Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

2118

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19175

Francuzi su bili kljucni za izraelski nuklearni program, ne Amerikanci.

offline
  • Jester  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Feb 2008
  • Poruke: 6758
  • Gde živiš: Srbija

OK, ne sporim da su Francuzi bili zaduženi za tehnikalije, ali se to bez odobrenja Amerike ne bi moglo uraditi. Ne mislim na neko formalno pismeno odobrenje, već da se prave blesavi i ubeđuju sve ostale da su blesavi, dok Izrael gradi infrastrukturu.

Izrael je naravno kao po običaju sve to dobro podmazao.

offline
  • Pridružio: 21 Jun 2016
  • Poruke: 638

Jester :: bez odobrenja Amerike ne bi moglo uraditi. Ne mislim na neko formalno pismeno odobrenje, već da se prave blesavi i ubeđuju sve ostale da su blesavi, dok Izrael gradi infrastrukturu.
.


Izvinjavam se na off-u...

Jedino je Kenedi od 1948 do danas bio koliko-toliko protiv da im se omoguci da proizvedu nuklearno oruzje, 1961 su cak uspostavljene i godinje ispekcije koje su posecivale reaktor Dimona.

Nakon atenata na Kenedija, te inspekcije su postale puka formalnost.

https://www.jpost.com/diaspora/president-kennedy-g.....963-589107

https://en.dailypakistan.com.pk/04-Mar-2023/the-jf.....and-israel

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7071

nebkv ::Izrael kao primer je neuporediv onda i sada
Zadnji ozbiljniji sukob je bio pre 50 godina kada su v-v rakete tek zazivele sa dometima koji su nam poznati
O ratovima pre toga kada je top bio jos uvek bitna stavka u sukobu da ne govorim
Vec su 1982 krenuli u ofanzivno preventivne akcije
Da sada sve arapske zemlje u okruzenju imaju respektabilne sisteme i tehniku i da rese da zbrisu Izrael isti se ne bi bas najbolje proveo
Ali Izrael zadnjih decenija forsira taktiku preventive da ne dodje u takvu situaciju
Vidimo koliko im muka samo zadaju Palestinci raketama iz "kucne radinosti" upravo zbog male teritorije


Ja bih rekao da je Izrael jaci nego ikad, a Arapi slabiji nego ikad. Izrael je kompaktna ekipa, narocito kada je spoljna politika u pitanju, arapske drzave su na klimavim nogama rasturene na gomilu opcija bilo u unutrasnjoj bilo u spoljnoj politici.
Izrael se potrudio da se iz svojih izvora popuni kapitalnim sredstvima ratne tehnike. V - V rakete, protivbrodske, vazduh - zemlja i konacno nosaci za sve to. Sa sve domacim radarima, VOJINom, PVO, sredstvima veze. Da im nisu minirali Lavija bili bi apsolutno kompletni.
Sa druge strane braca Arapi su izuzetno tanki u bilo cemu komplikovanijem i dugorocnijem. Sto se tice izraelskog odgovora na Palestince, Izraelci imaju taj luksuz da djeluju nesrazmjernom silom i to u momentu kada tako odluce. Nego drugi bi morao da cuti i trpi.
Cak sam naisao na informaciju da Zapad odnosno SAD izvlace iz Izraelaca know - how varijante. Koliko je to tacno, ne znam. Posto se uglavnom samo govori o SAD kao podlozi Izraela.
Sto se tice Srbije, prvenstveni problem je u ekonomiji odnosno politickoj ekonomiji. Ono cudo iz devedesetih pa Peti oktobar niko ne bi izdrzao. Dobro je da posle toga i trava raste. Ona Srbija do 1989 sigurno ne bi imala kompleks banana - republike i postojanje kompletnih oruzanih snaga se nikada ne bi dovodilo u pitanje sa sve domacim izvorima proizvodnje i snadbjevanja.
A RV mora da postoji iz milion razloga bez obzira na geopoliticku sabijenost. Sad da li jedna ekstravagantna eskadrila za sve ili vise eskadrila sa ali ekspresa, vjecito je pitanje. Vjecito je pitanje i ko je brat, prijatelj, partner bez alternative. Zivot je stvarno turska serija.

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7071

Jester ::OK, ne sporim da su Francuzi bili zaduženi za tehnikalije, ali se to bez odobrenja Amerike ne bi moglo uraditi. Ne mislim na neko formalno pismeno odobrenje, već da se prave blesavi i ubeđuju sve ostale da su blesavi, dok Izrael gradi infrastrukturu.

Izrael je naravno kao po običaju sve to dobro podmazao.


Izrael je nekakva hobotnica nevjerovatno dobro pozicionirana na svim stranama svijeta. Parija - drzava koja svuda ima prolaz. I kod Staljina i kod Hruscova, i kod Tita i kod Pahlavija i kod Homeinija, atomsku bombu su probali kod Bura u Kalahariju, a i njima su napravili 6 komada. Pa storija sa Mirazom III.
Ne sumnjam je da je lako biti svetac kad ti je Bog otac i da su Moshe, Golda, Sharon i ostali paklenici imali pomoc i podrsku velikih sila Zapada ali nesumnjivo je da od svega toga ne bi bilo nista da gorepomenuti nisu imali i svojih kvaliteta, napora, odricanja.
Apropo nuklearnog reaktora zanimljivo je da su Francuzi tu igracku prodali i Iracanima ali su to podijelili sa svima, a narocito Izraelom. Posle je bilo to sto je bilo. Francuzi su trojanac angloamerikanaca.

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2008
  • Poruke: 12069
  • Gde živiš: Srbija

Zašto uopšte pokrećete pisanje na temi gde nema ama baš nikakvi novih novosti ili saznanja ?!
Manite se ćorava posla i bespotrebnog zatrpavanja teme.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3506

Citat:Pozadina posete srpskog ministra odbrane Egiptu i trećoj inostranoj jedinici naoružanoj Rafalima

Kako prenosi Ministarstvo odbrane, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević je danas, u okviru zvanične posete Arapskoj Republici Egipat, obišao 203. vazduhoplovnu brigadu egipatskih Oružanih snaga koja koristi avione Rafal.

Kako Tango Six saznaje, ovo nije prva poseta srpskih oružanih snaga Egiptu po ovoj temi. Srpsko RV i PVO je već boravilo u Egiptu na nivou tehničkog, pilotskog i logističkog sastava kako bi sagledali iskustva ove zemlje u nabavci i prilagođavanju na korišćenje francuskog višenamenskog borbenog aviona. Činjenica da Egipat poseduje MiG-29 nije relevantna u segmentu preobuke na Rafal budući da egipatsko ratno vazduhoplovstvo poseduje do 54 letelice MiG-29M i M2 nove generacije, koje su neznatno različite od srpskih, i modernizovanih, MiG-ova 29SM.

Današnja vest stoga još jednom potvrđuje seriju aktivnosti Srbije ka konačnoj nabavci francuske letelice.


https://tangosix.rs/2023/08/08/pozadina-posete-srp.....ih-rafala/

offline
  • Pridružio: 20 Jul 2020
  • Poruke: 57

youtu.be/86B_I6gnViY?si=7oMaFhFuNCFe_bX0
Od 1:09 govori o nabavci aviona za Srbiju sta mislite o ovoj analizi?

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2287

Dok je geopolitika u pitanju prica smislene stvari (sa kojima se covek moze sloziti ili ne) ali kada dodje do konkretizacije i tehnicke price tu dolazi do izrazaja povrsnost i nedovoljno poznavanje materije.
Recimo potpuno se slazem sa geopolitickim segmentom oko Rafala, ono sto nije tacno je njegov procenjeni iznos od 4 mlrd $ za 12 aviona jer za referencu uzima indijski tender. Medjutim taj ugovor obuhvata stvari koje se ne nalaze u drugim ugovorima kao sto je ugradnja domace indijske tehnologije ali i opremu trecih strana sto sve naravno mora da prodje testiranje i verifikaciju pa je i cena veca. Realna cifra je vec ona pominjana od 3 mlrd evra (+- 10% u zavisnosti sta se konkretno kupuje od dodatne opreme i naoruzanja).

Veliki problemi u njegovoj analizi pocinju kada se dohvati drugih aviona.
Su 25 - Ne razume pravnu stranu price, nosilac intelektualne svojine nije fabrika vec konstruktorski biro sto znaci Suhoj a ne fabrika u Gruziji. Fabrika moze da napravi zmaj aviona i to nije sporno ali bez dozvole Suhoja neces dobiti delove koji se prave u Rusiji.
Izraelska modernizacija je predvidjena kao nadogradnja postojecih aviona jer za proizvodnju novih ti treba saradnja Gruzije i Rusije (nemoguce posle 08.08.08.) mada Rusija ima mogucnost da sama proizvodi Su 25UB ali je to neka druga prica.
Mi mozemo da proizvodimo samo municiju za top i NRZ 80 mm, za sve ostalo sto mi proizvodimo ili sto razvijamo nam je potrebna sertifikacija da bi nakacili na avion a to se placa dodatno.
Najbitnije od svega je to da ovo nije avion koji moze da vrsi lovacku ulogu i onda je pitanje zasto je pomenut u ovom kontekstu?

Su 30 - Takodje ne poznavanje pravne regulative jer indijci imaju licencu za sklapanje aviona ali samo za domace potrebe a ne za izvoz, pritom nisu zaokruzili potpunu proizvodnju jer im Irkut jos uvek isporucuje odredjene pozicije. Recimo da se nekim cudom oni dogovore sa Rusijom i da mi od njih kupimo nove, to je i dalje ruska tehnologija koja je pravljena u Indiji ali i u Rusiji i onda ona njegova prica sa americkim sankcijama obuhvata i ovaj avion.
Treba li sta da kazem za pricu o Turskoj i Brahmosu?

JF 17 - Ne poznavanje cinjenice da motori RD 33 i RD 93 iako su preko 95% identicni nisu medjusobno zamenljivi jer je RD 33 pravljen za dvomotorni avion pa su odredjeni podsistemi prilagodjeni tome, zato je i napravljen RD 93. Iako je JF 17 blk 3 odlican laki avion isti se ne moze porediti ni sa F16 prvih blokova zbog ogranicenja envelope leta (pre svega 8g ogranicenje, ali i max brzina) dok po pitanju poredjenja elektronike mozemo govoriti o bloku 52+.
Takodje netacna prica vezana za ruske motore i kineske avione, kinezi izvoze J 10 sa svojim motorom.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 1043

Takodje je netacna tvrdnja da ne moze kina da gadja ameriku jer upravo se on ne razume u mape i globus
i jos sto sta je tu problematicno...
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0.....Ranges.png

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 752 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 3 sakrivenih i 719 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Aleksandar Tomić, antonije64, Boris BM, ccoogg123, cuculo, debeli, draganca, dushan, grenadir, helen1, Herman Terrance Aubrey, janbo, Kibice, krkalon, Kubovac, laki_bb, Metanoja, MiroslavD, mkukoleca, Mlav, naki011, Pikac-47, robert1979, S2M, Srki94, Srle993, vathra, vlajkox, |_MeD_|