Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

2097

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
  • Pridružio: 29 Jul 2014
  • Poruke: 4506

kobaja77 ::...za jednu eskadrilu Rafala npr. dobijes, pa gotovo puk Kineza...

Ko te to slagao? Tesko da ce biti ta racunica da za 12 Rafala moze da se uzme puk J-10 ili JF-17, ustvari moze, ako si Kineska narodna armija, ali za nas jok.

offline
  • Pridružio: 30 Dec 2011
  • Poruke: 129

Pa vidi, s obzirom koliko projekata rade u Srbiji tj. koliko novaca odlazi kod njih iz ove male zemlje u zadnje vreme nekako bi bilo logicno da dobijemo neku "prijateljsku" cenu, s obzirom da i nemaju bas nekih puno prijatelja u Evropi osim nas.
A sa druge strane nekako mi bode oci to "eskadrila 12 aviona", nekako je bilo uvek 16. 12 je neka osiromasena eskadrila. Prosto se nametnuo kao standard u zadnje vreme.

offline
  • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
  • Pridružio: 29 Jul 2014
  • Poruke: 4506

kobaja77 ::Pa vidi, s obzirom koliko projekata rade u Srbiji tj. koliko novaca odlazi kod njih iz ove male zemlje u zadnje vreme nekako bi bilo logicno da dobijemo neku "prijateljsku" cenu, s obzirom da i nemaju bas nekih puno prijatelja u Evropi osim nas.

Sigurno ce.

offline
  • nebkv 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 30 Mar 2007
  • Poruke: 3111

U sukobu sa svima iz okruzenja,bez jakih saveznika koji ce rizikovati zbog nas,izolovani,nama je jednostavno svejedno koji tip aviona imamo u takvoj situaciji
Samoubistvo je drzavu dovesti u takvu situaciju a to da li imamo 12-15 primeraka Ruskih,zapadnih ili Kineskih je potpuno nebitno kada do toga dodje

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

Naravno, situacija iz 1999. godine je neizdrziva bez obzira ciju opremu posedujes. Sta cemo da radimo kada situacija nije dosla do tog ekstrema a opet imas sankcije (de jure ili de facto) na rezervne delove i opremu, evo poslednji je slucaj Kazahstana.

Da li onda primarni vazduhoplov, sto je lovacki avion, treba kupovati kod strane koja ne samo da te ne priznaje u tvojim ustavnim granicama vec i aktivno radi na tome da ih i ti ne postujes? Ne vidim drugi razlog sem politikanstva vezanog za EU, a to je tek posebno tragicna prica.

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

Mogao bih da potpišem dobar deo ovoga što je Šone rekao ali uz jednu malu "fusnotu".

Naime uz politiku "dobro jutro čaršijo na sve 4 strane", "4 stuba spoljne politike", "laviranje između blokova" isl....uvek će postojati neka vrsta podozrenja i rezerve prema nama i to ne samo kod jednih ili drugih nego kod SVE 4 strane (Rusija, Kina, EU i Amerika)....

Jednostavno mi svima njima ne delujemo preterano ozbiljno/uverljivo tj. svi oni nas smatraju "prevrtljivim" tipovima...koji te danas tapšu po ramenu i viču ti "brate sve za tebe" a sutra ti mrtvi ladni mogu zabiti nož u leđa.

Sve dok je tako, i dok ova zemlja i ovaj narod ne odrede tj. ne reše "šta u stvari hoće" (a neće ništa, tj. hoće sve i "jare i pare" a znamo da to ne može) ja ne vidim da je iko od njih četvoro spreman "da ide do kraja" tj. rizikuje sebe braneći naše interese. Kada mi sami sa sobom "raskrstimo" i formiramo neki čvrst stav/kurs koji se ne menja kako vetar duva, e onda će nas svi mnogo više ceniti (čak i oni kojima naš izbor ne bude po volji)....

Pošto ne volim "naknadnu pamet" evo da bacim sada ovde neku svoju prognozu oko Rafala.

Ovo juče je već bilo nesto vrlo konkretno i opipljivo...verujem da se između ostalog razgovaralo o modalitetima otplate, rokovima isporuke itd itd...mislim da je za sada Meteor jedini "kamen spoticanja" (barem dok se ne uvedu sankcije Rusiji, nakon toga bi i to verovatno moglo da se izboksuje).Sve ostalo verujem da nije sporno.

moja prognoza:

- 12 novih aviona za 2 milijarde evra sa rokom otplate 5-8 godina (na rate).
- uz njih paket naoružanja , delova i opreme, neznatno bolji od hrvatskog ali lošiji (po količini i raznovrsnosti) od grckog....

offline
  • yrraf  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2488
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Mnogo je lako pametovati o našoj spoljnoj politici ali kad realno sagledaš stvari mi nemamo izbora sem da se ovako migoljimo. Ako odlučiš na zapad bilo USA, bilo EU moraš da priznaš Kosovo. To je jasno postavljeno kao uslov. Oni da nam brane suverenitet neće, prema tome ta je opcija jednostavno nemoguća. Na istok ne možeš jer si potpuno i vojno i ekonomski okružen sa EU i NATO. Kako da trguješ sa Rusijom i Kinom kad nemaš nikakvu vezu sa njima, a nešto se ne nude ni jedni ni drugi da "razgrnu" ovo oko nas pa da se spoje.
Ne biramo mi ovakvu poziciju ona bira nas. Za Francuze i EU se kačimo jer u svim kalkulacijama ispadne najmanje zlo. EU su, što znači opet imaš 4 države koje nisu prznale Kosovo, jedini imaju nezavisnu vojnu industriju od Švaba, Brita i SAD pa mogu da vode koliko toliko svoju politiku i u krajnjoj liniji dobar deo njihove političke elite (opozicione doduše) nam je naklonjen, što će reći (naročito sudeći po rezultatima izbora) da imamo neku nadu da i u narodu nismo baš ozloglašeni kao kod npr. Švaba i Brita. Pored svega toga, pre ovog pičvajza u Ukrajini pokazivali su želju za nekakvom EU vojskom i nekakvim distanciranjem od NATO. To jeste sve na jako dugom štapu i to je stvarno slamka ali ne vidim ja neku pametniju opciju. Za istok sve i da hoćemo ne postoje ni teoretske mogućnosti bez trećeg svetskog rata a na zapad likovi ne nude ni minimum minimuma poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta. 100 puta sam rekao, nek nam SAD vrati makar u nekakvom obliku suverenitet nad celom našom teritorijom i za 6 meseci bi vrv. bili u NATO, ali oni to ne nude. Njihova je ponuda da nas dr*aju i još da im se zahvaljujemo. E pa makar toliko ne moramo da se ponižavamo. Bolje sedeti na 4 stolice.

offline
  • Pridružio: 30 Dec 2011
  • Poruke: 129

Svaki komentar na ovoj zadnjoj stranici ima logike, ali meni u ovoj prici nesto fali.
Fali to da mi avione sigurno necemo dobiti pre 2026-27, a do tada se moze puno toga promeniti, tj. promenice se sigurno. Pitanje je sta ce biti sa EU, NATO-om, na sta ce da izadje ova cela prica oko Ukrajine, koliko dugo ce da traje ekonomska kriza... E sad kako rece jedan kolega, ajd se ti odluci za EU ili NATO i oni se raspadnu, sto je i te kako moguce i onda te nag.ze Rusi za gas i naftu najstrasnije, pa i Kinezi po drugim pitanjima (a mislim da im dugujemo debelo po pitanju kredita). U drugoj projekciji NATO-EU uspe i razbuca Ruse-Kineze a ti se odlucio za istok i u tom slucaju ti si opet donji. Ko moze ovde da kaze sta ce da bude za par godina????
Ja kao i svi mi ovde mogu da navijam za neku stranu i u moje ime mogu da kazem, da onome ko mi silom uzme deo teritorije, baca osiromasen Uranijum po teritoriji, ubija decu, nebi dao jednog jedinog dinara za bilo sta, ako ne moram, a nesto ne mislim da moramo da uzmemo zapadne avione, pa neka misli ko sta hoce.
Svako ima pravo na misljenje i svakome dajem pravo, ali za mene su ovo gore navedeno crvene linije preko kojih se jednostavno ne moze preci. Naglasavam da zapadne avione smatram izvrsnim i verujem da bi bili ogroman tehnoloski skok, ali pitanje je samo koja je cena svega toga, a ja je napisah gore- tj. ta se cena ne moze platiti.

offline
  • Pridružio: 15 Jan 2011
  • Poruke: 230

Sta god da bude Rafal ce i dalje biti odlican avion.

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2008
  • Poruke: 12069
  • Gde živiš: Srbija

VERS UNE COMMANDE SERBE DU DASSAULT AVIATION RAFALE POUR DÉBUT 2023.

https://www.avionslegendaires.net/2022/06/actu/ver.....ebut-2023/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 796 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 790 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Koridor, MilosKop, opt1, Sumadija34, zziko