ne da li ce da se radi nego se na tome radi. Sad kad imamo sta da osposobljavamo Ziveli
To da su odmah prebaceni motori sa jednih nasih na druge nase avione , pa sta je tu cudno sem da je za malo bilo ajd gasi svetlo.
Pogledajmo kakvo je stanje u okruzenju Srbije , ali ne po tome sta je babi milo i praznih najava bice ovo ono nego ko sta ima i sa cime raspolaze . , Madjari sa 12 Gripena- koliko operativnih je upitno i jos da , Rumunija sa 12 F-16 koja je u NATO-u ima na svojoj granici Rusiju ...status Bugarske je upitan a i oni isto ko Rumuni , ko im na granici i gde se svrstali ... Ah da Albanija sa flotom MiG 15 i Hrvatska sa flotom MiG 21 ali ako ozbiljno govorimo o LA to su zastarele kante uz svo duzno postovanje prema muzejskim primercima .

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3035

miodrag2 ::Sta cemo ako se ispuni sve sto je obecano?

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Citat:o sad nije april nego oktobar je vazno onoliko!?
Da li je na stanju 10 aviona ,jeste , da li je i koliko u trenutnoj upotrebi , pa mi znamo tri od deset ali je posebno vazno da imamo jos sedam na cijem osposobljavanju se radi, i to ne da li ce da se radi nego se na tome radi. Sad kad imamo sta da osposobljavamo


Важно је јер цури време које нам је драгоцено. Наравно да је позитивно што су стигли и треба их брзо учинити оперативним. Ако је могуће прво оба двоседа.

Ипак...

За 9 месеци могли су већ да буду припремљени за извоз и да буду на стандарду наших. И да их видимо јуче како лете.

Али добро, ово је почетак, пратимо даље шта се дешава.

Дакле у наредних неколико месеци очекујемо да:

- 5 руских авиона буде доведено на стандард наших старијих авиона
- њихово увођење у јединицу
- пристизање резервних делова, ремонтованих мотора и земаљске опреме
- повратак са ремонта 6-тог авиона
- слање на ремонт 3 стара авиона
- договор и уговор о модернизацији

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 783 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 5 sakrivenih i 731 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksandar Tomić, aleksmajstor, anbeast, Bobrock1, bojank, cenejac111, darionis, Dimitrije Paunovic, djo97, Dorcolac, dragoljub11987, Excalibur13, FOX, Frunze, GveX, Hans Gajger, Instruktor 1223, Krvava Devetka, kybonacci, laurusri, Leonov, mercedesamg, milan.vukovic, milenko crazy north, milutin134, mrvica78, Mustafa Golubic, nenad81, ozzy, panzerwaffe, pera bager, Petarvu, radoznao, raptorsi, Regrut Boskica, Ripanjac, sasa87, Sir Budimir, Sirius, slonic_tonic, Srle993, stalja, stegonosa, TheBeastOfMG, Vlajman1957, x9, 125