Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1780

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

Не се секиравај сестриће...

offline
  • bato  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 31 Jan 2010
  • Poruke: 1050
  • Gde živiš: Novi Sad

Danko SVIK VRS ::Nisam znao gde ću, pa ajde ovde bezbolnije je:

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=63086

SRPSKI MIGOVI PROTIV HRVATSKIH FANTOMA
Autor: Nedžad Ahatović
Objavljeno: 12. October 2017. 21:10:05

Nedžad AHATOVIĆ, prof. odbrane i sigurnosti: Moćni sekretar Savjeta za sigurnost u Moskvi, Nikolaj Patrušev, suštinski je zadužen za Balkan. Ako je njegova ideja bila da Srbiji pošalje zastarjele migove kao poruku SAD-u i NATO saveznicima da Rusija „nema agresivne namjere“ na Balkanu, onda je odgovor koji je uslijedio od SAD-a dajući ponudu Hrvatskoj za ultramoderne lovce F-16V dovoljan pokazatelj da SAD neće više tolerirati širenje Ruskog uticaja u ovom djelu Evrope.


"Застарјели мигови" који су послани Србији, управо се сада налазе нa стајанци у Батајници и они чине НЕШТО. Са друге стране, "понуда за ултрамодерне F-16V" је само документ, обичан комад папира, и ма колико год да су "ултрамодерни" ти апaрати на папиру, то је и даље у реалности једно НИШТА. Не разумем зашто је професор Ахатовић подрошио драгоцене сате свог живота на текст који је нонсенс сам по себи јер упоређује НЕШТО и НИШТА.

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7049

Napisano: 19 Okt 2017 2:02

Krusarac ::Napisano: 18 Okt 2017 21:27

Propast nam je zagarantovana u svakom pogledu.Nasa vlast se na pogresan nacin uvlaci americkom establismentu tako sto ce se odreci sopstvene teritorije i izbaciti KiM iz ustava ili preformulisati to po sistemu „jeste nase ali ne mora da znaci“.A pri tome ce svi tapsati vodji sto je nabavio migove,sto je „silno ojacao vojsku“itd.
Prilicno sam siguran da niko nije ni razmatrao uvodjenje F16,da se niko time nije ozbiljno bavio.Samo su ponavljali to je skupo za nas to je skupo...a nije skupa puna skupstina kriminalaca,nisu skupe opstine,sudovi i ostale institucije sa izmisljenim radnim mestima tipa“koordinator za integraciju lokalne samouprave“.
Da je iko ozbiljno pitao amere za F16 i sve sto bi islo uz to,verovatno da bi dobili najpovoljnije moguce uslove,ne sto nas vole vec kontra Rusima.Ako su se nase vlasti vec odlucile da moramo voditi slugeranjsku politiku onda je vodi tako da tvoj narod makar malo koristi od toga ima.A ne,odricem se KiM a oni ti udaraju packe za pet Rusa u Nisu.To znaci da njih i slovo R boli a kamoli sve ostalo vezano za njih.Jos ako stigne i nesto od PVO tehnike tu smo zapecatili sto se tice zapada.
To je moje misljenje,voleo bih da gresim.

Dopuna: 18 Okt 2017 21:41

Da me neko ne shvati pogresno,razmisljao sam samo u pravcu da desetak migova ili fantoma ili bilo kojih drugih aviona ne znaci nista posebno u nekom klasicnom vojnom smislu ali mnogo znaci u onom politickom.
Na zalost svedoci smo da nam upravo ameri kroje kapu a ako postoji nacin da se makar malo i mi pitamo o nasoj kapi i ono sto je deset puta skuplje nije skupo u odnosu na maltretiranje koje nam do sada rade sa ociglednom tendencijom da se to nastavi u nedogled.


Pitanje je da li bi Vučić došao/bio na vlasti da zateže oko Kosova (ili bilo čega drugog). Vjerovatno ne. Bolje reći sigurno ne. Pri tome je Srbija pod frontalnim udarom i političkim i ekonomskim, medijskim, pa i vojnim od strane Amerikanaca. Nije ostavljeno ništa nedirnuto. I to traje.
Sumnjam da će Amerikanci - Zapad ikada iskoračiti sa nekom ponudom za opremanje oružanih snaga Srbije. Proces totalnog čerečenja Srbije ne dozvoljava tako nešto. Može Srbija da se dodvorava američkom establišmentu koliko hoće ali sumnjam da će je to nešto posebno sačuvati od američkog planiranja. Čak i ova nabavka MiGova nije problematična za Zapad jer to je čisto krpljenje rupa i to prilično kukavnim sredstvima u jednom post - apokaliptičnom RV. Možda su američki oficiri detaširani u Beogradu to i dozvolili. Lično.
Dok je god Srbija ovako slomljena Amerikancima neće smetati par MiGova tamo ili ovamo. To ionako oni sve kontrolišu. Humanitarni centar u Nišu je jedna od vrlo rijetkih stvari koje Ameri ne drže pod kontrolom. Taj rijetki kanal Srbije sa ostatkom ne - američkog svijeta. Beznadežno beznačajan ali postojeći. Ko Kinezi u Sartidu. Farsično je koliko to Amerikancima smeta. Prosto sve u Srbiji mora biti pod njihovom šapom i koliko stanje pokazuje sve na štetu Srbije. Tako da sumnjam da bi američka liferacija nešto poboljšala čak i kad bi se desila. A Ameri su uradili sve da se ni njihova ni bilo čija liferacija ne desi. Dobro će biti ako u prozapadnoj Srbiji i ova šaka MiGova bude imala guma, akumulatora, goriva.

PS
Nisam anti - globalista, Miloševićevac, rusofil ili tako nešto ali čini mi se koliko god Srbija upire da ispuni nešto ili da se primakne Amerima krajnji rezultat je pa reklo bi se poguban po Srbiju. Jedino što Amere spasava je što Srbija nema kud (a mislim i da bi se za crnog đavola ufatila nego je previsoko).

Dopuna: 19 Okt 2017 2:42

Danko SVIK VRS ::Nisam znao gde ću, pa ajde ovde bezbolnije je:

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=63086

SRPSKI MIGOVI PROTIV HRVATSKIH FANTOMA
Autor: Nedžad Ahatović
Objavljeno: 12. October 2017. 21:10:05



Nedžad AHATOVIĆ, prof. odbrane i sigurnosti: Moćni sekretar Savjeta za sigurnost u Moskvi, Nikolaj Patrušev, suštinski je zadužen za Balkan. Ako je njegova ideja bila da Srbiji pošalje zastarjele migove kao poruku SAD-u i NATO saveznicima da Rusija „nema agresivne namjere“ na Balkanu, onda je odgovor koji je uslijedio od SAD-a dajući ponudu Hrvatskoj za ultramoderne lovce F-16V dovoljan pokazatelj da SAD neće više tolerirati širenje Ruskog uticaja u ovom djelu Evrope. To bi trebala da bude poruka i za Baju iz Laktaša koji svojim ponašanjem vodi ne samo BiH, već i RS u vrlo ozbiljnu krizu kao i za Hrvatsko državno vrhovništvo i njihovog trabanta Čovića koji kao da ne shvaćaju da se nalaze na direktnoj putanji obračuna Moskve i Wašingtona kada je u pitanju Balkan.
Neobično za samu temu, ali vrlo važna napomena za samo poimanje važnosti regiona Balkana u geostrategijskim kombinacijama, priča o srpskim migovima i hrvatskim fantomima počinje 2006. godine u Alžiru. Naime, u martu 2006. godine nakon posjete Putina Alžiru, sa Rusijom se ugovara posao za nabavku novih 30 letjelica Mig-29SMT i remont i redizajn preostalih 36 operativnih letjelica za cijenu od 18 miliona dolara po komadu. Ugovor vrijedan 2,2 milijarde USD spašavao je tada kompaniju RSK MiG od stečaja koji im je prijetio, dok je ruska diplomacija u tom prvom velikom ugovoru sa Alžirom nakon završetka hladnog rata vidjela priliku da poveća svoj uticaj na ovu zemlju. Naime, u ukupnom uvozu prirodnog gasa u EU, Rusija učestvuje sa 39%, Norveška sa 30% i Alžir sa nevjerovatnih 13%. Stoga su odnosi sa ovom zemljom od strateškog značaja za Moskvu. Međutim, samo godinu dana nakon što su Alžiru isporučene modernizirane letjelice MiG-29 SMT koje su krenule u proces sklapanja, po stepenu zamora materijala same konstrukcije otkriveno je da su nove letjelice zapravo samo uglancani primjerci koji datiraju sa kraja '80-tih i početka 90-tih godina. Kompletan ugovor je odmah otkazan, a 12 letjelica koje su isporučene odmah su vraćene natrag u Rusiju. Ruske svemirske snage i ratno zrakoplovstvo je ove avione ipak uvrstilo u naoružanje i oni i danas lete u 14. Lovačkom puku baziranom na aerodromu Kalino kod Kurska u Centralnoj Rusiji. Rusko-alžirski odnosi nakon ovog slučaja su se stabilizirali tek nakon posjete tadašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedava Alžiru 2010. godine, a nova vojna saradnja je ponovo uspostavljena tek 2014. godine sa ugovorom o licencnoj proizvodnji 185 tenkova T-90S Tagil vrijednim milijardu USD. No, Alžir je svoju proizvodnju prirodnog gasa sa 47-54 milijarde kubnih metara godišnje 2005-06 podigao na 135 milijardi kubnih metara u 2016. godini. Svako dalje povećanje proizvodnje prirodnog gasa u Alžiru direktno škodi ruskoj privredi više nego sve sankcije koje je uvela EU i SAD zajedno.




U slučaju Srbije i donacije 6 letjelica MiG-29SM i generalnog remonta 4 letjelice MiG-29B, ruska strana se nije morala niti truditi da objasni Brnabički i Vulinu da donacija koju Srbija dobija datira iz 1984. godine (II generacija letjelica MiG-29 od njih ukupno 10) i da u kvalitativnom smislu ti borbeni avioni mogu biti upotrebljivi u modernim uslovima bojišta tek nakon ugradnje novih sistema senzora i sistema za upravljanje vatrom, te nabavkom novog naoružanja koji će Srbiju da koštaju 186 miliona eura. Tako je uz sve fanfare i Vučićeve agit-prop mantre, toliko najavljivana modernizacija srbijanskog ratnog zrakoplovstva nabavkom novih letjelica MiG-29M2, završila sa dostavljanjem 33 godine starije varijante i generalnog remonta postojeća 4 aviona prve generacije MiG-29B starih preko 35 godina. Zaključak – na 6 „novih“ migova koji će vjerovatno biti predstavljeni 20. oktobra na Dan oslobođenja Beograda, letni resursi ističu za svega par godina nakon čega će biti neupotrebljivi. U svakom slučaju Srbiji nije ni na kraj pameti da tako papreno skupom „poklonu gleda u zube“ i da vremešne letjelice kao u slučaju Alžira vrati izvornom vlasniku potvrđujući tako svoju neovisnost i vojnu neutralnost. Iako je Srbija važan faktor za ruske geostrateške i geopolitičke kombinatorike na Balkanu, ona ipak nema prirodni gas kao resurs i nije baš u vrhu liste prioriteta zvaničnog Kremlja koji je za sada spreman da drži Balkan na „tihoj vatri“ konfrontacije sa Zapadom. Zato se Srbiji daje zastarjelo oružje kako bi se sa jedne strane zadovoljio velikosrpski kompleks, Zapad umirio, a sa druge strane, Srbija privolila na jače vojno približavanje Rusiji i napuštanje vojne neutralnosti, nakon čega bi Srbija bila naoružana ultramodernim oružanim sredstvima i zaista postala validan vojni faktor u strateškom smislu čemu i teži. Ovako je pukla bruka sa migovima koji su vrsnici Sarajevske olimpijade, a koji se u srbijanskoj javnosti predstavljaju kao modernizacija i unaprijeđenje srpske vojne sile. Sve bi to bilo na neki način i zataškano u srbijanskoj javnosti (jer se ipak radi o stručnim aspektima same letjelice), da se u Hrvatskoj istovremeno ne vrši nabavka novih 12 primarnih borbenih letjelica HRZ-a, koju će Hrvatska platiti nešto više od milijardu USD. Na adresu Ministarstva odbrane RH stiglo je nekoliko zanimljivih ponuda od kojih treba izdvojiti i ingeniozni švedski projekat višenamjenskog lovca SAAB JAS-39 Gripen koji nimalo ne zaostaje po borbenim mogućnostima za najmodernijim američkim lovcima, ali koji je za razliku od njih daleko jeftiniji i pogodniji za održavanje. No, ono što se nudi Hrvatskoj od strane SAD-a je ultramoderna verzija Lockheed Martin F-16V „Viper“ višenamjenskog borbenog aviona 4+ generacije, čije borbene sposobnosti predstavljaju horor scenarijo za srbijansko ratno zrakoplovstvo i protuzračnu odbranu.




Verzija F-16V je uistinu potpuno drugačiji borbeni avion od svih dosadašnjih verzija lovca F-16. Sa pilotskom kabinom u kojem se nalaze novi kolor displeji umjesto klasičnih avionskih instrumenata, ukupno tri kolor multifunkcionalna displeja CMFD (Colour Multi-function Displays) i jednim velikim centralnim kolor displejom visoke rezolucije CPD (Large High-resolution Centre Pedestal Display), zatim sistemom upravljanja avionom HOTAS (Hands On Throttle-And-Stick), zatim nišanskim displejom na kacigi pilota HMCS (Helmet-Mounted Cueing System); zatim novim kompjuterom čija se brzina obrade podataka mjeri u terabajtima; sa najmodernijim DATA 16 linkovima za integralnu super preciznu satelitsku navigaciju; sa ASEA radarskim sistemom elektronskog osmatranja i kreiranja digitalne radarske slike objekta osmatranja na 296+ km gdje su ometanja nemoguća, ovi lovci predstavljaju uistinu prave borbene letjelice 21 stoljeća. Pored toga F-16V opremljeni su još i sa specijalnim uređajima za elektronsko ratovanje i ometanje ALQ-178(V)3 i elektro-optičkim navigacijskim i nišanskim kontejnerima (Low Altitude Navigation and Targeting Infrared for Night tzv. LANTRIN). Lovci F-16V naoružani su u osnovi sa jednim rotirajućim šesto-cijevnim topom M-61 Vulcan kalibra 20 mm sa 650 granata, raketama zrak-zrak AIM-9 Sidewinder IC vođenja dometa 22 km i AIM-120 AMRAAM pasivnog radarskog vođenja dometa 180 km. Pored toga u raznim kombinacinjama na 8 podvjesnih tačaka mogu da nose još 25 vrsta ubojnih sredstava različite namijene u režimu gađanja zrak-kopno sa IC, radarskim, laserskim ili satelitskim sistemom preciznog navođenja u dijapazonu dometa od 45 do 280 km, do ukupne težine od 6,5 tona.

Protiv ovog američkog „Fantoma“ koji kao da je izašao iz blockbuster sage „Ratovi zvijezda“, Srbija kao što rekoh parira sa letjelicama skoro potrošene aerodinamičke konstrukcije, ali sa čvrstim ruskim obećanjem da će dobiti novu elektronsku opremu i sistem upravljanja vatrom NO-10ŽUK-M koji radi u više-modnom radarskom i toplinskom traganju za ciljevima u zraku i na kopnu dometa od 120 do 200 km, gdje može da prati 10 i gađa 4 cilja odjednom. U tu svrhu ove letjelice naoružane su sa zadnjom generacijom ruskog oružja u režimu zrak-zrak. Tu je obećana dostava i najboljih ruskih samo-vođenih projektila zrak-zrak tipa R-77 dometa 120 -150 km, zatim rakete u istom režimu R-27E dometa 100 - 120 km radarskog poluautomatskog vođenja u kombinaciji sa kratkometnim projektilima R-60 dometa 11 km ili odličnim R-73 dometa 22 km sa IC sistemom vođenja. Pored ovih projektila MiG-29 sa novom opremom može da nosi kombinacije vođenih raketa zrak-kopno u paleti dometa od 35 do 240 km i nevođenih raketnih zrna u saćastim lanserima sve do težine od 4,5 tone. Sva ova oprema tek treba da stigne i bude instalirana u srbijanske 29-tke koje bi prema najavama trebale biti operativne do juna 2018. godine. No, ukoliko se Hrvatska odluči za nabavku F-16V, srpski migovi će i pored za Srbiju enormnih ulaganja momentalno biti nadmašeni i po mogućnosti ranog otkrivanja ciljeva u zraku za skoro 100 km, a onda i po mogućnosti prvog otvaranja vatre na ciljeve u zraku i na kopnu. Na ove tvrdnje srpski vojni analitičari će reći da je 29-tka agilnija u zraku od američkog F-16. MiG-29 se inače tradicionalno uspoređuje sa letnim karakteristikama lovca F-16 i uporno se tvrdi da MiG-29 ima bolje manevarske karakteristike, međutim, matematika kaže drugačije. Specifično opterećenje krila koje diktira ukupnu agilnost u zraku kod lovca F-16 iznosi 430 kg/m2 dok je kod lovca MiG-29 to 446 kg/m2. Ovaj omjer omogućava lovcu F-16 da u srednjoj, a naročito u bliskoj zračnoj borbi ipak ima manji radijus borbenog zaokreta pri velikim brzinama, što u borbenim uslovima može biti presudno.

Moćni sekretar Savjeta za sigurnost u Moskvi, Nikolaj Patrušev, suštinski je zadužen za Balkan. Ako je njegova ideja bila da Srbiji pošalje zastarjele migove kao poruku SAD-u i NATO saveznicima da Rusija „nema agresivne namjere“ na Balkanu, onda je odgovor koji je uslijedio od SAD-a dajući ponudu Hrvatskoj za ultramoderne lovce F-16V dovoljan pokazatelj da SAD neće više tolerirati širenje Ruskog uticaja u ovom djelu Evrope. To bi trebala da bude poruka i za Baju iz Laktaša koji svojim ponašanjem vodi ne samo BiH, već i RS u vrlo ozbiljnu krizu kao i za Hrvatsko državno vrhovništvo i njihovog trabanta Čovića koji kao da ne shvaćaju da se nalaze na direktnoj putanji obračuna Moskve i Wašingtona kada je u pitanju Balkan.

Na kraju s pravom se postavlja pitanje – Gdje je Ratno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine u čitavoj ovoj priči...?


Meni privlači pažnju što Nedžad iz Nedžarića ne prepoznaje da su Srbija, Hrvatska, BiH prilično slično uništene da bi išta mogle da planiraju pa eto i taj RV. Da ne kažem samostalno da planiraju. Jer šta BiH može da planira kada je pod upravom njegovog visočanstva Visokog predstavnika (nekih stranih sila). Tamo u Bosnu Andrić nije umirao. Nedžad i ostali nedžadi mogu da planiraju kakvu bauštelu i tako nešto zajedno sa ostalom post - jugoslovenskom populacijom. Možda baš tim Bajom i Čovićem. Ali dobro, nedžadova republika, nedžadova stvar.
Što se Hrvatske tiče, veliko je pitanje gdje će, kud će da ugradi tu milijardu dolara novog zaduženja. Ta bilježnica je odavno ispunjena. Tu je i članstvo u NATOu koje bi Hrvatsku trebalo da sačuva od tako krvničkih izdataka. Trebalo, a ne moralo. Ne kažem.

offline
  • Bili smo vojnici
  • Pridružio: 19 Maj 2009
  • Poruke: 4983
  • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Taj tzv. samozvani ekspert, može da piše šta hoće sve dok mu je trbuh pun. Od trenutka kad ga stigne životna realnost, i trbuh mu postane prazan promeniće ploču ili ti priču.
Hoću da kažaem, dok god su pojedinci siti, ponašaće se osiono.

offline
  • flysky  Male
  • Zaslužni građanin
  • Nikola
  • Pridružio: 26 Dec 2012
  • Poruke: 513
  • Gde živiš: Srbija

Svakako da ću biti srećan kada sutra vidim stajanku MIG-29-ki , plus prelet 3 postojeća.
Treba istini gledati u oči i nazvati ih onim što realno jesu ! U situacii kada nam je svaki TT ispravan avion a naročito obučen pilot zlata vredan, dolazak 6 ruskih MIG-29-ki praktično znači : Davljenik se za slamku hvata. Šta smo rešili , tačniji sprečili : Gašenje lovačke komponenente ( seci uši ...krpi d...) ; Imamo konačno rešeno pitanje iole ozbiljnog air policinga, realnu mogućnost većeg fonda sati naleta (primarno mislim na dvosede) i skromnu lovačku komponentu.

"Puna stajanka MIG-29-ki" , sve pod konac , a šta ćemo se funkcionalošću i realnom upotrebom, sa kojim naslednicima ? Svaka ozbiljna država misli i planira dugoročno a ne prosi u sekundu do 12 pri tom ne znajući ni sama šta i kako dalje ?

Da je kojim slučajem za ovih godinu dana došlo 6 u fulu remontovanih i modernizovanih MIG-29-ki na neki "naš" nivo između SM i SMT pa da kažemo da imamo i više nego solidne avione i za air policing, i za odbranu neba i što nam je sada najvažnije ozbiljnu trenažu savremenih pilota 21. veka sa solidnom logistikom ( od iole ozbiljne logistike nema ni slova L ) ;

Od toliko započetih programa i prezentacija - maketorama SDPR ( ala kupite više - nije fer ) ama baš ništa nije završrno do kraja ! Ni Lasta, ni Kobac, ni Sova, ni Orao.2, ni SKYPIKAP (Edepro ) ... famozni bespilotni helikopter ... palete nikada testiranih naoružanja V-V i V- VZ ... ni PAUK ( Gazela sa raketom V-Z Spajder ) ... , ama baš ništa da kažemo : OVO SMO DOVELI DO KRAJA !

Utve, na prste jedne ruke G-4-ke kao i Orlovi guraće na mišiće sa minimumom naleta još neko vreme
Ponovo ringišpil priča. Da li iko misli dugoročno , planski ? Zar sve mora biti pod plaštom svemoguće politike i politikanstva - pričam ti priču ? Tehničari krajnjim naporima osposobljavaju 5 Orlova , G-4-ke , Laste lete (valjda da nas podsete šta je to pre 5 godina bilo proleće, da se setimo virtuoza pokojnog Gorana Saviča - Savketa ... i kakva takva nada ) . Vinuće se opet zahvaljujuči ogromnim naporima i MI-8 - ce u oblaku dima i gle čuda jedan novi MI-17 V-5. O transportnoj avijaciji je iluzorno i govoriti. Patriota sam u srcu i radovaću se mator kao malo dete ali će me jedan pogled na "elitu" probuditi iz sna "noćne , do sada neviđene regionalne sile " Bebee Dol

Dobro makar 2 UTVE - 75 i ono malo kadeta imaju odmor ovih dana. ŠTA DAN POSLE , posle sve medijske pompe i siguran sam maestralnog letenja ruskih Srtiži ? Iz do sada viđenog pitam se kome je palo na um da vojnike u opremi koju smo videli nazove "super vojnik" !?

KLJUČ- OSNOVA svakog daljeg razvoja - modernizacije RV i PVO ( svesno ne želim u PVO oblast - tuga) je savremena flota školso-elisnih (turboelisnih ) aviona i svakako ono što je što je kod nas goruće a to je pitanje modernizacije i UNIFIKACIJE LBA komponente uz postepeno jačanje (vraćanje iz mrtvih lovačke avijacije ) i "zabrane ulaska u trenažer " makar 10 dana ( figurativno rečeno ).


Predivno kakav je , takav je naš je MIG -29 ...(ke) , a šta ćemo sa BAZOM - naslednicima ?





Novih 15 Lasti se za 5 godina toliko "naletelo" da su praktično - NAŽALOST , ispričali sve i postala TOC zabavna grupa "Uspavane Laste" ; 5+ godina bačenih u vodu ! Nemoguće da svih ovih godina nisu postojala ni jedna vrata za kucanje - eventualnu saradnju ! Recimo niko nam nije branio da se obratimo Poljskoj za PZL Orlik ili Turskoj za Hurkus ... itd...itd. :





Jedan od primera naprednog trenažera koji bi unifikacijom u potpunosti odgovorao našim potrebama i cenom i letnim mogućnostima i solidnim setom naoružanja ; FTC-200 , JL-9 )G) , podzvučni L-15 ili ti JAK -130 još bolje ... kada se već na G-4-ki i Orlu neradi baš ništa do obećanja i pustih prezentacija "samo što nije " !? Crying or Very sad



Prvo se misli o bazi - školi - budućnosti a sihrono korak po korak o naprednoj supersoničnoj avijaciji !

offline
  • Pridružio: 14 Jan 2012
  • Poruke: 67

Лепо си ово рекао, све је тачно.Није да мрачим и да сам неки песимиста само објектовно сагледавам ситуацију и мислим да се стање у РВ и ПВО не могу променити ни помоћу чаробног штапића!

offline
  • KUZMAR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 25 Feb 2011
  • Poruke: 5344

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3016

General63 ::Није да мрачим и да сам неки песимиста само објектовно сагледавам ситуацију и мислим да се стање у РВ и ПВО не могу променити ни помоћу чаробног штапића!
Možda bi umesto šarobnog štapića trebalo probati sa debelom batinom. Neutral

offline
  • Pridružio: 16 Feb 2017
  • Poruke: 196

Ili usranom motkom , bilo bi sigurno efektivnije .

offline
  • Pridružio: 29 Maj 2009
  • Poruke: 1103
  • Gde živiš: Beograd

komkom ::Kad se ovakvi ovakvi profesori bave obranom ,ta zemlja nema šta da brine.
Ladno je udrobio Alžir ,Čovića ,Dodika, šta bi bilo kad bi bilo u temu o MiG-u ,još samo fale svemirci ,NLO i veliki vođa Kim u ovom bosanskom loncu.
Da je malo proučio stvar znao bi da avioni nisu iz olimpijske 1984. već iz 1990. ,da ponuditi avione F16 nije isto što i kupiti avione F 16 ,da RV i PVO jedne zemlje ne čine samo te kante MiG-ovi ,već i PVO koje će se potruditi da i ultramoderni F 16 budu oboreni,da i svemogući ameri koriste avione iz 80-ih...
Izgleda da profesora najviše u ovoj priči boli što u nekoj bližoj ,a i daljoj budućnosti njegova država nema mogućnosti -plana da nabavi bilo kakvu vrstu klipnog ili mlaznog aviona
SVIK ne trudi se više da ovakve stručnjake postavljaš na forum


Nije njegova, nije ni drzava. Mislim da ga to boli daleko vise od nekih Migova...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1228 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 6 sakrivenih i 1182 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., Asparagus, Bobrock1, Cassius Clay, CikaKURE, crnogorac, dika69, Dorcolac, FOX, GandorCC, Georgius, HrcAk47, ikan, ILGromovnik, Karla, Kruger, laurusri, lord sir giga, Luka Blažević, marsovac 2, Metanoja, milenko crazy north, Milos82, novator, pein, Pikac-47, Rakenica, raptorsi, repac, RJ, ruma, saputnik plavetnila, shone34, Smajser, stegonosa, taz1cl, theNedjeljko, vathra, vukovi