Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1921

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1850
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

a na cemu se obucavaju i civilni i vojni piloti za helikoptere ako ne na gazeli, sto bi sad mi kupovali nove helikoptere za obuku, a imamo kamaru gazela na kojima se obucavaju piloti. cisto bacanje para bolje je remontovati nekoliko gazela iskljucivo za tu namenu i raditi samo obuku pilota bilo privatno bilo pri vojsci bilo pri policiji u zavisnosti ko dobije/daje najbolje uslove za taj posao

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1625

Obrisano sa MiG-35 topika pa prebacujem svima pitanje ovde. Interesuje me da cujem današnja mišljenja, bez previše ubedjivanja. Dakle sa kratkim obrazloženjem, ili bez..

Jednostavno:

Zamislimo da je danas 2027-8 i treba doneti konačnu odluku o pazaru visenamenskog aviona da zameni 29ke. Dakle prva runda pazara kao sto je Bugarska prošle godine uplatila. Koliko vas misli da treba ići sa MiG-35 i koliko realno komada za početak uz kakav paket naoružanja ? Koja suma novca bi bila realna za taj pocetak? Što se budzeta i van budzetskih placanja i finansiranja tiče neka bude situacija slična 2017-2020..ili mozda malo vise.

Takodje, ko misli da ne treba uzimati MiG-35 i da postoji bolja opcija?..isto ukratko.

Hvala

offline
  • Doca  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 24 Mar 2016
  • Poruke: 786
  • Gde živiš: Pomoravlje

Iako je samo civilna verzija, uz H-145 ja bih uzeo H-130. Isti motor,Fenestron, moze malo vise da ponese. Ako bi isli na zamenu Gazela,onda trebamo to odmah uraditi,prodati sve Gazele sada dok lete i dok nisu za bacanje,dodati malo para i preci na moderniju tehniku. (kupovina jos H-145 plus jednomotorac za obuku)

Za izbor aviona trebamo prvo da znamo sta hocemo. 4++ generacija ili 5?
Jednomotorni ili dvomotorni?
dvomotorni izbori 4++:
SU-35
Rafale
Eurofajter
Mig 35

Jednomotorni:
J-10C
F-16 blok 70+
Gripen E

offline
  • Pridružio: 24 Jun 2015
  • Poruke: 655

Za izbor aviona bitni su politički odnosi sa isporučiocem, raspoloživi novac za nabavku i korišćenje, stanje kadrova i infrastrukture.
Polazeći od navednog izbor treba da bude JF 17/FC 1 jer je jednomotoran ( manji trošak eksploatacije ), motor je RD 33 ( sa 29 -e, poznajemo ga ). Kina priprema pokretanje svoje proizvodne linije za isti ( zapravo za dvosed) što nama odgovara jer omogućava naprednu obuku, ovezbeđenje VaP ( u miru ) i ograničenu mogućnost dejstva VZ u slučaju rata ( podrazumevam neprijateljsku prevlast u VaP -u ).

offline
  • Doca  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 24 Mar 2016
  • Poruke: 786
  • Gde živiš: Pomoravlje

Iako najprihvatljiviji,smatram da je to ipak slaba masina za V-V protiv bilo cega u komsiluku,a o necemu daljem i da ne pricamo. Moj izbor bi bio J-10C, s tim da bi mnogo toga bilo i zapadnog i ruskog na njemu pa i motor i radar sa raketama. Nesto naprednija i skuplja varijanta bi bio Su-35. Mig 35 iako najlogicniji ostace nedovrsena masina.

offline
  • Pridružio: 24 Jun 2015
  • Poruke: 655

@Doca
Nismo u mogućnosti da se takmičimo sa komšilukom, niti treba tome da težimo. Ako dođe do sukoba ne bi nam pomogla ni gomila J 20.
Treba da radimo na odvraćanju: znači PVO, i sredstva ZZ za udar u dubinu neprijatelja.

offline
  • Doca  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 24 Mar 2016
  • Poruke: 786
  • Gde živiš: Pomoravlje

Po tome najbolje da sve posecemo i ostavimo par Lasti 95. Ili da aktiviramo mi Jastrebove i Migove 21.
Avion je neophodan,i mora se nabaviti do 2025-e. Nesto novo,nesto vredno tehnoloski za narednih 20+ godina.. A vojska je sistem tako da nisu samo avioni,ali ovde je prica o avionima.

offline
  • Pridružio: 26 Jun 2019
  • Poruke: 3154

MiG-35 deluje kao optimum za osnovne mirnodopske zahteve (air-policing) i sukobe niskog intenziteta.
Naoruzanje imamo, personal je kako-tako obucen, sistem skolovanja postoji.
Kompletan avion i naoruzanje su Made-in-Russia.
Problem je tehnologija MiG-35 - nikako da dobije serijski AESA radar.
Vreme reakcije je kratko, avion brzo moze biti u vazduhu.

Iskljucivo tehnicki gledano (bez politike), Srbiji bi najvise odgovarao avion F-35B STOVL, zbog male povrsine drzave, stelt-karakteristika i mogucnosti kratkog poletanja i sletanja van aerodromske piste.

Mada, na kraju, kad ukrstis politiku i ekonomiju, ispada da cemo da popasemo polovne nemacke ili austrijske Typhoone i da ih opremimo samo IRIS-T raketama za air-policing, jer za Meteor necemo imati para (2,5M EUR/kom). Nema veze sto za poletanje treba 15min od date uzbune...mi cemo stremiti evropskim vrednostima i miroljubivoj politici.
tu je Airbus (odrzavanje H145M i buducih SuperPuma), a tu ce biti i MTU (Nova Pazova, remontni centar za motore).

Po meni, najmanje je vazno koji ce avioni naslediti MiG-29 u srpskom RV jer sigurno necemo kupiti onoliko koliko treba (4 eskadrile, 50-ak komada). Mnogo je vaznije ojacati dalekometnu artiljeriju i napraviti snazan PVO srednjeg-velikog dometa, opremljen dobrim radarima, EIPED i ELINT sistemima.

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1625

Slažem se za J-10C. Do 2030te će sigurno dobijati drugu generaciju AESA radara koja ce biti ozbiljna igračka. Od naoružanja će moći da nosi sigurno sve živo i mrtvo (staro i novo, rusko kinesko i skoro sve ostalo). Biće po meni ozbiljan protivnik svakom F-16 pa i F-35.
Ekonomičan, jedan motor, i to poznat nama..ekstra!

Mig-35 je definitivno optimalan 4+ generacija za nas već danas ako ćemo da nastavljamo naoružavanje iz Rusije. Pitanje je da li će da sazre ili će da završi u nekom novom izdanju knjige ruskih X prototipova.
Problem MiG-35-ce ne mora da bude AESA radar uopste nego manjak kupaca za takav paket i protok vremena. Ne znam da li taj radar predstavlja tehnološku ne-mogućnost Rusije da ga štancuje dovoljko dobro ili brzo ili jeftino, ili je pak jednostavno jako skup pa pa niko nije pazario još.
Pitanje je ustvari integracija tih svih novih i nedovoljno testiranih sistema koji čine paket pod imenom MiG-35.
Sa druge strane mnogo povoljnija cena i sigurniji proizvod danas je MiG-29M\M2 paket istog zmaja. Za sada..

Do 2025-29 to sve gore navedeno bi trebalo da bude jasno kao dan. U svakom slučaju taj zmaj postoji već sada već desetak godina i 80tak komada a elektronski sistemi i radari će se samo usavršavati i postajati jeftiniji.
Zbog toga mislim da nam MiG-35 ne gine.

Takodje, zbog toga me i jako interesuje mišljenja drugih zainteresovanih.

Su-30 i 35 bi imali smisla samo da smo ekonomski na nivou Poljske bar. Ustvari, teško i tada. To bi bio agresivan korak a to nije u našem interesu sa obzirom na lokaciju. Su-30\35 su zveri klase F-15 i F-22. To bi davalo pogrešne signale nekima.

Što se F-35 tiče nisam složan ni iz kog ugla. Gledam na taj avion kao na nekog "zlatnog papagaja" ako znate na šta mislim. .."tata plaća sve račune"! Može pomalo sve ali samo kad je upicanjen 101% i po enormnoj ceni.
OK je kao polu stelt platforma puna najsavremenije elektronike, ali to nije dovoljno da zameni F-16V za takve pare i toliko fizičkih ograničenja.
Cena sata naleta i održavanja te igračke po meni ima smisla samo ako ih kolektivno imaš na stotine. Naravno to i rade tako jer im se može...
To ti je ono kad si u NATO paktu kao Poljska recimo, i ima smisla da kupiš najbolji stelt, i imaš para za 32 komada. Samo ima jedan problem. Nemaš izbora osim tog F-35 polu najboljeg aviona.

Da.. ozbiljan PVO bi trebao da bude broj 1 oslonac odbrane naše zemlje. Lično sam za ozbiljnu nabavku sistema gusenjičara Buk M3 i najnovijih Tor-a za široku upotrebu i kasnije zamenu Kuba i Neva. Posle dodati točkaše Pancire SM kad budu na prodaju... Eh...

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 748

Nikako mi ne ide MiG-35, kao zamena 29ke. Iz više razloga. Projekat je u trajnom problemu. Radar, podvesna oprema, izgleda kao da neće nikad.
Ta 35-ca ni cenovno, ni po svojim mogućnostima nije ništa posebno. Sa svim što je prati, imam utisak da je takva i ispravnost. Čak imam utisak da bi se dugotrajno zarobili s tim avionom. Tra la la, imamo sve za 29ke, pa bi lako primili 35ce, obučen kadar i ostala uljuljkivanja su mi omiljena. Ma, pasuje šraf na šraf Smile
Nama treba ozbiljniji avion. Nama treba ozbiljniji postupak izbora tog aviona.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 848 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 6 sakrivenih i 791 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 5.56, 8u47, _Petar, airsuba, amaterSRB, Apok, babaroga, bankulen, bojcistv, Brana01, cenejac111, cinoeye, Dannyboy, darkangel, dekan.m, Denaya, Dimitrise93, djboj, Djokkinen, doklevise, GORDI, Grah0, Istman, Kubovac, kunktator, laganini123, MB120mm, mercedesamg, Mercury, Metanoja, Milos ZA, Mixelotti, mnn2, nebkv, novator, opt1, pein, Polemarchoi, Rogonos, royst33, ruma, Sančo, Sir Budimir, slonic_tonic, Srky Boy, Srle993, Tores, tubular, vlajkox, wolf431