Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

2111

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2546

Bas tako.

Mislim da je postojalo jeftinijih opcija i kad odbijemo i Ruse i Kineze, moze da se uzme Gripen/F-16/FA-50 ili polovni Mirage, nesto sto bi gulilo jos 15-20 godina, da kupimo vreme sebi.

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

U ovoj zemlji se toliko para/milijardi "proćerda" na razno razne "šeme", gde građani od potrošene sume uglavnom dobiju 30-40% vrednosti - ako i toliko (krenite od prenaduvanih cena izgradnje puteva/infrastrukure, javnih preduzeća i njihovog modela poslovanja itd itd) i narod je već manje više "oguglao" na to....Ali je zato pored svih tih milijardi koje svaki dan "prolaze pored nas" sada odjednom ovde na forumu postao "veliki problem" ove 3 milijarde koje se za vojsku tj. nabavku aviona daju jednom u 30 godina...pazi boga ti!!!

Da je moglo jeftinije - moglo je (i trebalo je)....da je trebalo da se uđe još pre 2-3 godine u ozbiljnu priču/pregovore sa još jednom firmom koja bi bila rezrevna opcija/backup Dasou a istovremeno "držala uzde" Francuzima da znaju da oni "nisu jedini" sa kojima ozbiljno "pričamo/pregovaramo" - trebalo je (ne računam onaj Nešin pijačarski blef sa Tajfunima na koji se ne bi "upecala" ni moja baba od 85 godina)!
Ali avaj - za prosutim mlekom nema poente plakati....meni je potpuno jasno zašto je Daso izabran.

Što se tiče samih proizvođača mi bi se i sa Lokidom, Tajfundžijama, Saabom ili KAI-em bez problema dogovorili kao i sa Dassoom što smo se već dogovorili (95% posla je već završeno, ugovoreno, čeka se samo da Makron i ekipa oko njega daju svoj "amin").Problem kod svih tih zemalja je taj poslednji korak tj. saglasnost matičnih zemalja ili američkog kongresa za avione poput Saab-a, FA-50 itd...

Kod Tajfundžija imate pre svega Nemce sa vrlo rigidnom politikom davanja dozvola za izvoz "zemljama trećeg sveta i van NATO", plus i Engleze u našem slučaju.

Ne kažem ni da nam Ameri/kongres ne bi dali dozvolu za F-16 ili Gripena (nove ili polovne svejedno), ali sam siguran da bi to vrlo teški/mukotrpni pregovori da se ista dobije, uz more uslovljavanja, uz rizik da to potraje godinama i izgubimo dragoceno vreme itd itd...Zato je našima Rafal i bio najlogičnija opcija.Polovni Miraži 2000 (poput onih ex Katarskih bi bili solidno rešenje za 12 do 15 godina, ali to i dalje ne rešava problem već ga samo "odlaže-gura pod tepih", a mi već decenijama "krpimo i premošćujemo", što je kratkoročno "jeftinije" ali gledano na dugi rok od 30-40 godina, tu nema skoro nikakve uštede)...

Ja imam more primedbi na to kako smo mi opremali i vojsku i RV u poslednjih 6-7 godina, ali dajte da budemo pošteni, prostor za nabavku aviona koji će zameniti MiG-29 je u protekle 2-3 godine bio toliko limitiran da se konačno rešenje bez obzira na sve preferencije i kalkulacije manje više "samo nametnulo" (bez obzira na to šta El Prezidente hoće politički da dobije ovom kupovinom, efekat hrvatske nabavke i druge faktore)...

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2546

Jeste jer ove 3 milijarde ne vracaju nista, ako mislis na BG na vodi, taj projekat vraca mnogo love drzavi, a i investitoru normalno, autoputevi isto, metro isto...

Avioni su kao auto kad kupis, samo trosi i trosi, dobijas prevoz, al ne dobijas nista od toga.

Ne znam, ne svidja mi se ovo uopste.

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2008
  • Poruke: 605

@Gavrilon

Imamo opet i onaj momenat u celoj priči gde i da uzimamo polovan F-16 ili Miraž , za nas je to opet inicijalna nabavka i prelazak na drugi tip, sistem i dobavljača , a s' obzirom da bi se uzeo relativno mali broj mašina , učešće , aj nazovi, skrivenih troškova u ukupnoj ceni nekog takvog ugovora bilo bi ozbiljno , pa bi se svi vrv pitali aha ovi plaćaju milijardu+ za 12-14 aviona koji em su pri kraju životnog veka em je kratkoročno 10-15 godina...i opet čim to završiš moraš već da udješ u priču oko nabavke nečeg sledećeg ....s' obzirom da mi nismo u NATO-u pa da se spremamo za F-35 i uzimamo veći broj polovnih F-16 npr kao Rumuni , kod nas takva matematika , meni bar, deluje kao još gori scenario....
Inače ne znam da li je neko prokomentarisao američku delegaciju prošle ndelje koja je bila u poseti ''djeneralštabu'' i ministru vojnom , gde je izmedju ostalog jednu od tri firme koja je došla i predstavila portfolio bio i Nortrop?

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

@rodoljub

Apsolutno se slažem.
Po meni ovde (kod nabavke VBA) nabavka polovnjaka starije generacije poput Miraža ili matorih F-16 "nema mnogo smisla" (bar ne u našem slučaju, jer mi nećemo kao Rumuni za 10 god preći na F-35).

Tamo gde je nabavka polovnjaka imala mnogo više smisla (transportna) mi smo kupiili nove avione (Senecu pre 10-ak godina i nedavno 2 CASE).Obzirom na ograničene ljudske resurse, mislim da se ovde za iste/slične novce moglo postići mnogo više izborom boljeg/moćnijeg polovnog aviona za snimanje/kartografiju (koji bi imao veću iskorišćenost nego Seneca) i 2 polovna Herkulesa (poput onih koje recimo Englezi sada prodaju, i koje će vrlo brzo da "pokupe" Grci i Turci i koriste ih narednih 20-ak godina) nego Senecom i Casama.Nama ne trebaju transportni avioni da voze BG-Niš...već pre svega ture van zemlje...

Dakle nisam apriori protiv polovnjaka....samo treba videti gde je koja opcija isplativa.

offline
  • Pridružio: 19 Okt 2022
  • Poruke: 42

Novo je novo i tačka. Na duže staze novi avioni su jeftiniji od polovnih, odnosno početna razlika u ceni između njih se u toku eksploatacije izniveliše.

Ne vidim zašto bismo mi zazirali od Rafala, kada već imamo 30 godina letenja na složenom, dvomotornom i ne baš jeftinom za letenje MiGu 29?

Takođe, ne vidim u sadašnjem našem i svetskom trenutnom geopolitičkom položaju, neko drugo rešenje. Da smo u NATO, F-16 bio bio logičan i idealan izbor. Moguće da nam uskoro bude dostupna kupovina iz Rusije, ali je moguće i da se ovakvo stanje produži, a da čekamo još koju godinu na rasplet situacije, da bismo kupili nove Suhoje ili MiGove, ne znam koliko je pametno.

Egzotična rešenja u vidu korejskih ili švedskih ili pakistanskih aviona ne smatram ozbiljnim, a Italijani i Kinezi dolaze u obzir u vezi zamene Orlova i G-4.

@rodoljib

Interesantno to za Northrop, a šta oni mogu da ponude?

offline
  • dac 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 20 Jun 2020
  • Poruke: 735

@Toni
Nisam ispratio. Da li im ulaze avioni u te cifre? Ili je to cena za razvoj pojekta. Ali ponovo, voleo bih da budem buba na zidu i čujem šta bi ponudili ako bi pitali. Za ostalo se slažem, da se planira i radi glupavo. Poceca me na citat iz Days of Thunder, "Lookin like a monkey fuckin a football out there!"

@gavrilion
3 milijarde je itekako skupo za nas. Posebno ovako stihijski po milioniti put. Šta, sačeka se da dođemo ponovo od 1 do 3 godine, od kritične situacije i neverovatno iznenađenje. Izbori nam se suze na moranje.

Svi koji prate znaju da je Rafal odličan avion. Nema tu nikakve debate. Niti sam protiv uloga u vojsku. Naprotiv. Mislim da velika većina ljudi koja dolazi ovde je baš za to. Da nam vojska bolje radi i ima opremu koja joj treba. Samo ponovo, nekako kretenski rešavamo problem. Verovatno će i biti Rafal, po najgorim uslovima.

Možemo i da sačekamo da prođe malo vremena. Rešimo prvo galebove i da se odlučimo kako želimo da rešimo Orlove. M346 i L 15 mogu da rade air policing kao neko privremeno rešenje, dok ne rešimo problem lovaca. Pritom možemo da koristimo Migove i dalje. Na taj način će nam novi piloti trenirati u avionima koji su na korak od lovaca.

Ovo je ideja. Zavisi koliko nam je hitno i koja je urgentnost u pitanju. Kažem, verovatno će se ići na Rafal. Što je ok, ali je baš skupo i iznuđeno rešenje. Koje definitivno nije idealno. Uvek se setim kakve su reakcije bile kada su Hrvati najavili kupovinu svojih i kako će bankrotirati...itd.

-----------------------------------------------------------------------------------

@Northrop delegacija vest

Jedina stvar koja mi pada na pamet za Northrop jeste,.....pazi sada.......A 10, kao zamena za Orlove Very Happy. Što bi iskreno bila vrh opcija za taj tip aviona. Ali verujem da nije. (Mislim na ove koje žele da se otarase u Americi. Ne kao, nova proizvodnja). Moguće je isto da neki avion koji želimo da uzmemo ima neki podsistem koji trebaju tamo da aminuju, pa su bili deo delegacije. Ili su hteli da nam ponude još nešto.

Boing je isto tražio kupce za Super hornet dok nisu na kraju najavili zatvaranje pogona ili prestanak pravljenja. Ne sećam se kako su ga sročili. Northrop je učestvovao u proizvodnji Horneta. Možda je neko odatle isto bio u delegaciji, da nam ponudi neki stariji C type Hornet ili nešto slično. Ne verujem, ali hteo da napišem.

Nortrop isto pravi Litening nišanski kontejner... Ali verujem da bi to uzimali od Tales-a. Čak i ako nije za Rafal nego neki od drugih aviona koje planiramo da menjamo.

Uf tek sada vidim da sam se raspisao, praštajte.

offline
  • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
  • Pridružio: 29 Jul 2014
  • Poruke: 4506

Northrop je poznat po svojoj seriji radara, tako da mi deluje da se gledaju alternative Thales-u

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2008
  • Poruke: 605

^^^
Portfolio im je ogroman, od avionike, senzora, KIS-eva za KOV do razne vrste pametne municije i kompleta za nadogradnju klasičnik UBS za KOV i RV...

offline
  • dac 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 20 Jun 2020
  • Poruke: 735

^
Da, ta pametna municija bi isto bila interesantna.

Ove upaljače bi bilo super da imamo.

Modernizing the Precision Guidance Kit

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 929 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 9 sakrivenih i 881 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., bigfoot, bojanM84, BORUTUS, Brana01, Bubimir, Caruga5, comi_pfc, Denaya, doklevise, elenemste, Frunze, Georgius, Goran 0000, HrcAk47, ILGromovnik, Istman, JOntra, Još malo pa deda, kolle.the.kid, kunktator, ladro, Lucije Kvint, maiden6657, milenko crazy north, MilosKop, raptorsi, repac, RJ, royst33, Sirius, Srle993, Tvrtko I, uruk, VP6919, vukovi, Webb, |_MeD_|